Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)
Autor
Wiadomość
bpm
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 89
Miasto: Radom

Post#1 Post autora tematu 13 Sie 2009 13:37   

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Witam forumowiczów

Na forum jestem pierwszy raz, więc jeżeli piszę nie w tym dziale to przepraszam. Ponieważ nie jestem elektrykiem, nie bardzo wiem jak się do tego tematu zabrać. Czytałem już troszkę i tu na forum też odnośnie podłączania przewodów i żyrandoli, ale wolę mieć 100% pewności, bo jak wiadomo z prądem nie ma żartów. Wytłumaczę na "chłopski" rozum o co mi chodzi i takiej "chłopskiej" odpowiedzi też oczekiwałbym :D

Kupiłem sobie wczoraj nowy żyrandol na 4 żaróweczki. Z sufitu wystaje 3 przewody (niebieski-czarny-brązowy), w których jak mniemam płynie prąd. Żadnych profesjonalnych mierników nie posiadam, sprawdziłem to zwykłym mierniczkiem-wkrętakiem, w którym po dotknięciu przewodu zapaliła się dioda. Natomiast na samym żyrandolu jest kostka na której są oznaczenia N, L i symbol uziemienia (masy).

Przejdźmy teraz do włącznika światła. Z puszki oczywiście wystają 3 przewody (niebieski-czarny-brązowy), ale kiedy je dotykam moim "mierniczkiem" dioda zapala się tylko przy dotknięciu przewodu niebieskiego i czarnego. Na włączniku światła są oznaczenia: L, łącznik grupowy(szeregowy) i przy trzecim nie ma żadnego oznaczenia (może powinien być N albo masa?).

Z mojej obserwacji wynika tak:
-kiedy podłączę żarówkę z dwoma przewodami do sufitu a do tego podepnę do kostki przewód czarny i brązowy, a na ścianie zewrę ze sobą też przewód czarny i brązowy żarówka świeci; kiedy zewrę na ścianie przewody niebieski i brązowy nie świeci, nie świeci też kiedy zewrę niebieski i czarny;
-kiedy do kostki pod sufitem podłączę przewód niebieski i brązowy a na ścianie zewrę też niebieski i brązowy, żarówka świeci;
-natomiast kiedy pod sufitem do kostki podłączę przewody niebieski i czarny nie dzieje się nic kiedy dotykam przewody w różnej kombinacji na ścianie;

Moje pytania są takie:
1.Jak podłączyć prawidłowo wszystkie przewody w żyrandolu i do włącznika światła przy układzie 3+1?
2.Czy przewód brązowy to jest właśnie przewód "0", który trzeba podłączyć do symbolu "masy" na żyrandolu, natomiast na włączniku światła właśnie tam gdzie nie ma oznaczenia?
3.Czy może jednego przewodu nie należy podłączać do kostki w żyrandolu, bo płynie w nim prąd, żeby się coś nie spaliło po podpięciu pod symbol "masy"?

Pytania i moje tłumaczenie może jest śmieszne, ale tak jak mówiłem, elektrykiem nie jestem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2009 13:37   





Powrót do góry
   
WKlich
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Maj 2009
Posty: 22
Miasto: Mielec

Post#2 13 Sie 2009 13:58pomocny post - solucja   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


1.Do włącznika światła nie podciąga się przewodu "N"
2.Jeżeli na dwóch przewodach wychodzących z sufitu zapala się lampka probówki to są to przewody "L"
3.Trzeci przewód wychodzący na którym probówka się nie zapala jest przewodem "N"
Powrót do góry
   
bpm
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 89
Miasto: Radom

Post#3 Post autora tematu 13 Sie 2009 14:04   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


I tak nic z tego nie rozumiem, bo jak mówiłem elektryk nie jestem :?: Proszę o wytłumaczenie który przewód gdzie podłączyć (niebieski-czarny-brązowy) na kostce w żyrandolu i na włączniku światła żeby działało :D

Aha napisałem też że na trzech przewodach wychodzących z sufitu zapala się lampka próbówki ;) a tylko na dwóch wychodzących ze ściany. Starałem się opisać to dokładnie co i jak się dzieje, bo chyba dokładniej się już nie da. W razie czego proszę pytać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2009 14:04   





Powrót do góry
   
rafixs
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 627
Miasto: INOWROCŁAW

Post#4 13 Sie 2009 14:19   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


A włącznik do światła (na ściance) masz pojedynczy czy podwójny ?
Odkręć włącznik i porównaj kolory kabli(a) wchodzące do włącznika z kablami w sufitem.
Powrót do góry
   
wiertacz
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Lis 2004
Posty: 1047
Miasto: KNURÓW

Post#5 13 Sie 2009 14:22pomocny post - solucja   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Jeśli w żyrandolu jest tylko 3 zaciski to nie podłączysz go w układzie 3+1 tylko będą się świeciły wszystkie 4 żarówki. Zaciski L i N służą do zasilania żarówek a zacisk oznaczony symbolem uziemienia służy do podłączenia uziemienia. W mieszkaniu masz pewnie starą instalację dwuprzewodową więc do sufitu raczej nie dochodzi ziemia.
W puszce po odpięciu włącznika powinieneś mieć napięcie tylko na jednym z przewodów. To będzie wspólny przewód fazowy dla obydwu grup żarówek. Zwierając go z dowolnym z pozostałych przewodów podajesz to napięcie ( fazę ) do żyrandola. Lub z obydwoma dla świecenia obydwu grup. Zewrzyj wszystkie trzy przewody w włączniku, wtedy na suficie powinieneś znaleźć napięcie na dwóch przewodach. Jedną grupę żarówek podłączasz między jeden z tych przewodów na którym jest napięcie i ten przewód na którym nie ma napięcia. Drugą grupę tak samo tylko do tego drugiego przewodu na którym jest napięcie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2009 14:22pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
bpm
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 89
Miasto: Radom

Post#6 Post autora tematu 13 Sie 2009 14:22   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Sorry zapomniałem napisać oczywiście że podwójny. Proszę o przeczytanie dokładnie mojego postu wyżej, kolory kabli, tak jak pisze wyżej są takie same na ścianie jak i na suficie. Opisane jest też dokładnie co się dzieje kiedy zwieram kable i jak. Proszę czytajcie dokładnie pierwszy post.
Powrót do góry
   
DriverMSG
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 27180
Miasto: Prowincja Liege

Post#7 13 Sie 2009 21:31pomocny post - solucja   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Z tego co napisałeś można by wnioskować że masz awarię na przewodach lub zostały one źle położone przez poprzedniego elektryka .
Dość ważną informacją powinna być też lokalizacja tego budynku w którym to robisz - dlaczego ?
Otóż nie wiemy w jakim kraju podłączasz tą lampę - informacja o tyle ważna , że przykładowo w Belgii stosuje się prąd międzyfazowy i trudno jest zlokalizować zwykłą próbówką odpowiednie przewody .

Zakładając jednak że mamy tu do czynienia ze standardowym systemem , pierwsze co musisz sprawdzić to te 2 przewody fazowe w ścianie .

Cytat:
dioda zapala się tylko przy dotknięciu przewodu niebieskiego i czarnego

Co może wskazywać że są dwie fazy w puszce włącznika , ale
Cytat:
zewrę ze sobą też przewód czarny i brązowy żarówka świeci
więc czarny to faza ,
Cytat:
kiedy zewrę na ścianie przewody niebieski i brązowy nie świeci
ale niebieski już nie jest fazą - więc...

Pozwoliłem sobie narysować schemacik by zobrazować sytuacje , na którym to widać jaśniej czego nie wiemy .

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Aby mieć teraz pewność co do niebieskiego przewodu w ścianie , najlepiej jeśli podłączysz żarówkę do tego niebieskiego przewodu oraz do neutralnego w dowolnym gniazdku elektrycznym .
Aby ułatwić ci czytanie postów warto poznać terminy i oznaczenia .
L - Line - potocznie Faza - przewód na którym zapala się lampka kontrolki - neonówki.
N - Neutral - tzw. Zero - na tym przewodzie nie zapala się neonówka

Żarówka zapali się jeśli podepniesz ją do L i N .

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)uziemienie .
Powrót do góry
   
bpm
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 89
Miasto: Radom

Post#8 Post autora tematu 15 Sie 2009 00:28   

Re: Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)


Rozwijąc temat. Wspólnie z Driverem (a raczej to mój szanowny kolega) walczymy żeby coś z tego było, niestety teraz stała się rzecz dziwna. Ale od początku.
Najpierw okazało się, że faza (L) która powinna być w przewodzie we włączniku światła była w przewodzie na suficie. A to dlatego, iż okazało się, że jeden przewód (w tym wypadku brązowy) został zamieniony miejscami w puszce (czyli L był na miejscu N i odwrotnie). Po tej zamianie faza wróciła do puszki a zniknęła z sufitu. Jeden problem z głowy.
Drugi był taki, aby przerobić żyrandol tak żeby wyszedł z tego układ 3+1. Przeróbka jest widoczna na zamieszczonym schemaciku. Z kostki w żyrandolu zniknęło uziemienie, bo w budownictwie z lat 80-tych nie ma uziemienia w suficie, a na jego miejsce pojawiło się L2.

Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)

Żyrandol przerobiony, przewody podłączone, niby wszystko powinno działać a tu szok. Dzieje się tak, że albo świecą 3 żarówki, albo tylko jedna. Kiedy jednym "włącznikiem" (bo jest podwójny) włączę 1 żarówkę, a potem przełączam drugi "włącznik", żeby zapaliły się jeszcze dodatkowo 3 żarówki (czyli 3+1), 3 żarówki owszem się zapalają a ta jedna gaśnie. Czyli po włączeniu obu "włączników" powinny się palić wszystkie 4 a palą się tylko 3. Do tego kiedy włączam właśnie tylko tą samą jedną pozostałe 3 zapalają się też w tym samym czasie na około pół sekundy. Aha włącznik jest na 100% dobry, bo to samo dzieje się kiedy zewrę ze sobą gołe kable.
Może ktoś ma jakiś patent na to bo Driverowi i mnie już ręce opadają.

EDIT: Problem rozwiązany także temat już nieaktualny. Dziękuję wszystkim
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Podłączanie żyrandola (4 żarówki + 3 przewody)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przewody radia Daewoo. Czy przewody nie są za cienkie? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS