FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Prosty analogowy termostat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Prosty analogowy termostat
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#61 11 Jun 2011 13:38   

Re: Prosty analogowy termostat

Układ działa tak jak założył konstruktor, nadaje się w tym wydaniu do załączania pompki cyrkulacyjnej co. po przekroczeniu zadanej temperatury.
Jeśli chcesz żeby działał odwrotnie musisz zmienić tranzystor na pnp i w kolektor wstawić cewke przekaźnika i jest ok.

powodzenia................
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jun 2011 13:38   

Back to top

LucyFeer1
Poziom 8
Poziom 8

Post#62 11 Jun 2011 17:23   

Wydaje mi się że zmianę trybu pracy przekaźnika można zrealizować zamieniając ze sobą nogi nr 2, i nr 3. W ten sposób zamieniamy wejście odwracające z nieodwracającym komparatora, i możemy sterować np. grzałką w boilerze.
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić
Back to top

Szymonix
Poziom 5
Poziom 5

Post#63 12 Jun 2011 20:43   

Ja spróbowałem ze zmianą tranzystora z pnp na npn i oczywiście trzeba w diodzie LED odwrócić polaryzację i działa tak jak tego oczekiwałem. Aż mi wstyd, że od razu tak nie zrobiłem tylko pisałem na forum, ale to pewnie dlatego, że jakiekolwiek układy robię sporadycznie w miarę potrzeb i tej wersji będę się trzymał ;) Dzięki hobbyelektronik. Kolega LucyFeer1 też chyba ma rację i po takiej modyfikacji powinien być ten sam efekt. Pozdrawiam.
Back to top

Yarko74
Poziom 8
Poziom 8

Post#64 16 Jun 2011 21:20   

a nie wystarczy użyć zamiast styków NO przekaźnika styku NC?
Back to top

Szymonix
Poziom 5
Poziom 5

Post#65 16 Jun 2011 21:46   

Jasne że wystarczy ale w moim przypadku załączenie urządzenia będzie trwało relatywnie krótko w porównaniu ze stanem wyłączenia więc nie ma sensu żeby przez 90% czasu przekaźnik pracował, a w dobie kryzysu energetycznego każdy miliamper prądu się liczy ;)
Back to top

LucyFeer1
Poziom 8
Poziom 8

Post#66 18 Jun 2011 17:32   

Yarko74 wrote:
a nie wystarczy użyć zamiast styków NO przekaźnika styku NC?

Jeśli masz akwarium, to wyobraź sobie, że termostat ci zdycha, a grzałka na pełnej mocy. I dziękuje, po rybkach. Przekaźnik ma być załączony wtedy, kiedy jest to wymagane.
Może trochę nie dokładnie to opisałem, ale nie wiem jak to opisać ( praca astabilna or bistabilna), każdy zrozumie o co mi chodzi.

PZDR
Back to top

czupa58
Poziom 14
Poziom 14

Post#67 11 Sep 2011 13:58   

Witam chciał bym odświeżyć temat, a mianowicie zbudowałem taki układ i mam problem bo po podłączeniu do instalacji samochodowej 12v jako przełącznik Benzynna/ LPG układ działa, ale gdy np. przekręcę stacyjkę auto mi nie odpali odrazu i próbuje ponownie to przepala mi rezystor r6 (33ohmy) dlaczego tak się dzieje?
Back to top

Dj_Stone
Poziom 11
Poziom 11

Post#68 16 Sep 2011 08:50   

A czy ktoś byłby w stanie zaprojektować układ z dwoma czujnikami?
Chodzi mi o zrealizowanie funkcji włączenia pompy tylko w przypadku, gdy temperatura czujnika nr1 jest większa o zadaną histerezę od temperatury czujnika nr2.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Sep 2011 08:50   

Back to top

Mateusz2012
Poziom 5
Poziom 5

Post#69 03 Dec 2011 16:42   

Złożyłem ten układ i działa. Po przekroczeniu zadanej temperatury zapala się LED.
Jeszcze nie mam przekaźnika, bo chcę, żeby po przekroczeniu 90 st. C włączył się alarm/buczek/piszczyk/brzęczyk zamiast przekaźnika.
Tylko nie wiem, jak to zrobić.

Jak na miejscu przekaźnika zainstalować brzęczyk?

Proszę o wyjaśnienie w prosty sposób, aby zrozumiał amator nieprofesjonalista.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Back to top

marbal89
Poziom 12
Poziom 12

Post#70 03 Dec 2011 21:46   

Witam,

Najprostszą i zarazem chyba najtańszą opcją będzie zakup:
-brzęczyka/buzzera, z wewnętrznym generatorem na napięcie 12V.
Powinien kosztować parę złotych.

Co do montażu to usuwasz diodę d3, a w miejsce K1(cewka przekaźnika) wstawiasz ten brzęczyk "+" do Kolektora Q1 "-" do minusa zasilania.

Ogólnie możesz wstawić tam inne urządzenie wydające dźwięk zasilane stałym napięciem 12V. Tyle, że w przypadku urządzenie wymagającego większej mocy będzie trzeba wymienić tranzystor Q1 na mocniejszy.

Do buzzera jest on wystarczający.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Dec 2011 21:46   

Back to top

Mateusz2012
Poziom 5
Poziom 5

Post#71 05 Dec 2011 22:14   

Termostatu używam do kotła CO w piwnicy. Do wyjść TP1 i GND podłączyłem woltomierz panelowy z osobnym zasilaniem. Dodałem przełącznik, którym na woltomierzu wyświetlam albo aktualną temperaturę kotła z LM35DZ, albo temperaturę zadawaną potencjometrem VR1.
Rezystor R2 do histerezy zastąpiłem potencjometrem.

- Gdy temp. aktualna jest niższa od zadanej, świeci się LED.
- Gdy temp. aktualna przekroczy zadaną, LED gaśnie.

Zrobiłem jak pisze marbal89:
buzzer z generatorem 12 V wstawiłem na miejsce przekaźnika. Diodę D3 usunąłem.
Ale jest problem: buzzer buzzuje stale, tzn. piszczyk piszczy stale, bez względu na zadaną temperaturę.
Zmierzone napięcie na stykach do podłączenia buzzera daje wyniki podane poniżej.
- gdy temp. aktualna jest dużo niższa niż zadana (LED świeci) - napięcie dla buzzera 9,08 V
- gdy temp. aktualna jest dużo wyższa od zadanej (LED jest zgaszona) - napięcie dla buzzera 9,60 V.
W pierwszym przypadku nie powinno chyba być tak wysokie (9,08 V).

A drugi problem: Jak mogę zasilać mój woltomierz panelowy z układu termostatu, aby wyeliminować osobny zasilacz woltomierza? Zmierzony prąd woltomierza dał wynik 9 mA. To chyba dziwnie mało... Wyświetlacz jest 4 segmentowy, niebieskie LEDy, zasilany napięciem max. 5,5 V.

Proszę o pomoc w prostych słowach dla laika.
Back to top

marbal89
Poziom 12
Poziom 12

Post#72 05 Dec 2011 23:35   

Kupujesz stabilizator 7805 2 kondensatory łączysz jak w układzie z pierwszego postu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic355738.html
podłączasz to do 12V(na twojej płytce) i na wyjściu masz 5V do woltomierza panelowego.

Co do buzzera, to sprawdź tranzystor Q1, wygląda jak by był spalony, bo nie zamyka się, jak w miejscy buzzera był przekaźnik to układ pracował prawidłowo?
Jeśli nie miałeś takiego układu to sprawdź jeszcze raz czy masz dobrze wlutowany tranzystor, oraz czy jest sprawny.
Back to top

Mateusz2012
Poziom 5
Poziom 5

Post#73 06 Dec 2011 10:58   

Buzzer piszczy stale...

Dwa uzupełnienia:
- kondensator C2 opisany został jako "470 µF or 680 µF electrolytic cap. (16V min)". Ja mam 470 uF elektrolityczny 16V
- zasilam układ z zasilacza transformatorowego ACP-7E o napięciu wyjściowym bez obciążenia ok. 11,5 V.
Zmierzone napięcie na stykach do podłączenia buzzera:
- gdy temp. aktualna jest dużo niższa niż zadana (LED nie świeci) - napięcie dla buzzera 9,0 V
- gdy temp. aktualna jest dużo wyższa od zadanej (LED świeci) - napięcie dla buzzera 9,52 V.

Nigdy nie miałem układu z przekaźnikiem. Sprawdziłem wszystkie połączenia.
Sprawdziłem, tranzystor Q1 czyli A1015 PNP jest dobrze przylutowany.

Znalazłem: "PNP przewodzą tylko między bazą a emiterem oraz bazą a kolektorem przy podłączeniu minusowego przewodu omomierza do bazy i plusowego do emitera lub kolektora. Przewodzenie przy innej kombinacji końcówek omomierza i tranzystora wskazuje na uszkodzenie tranzystora."

Sprawdzam powyższą metodą mierząc zwykły opór na wylutowanym tranzystorze. Opór wyniósł ok. 40 kOhm, gdy tranzystor powinien przewodzić (B- E+ oraz B- C+). Dla innych kombinacji opór b.duży.

Na testerze tranzystorów (opcja hFE), w gniazdach dla PNP pokazała się wartość 254. Nie wiem, co znaczy.

Proszę o interpretację wyników pomiarów.
Kupiłem nowy A1015, wlutowałem. Buzzer piszczy nadal bez przerwy.

Nie robiłem oryginalnej płytki. Czy poniższy schemat układu jest prawidłowy? Korzystałem z tego:

Sam niczego nie wymyślę. Liczę TYLKO na Was! Będę czekał na propozycje.
Back to top

bogi
Poziom 19
Poziom 19

Post#74 06 Dec 2011 22:40   

Ja zrobiłem ten układ na oryginalnej płytce ale robiłem go dla kolegi i nie mam go już.

W oryginalnym układzie z przekaźnikiem jego cewka ma rezystancję ok. 400 om.
Twój piszczyk ma napewno sporo więcej i płynie przez niego malutki prąd ale wystarczający co włączenia piszczka.

Tak jak w samochodach zastępowane są normalne żarówki led-owymi, które nie wyłączją się lecz się żarzą.

Musisz w szereg z piszczkiem wpiąć potencjometr/ PR-ka i nim ustawić próg włączenia dźwięku zgodny z sygnalizacją diody led.
W układ możesz wlutować przekaźnik i stykami sterować piszczyk.

Co do zasilania z jednego żródła obu ukłądów są problemy. Ponieważ oba układy pobierają mało prądu proponuję zrobić jeden zasilacz dwu napięciowy z jednym małym transformatorem o dwóch oddzielnych uzwojeniach z prostownikiem i stabilizatorem każdy.

Powodzenia.
Back to top

Mateusz2012
Poziom 5
Poziom 5

Post#75 06 Dec 2011 23:25   

Dziękuję za sugestie.
Ale z potencjometrem (2,5 MOm) w szeregu z piszczkiem nie wyszło. Bo raz ustawiony potencjometr albo wyłącza piszczyk w obu przypadkach (czy LED świeci czy nie świeci), albo powoduje włączenie piszczyka w obu przypadkach.

Wlutowałem przekaźnik, jak w oryginale, który włącza i wyłącza obwód piszczyka zasilany z tego samego transformatora, który zasila resztę termostatu...

Po przekroczeniu zadanej temperatury, przekaźnik włącza piszczyk, po spadku temperatury już piszczyka nie wyłącza, do momentu wyłączenia zasilania. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, piszczyk milczy.
Piotrek_187 pisał o podobnym problemie dwa lata temu...
Back to top

koczy93
Poziom 3
Poziom 3

Post#76 12 Dec 2011 15:39   

Panowie proszę o pomoc. Jak już wcześniej ktoś wspomniał można tego użyć jako termostatu do trawiarki. Kupiłem niektóre elementy ale nazwy kilku nic mi nie mówią. Prosił bym więc o podanie ich nazw czy tez dokładnych numerów:
-LM35DZ Precision Celsius (Centigrade) Temperature sensor
-PNP transistor ( A1015,...) with E-C-B pin-out)
-Miniature relay -- DC12V DPDT, Coil=400 Ω or higher
-Preset (trim pot) : 2.2K (Temperature set point)
z góry dzięki ( jestem początkujący)
Back to top

Mateusz2012
Poziom 5
Poziom 5

Post#77 12 Dec 2011 16:06   

-LM35DZ Precision Celsius (Centigrade) Temperature sensor
czujnik temperatury LM35DZ

-PNP transistor ( A1015,...) with E-C-B pin-out)
tranzystor A1015 z nóżkami Emiter Kolektor Baza

-Miniature relay -- DC12V DPDT, Coil=400 Ω or higher
przekaźnik na napięcie 12V i prąd odpowiedni do włączanego urządzenia, dwie pary styków przełącznych (cewka 400 omów lub więcej)

-Preset (trim pot) : 2.2K (Temperature set point)
potencjometr 2,2k do ustawienia zadanej temperatury

Też jestem początkujący... Mnie trochę dziwnie ten układ działa i nie wiem, dlaczego.
Back to top

koczy93
Poziom 3
Poziom 3

Post#78 12 Dec 2011 16:39   

Dzięki za pomoc. Ktoś pisał żeby zamienić przekaźnik na NC jeśli ma to pracować jako sterownik do grzałki. Które oznaczenia się wtedy zmienią?
Back to top

bogi
Poziom 19
Poziom 19

Post#79 12 Dec 2011 23:41   

Płytka z pierwszego postu z przekaźnikiem jak w opisie pozwala na wybór wyjscia załączanego lub rozłączanego.
Back to top

koczy93
Poziom 3
Poziom 3

Post#80 17 Dec 2011 17:27   

Moment. Można prosić o wytłumaczenie dla idioty ;). Bo czegoś nie czaje. Kupiłem przekaźnik taki jak napisał kolega Mateusz2012 i nie pasuje. Mógłby mi ktoś podać dokładne oznaczenia.
Back to top

wojtek9104
Poziom 15
Poziom 15

Post#81 17 Dec 2011 17:49   

Mateusz2012 podał parametry jakie powinien miec przekaźnik, nie konkretny model ;)
Back to top

Czang16
Poziom 5
Poziom 5

Post#82 25 Dec 2011 19:56   

witam, hmm zaczne od tego ze konstruuje ten termostat i mam takie pytanie,
1: mam zasilacz na 12V 150mA ale gdy podlanczam go na ukłąd mam tylko 7.5 V i pytanie czy taki zasilacz wystarczzy do tego układu
2:bardzo grzeje mi sie rezystor 33 ohmy tzn sie przypalił nei jarało sie z niego ale smierdział i zwęglił sie
3: niewiem dlaczego na schemacie jest regulacja od 0 do 1.62 ja mam od 0 do 0.58V
4: niewiem dalczego dioda cały czas mi sie swieci, jelsi ktos madry moze mi wytłumaczyc idee działania tego schematu bede bardzo wdzieczny
Czasami warto pouczyc kogos kto pyta, z góry thx za odpowiedz :D
Back to top

wojtek9104
Poziom 15
Poziom 15

Post#83 25 Dec 2011 20:59   

Idea działania jest opisana w pierwszym poście, a wszystkie punkty które podałeś wskazują na to że masz zwarcie na płytce. ;)
Back to top

Czang16
Poziom 5
Poziom 5

Post#84 26 Dec 2011 13:44   

ogólnie rzeczbiorąc nie znalazłem zwarcia typu sciezka-sciezka czy elektroda sciezka, znalazlem zwarcie tylko na rezystorz R6 bo jest przepalony i ma juz zwarcie, nie wiem czy to jest problemem, jesli tak to go wymienie, lecz teraz nie wiem czy po wymienieniu historia sie nie powtórzy :( hmmm niestety nawet zmiana na nowy rezystor 33 ohm na 0.25 wata nic nie dała, qrcze nei wiadomo co robic, spróbuje jutro nowa płytke zrobic moze cos da sie z tym zrobic :D
Back to top

bogi
Poziom 19
Poziom 19

Post#85 28 Dec 2011 00:20   

Czang16 wrote:
ogólnie rzeczbiorąc nie znalazłem zwarcia typu sciezka-sciezka czy elektroda sciezka, znalazlem zwarcie tylko na rezystorz R6 bo jest przepalony i ma juz zwarcie, nie wiem czy to jest problemem, jesli tak to go wymienie, lecz teraz nie wiem czy po wymienieniu historia sie nie powtórzy :( hmmm niestety nawet zmiana na nowy rezystor 33 ohm na 0.25 wata nic nie dała, qrcze nei wiadomo co robic, spróbuje jutro nowa płytke zrobic moze cos da sie z tym zrobic :D

Sprawdź czy masz własciwie wlutowane elementy.

Wylutuj jeden koniec R4, IC 1, a jak masz w podstawce to wyjmij IC3. W szereg z zasilaniem włącz amperomierz ( będziesz widział jak duży prąd płynie) włącz zasilanie i zmierz napięcia na R6 po obu stronach. Na jednej powinno być takie jakie daje zasilacz. a na drugiej takie jakie stabilizuje dioda.

AAAAAA sprawdź diodę i polaryzację C2, jego napięcie pracy nie powinno być mniejsze niż 16V. Choć w zeszłym tygodniu wyciągałem z wieży 16V pracującego pod napięciem 6V zwartego.

Wracając do temetu pokolei podłączaj wyłaczone elementy i kontroluj zachowanie mierników.

Powodzenia

Dodano po 8 [minuty]:

Mateusz2012 wrote:
Dziękuję za sugestie.
Ale z potencjometrem (2,5 MOm) w szeregu z piszczkiem nie wyszło. Bo raz ustawiony potencjometr albo wyłącza piszczyk w obu przypadkach (czy LED świeci czy nie świeci), albo powoduje włączenie piszczyka w obu przypadkach.

Wlutowałem przekaźnik, jak w oryginale, który włącza i wyłącza obwód piszczyka zasilany z tego samego transformatora, który zasila resztę termostatu...

Po przekroczeniu zadanej temperatury, przekaźnik włącza piszczyk, po spadku temperatury już piszczyka nie wyłącza, do momentu wyłączenia zasilania. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, piszczyk milczy.
Piotrek_187 pisał o podobnym problemie dwa lata temu...

2,5 MOm to stanowczo za duża rezystancja przypuszczam, że 47 - 10 kOm będzie ok.

Układ ma podtrzymanie/ bezwładność po spadku temperatury nie pemiętam dokładnie ale przkażnik puszczał styki po ok. 20 - 30 sekundach.

Chyba zrobię ten układ jeszcze raz to będę mógł Wam pomóc.

Pozdrawiam.
Back to top

Czang16
Poziom 5
Poziom 5

Post#86 31 Dec 2011 14:29   

Nowa płytka, wszystko zlutowane, od kopa zadziałało, nie wie co bylo przyczyna wadliwego działania przedtem, ale teraz działa, wiec dzieki za odp wczesniej :D
Back to top

Wiktor_Krokodyl
Poziom 4
Poziom 4

Post#87 15 Jan 2012 22:28   

Przekaźnik RM96

Witam.

Kupiłem do tego projektu przekaźnik RM96
http://www.cyfronika.com.pl/dok/rm96t.pdf
i mam pytanie jak go podłączy do układu?

Wydaje mi się, że do układu wpina się A1 i A2 ale nie wiem, które A idzie w miejscu oznaczenia K1 (na dole), a które A idzie do D3.

Drugie pytanie to czy można zamiast LM358 użyć LM258P? Taki akurat był w sklepie z częściami elektronicznymi.
I trzecie A1 i A2 na schemacie to nóżki LM358?

I ostatnie pytanie:
Które nóżki potencjometra (patrząc od frontu od lewej 1,2,3) to L H i wyjście na 5 punkt LM358?

Jestem początkujący w sprawach elektroniki więc proszę o wyrozumiałość i pomoc fachowców. ;-]
Mam nadzieję, że opisałem moje pytania czytelnie. ;-]
Back to top

bogi
Poziom 19
Poziom 19

Post#88 15 Jan 2012 23:18   

Wiktor_Krokodyl nie ma znaczenia jak podłaczysz końcówki A1 A2 przekaźnika byle równolegle z D3.

Możesz zastosować LM258.

A1, A2 to wzmacniacze operacyjne, które znajdują się w tym LM. Tu są dwa a mogą być cztery lub tylko jeden.
Back to top

Wiktor_Krokodyl
Poziom 4
Poziom 4

Post#89 17 Jan 2012 21:06   

Dziękuję za odpowiedź.

Dopiero zaczynam ogarniać te tematy i na razie czytam z teorii, a wiadomo, tematyka jest dość rozległa. Jutro przerabiam płytkę na ten przekaźnik (inny rozstaw nóżek i gabaryty, tak mi się wydaje - ale jeszcze to sprawdzę na próbnym wydruku płytki.) ;-)
Back to top

bogi
Poziom 19
Poziom 19

Post#90 11 Mar 2012 00:34   

Dla potomnych do układu pasuje przekaźnik JQC-3FF/005-1ZS

ma styki przełączane, o obciążalności 10A / 230VAC
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2012 00:34   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Prosty analogowy termostat
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 4 Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Similar topics
Prosty termometr analogowy na LM i LED . (15)
Prosty analogowy termostat (2)

Page generation time: 0.439 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed