| Author |
mirekk36 Poziom 25

|
23 Jan 2010 00:05 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Nie ma żadnego standardu - co producent to standard gniazda - i dlatego trza czytać PDF'y. Ja właśnie na bazie PDF'a sobie w eaglu stworzyłem taki element na schemat i na PCB
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotr_pp Poziom 10

|
23 Jan 2010 03:18 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
| Quote: |
| .... natomiast w przykładach - są takie rzeczy jak prosty klient NTP czy zdaje się POP3 .... więc jest na prawdę na czym bazować i to rozwijać wg własnych potrzeb |
Mógłby pokazać ktoś ten prosty klient NTP?.
Druga kwestia to troszkę nie za bardzo rozumiem wysyłanie samego pakietu UDP, gdzie ono się odbywa.
Czy użycie zewnętrznego kwarcu zamiast taktowania z układu enc wymaga jakiś zmian w powyższych kodach?
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
23 Jan 2010 09:59 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
| Piotr_pp wrote: |
Mógłby pokazać ktoś ten prosty klient NTP?. |
przecież na www.tuxgraphics.com masz podany jak na tacy - taki przykład z pobieraniem czasu przez NTP - więc co za problem ( i była tu już o tym mowa )
Druga kwestia to troszkę nie za bardzo rozumiem wysyłanie samego pakietu UDP, gdzie ono się odbywa. |
a co oznacza to pytanie? .... jak to gdzie się odbywa w procesorze w programie - przecież masz także na stronce tuxgraphics.com prościutkie przykłady pokazujące jak wysyłać i odbierać pakiety UDP
Czy użycie zewnętrznego kwarcu zamiast taktowania z układu enc wymaga jakiś zmian w powyższych kodach? |
w zasadzie nie wymaga żadnych zmian bo czemuż miałoby przeszkadzać to że kod w procedurze INIT ustawi taktowanie na nodze CLKOUT układu ENC i że będzie na niej ten sygnał choć nigdy nie używany. Ale ja sobie akurat tych kilka linijek wywalam bo z drugiej strony są one w ogóle w takim przypadku niepotrzebne
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2010 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
afterlife Poziom 6

|
23 Jan 2010 18:40 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Witam,
próbowałem uruchomić projekt na układzie ENC28J60, ale do tej pory nie udało mi się to. Żadna z diód nawet nie mignie, gdy podłączam gotową płytkę do komputera poprzez kabel skrosowany lub zwykły (i tak to nie ma różnicy zgodnie z dokumentacją). Jeśli macie czas i ochotę proszę o pomoc. Korzystam z gniazda RJ firmy MIDCOM MIC24011-0101T. Jako stabilizator napięcia zastosowałem układ LF33, a jako bufor układ 74HCT125. Przeczytałem na stronie, że może być zamiennikiem układu 74ACT125. Nie posiadam niestety jeszcze (czekam na przesyłkę) rezystorów R50 1% i wrzuciłem R51 5%. Może to jest przyczyna? Również do RBIAS podłączyłem rezystor 5%. Próbowałem i z 2k7 i z 2k2. Pod poniższym adresem umieszczam cały swój projekt wykonany w programu Eagle + dokumentację do gniazda RJ45. Pracuję nad tym któryś dzień z kolei, więc być może nie widzę jakiegoś prostego problemu.
Link do wszystkiego
Chyba mam winnego...
edit1: W dokumentacji do ENC jest napisane, że operating voltages to 3.14 do 3.45, a ja za LF33 mam tylko 2.85V :(
edit2: to jednak nie to... wywaliłem bufor i nie było spadku napięcia, ENC dostaje dokładnie 3.41V i i tak nie wstaje i diody się nie palą
Proszę o pomoc i z góry dziękuję,
Marcin
edit: problem rozwiazany ;] zmieniajac z obudowy QF na DIP eagle domyslnie nie zmienil polozenia podstawki... i w projekcie jest na od dolu (mirror) czyli wszystko na odwrot ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
23 Jan 2010 20:44 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
1. stabilizator LM1117 na 3,3V i to załatwia w 100% sprawę bez żadnych dziwolągowatych spadków napięcia od podłączonego bufora
2. skoro masz spadek napięcia na po podłączeniu bufora - to szukaj problemu na płytce - gdzieś masz coś źle połączone
3. noga CT czyli środkowy odczep trafka pomiędzy RD+ oraz RD- jest na moim schemacie w pierwszym poście chyba gdzieś podłączona prawda? a kolega pozostawił ją wiszącą w powietrzu. Ja wprawdzie na innym schemacie u siebie na kompie gdzie na szybko przerabiałem go pod inny bufor też o tym połączeniu zapomniałem wprawdzie - tzn zapomniałem go dorysować - ale mam nadzieję że tego schematu koledze nie podsyłałem - bo jest jakby ten sam błąd. Tymczasem prawidłowy schemat mojej płytki jest w pierwszym poście - poza tą wartością kondka C6 opisanego powyżej.
Poza tym - to jak spojrzałem do PDF'a tego twojego gniazdka to za chiny nie mogę się połapać gdzie jaki pin do której końcówki - jakiś strasznie enigmatyczny ten PDFik niestety
aha sprawdź czy masz na za tą cewką L1 4uH - napięcie ok 3,3V - czy przypadkiem nie jest ona trzaśnięta - bo musi ona być sprawna.
Generalnie - po prawidłowym połączeniu samej części PHY - czyli właśnie warstwy fizycznej nawet bez bufora itp - to już po podłączeniu zasilania i kabla skrętkowego do sieci LAN - już ładnie powinny działać diody LED
|
|
| Back to top |
|
 |
afterlife Poziom 6

|
25 Jan 2010 02:23 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Ok, uruchomiłem swoją płytkę na układzie ENC28J60 i teraz kilka wyjaśnień, może komuś się przyda.
| mirekk36 wrote: |
| 3. niestety na moim schemacie wkradł się mały błąd - kondensator C6 podłączony pomiędzy nogą VCAP a GND powinien mieć 10nF (i widać na schemacie oznaczenie że nie jest to kondensator elektrolityczny) - tymczasem wpisało mi się niechcąco 10uF i widzę że kolega też dał 10uF - błąd. W razie czego wystarczyło zajrzeć do schematu części PHY układu ENC do jego noty PDF - tam jest najbardziej idealny schemat i zawsze można sobie porównać. |
Oczywiście zaglądałem do noty zanim jeszcze zacząłem składać układ. Nie wiem skąd kolega wziął informację o kondensatorze 10n skoro w nocie do ENC28J60 jak i na stronie tuxgraphics do VCAP podpięty jest kondensator 10uF. Oczywiście mam tak u siebie i układ działa bez problemu.
| 4. noga CT czyli środkowy odczep trafka pomiędzy RD+ oraz RD- jest na moim schemacie w pierwszym poście chyba gdzieś podłączona prawda? a kolega pozostawił ją wiszącą w powietrzu. Ja wprawdzie na innym schemacie u siebie na kompie gdzie na szybko przerabiałem go pod inny bufor też o tym połączeniu zapomniałem wprawdzie - tzn zapomniałem go dorysować - ale mam nadzieję że tego schematu koledze nie podsyłałem - bo jest jakby ten sam błąd. Tymczasem prawidłowy schemat mojej płytki jest w pierwszym poście - poza tą wartością kondka C6 opisanego powyżej. |
Zarówno w nocie do ENC jak i na stronie tuxgraphics ta noga wisi w powietrzu. Z tego co kolega pisał u kolegi też _już_ wisi. Cytuję:
| no tak - środkowy odczep przy RX wisi w powietrzu - masz rację - już przeciąłem tą ścieżkę - ale czy było to połączenie czy nie - to i tak u mnie wszystko działa tak samo dobrze |
Oczywiście no offence etc. Wszystko napisałem tylko dla dalej czytających. Raz jeszcze dziękuję kolego za pomoc.
Pozdrawiam,
Marcin
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
25 Jan 2010 19:32 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
mirekk36 mam do ciebie wielka prozbę czy odpalałeś ten układ ze strony http://tuxgraphics.org zrobiłem sobie właśnie taki moduł (a dokładnie kupiłem gotowy MP00510) niestety niedziała :cry: dokładnie mam zrobiony z tego nowego schematu "ethernet remote device controller/sensor version 2007/1" sciagałęm dwie paczki ze strony :
- eth_rem_dev_tcp-2.10
- uip06_tuxgraphics_eth-0.1
i ani jedna ani druga niedziała
Fuse bit ustawiłem w avrdude IFuse = 0x60 , Procek to Atmega 168, zasilanie 3,3 V procka i układu Enc..
Co może być przyczyna ? pomocy :cry:
dodam ze jak podepnę kabel to dioda zielona świeci a pomarańczowa mruga jak odepnę nie świeci żadna.
Jeśli ktoś odpalił ten układ ze stronki proszę o rade i pomoc
Pozdrawiam :turn-l:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
25 Jan 2010 20:01 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
neo_84 --> odpaliłem na początku jak zaczynałem się tym bawić, prawie wszystkie przykłady z tuxgraphics.org i wszystko ładnie śmiga.
Ale już nie będę po raz N-ty powtarzał tego samego, że ja nie taktowałem procka sygnałem z ENC - a ty tak robisz (patrz na twoje fusy) .... poza tym, kto wie co ty tam za połączenia porobiłeś?
To że ci miga żółta dioda po podłączeniu kabla skrętkowego to świadczy że ew dobrze masz zrobioną częśc PHY układu ENCxxx
ale co do procesora to nie wiem - poczytaj sobie wszystkie posty wstecz i wyciągnij wnioski. Jak mówię - ja już nie mam siły po raz kolejny pisać jak ja to zrobiłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
25 Jan 2010 22:14 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
mirekk36 -> nie denerwój się tak ja tylko grzecznie pytałem :| myślałem ze probowales ten schemat co masz na 1 stronie właśnie według tego schematu mam zrobioneLink . Zapomniałem dodać ze pierwszy program pod nazwa test0.hex mi działa on tam bowiem ma za zadanie migać dioda ... a nie chce robić tak jak ty (taktowanie osobno) ponieważ dopiero zaczynam przygodę z C i jestem na poziomie raczkującym i dlatego nie chce nic w kodzie zmieniać a jeśli chodzi o fuse tak wyczytałem w pliku readme żeby przestawić na 0x60 chyba chodzi właśnie o taktowanie z enc. :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
25 Jan 2010 22:31 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
neo_84 --> sorrki, no nie denerwuję się - ale przecież po to w ogóle założyłem ten temat żeby pokazać, że można spokojnie odciąć się od taktowania procka z ENC. Nic w tym celu tak na prawdę nie potrzeba zmieniać w kodzie chociaż można, opisywałem to po raz kolejny komuś kilka postów wyżej.
Pisałem też wyraźnie jakich ew frgmentów kodu i w jakiej procedurze trzeba poszukać żeby je ew wyciąć (ustawianie rejestrów ENC odpowiedzialnych własnie za ustawianie zegara)
Odnośnie fusów - hmmm no to powiem tak - taki stos TCP - taki prosty jak z tuxgraphics - jest jednak mimo wszystko nieco skomplikowanym tematem. I szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie za bardzo jak można za to się zabierać nie mając do końca jeszcze pojęcia o ustawianiu fusów i które do czego są itd itd itd
Bez takiej podstawowej wiedzy , rzeczywiście może lepiej będzie jak będziesz robił "jota-w-jotę" to co masz opisane na tuxgraphics.... tyle że będzie ci ciężko zrobić cokolwiek poza wgraniem jakiegoś gotowego wsadu czy wprowadzeniem jakichś minimalnych zmian w kodzie źródłowym i kompilacji tegoż
Przecież z jednej strony piszesz sam że jesteś raczkujący i ja dobrze to rozumiem, no ale jak chcesz żeby ci pomóc jeśli nie za bardzo podstaw znasz i nie za bardzo jak widać jeszcze nawet rozumiesz o chodzi do końca z taktowaniem procka itp
Oczywiście, że jeśli chcesz zrobić to co na tuxgraphics to musisz ustawić - taktowanie procka na zewnętrzny kwarc. Ale proponuję ci zapoznaj się dokładnie najpierw szczegółowo z fusebitami procków...
może ten program okaże sie w tym celu przydatny?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1354542&highlight=
do nauki fusków
..... bo niestety inaczej to ja za bardzo nie wiem jak ci pomóc - sam raczej nawet dokładnie nie potrafisz jeszcze sprecyzować pytania - poza tym, że chcesz coś zrobić. Tak więc uwierz mi że nie denerwuję się na ciebie. Ale temat ten wymaga jeszcze sporo ćwiczeń z twojej strony - tak mi się wydaje.
A jak będziesz miał jakieś bardzo konkretne pytania to śmiało pisz - zawsze chętnie pomogę.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
25 Jan 2010 23:41 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
nie no fusy znam tylko zawsze ustawialem przez program zaznaczajac np w avr studio a tu jest tylko napisana wartosc w hex 0x60 ale to bedzie najprawdopodobniej tylko ustawienie na zawnetrzyny rezonator. Dzisiaj juz pozno na zabawy ale jutro przeczytam od a do z twoje posty i zobaczym co dalej ...
Pozdrawiam
Ps. programik niezły :D
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
26 Jan 2010 14:09 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Witam ponownie a wiec mirekk36 fajny ten programik mkAVRCalculator szkoda tylko ze demo , nie pląta ci się po dysku pełna wersja ? :D .
Przeczytałem cały post od deski do deski niestety nieznalazlem nic co mogło by uruchomić mój sprzęt ;)
Fusy mam tak : CKSEL=0000 SUT=10
Program test1.hex załadowałem do procka w pliku README pisze tak :
The program will perform a LED test for the LEDs on the magjack.
The LEDs will go on and off after startup and then the green LED
should stray on indicating that the link is up. When you ping the circuit
it will answer. The yellow LED should blink when the a packet arrives.
The red LED on PB1 should go on/off with every ping packet.
|
czyli jak dobrze rozumiem włączam urzadzonko ma dwa razy mignąć diodami (zielona pomarańczowa) a później jak będę wysyłał PINGA na IP urzadonka to ma mrugać dioda czerwona na porcie PB1.
Wiec pytanie co moze być nie tak :?: bo już niemam pojęcia
mirekk36 proszę o wyrozumiałość ja tez bym chcial juz uruchomic to i niezawracac wam głowy tym bardziej ze dałem stówę za moduł a to tak mało nie jest wiec chodziarz bym chciał żeby mi ta dioda czerwona pomrugała :P ale do rzeczy wiec wlanczam urzadonko zgodnie z opisem mrugają 2 razy diody później podpinam kabelek zapala się zielona i od czasu do czasu pomarańczowa mrugnie ale niestety pinga niema adres IP ustawiłem w pliku test1.c na 192.168.1.24
możne to coś z konfiguracja sieci ? mam ruter z DHCP ustawionym na przypisywanie adresu do 192.168.1.20 maske podsieci 255.255.255.0
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
28 Jan 2010 23:15 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
znalazlem cos takiego w pliku test1
* vim:sw=8:ts=8:si:et
* To use the above modeline in vim you must have "set modeline" in your .vimrc
* Author: Guido Socher
* Copyright: GPL V2 |
i niewiem co to jest moze to cos do kompilacji i dla tego mi ten układ niedziała ??
Naprawdę prosił bym o pomoc. Pan mirekk36 by tu mógł pomóc ? możne źle skompilowałem ? sam już nie wiem a każdy trzyma język za zębami :cry:
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
28 Jan 2010 23:50 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
neo_84 --> na prawdę z chęcią bym pomógł - ale tak zdalnie w takim twoim przypadku to bardzo ciężkie. Tym bardziej że niestety troszkę brak ci podstaw jakby. A trop z tego cytatu powyżej daruj sobie.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
29 Jan 2010 17:54 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
e tam mirekk36 porostu jesteś len i ci się niechce... a nie ściemniaj mi tu z podstawami ale niemam nic przeciwko w końcu na czole nie pisze ci "dobrodziej" a jeśli chodzi o podstawy C to w końcu nie ja napisałem kod w c tylko autor a on chyba zna podstawy ? ja tylko chciałem wgrać jego kod do mojej atmegi.
a jeśli chodzi o to "darowanie" to ty tak sie zachowujesz? jak ci coś nie wychodzi to odkładasz na półkę i "darujesz sobie " ? czy od urodzenia znasz C ? :angel:
mirekk36 wiec mam do ciebie taka prozbe bo ty znasz podstawy ;) wiec prosił bym cie bardzo o przesłanie mi sprawdzonego pliku HEX np test1.hex na atmege168 ktory u ciebie działa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2010 17:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jan 2010 20:28 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
neo_84 --> nawet jakby znalazł na dysku te wsady, które testowałem to i tak nic by ci to nie dało bo już mówiłem ci, że ja po pierwsze nie korzystałem z zewnętrznego generatora tak jak ty to robisz, po drugie stosowałem kwarc 16MHz albo 20MHz - czego ty nie robisz, po trzecie wprowadzałem zmiany w kodzie bibliotek do obsługi ENCxxxx (właśnie po to żeby wyłączyć taktowanie na jego CLKOUT) itp
Więc jak chcesz żeby to u ciebie zadziałało ?????
Dodano po 58 [minuty]:
| neo_84 wrote: |
e tam mirekk36 porostu jesteś len i ci się niechce... a nie ściemniaj mi tu z podstawami ale niemam nic przeciwko w końcu na czole nie pisze ci "dobrodziej" a jeśli chodzi o podstawy C to w końcu nie ja napisałem kod w c tylko autor a on chyba zna podstawy ? ja tylko chciałem wgrać jego kod do mojej atmegi.
a jeśli chodzi o to "darowanie" to ty tak sie zachowujesz? jak ci coś nie wychodzi to odkładasz na półkę i "darujesz sobie " ? czy od urodzenia znasz C ? :angel: |
sorry ale sam jesteś leń ! Ja oczywiście też nie znałem C od urodzenia, powiem więcej - cały czas się uczę C. Ale zaczynając naukę programowania procesorów nie zaczynałem od ETHERNETU. Zanim do tego doszedłem - postanowiłem sobie, że:
- takie sprawy jak Fusebity i wszystko co z nimi związane muszę mieć w małym paluszku!!!
- transmisję SPI muszę mieć w małym paluszku
- transmisję RS232 muszę mieć w małym paluszku (bo też z niej tu korzystałem)
- muszę mieć w miarę dobre pojęcie n/t stosu TCP/IP
- muszę umieć sam pisać programy na PC dzięki którym będę mógł napisać komunikację po UDP czy TCP itd
- muszę w miarę dobrze znać język C - tak aby nie było problemem czytanie i rozumienie cudzych bibliotek i programów
tak wiec długi czas minął zanim osiągnąłem postawione sobie wyżej cele po których dopiero zabrałem się z pełną świadomością za budowę tego modułu i to budowę w inny sposób niż na tuxgraphics bo z zastosowaniem konwersji napięć oraz poprawnym taktowaniem procka przez kwarc. Dzięki temu udało się pozbyć niektórych przykrych problemów jakie mieli autorzy z tuxgraphics w swoich rozwiązaniach. Ale podejrzewam, że ty nawet tego nie doczytałeś - o tych problemach i z czego one u nich wynikały.
Za to chcesz mieć wsad i żeby ci to zadziałało!
Jak chcesz się nauczyć C i samemu robić tego typu układy zamiast liczyć tylko na czyjeś "gotowe" wsady - to zapraszam na kurs do mnie. Gwarantuję że szybko zaskoczysz o co chodzi w programowaniu w tym fajnym języku.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
29 Jan 2010 21:35 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
no tak zauważyłem tylko zapomniałem cie pochwalić no tak bardzo dobre rozwiązanie z tym zewnętrznym kwarcem i konwersja napiec , tez sobie dodałem do płytki ten bufor ale zeby zaczac cos sie uczyc musze wogule jakis program uruchomic sprawdzic czy dziala wszystko czy moduł jest sprawny itp a co ja bede wydziwial , podlanczal zewnetrzne kwarce czy cos jeszcze jak podstawowe rzeczy nie dzialaja czytalem twoj post dokladnie dal tego kupilem gotowy moduł !!! dla tego zeby wlasnie wyeliminować bledy zwiazane z wtyczka i transformatorkiem itp.. wiec jestem pewien na 99% ze moduł jest dobry. Miedzy czasie odpisał mi "gość" ze mial taki sam problem jak ja i było to związane z optymalizacja kodu i ewentualnie wersja winavr
Wiec stad ta prośba do ciebie ze skoro prawdopodobnie wgrywałeś na samym początku oryginalny kod ze strony i ci działało wiec skompilował byś mi ten plik i wysłał.
najlepiej jak bys nie szukał na dysku bo moze byc cos z poprawkami.. tylko ściągną byś z tuxgraphics do mojego procka czyli atmega168 wysłał jeden programik najlepiej test1.hex to zajmuje grosze .. napewnoe masz lepsze łącze niz modem analogowy :D zajmie ci to sekundy a dla mnie o parenascie dni mniej siedzenie przy tym ustrojstwie bo skoro moduł jest nowy i nieużywany komunikacja SPI tez dziala dobrze wiec tylko pozostało spróbować program wgrać dobrze skompilowany. Pomożesz???
P.S a ty jakiego procka używasz ??? atmega 168 czy atmega 88 ???
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
29 Jan 2010 22:34 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Pomożesz???
|
ja zawsze chętnie pomagam.... ale żeby coś pomóc to ta druga strona też musi coś wiedzieć a nie na ślepo się zabierać za kompilację jakichś niezrozumiałych dla siebie źródeł.
| Miedzy czasie odpisał mi "gość" ze mial taki sam problem jak ja i było to związane z optymalizacja kodu i ewentualnie wersja winavr |
sorki nie opowiadaj, albo może inaczej, nie powtarzaj czyichś bzdur - bo ten twój "gość" albo niestety ma na razie przynajmniej takie samo doświadczenie jak ty w tym temacie albo po prostu chciał cię spławić. W czym może być winna wersja WinAVR???? a co? tak ci ciężko zassać z netu najnowszą wersję żeby być pewnym? czy ty może masz modem i prędkość netu typu 4800bodów? i nie możesz zassać? czy ci się jednak nie chce?
.... rzeczywiście dobrze, że przynajmniej moduł masz kupiony gotowy i tu można być pewnym, że teoretycznie błędu nie ma.
Wiec stad ta prośba do ciebie ze skoro prawdopodobnie wgrywałeś na samym początku oryginalny kod ze strony i ci działało wiec skompilował byś mi ten plik i wysłał. |
matko jedyna przenajświętsza, no wszyscy świadkami, że staram się być spokojny, ale szlag mnie trafia jak mam po raz E-nty powtarzać, że ja nigdy na żadnym samym początku nie wgrywałem ŻADNYCH oryginalnych kodów z żadnej ze stron. POWTÓRZĘ PO RAZ OSTATNI!!! .... ja zawsze je modyfikowałem wg własnych potrzeb a w zasadzie to nie modyfikowałem tylko pisałem własny program i na zasadzie tylko kopiuj/wklej wykorzystywałem niektóre funkcje z tych programów testowych !!! czy do ciebie to dociera???? ..... poza tym, żeby korzystać z tych programów testowych trzeba było odpalić jakiś tam ich program na PC, który coś tam nadawał po UDP , trzeba było podawać jakieś hasło i inne bzdury ..... a ja nic takiego nie robiłem BO NAPISAŁEM WŁASNY program na PC, którym robiłem pierwsze testy podstawowej komunikacji TCP czy UDP. W związku z tym całkiem inaczej wyglądały moje podstawowe kody do procka. PRZYSIĘGAM - PO RAZ OSTATNI TO NAPISAŁEM.
P.S a ty jakiego procka używasz ??? atmega 168 czy atmega 88 ??? |
żadnego z tych, które wymieniłeś - ja robiłem sobie testy mając pod ręką akurat Atmega32
.............................. a teraz, panie kochanieńki:
1. masz dostęp do netu??? (przecież masz)
2. możesz zassać sobie najnowszy WinAVR??? (przecież możesz)
3. możesz sobie zainstalować najnowszy WinAVR??? (przecież możesz)
4. możesz zassać sobie te programy testowe w tym twój "test0.c" i tym podobne??? (przecież możesz)
5. czy możesz po rozpakowaniu ich na dysku w jakimś folderze napisać w konsoli polecenie
make (i nacisnąć ENTER?????)
czyż to kurka wodna jest takie trudne ??? i przekracza twoje możliwości???
jeśli nie przekracza możliwości to zrób to do kurczątka! .... i będziesz miał plik test0.HEX
ale jak ci nie zadziała - to do jasnej anielki - nie szukaj dalej winy w złej wersji WinAVR'a!!! w złej wersji AVR Studio!!!!! w złej optymalizacji !!!!
tylko - zacznij wszystko po kolei tak jak ja zacząłem i jak ci opisałem. Fakt to wymaga "trochę" czasu ...... ale ty jak widzę, musisz mieć to teraz! natychmiast!
tyle tylko, że od tej pory odkąd z tym walczysz tu na forum w tym temacie - to zdążyłbyś już przejść co najmniej kilka punktów o których ci wspominałem zamiast doszukiwać się błędów u wszystkich , we wszystkim tylko nie u siebie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
30 Jan 2010 01:48 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Kolego mirekk36 mógłbyś dla pewności wstawić prawidłowy schemat? Doczytałem się że było kilka błędów i już mi się mętlik zrobił i nie jestem pewien czy ten z twojego pierwszego postu jest prawidłowy czy błędny.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 02:15 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Duch__ --> już wywaliłem tą swoją wzmiankę powyżej o tym błędzie na moim schemacie ....... eeeeh to wszystko przez to zamieszanie z kolegą powyżej ;)
..... NIE MA ŻADNEGO BŁĘDU na schemacie w moim pierwszym poście - na 100% dokładnie tak zrobiłem ten moduł testowy.
No może poza jedym malutkim szczególikiem - spójrz na moje gniazdo RJ45 i jego nogę nr 5 ..... na pierwszym schemacie jest połączenie pomiędzy tą nogą (czyli środkowym odczepem wewn trafka) a dalszą częścią schematu - a wg noty PDF nie powinno być tego połączenia. Ja jednak je niechcąco zrobiłem i to nie przeszkodziło w działaniu całego modułu. Ale na przyszłość też zlikwiduję to połączenie i będzie zgodnie z notą PDF i tym co jest poniżej.
Pozostałe rzeczy i wartości elementów są OK
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
30 Jan 2010 09:38 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
kolego mirekk36 po co te piany ? kompilacje juz dawno zrobilem wiem ze robi sie to poleceniem make akurat program test0 dziala tylko on za zadanie mial migac dioda i tyle. test 1 byl odpowiedzialny za pinga, a ty mnie traktujesz jak dno z tego co zauwarzylem !
i nawet pewnie moich postow do konca nie czytasz .. a jesli chodzi o wersje to ma wlasnie znaczenie bo pisze w pliku README ale akurat to mnie niedotyczy bo mam 2 wersje nowsze winavr2008.. i winavr2009... i wiecej ci juz glowy nie zawracam bo widze ze masz juz zakorzenione to ze poprostu nieumiem nic ...
i wlasnie tak zrobilem sciagnolem pliki ze strony rozpakowalem sprawdzilem w pliku make file czy ustawione jest MCU na 168 i bylo wiec nic nieruszalem otworzylem pozniej test1.c zmienilem adres ip zapisalem, pozniej kompilacja przez make i wgranie przesz avrdude wszystko ladnie sie wygrywa program test0 dziala program test1 jak by dziala ale niedokonca bo tylko na pingi nie odpowiada i nie zapala sie led pb1 ale skoro wysla dane do modulu i go ustawia wiec dziala SPI !!!. Sprawdzalem tez kabel sieciowy do modułu , sprawdzalem schemat z 50 razy albo i wiecej. Niestety nieznam nikogo u kogo mugłbym sprawdzic moduł...
Wiec mam juz ostatnią prozbe do ciebie zerknij na ten moduł co mam
>>>Link<<<
moze tu tkwi przyczyna ? wiec taka ostatnia prozba do ciebei bo juz niemam cie o co pytac bo skoro kompilacje mowisz ze dobrze robie wgrywanie tez schemat dobry warstwa PHY tez komunikacja SPI tez ok zasilanie rowniutkie 3.3 V sprawdzam za kazdym razem kabel sieciowy tez ok wiec zebym chcial to niemam wiecej pytan.
Wiec ostateczna prozba zerknij na strone modułu i powiedz mi czy napewno zamowilem ten co ma byc ? Dziekuje za pomoc i pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
30 Jan 2010 10:50 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
neo_84 --> ze schematu wynika, że moduł jest OK. Poza tym - skoro podłączasz tylko samo zasilanie do modułu i kabel do routera i prawidłowo działają diody - to tym bardziej świadczy że z samym modułem nic się nie dzieje i jest w najlepszym porządku.
|
|
| Back to top |
|
 |
neo_84 Poziom 13

|
30 Jan 2010 15:46 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Sprawdzałem dzisiaj jeszcze komunikacje SPI ustawiałem bity LACFG3:LACFG0 odpowiedzialne za diody led we wtyczce i ustawiałem ON->OFF->BLINK SLOW->BLINK FAST i moduł reaguje poprawnie wiec chyba niema co szukać problemów w komunikacji SPI ? juz sam nie wiem gdzie szukać przyczyny, ręce opadają
:cry:
mirekk36 -> masz może jakaś dobra rade dla mnie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
szczodros Poziom 12

|
31 Jan 2010 16:15 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
fajne cacko ;)
a dało by się takie coś ale na kablu antenowym (kablówka) i na USB??
bo mój modemik tak jest podłączony (z resztą inaczej się u mnie nie da) a czasem lubi mi go ktoś zabrać ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
31 Jan 2010 17:03 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
| szczodros wrote: |
fajne cacko ;)
a dało by się takie coś ale na kablu antenowym (kablówka) i na USB??
bo mój modemik tak jest podłączony (z resztą inaczej się u mnie nie da) a czasem lubi mi go ktoś zabrać ;) |
oo matko, a może napisz dokładniej o co ci chodzi bo z tego co napisałeś to na prawdę nie wiadomo co miałeś na myśli ;) .... zresztą przeczytaj to jeszcze raz sam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jan 2010 17:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
31 Jan 2010 18:54 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
A to projekt mojego EMO (Ethernet MOdule) narazie tylko render, nie mam czasu żeby wskrzesić, ale to już niebawem...
Planuje zastosować jako transformator układ FB2022. Reszta w standardowej aplikacji według propozycji kolegi mirekk36 i tego artykułu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
03 Feb 2010 03:39 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Czy podpięty ENC (bez podłączonej Atmegi )do komputera umie pobrać sobie adres IP? Dioda zielona mi świeci, a pomarańczowa mruga, ale adresu sieciowego nie jest w stanie pobrać i wyskakuje komunikat że połączenie to ma ograniczoną łączność lub jej brak. Grzeje się wam lekko ENC?
edit// z tym Grzaniem już znalazłem odpowiedź w pierwszym poście.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
03 Feb 2010 11:52 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Duch__ --> bez podłączonego procka działa tylko w zasadzie warstwa PHY oraz podstawowe mechanizmy odbioru danych(ramek) w ENC więc jak może być pobrany adres IP ? - przez co? Adres IP to pobierze dopiero stos TCP, który zaimplementujesz w procku i dopiero dzięki temu będziesz w stanie pingować ten adres itp - o ile oczywiście także zaimplementujesz obsługę ICMP - no ale to jest podstawa.
Diody ci prawidłowo się zachowują czyli możesz się cieszyć, że układ poprawnie wykonałeś i wygląda, że wszystko jest z nim ok - i czeka teraz tylko aż procek nim pokieruje dalej ;)
Tak ENC lekko się cały czas grzeje
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
03 Feb 2010 15:01 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
No i działa :D Udało mi się odpalić pierwszą stronkę na nim. Ping też pięknie, na poziomie 13-17ms.
PS. Do wszystkich tych którzy chcą odpalić układ, na początek przypisujcie na sztywno adres IP komputera np. 192.168.0.1 i brama też 192.168.0.1. Mi po takim zabiegu odrazu komputer wykrył połączenie sieciowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
manekinen Poziom 21

|
18 Feb 2010 09:18 Re: ETHERNET - "karta sieciowa" SPI dla AVR enc28j |
|
|
|
Witam, zainteresowałem się również tą kostką, ale chciałbym najpierw wykonać płytkę a potem się wygodnie bawić :) Czy mógłby ktoś rzucić okiem na moje wypociny, a dokładnie na połączenie buforów... Dwie bramki sterowane sygnałem cable select, tak jak kol Mirekk36 właśnie dobrze pomyślał o przyszłych urządzeniach na tej samej szynie. Urządzenie z którym się nie komunikuje ma odcięty data out tak aby nie przeszkadzało, dodatkowo rezystory podciągające linie cable select by podczas programowania, w stanie resetu, nic niepotrzebnego się nie dostało na data in procka.
Dzięki ;)
PS ten procek prawdopodobnie będzie wymieniony na większy, bo jakoś nie za bardzo widzi mi się stos dla ENC i obsługa FAT16 w 2kB ramu :(
|
|
| Back to top |
|
 |