Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



usb (mp3) w starej wieży?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->usb (mp3) w starej wieży? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
XDX
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: POZNAN
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 31
XDX
Poziom 8
Post#1 12 Sie 2009 21:34  Autor tematu   

usb (mp3) w starej wieży?


Koledzy
Nie znam się na elektronice ale czy jest szansa aby w stare wieży dołożyć jakąś płytkę aby było USB i czytało MP3 ? Mam Marantza wieże która pięknie gra jednak jej CD nie czyta MP3. Pomyślałem, że może są moduły gotowe do montażu. Szukałem na forum ale nie wiem jak zadać temat aby wyszukało prawidłowo.
Chce reanimować wieże aby nie wydawać na nowy sprzęt. Pomyślałem czy może by dało radę wymontować z transmitera FM układ i podłączyć bezpośrednio do płytki wieży np pod stare kasety. Czy jest to możliwe bo przecież zanim sygnał wyjdzie z dekodera MP3 i trafi do układu nadawcz ego FM to musi być gdzieś połączenie z którego by można skorzystać.
Dziękuje z góry za pomoc.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: MIECHÓW
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 2065
Pomógł: 232
Ocena postów: 20
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Post#2 12 Sie 2009 21:44    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Czy sprzęt posiada wejście AUX?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
~Domen~
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Racibórz
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 159
Pomógł: 1
~Domen~
Poziom 14
Post#3 12 Sie 2009 21:57    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


jak masz na kaset to kup
http://www.elektroland.h2.pl/elektroland/foty/kaseta_2_8.jpg

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
XDX
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: POZNAN
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 31
XDX
Poziom 8
Post#4 12 Sie 2009 22:03  Autor tematu   

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Kaseta z kablami mnie nie interesuje bo pendriva raczej nie da się podłaczyć pod to. Sprzet posiada AUX.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
szymon12w
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Ćwiklice
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 304
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
szymon12w
Poziom 16
Post#5 12 Sie 2009 23:20    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


to podłącz do tego mp3 za pomocą kabla jack na chinch (około 3zł)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ADI-mistrzu
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Legionowo
Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 1852
Pomógł: 25
Ocena postów: 94
ADI-mistrzu
Poziom 22
Post#6 12 Sie 2009 23:22    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Dla Ciebie raczej jedynym rozwiązaniem na odtwarzanie MP3 jest kupić sobie kabla, który jest zakończony z jednej strony jackiem a z drugiej chinchem.
usb (mp3) w starej wieży?
I podłączyć czy to MP4 i odtwarzać czy to laptopa czy inne urządzenie.

To aby zrobić że wsadzasz np. pendrive z muzyką i odtwarza Ci ją sama wieża to może i jest możliwe, ale skomplikowane i nie poradzisz sobie z tym.

Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Konrad Kl.
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 155
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
Konrad Kl.
Poziom 14
Post#7 12 Sie 2009 23:43    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Do tego trzeba by programować procka?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bbiidduull
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1442
Pomógł: 39
bbiidduull
Poziom 21
Post#8 13 Sie 2009 01:08    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Niee :D, końcówkę mini jack ( taka jak w słuchawkach ) wkładasz to mp3 a 2 chinche ( czincze ) do wieży jako prawy i lewy kanał. Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szymon12w
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Ćwiklice
Dołączył: 07 Kwi 2009
Posty: 304
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
szymon12w
Poziom 16
Post#9 13 Sie 2009 09:48    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


bbiidduull mu chodzi czy trzeba programować procka gdy chcemy podłączyć tylko pendriva z muzyką tak jak powiedział ADI-mistrzu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Konrad Kl.
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 155
Pomógł: 3
Ocena postów: 1
Konrad Kl.
Poziom 14
Post#10 13 Sie 2009 11:35    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Tak właśnie oto mi chodzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ADI-mistrzu
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Legionowo
Dołączył: 13 Mar 2004
Posty: 1852
Pomógł: 25
Ocena postów: 94
ADI-mistrzu
Poziom 22
Post#11 13 Sie 2009 12:33    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Tak trzeba, chyba ze najdziesz gotowy moduł, ale o takich nigdy nie słyszałem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotrek.pxf
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Pionki
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 802
Pomógł: 118
Ocena postów: 10
Piotrek.pxf
Poziom 20
Post#12 13 Sie 2009 13:15    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Czytnika mp3 z pendrive'ów raczej nie kupisz, ale możesz tanim sposobem zrobić odtwarzanie mp3 z kart pamięci (na aukcjach takie się przewijają za grosze). Najtaniej chyba jednak będzie po prostu kablem czy kasetą podłączyć normalny odtwarzacz mp3.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Arek37
Poziom 12
Poziom 12
Dołączył: 18 Kwi 2004
Posty: 91
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
Arek37
Poziom 12
Post#13 13 Sie 2009 14:35    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Kup sobie transmiter FM z allegro za 2-3 dychy i odbieraj to tunerem z wieży :-) Tyle ża zasilanie musisz sobie sam "wyrzeźbić" . Ja zasilam zasilaczem z wyjściem USB - czyli 5V ze stosowną wtyczką na kabelku podłączoną do transmitera jako zasilanie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
XDX
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: POZNAN
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 31
XDX
Poziom 8
Post#14 13 Sie 2009 17:44  Autor tematu   

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


koledzy, mnie bradziej chodziło o to żeby rozebrać taki transmiter i wbudwać go w wieżę ale zamiast podawać sygnał radiowo to chciałem przechwycić sygnał zanim dojdzie do emitera fal. Sygnał ten chciałem podać do wejścia AUX wewnątrz urządzenia. Oczywiście zasilanie podam z wieży bo gdzieś takie napięcie znajdę. Zmian żadnych nie zamierzam robić więc urządzenie nadal bedzie dekodowało samo w sobie MP3. W wieży zrobie sobie otwór gdzie wyprowadzę gniazdo USB.
Może ktoś rozbierał taki transmiter i jest wstanie mi powiedzieć na ile to jest mozliwe ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotrek.pxf
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Pionki
Dołączył: 03 Lis 2004
Posty: 802
Pomógł: 118
Ocena postów: 10
Piotrek.pxf
Poziom 20
Post#15 14 Sie 2009 00:34    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


Trochę karkołomnie, ale można. Nie wiem czy znajdzie się jakaś dokumentacja do układów z tego transmitera, żeby znaleźć wyjście sygnału audio (chyba, że są takie z gniazdem wyjścia). Musiałbyś też jakoś wyprowadzić przyciski żeby tym sterować i może wyświetlacz. No i zasilanie jakieś zrobić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: MIECHÓW
Dołączył: 19 Sty 2005
Posty: 2065
Pomógł: 232
Ocena postów: 20
KIEROWCA_VW
Poziom 22
Post#16 14 Sie 2009 12:03    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


XDX napisał:
koledzy, mnie bradziej chodziło o to żeby rozebrać taki transmiter i wbudwać go w wieżę ale zamiast podawać sygnał radiowo to chciałem przechwycić sygnał zanim dojdzie do emitera fal. Sygnał ten chciałem podać do wejścia AUX wewnątrz urządzenia. Oczywiście zasilanie podam z wieży bo gdzieś takie napięcie znajdę. Zmian żadnych nie zamierzam robić więc urządzenie nadal bedzie dekodowało samo w sobie MP3. W wieży zrobie sobie otwór gdzie wyprowadzę gniazdo USB.
Może ktoś rozbierał taki transmiter i jest wstanie mi powiedzieć na ile to jest mozliwe ?


Momencik, kolega chce "tak przerobić" transmiter, by uzyskać z niego sygnał audio i podać go na tor AUX, nie zaś zgodnie z przeznaczeniem na tor FM?
Ale przecież wspomniany transmiter jest tylko (jak nazwa wskazuje) transmiterem sygnału audio - który to trzeba mu dostarczyć, więc po co tak komplikować...

Ja to widzę tak:
Jakiś odtwarzacz mp3, gniazdo USB tylko do zapewnienia zasilania i kabel JACK- 2xCHINCH do wejścia AUX.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mcgyver26
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 238
Pomógł: 14
Ocena postów: 2
mcgyver26
Poziom 15
Post#17 14 Sie 2009 14:05    

Re: usb (mp3) w starej wieży ???


można by jeszcze sprubować dać dekoder mp3 STA 013 (linie scl,sda,sdi,sckr i data_req)pod"procka"odwarzacza cd,i do niego przetwornik c/a np: CS4331,a jego wyjścia podłączyć do wejścia wieży(aux).Ale jak kolega już wcześniej napisał cyt.
Konrad Kl. napisał:
Do tego trzeba by programować procka?

niewiadomo czy "procek"cd-ka obsłuży go.
W internecie jest bardzo dużo artykułów tego typu o otwarzaczach mp3 na różnych układach np:STA013,AT89C51SND1 itp.Popatrz sobie w necie może cuś ci przypadnie do gustu.Chyba że zależy ci tylko na usb w otwarzaczu to proponuje taką "karte dźwiękową"na usb.Niewymaga żatnych sterowników(wystarczą systemowe),łatwo będzie ci wbudować w wieże "karta" ma oprucz wyjścia ma wejścia aux i mic (oczywiście stereo).Po podpięciu kompa do wieży "przez tą karte"mógłbyś se słuchać muzy z kompa na wieży i odwrotnie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=756601#756601
Ale jak wcześniej wspomnieli koledzy to chyba bedzie najprościej podłączyć tą mp3-ke pod tą wieże

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mar_sek
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: wroclaw
Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 5
mar_sek
Poziom 3
Post#18 24 Sty 2010 22:51    

Re: usb (mp3) w starej wieży?


Witam wszystkich, nie wiem czy kolega XDX rozwiązał już swój problem ale znalazłem dziś na forum podobny wątek. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1497662.html
Niestety jest to wykonanie bardzo prowizoryczne ale można się tym posiłkować.
Rozbierałem ostatnio podobny transmiter i to co mogę dodać to to, że główny moduł jest zasilany napięciem 5V.
Od razu więc można wyrzucić kiepskiej jakości stabilizator obniżający napięcie z instalacji samochodowej i wykonać nowy dopasowujący się do naszego sprzętu audio.
Jeśli chodzi o wyjście audio to w moim urządzeniu tak samo gniazdo minijack rozłącza tor foni z MP3 playera aby wpiąć sie do transmitera. Śmiało więc z tego miejsca można podłączyć się do wejścia np. AUX naszego zestawu audio .
Można by też pokusić się o poszukanie i odcięcie zasilania od transmitera FM.
Osobiście to wolałbym raczej przełożyć bebechy do jakiejś fajnej obudowy pasującej do wieży wstawić tam jakiś zasilacz, np ze starej przenośnej obudowy do HD, CD lub inny komputerowy na 5V, mam np. taki od napędu ZIP a transmiter zostawić jako opcję bezprzewodowego połączenia. Oczywiście wtedy można dowolnie dodawać gniazda i przełączniki np. wyjście z MP3, wejście do transmitera, włącznik transmisji FM ;)
Mój transmiter wygląda tak jak poniżej, można go kupić nawet poniżej 30-stu złotych na Allegro.
Zasięg ma może kilka metrów ale nie oto w tym chodzi ;)
Na wyświetlaczu przewija się nazwa utworu, może jako element wieży warto by też przerobić na większy wyświetlacz, jak ktoś potrafi, lub może jakąś soczewkę wstawić :D
Oczywiście całość sterowana jest też pilotem na podczerwień.

usb (mp3) w starej wieży?

Trochę zabawy i można mieć tani, fajny i niepowtarzalny stacjonarny odtwarzacz MP3 na karty SD i pamięci USB z funkcją bezprzewodowej transmisji ;)
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
fisiek30
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: Szczecin
Dołączył: 27 Lis 2009
Posty: 28
fisiek30
Poziom 8
Post#19 26 Sty 2010 19:08    

Re: usb (mp3) w starej wieży?


Ja u siebie mam coś takiego. Czyta z pendrive oraz kart pamięci. Obsługiwany z pilota. Do tego zasilacz i jest gicior.



usb (mp3) w starej wieży? usb (mp3) w starej wieży? usb (mp3) w starej wieży?

I myślę że chyba prościej się nie da.

Koszt to 29,90 transmiter + 15 zasilacz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
XDX
Poziom 8
Poziom 8
Miasto: POZNAN
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 31
XDX
Poziom 8
Post#20 05 Gru 2012 22:09  Autor tematu   

Re: usb (mp3) w starej wieży?


Wiem, że długo to trwało ale problem rozwiązał się z biegiem rozwoju techniki. Mam tablet T76 GPS TV z transmiterem FM oparty na Adroidzie. Wysyłam sobie muzyczkę z tabletu jak z większego pilota z wyświetlaczem.
Temat uważąm za zakończony - dziękuję za odpowiedzi - do zamknięcia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> usb (mp3) w starej wieży?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zidentyfikowanie części ze starej wieży (4)
Co można zrobić ze starej wieży? Pomysły(:)) (2)
Trafnsformator ze starej wieży - jakie napięcia? (4)
Niezidentyfikowane gniazdo w starej wieży stereo. (12)
Dorobienie mini jack do starej wieży thomson. (8)
MP3 zamiast magnetofonu w wieży (2)
Wylutowanie portów USB - nie mogę usunąć pozostałości starej cyny. (12)
Ładowarka usb-do ładowania mp3 (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS