| Author |
hobbyelektronik Poziom 19

|
11 Jun 2011 13:38 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Układ działa tak jak założył konstruktor, nadaje się w tym wydaniu do załączania pompki cyrkulacyjnej co. po przekroczeniu zadanej temperatury.
Jeśli chcesz żeby działał odwrotnie musisz zmienić tranzystor na pnp i w kolektor wstawić cewke przekaźnika i jest ok.
powodzenia................
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jun 2011 13:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LucyFeer1 Poziom 8

Joined: 13 Sep 2010 Posts: 27 Location: Węgorzewo, Portrush UK
|
11 Jun 2011 17:23 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Wydaje mi się że zmianę trybu pracy przekaźnika można zrealizować zamieniając ze sobą nogi nr 2, i nr 3. W ten sposób zamieniamy wejście odwracające z nieodwracającym komparatora, i możemy sterować np. grzałką w boilerze.
Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić
|
|
| Back to top |
|
 |
Szymonix Poziom 5

|
12 Jun 2011 20:43 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Ja spróbowałem ze zmianą tranzystora z pnp na npn i oczywiście trzeba w diodzie LED odwrócić polaryzację i działa tak jak tego oczekiwałem. Aż mi wstyd, że od razu tak nie zrobiłem tylko pisałem na forum, ale to pewnie dlatego, że jakiekolwiek układy robię sporadycznie w miarę potrzeb i tej wersji będę się trzymał ;) Dzięki hobbyelektronik. Kolega LucyFeer1 też chyba ma rację i po takiej modyfikacji powinien być ten sam efekt. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Yarko74 Poziom 8

|
16 Jun 2011 21:20 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
a nie wystarczy użyć zamiast styków NO przekaźnika styku NC?
|
|
| Back to top |
|
 |
Szymonix Poziom 5

|
16 Jun 2011 21:46 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Jasne że wystarczy ale w moim przypadku załączenie urządzenia będzie trwało relatywnie krótko w porównaniu ze stanem wyłączenia więc nie ma sensu żeby przez 90% czasu przekaźnik pracował, a w dobie kryzysu energetycznego każdy miliamper prądu się liczy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
LucyFeer1 Poziom 8

Joined: 13 Sep 2010 Posts: 27 Location: Węgorzewo, Portrush UK
|
18 Jun 2011 17:32 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
| Yarko74 wrote: |
| a nie wystarczy użyć zamiast styków NO przekaźnika styku NC? |
Jeśli masz akwarium, to wyobraź sobie, że termostat ci zdycha, a grzałka na pełnej mocy. I dziękuje, po rybkach. Przekaźnik ma być załączony wtedy, kiedy jest to wymagane.
Może trochę nie dokładnie to opisałem, ale nie wiem jak to opisać ( praca astabilna or bistabilna), każdy zrozumie o co mi chodzi.
PZDR
|
|
| Back to top |
|
 |
czupa58 Poziom 14

|
11 Sep 2011 13:58 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Witam chciał bym odświeżyć temat, a mianowicie zbudowałem taki układ i mam problem bo po podłączeniu do instalacji samochodowej 12v jako przełącznik Benzynna/ LPG układ działa, ale gdy np. przekręcę stacyjkę auto mi nie odpali odrazu i próbuje ponownie to przepala mi rezystor r6 (33ohmy) dlaczego tak się dzieje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj_Stone Poziom 11

|
16 Sep 2011 08:50 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
A czy ktoś byłby w stanie zaprojektować układ z dwoma czujnikami?
Chodzi mi o zrealizowanie funkcji włączenia pompy tylko w przypadku, gdy temperatura czujnika nr1 jest większa o zadaną histerezę od temperatury czujnika nr2.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Sep 2011 08:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz2012 Poziom 5

|
03 Dec 2011 16:42 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Złożyłem ten układ i działa. Po przekroczeniu zadanej temperatury zapala się LED.
Jeszcze nie mam przekaźnika, bo chcę, żeby po przekroczeniu 90 st. C włączył się alarm/buczek/piszczyk/brzęczyk zamiast przekaźnika.
Tylko nie wiem, jak to zrobić.
Jak na miejscu przekaźnika zainstalować brzęczyk?
Proszę o wyjaśnienie w prosty sposób, aby zrozumiał amator nieprofesjonalista.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
marbal89 Poziom 12

|
03 Dec 2011 21:46 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Witam,
Najprostszą i zarazem chyba najtańszą opcją będzie zakup:
-brzęczyka/buzzera, z wewnętrznym generatorem na napięcie 12V.
Powinien kosztować parę złotych.
Co do montażu to usuwasz diodę d3, a w miejsce K1(cewka przekaźnika) wstawiasz ten brzęczyk "+" do Kolektora Q1 "-" do minusa zasilania.
Ogólnie możesz wstawić tam inne urządzenie wydające dźwięk zasilane stałym napięciem 12V. Tyle, że w przypadku urządzenie wymagającego większej mocy będzie trzeba wymienić tranzystor Q1 na mocniejszy.
Do buzzera jest on wystarczający.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Dec 2011 21:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz2012 Poziom 5

|
05 Dec 2011 22:14 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Termostatu używam do kotła CO w piwnicy. Do wyjść TP1 i GND podłączyłem woltomierz panelowy z osobnym zasilaniem. Dodałem przełącznik, którym na woltomierzu wyświetlam albo aktualną temperaturę kotła z LM35DZ, albo temperaturę zadawaną potencjometrem VR1.
Rezystor R2 do histerezy zastąpiłem potencjometrem.
- Gdy temp. aktualna jest niższa od zadanej, świeci się LED.
- Gdy temp. aktualna przekroczy zadaną, LED gaśnie.
Zrobiłem jak pisze marbal89:
buzzer z generatorem 12 V wstawiłem na miejsce przekaźnika. Diodę D3 usunąłem.
Ale jest problem: buzzer buzzuje stale, tzn. piszczyk piszczy stale, bez względu na zadaną temperaturę.
Zmierzone napięcie na stykach do podłączenia buzzera daje wyniki podane poniżej.
- gdy temp. aktualna jest dużo niższa niż zadana (LED świeci) - napięcie dla buzzera 9,08 V
- gdy temp. aktualna jest dużo wyższa od zadanej (LED jest zgaszona) - napięcie dla buzzera 9,60 V.
W pierwszym przypadku nie powinno chyba być tak wysokie (9,08 V).
A drugi problem: Jak mogę zasilać mój woltomierz panelowy z układu termostatu, aby wyeliminować osobny zasilacz woltomierza? Zmierzony prąd woltomierza dał wynik 9 mA. To chyba dziwnie mało... Wyświetlacz jest 4 segmentowy, niebieskie LEDy, zasilany napięciem max. 5,5 V.
Proszę o pomoc w prostych słowach dla laika.
|
|
| Back to top |
|
 |
marbal89 Poziom 12

|
05 Dec 2011 23:35 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Kupujesz stabilizator 7805 2 kondensatory łączysz jak w układzie z pierwszego postu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic355738.html
podłączasz to do 12V(na twojej płytce) i na wyjściu masz 5V do woltomierza panelowego.
Co do buzzera, to sprawdź tranzystor Q1, wygląda jak by był spalony, bo nie zamyka się, jak w miejscy buzzera był przekaźnik to układ pracował prawidłowo?
Jeśli nie miałeś takiego układu to sprawdź jeszcze raz czy masz dobrze wlutowany tranzystor, oraz czy jest sprawny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz2012 Poziom 5

|
06 Dec 2011 10:58 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Buzzer piszczy stale...
Dwa uzupełnienia:
- kondensator C2 opisany został jako "470 µF or 680 µF electrolytic cap. (16V min)". Ja mam 470 uF elektrolityczny 16V
- zasilam układ z zasilacza transformatorowego ACP-7E o napięciu wyjściowym bez obciążenia ok. 11,5 V.
Zmierzone napięcie na stykach do podłączenia buzzera:
- gdy temp. aktualna jest dużo niższa niż zadana (LED nie świeci) - napięcie dla buzzera 9,0 V
- gdy temp. aktualna jest dużo wyższa od zadanej (LED świeci) - napięcie dla buzzera 9,52 V.
Nigdy nie miałem układu z przekaźnikiem. Sprawdziłem wszystkie połączenia.
Sprawdziłem, tranzystor Q1 czyli A1015 PNP jest dobrze przylutowany.
Znalazłem: "PNP przewodzą tylko między bazą a emiterem oraz bazą a kolektorem przy podłączeniu minusowego przewodu omomierza do bazy i plusowego do emitera lub kolektora. Przewodzenie przy innej kombinacji końcówek omomierza i tranzystora wskazuje na uszkodzenie tranzystora."
Sprawdzam powyższą metodą mierząc zwykły opór na wylutowanym tranzystorze. Opór wyniósł ok. 40 kOhm, gdy tranzystor powinien przewodzić (B- E+ oraz B- C+). Dla innych kombinacji opór b.duży.
Na testerze tranzystorów (opcja hFE), w gniazdach dla PNP pokazała się wartość 254. Nie wiem, co znaczy.
Proszę o interpretację wyników pomiarów.
Kupiłem nowy A1015, wlutowałem. Buzzer piszczy nadal bez przerwy.
Nie robiłem oryginalnej płytki. Czy poniższy schemat układu jest prawidłowy? Korzystałem z tego:
Sam niczego nie wymyślę. Liczę TYLKO na Was! Będę czekał na propozycje.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogi Poziom 19

|
06 Dec 2011 22:40 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Ja zrobiłem ten układ na oryginalnej płytce ale robiłem go dla kolegi i nie mam go już.
W oryginalnym układzie z przekaźnikiem jego cewka ma rezystancję ok. 400 om.
Twój piszczyk ma napewno sporo więcej i płynie przez niego malutki prąd ale wystarczający co włączenia piszczka.
Tak jak w samochodach zastępowane są normalne żarówki led-owymi, które nie wyłączją się lecz się żarzą.
Musisz w szereg z piszczkiem wpiąć potencjometr/ PR-ka i nim ustawić próg włączenia dźwięku zgodny z sygnalizacją diody led.
W układ możesz wlutować przekaźnik i stykami sterować piszczyk.
Co do zasilania z jednego żródła obu ukłądów są problemy. Ponieważ oba układy pobierają mało prądu proponuję zrobić jeden zasilacz dwu napięciowy z jednym małym transformatorem o dwóch oddzielnych uzwojeniach z prostownikiem i stabilizatorem każdy.
Powodzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz2012 Poziom 5

|
06 Dec 2011 23:25 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Dziękuję za sugestie.
Ale z potencjometrem (2,5 MOm) w szeregu z piszczkiem nie wyszło. Bo raz ustawiony potencjometr albo wyłącza piszczyk w obu przypadkach (czy LED świeci czy nie świeci), albo powoduje włączenie piszczyka w obu przypadkach.
Wlutowałem przekaźnik, jak w oryginale, który włącza i wyłącza obwód piszczyka zasilany z tego samego transformatora, który zasila resztę termostatu...
Po przekroczeniu zadanej temperatury, przekaźnik włącza piszczyk, po spadku temperatury już piszczyka nie wyłącza, do momentu wyłączenia zasilania. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, piszczyk milczy.
Piotrek_187 pisał o podobnym problemie dwa lata temu...
|
|
| Back to top |
|
 |
koczy93 Poziom 3

|
12 Dec 2011 15:39 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Panowie proszę o pomoc. Jak już wcześniej ktoś wspomniał można tego użyć jako termostatu do trawiarki. Kupiłem niektóre elementy ale nazwy kilku nic mi nie mówią. Prosił bym więc o podanie ich nazw czy tez dokładnych numerów:
-LM35DZ Precision Celsius (Centigrade) Temperature sensor
-PNP transistor ( A1015,...) with E-C-B pin-out)
-Miniature relay -- DC12V DPDT, Coil=400 Ω or higher
-Preset (trim pot) : 2.2K (Temperature set point)
z góry dzięki ( jestem początkujący)
|
|
| Back to top |
|
 |
Mateusz2012 Poziom 5

|
12 Dec 2011 16:06 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
-LM35DZ Precision Celsius (Centigrade) Temperature sensor
czujnik temperatury LM35DZ
-PNP transistor ( A1015,...) with E-C-B pin-out)
tranzystor A1015 z nóżkami Emiter Kolektor Baza
-Miniature relay -- DC12V DPDT, Coil=400 Ω or higher
przekaźnik na napięcie 12V i prąd odpowiedni do włączanego urządzenia, dwie pary styków przełącznych (cewka 400 omów lub więcej)
-Preset (trim pot) : 2.2K (Temperature set point)
potencjometr 2,2k do ustawienia zadanej temperatury
Też jestem początkujący... Mnie trochę dziwnie ten układ działa i nie wiem, dlaczego.
|
|
| Back to top |
|
 |
koczy93 Poziom 3

|
12 Dec 2011 16:39 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Dzięki za pomoc. Ktoś pisał żeby zamienić przekaźnik na NC jeśli ma to pracować jako sterownik do grzałki. Które oznaczenia się wtedy zmienią?
|
|
| Back to top |
|
 |
bogi Poziom 19

|
12 Dec 2011 23:41 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Płytka z pierwszego postu z przekaźnikiem jak w opisie pozwala na wybór wyjscia załączanego lub rozłączanego.
|
|
| Back to top |
|
 |
koczy93 Poziom 3

|
17 Dec 2011 17:27 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Moment. Można prosić o wytłumaczenie dla idioty ;). Bo czegoś nie czaje. Kupiłem przekaźnik taki jak napisał kolega Mateusz2012 i nie pasuje. Mógłby mi ktoś podać dokładne oznaczenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtek9104 Poziom 15

|
17 Dec 2011 17:49 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Mateusz2012 podał parametry jakie powinien miec przekaźnik, nie konkretny model ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Czang16 Poziom 5

|
25 Dec 2011 19:56 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
witam, hmm zaczne od tego ze konstruuje ten termostat i mam takie pytanie,
1: mam zasilacz na 12V 150mA ale gdy podlanczam go na ukłąd mam tylko 7.5 V i pytanie czy taki zasilacz wystarczzy do tego układu
2:bardzo grzeje mi sie rezystor 33 ohmy tzn sie przypalił nei jarało sie z niego ale smierdział i zwęglił sie
3: niewiem dlaczego na schemacie jest regulacja od 0 do 1.62 ja mam od 0 do 0.58V
4: niewiem dalczego dioda cały czas mi sie swieci, jelsi ktos madry moze mi wytłumaczyc idee działania tego schematu bede bardzo wdzieczny
Czasami warto pouczyc kogos kto pyta, z góry thx za odpowiedz :D
|
|
| Back to top |
|
 |
wojtek9104 Poziom 15

|
25 Dec 2011 20:59 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Idea działania jest opisana w pierwszym poście, a wszystkie punkty które podałeś wskazują na to że masz zwarcie na płytce. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Czang16 Poziom 5

|
26 Dec 2011 13:44 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
ogólnie rzeczbiorąc nie znalazłem zwarcia typu sciezka-sciezka czy elektroda sciezka, znalazlem zwarcie tylko na rezystorz R6 bo jest przepalony i ma juz zwarcie, nie wiem czy to jest problemem, jesli tak to go wymienie, lecz teraz nie wiem czy po wymienieniu historia sie nie powtórzy :( hmmm niestety nawet zmiana na nowy rezystor 33 ohm na 0.25 wata nic nie dała, qrcze nei wiadomo co robic, spróbuje jutro nowa płytke zrobic moze cos da sie z tym zrobic :D
|
|
| Back to top |
|
 |
bogi Poziom 19

|
28 Dec 2011 00:20 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
| Czang16 wrote: |
| ogólnie rzeczbiorąc nie znalazłem zwarcia typu sciezka-sciezka czy elektroda sciezka, znalazlem zwarcie tylko na rezystorz R6 bo jest przepalony i ma juz zwarcie, nie wiem czy to jest problemem, jesli tak to go wymienie, lecz teraz nie wiem czy po wymienieniu historia sie nie powtórzy :( hmmm niestety nawet zmiana na nowy rezystor 33 ohm na 0.25 wata nic nie dała, qrcze nei wiadomo co robic, spróbuje jutro nowa płytke zrobic moze cos da sie z tym zrobic :D |
Sprawdź czy masz własciwie wlutowane elementy.
Wylutuj jeden koniec R4, IC 1, a jak masz w podstawce to wyjmij IC3. W szereg z zasilaniem włącz amperomierz ( będziesz widział jak duży prąd płynie) włącz zasilanie i zmierz napięcia na R6 po obu stronach. Na jednej powinno być takie jakie daje zasilacz. a na drugiej takie jakie stabilizuje dioda.
AAAAAA sprawdź diodę i polaryzację C2, jego napięcie pracy nie powinno być mniejsze niż 16V. Choć w zeszłym tygodniu wyciągałem z wieży 16V pracującego pod napięciem 6V zwartego.
Wracając do temetu pokolei podłączaj wyłaczone elementy i kontroluj zachowanie mierników.
Powodzenia
Dodano po 8 [minuty]:
| Mateusz2012 wrote: |
Dziękuję za sugestie.
Ale z potencjometrem (2,5 MOm) w szeregu z piszczkiem nie wyszło. Bo raz ustawiony potencjometr albo wyłącza piszczyk w obu przypadkach (czy LED świeci czy nie świeci), albo powoduje włączenie piszczyka w obu przypadkach.
Wlutowałem przekaźnik, jak w oryginale, który włącza i wyłącza obwód piszczyka zasilany z tego samego transformatora, który zasila resztę termostatu...
Po przekroczeniu zadanej temperatury, przekaźnik włącza piszczyk, po spadku temperatury już piszczyka nie wyłącza, do momentu wyłączenia zasilania. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, piszczyk milczy.
Piotrek_187 pisał o podobnym problemie dwa lata temu... |
2,5 MOm to stanowczo za duża rezystancja przypuszczam, że 47 - 10 kOm będzie ok.
Układ ma podtrzymanie/ bezwładność po spadku temperatury nie pemiętam dokładnie ale przkażnik puszczał styki po ok. 20 - 30 sekundach.
Chyba zrobię ten układ jeszcze raz to będę mógł Wam pomóc.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Czang16 Poziom 5

|
31 Dec 2011 14:29 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Nowa płytka, wszystko zlutowane, od kopa zadziałało, nie wie co bylo przyczyna wadliwego działania przedtem, ale teraz działa, wiec dzieki za odp wczesniej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Wiktor_Krokodyl Poziom 4

|
15 Jan 2012 22:28 Przekaźnik RM96 |
|
|
|
Witam.
Kupiłem do tego projektu przekaźnik RM96
http://www.cyfronika.com.pl/dok/rm96t.pdf
i mam pytanie jak go podłączy do układu?
Wydaje mi się, że do układu wpina się A1 i A2 ale nie wiem, które A idzie w miejscu oznaczenia K1 (na dole), a które A idzie do D3.
Drugie pytanie to czy można zamiast LM358 użyć LM258P? Taki akurat był w sklepie z częściami elektronicznymi.
I trzecie A1 i A2 na schemacie to nóżki LM358?
I ostatnie pytanie:
Które nóżki potencjometra (patrząc od frontu od lewej 1,2,3) to L H i wyjście na 5 punkt LM358?
Jestem początkujący w sprawach elektroniki więc proszę o wyrozumiałość i pomoc fachowców. ;-]
Mam nadzieję, że opisałem moje pytania czytelnie. ;-]
|
|
| Back to top |
|
 |
bogi Poziom 19

|
15 Jan 2012 23:18 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Wiktor_Krokodyl nie ma znaczenia jak podłaczysz końcówki A1 A2 przekaźnika byle równolegle z D3.
Możesz zastosować LM258.
A1, A2 to wzmacniacze operacyjne, które znajdują się w tym LM. Tu są dwa a mogą być cztery lub tylko jeden.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wiktor_Krokodyl Poziom 4

|
17 Jan 2012 21:06 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Dopiero zaczynam ogarniać te tematy i na razie czytam z teorii, a wiadomo, tematyka jest dość rozległa. Jutro przerabiam płytkę na ten przekaźnik (inny rozstaw nóżek i gabaryty, tak mi się wydaje - ale jeszcze to sprawdzę na próbnym wydruku płytki.) ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
bogi Poziom 19

|
11 Mar 2012 00:34 Re: Prosty analogowy termostat |
|
|
|
Dla potomnych do układu pasuje przekaźnik JQC-3FF/005-1ZS