Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


  Main Page -> Forum Index -> Other ->Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody) Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bpm
Level 13
Location: Radom
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 159
Helped: 1
Post rating: 1
bpm
Level 13
Post#1 13 Aug 2009 13:37  Topic author   

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Witam forumowiczów

Na forum jestem pierwszy raz, więc jeżeli piszę nie w tym dziale to przepraszam. Ponieważ nie jestem elektrykiem, nie bardzo wiem jak się do tego tematu zabrać. Czytałem już troszkę i tu na forum też odnośnie podłączania przewodów i żyrandoli, ale wolę mieć 100% pewności, bo jak wiadomo z prądem nie ma żartów. Wytłumaczę na "chłopski" rozum o co mi chodzi i takiej "chłopskiej" odpowiedzi też oczekiwałbym :D

Kupiłem sobie wczoraj nowy żyrandol na 4 żaróweczki. Z sufitu wystaje 3 przewody (niebieski-czarny-brązowy), w których jak mniemam płynie prąd. Żadnych profesjonalnych mierników nie posiadam, sprawdziłem to zwykłym mierniczkiem-wkrętakiem, w którym po dotknięciu przewodu zapaliła się dioda. Natomiast na samym żyrandolu jest kostka na której są oznaczenia N, L i symbol uziemienia (masy).

Przejdźmy teraz do włącznika światła. Z puszki oczywiście wystają 3 przewody (niebieski-czarny-brązowy), ale kiedy je dotykam moim "mierniczkiem" dioda zapala się tylko przy dotknięciu przewodu niebieskiego i czarnego. Na włączniku światła są oznaczenia: L, łącznik grupowy(szeregowy) i przy trzecim nie ma żadnego oznaczenia (może powinien być N albo masa?).

Z mojej obserwacji wynika tak:
-kiedy podłączę żarówkę z dwoma przewodami do sufitu a do tego podepnę do kostki przewód czarny i brązowy, a na ścianie zewrę ze sobą też przewód czarny i brązowy żarówka świeci; kiedy zewrę na ścianie przewody niebieski i brązowy nie świeci, nie świeci też kiedy zewrę niebieski i czarny;
-kiedy do kostki pod sufitem podłączę przewód niebieski i brązowy a na ścianie zewrę też niebieski i brązowy, żarówka świeci;
-natomiast kiedy pod sufitem do kostki podłączę przewody niebieski i czarny nie dzieje się nic kiedy dotykam przewody w różnej kombinacji na ścianie;

Moje pytania są takie:
1.Jak podłączyć prawidłowo wszystkie przewody w żyrandolu i do włącznika światła przy układzie 3+1?
2.Czy przewód brązowy to jest właśnie przewód "0", który trzeba podłączyć do symbolu "masy" na żyrandolu, natomiast na włączniku światła właśnie tam gdzie nie ma oznaczenia?
3.Czy może jednego przewodu nie należy podłączać do kostki w żyrandolu, bo płynie w nim prąd, żeby się coś nie spaliło po podpięciu pod symbol "masy"?

Pytania i moje tłumaczenie może jest śmieszne, ale tak jak mówiłem, elektrykiem nie jestem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
WKlich
Level 10
Location: Mielec
Joined: 03 May 2009
Posts: 29
Helped: 2
WKlich
Level 10
Post#2 13 Aug 2009 13:58Helpful post    

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


1.Do włącznika światła nie podciąga się przewodu "N"
2.Jeżeli na dwóch przewodach wychodzących z sufitu zapala się lampka probówki to są to przewody "L"
3.Trzeci przewód wychodzący na którym probówka się nie zapala jest przewodem "N"

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bpm
Level 13
Location: Radom
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 159
Helped: 1
Post rating: 1
bpm
Level 13
Post#3 13 Aug 2009 14:04  Topic author   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


I tak nic z tego nie rozumiem, bo jak mówiłem elektryk nie jestem :?: Proszę o wytłumaczenie który przewód gdzie podłączyć (niebieski-czarny-brązowy) na kostce w żyrandolu i na włączniku światła żeby działało :D

Aha napisałem też że na trzech przewodach wychodzących z sufitu zapala się lampka próbówki ;) a tylko na dwóch wychodzących ze ściany. Starałem się opisać to dokładnie co i jak się dzieje, bo chyba dokładniej się już nie da. W razie czego proszę pytać.

Helpful post? + +1
Back to top
rafixs
Level 24
Location: INOWROCŁAW
Joined: 18 Oct 2007
Posts: 608
Helped: 45
Post rating: 70
rafixs
Level 24
Post#4 13 Aug 2009 14:19    

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


A włącznik do światła (na ściance) masz pojedynczy czy podwójny ?
Odkręć włącznik i porównaj kolory kabli(a) wchodzące do włącznika z kablami w sufitem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wiertacz
Level 32
Location: KNURÓW
Joined: 13 Nov 2004
Posts: 1452
Helped: 213
Post rating: 52
wiertacz
Level 32
Post#5 13 Aug 2009 14:22Helpful post    

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Jeśli w żyrandolu jest tylko 3 zaciski to nie podłączysz go w układzie 3+1 tylko będą się świeciły wszystkie 4 żarówki. Zaciski L i N służą do zasilania żarówek a zacisk oznaczony symbolem uziemienia służy do podłączenia uziemienia. W mieszkaniu masz pewnie starą instalację dwuprzewodową więc do sufitu raczej nie dochodzi ziemia.
W puszce po odpięciu włącznika powinieneś mieć napięcie tylko na jednym z przewodów. To będzie wspólny przewód fazowy dla obydwu grup żarówek. Zwierając go z dowolnym z pozostałych przewodów podajesz to napięcie ( fazę ) do żyrandola. Lub z obydwoma dla świecenia obydwu grup. Zewrzyj wszystkie trzy przewody w włączniku, wtedy na suficie powinieneś znaleźć napięcie na dwóch przewodach. Jedną grupę żarówek podłączasz między jeden z tych przewodów na którym jest napięcie i ten przewód na którym nie ma napięcia. Drugą grupę tak samo tylko do tego drugiego przewodu na którym jest napięcie.

Helpful post? + 0
Back to top
bpm
Level 13
Location: Radom
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 159
Helped: 1
Post rating: 1
bpm
Level 13
Post#6 13 Aug 2009 14:22  Topic author   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Sorry zapomniałem napisać oczywiście że podwójny. Proszę o przeczytanie dokładnie mojego postu wyżej, kolory kabli, tak jak pisze wyżej są takie same na ścianie jak i na suficie. Opisane jest też dokładnie co się dzieje kiedy zwieram kable i jak. Proszę czytajcie dokładnie pierwszy post.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DriverMSG
Admin grupy komputery
Location: Prowincja Liege
Joined: 28 Feb 2005
Posts: 34182
Helped: 2814
Post rating: 548
DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#7 13 Aug 2009 21:31Helpful post    

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Z tego co napisałeś można by wnioskować że masz awarię na przewodach lub zostały one źle położone przez poprzedniego elektryka .
Dość ważną informacją powinna być też lokalizacja tego budynku w którym to robisz - dlaczego ?
Otóż nie wiemy w jakim kraju podłączasz tą lampę - informacja o tyle ważna , że przykładowo w Belgii stosuje się prąd międzyfazowy i trudno jest zlokalizować zwykłą próbówką odpowiednie przewody .

Zakładając jednak że mamy tu do czynienia ze standardowym systemem , pierwsze co musisz sprawdzić to te 2 przewody fazowe w ścianie .

Quote:
dioda zapala się tylko przy dotknięciu przewodu niebieskiego i czarnego

Co może wskazywać że są dwie fazy w puszce włącznika , ale
Quote:
zewrę ze sobą też przewód czarny i brązowy żarówka świeci
więc czarny to faza ,
Quote:
kiedy zewrę na ścianie przewody niebieski i brązowy nie świeci
ale niebieski już nie jest fazą - więc...

Pozwoliłem sobie narysować schemacik by zobrazować sytuacje , na którym to widać jaśniej czego nie wiemy .

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Aby mieć teraz pewność co do niebieskiego przewodu w ścianie , najlepiej jeśli podłączysz żarówkę do tego niebieskiego przewodu oraz do neutralnego w dowolnym gniazdku elektrycznym .
Aby ułatwić ci czytanie postów warto poznać terminy i oznaczenia .
L - Line - potocznie Faza - przewód na którym zapala się lampka kontrolki - neonówki.
N - Neutral - tzw. Zero - na tym przewodzie nie zapala się neonówka

Żarówka zapali się jeśli podepniesz ją do L i N .

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)uziemienie .

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bpm
Level 13
Location: Radom
Joined: 13 Aug 2009
Posts: 159
Helped: 1
Post rating: 1
bpm
Level 13
Post#8 15 Aug 2009 00:28  Topic author   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Rozwijąc temat. Wspólnie z Driverem (a raczej to mój szanowny kolega) walczymy żeby coś z tego było, niestety teraz stała się rzecz dziwna. Ale od początku.
Najpierw okazało się, że faza (L) która powinna być w przewodzie we włączniku światła była w przewodzie na suficie. A to dlatego, iż okazało się, że jeden przewód (w tym wypadku brązowy) został zamieniony miejscami w puszce (czyli L był na miejscu N i odwrotnie). Po tej zamianie faza wróciła do puszki a zniknęła z sufitu. Jeden problem z głowy.
Drugi był taki, aby przerobić żyrandol tak żeby wyszedł z tego układ 3+1. Przeróbka jest widoczna na zamieszczonym schemaciku. Z kostki w żyrandolu zniknęło uziemienie, bo w budownictwie z lat 80-tych nie ma uziemienia w suficie, a na jego miejsce pojawiło się L2.

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)

Żyrandol przerobiony, przewody podłączone, niby wszystko powinno działać a tu szok. Dzieje się tak, że albo świecą 3 żarówki, albo tylko jedna. Kiedy jednym "włącznikiem" (bo jest podwójny) włączę 1 żarówkę, a potem przełączam drugi "włącznik", żeby zapaliły się jeszcze dodatkowo 3 żarówki (czyli 3+1), 3 żarówki owszem się zapalają a ta jedna gaśnie. Czyli po włączeniu obu "włączników" powinny się palić wszystkie 4 a palą się tylko 3. Do tego kiedy włączam właśnie tylko tą samą jedną pozostałe 3 zapalają się też w tym samym czasie na około pół sekundy. Aha włącznik jest na 100% dobry, bo to samo dzieje się kiedy zewrę ze sobą gołe kable.
Może ktoś ma jakiś patent na to bo Driverowi i mnie już ręce opadają.

EDIT: Problem rozwiązany także temat już nieaktualny. Dziękuję wszystkim

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Other -> Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)
Page 1 of 1

Similar topics to podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)

Przewody radia Daewoo. Czy przewody nie są za cienkie? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.093 seconds