FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zbuduj profesjonalny projektor - Czy to możliwe?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Zbuduj profesjonalny projektor - Czy to możliwe?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 01 Jun 2004 23:22   

Ja bym podszedł do tej aukcji ostrożnie. W zasadzie nic do końca nie wiadomo co ten koleś chce sprzedać. Zajrzyj na poniższy link http://wirtualnie.7net.pl/kino-domowe/pokazuj.htm wiem że cś takiego było budowane i działało ale nie potrafię nic powiedzieć bo nie widziałem tego na żywo. jak mi się uda skontaktować ze znajomym to popytam o to bo on coś takiego robił.

Poprawiłem temat na regulaminowy/ bez CapsLock!
[_P_].

Back to top

sułek
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 01 Jun 2004 23:25   

Re: SAM ZBUDUJ PROFESJONALNY PROJEKTOR - Czy to możliwe ?

Było dawno temu dostępne w sieci. Ktoś chyba w Danii coś takiego zrobił. Było pokazane krok po kroku: na bazie starego LCD z laptopa+ żarówa z chłodzeniem itd.
Żadna rewelacja.
Back to top

dureksik
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 04 Jun 2004 15:10   

SAM ZBUDUJ PROFESJONALNY PROJEKTOR - Czy to możliwe ?

a w jakich sklepach można kupic taką soczewke Flesnera, bo jak weszłem do optyka to powiedzieli ze tylko kontaktowe mają i chyba wyszłem na debila
Back to top

Dr.Zepsuj
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 04 Jun 2004 15:25   

da sie zbudować
potrzena matryca od notebooka
lampa metlohrrrrr...jakos tam sieto nazywa ale do kupienia w hurtowniach elektryczych stosowna w poligrafii do naswietlania płyt drukarskich, sterownik do tej lampy do zrobienia we własym zakresie.
Fabryczne projektory iewiele sie tutaj różni, poza tym że mają na matrycy korekję położenia skosu itd.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jun 2004 15:25   

Back to top

Krzysi0
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 04 Jun 2004 18:46   

Ten projekt na allegro to nie jest związny z monitorem CRT. Tam jest wlaśnie prawdopodobnie patent z matrycą LCD i soczewką Fresnela. O budowie projektora z Monitora CRT i soczewki Fresnela było na elektrodzie pełno tematów i nie ma sensu ciągnąc tego dalej. No chyba że ktoś ma informacje na temat w/w aukcji.
Back to top

Wujek Dobra Rada
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 05 Jun 2004 17:17   

jezeli ktos chce...
mam adres stronki gdzie to bylo umieszczone, tam sa opisy i inne

pozatym ludzie tecy jak ten wystawiajacy czyjas prace mnie denerwuja... ale coz pelno jest takich...

ja tez chce 45zł ;P

tutaj macie opis
miłego konstruowania
Back to top

dureksik
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 07 Jun 2004 15:05   

u też jest opis takiego projektora, ale opartego matrycy LCD http://users.pandora.be/emmanuel.geeraert1/diyvp/
Back to top

droberto
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 22 Jun 2004 20:26   

Soczewki fresnela sa np. w reflektorach PAR wiec sado kupienia w punktach gdzie sprzedaja oświetlenie.
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 23 Jun 2004 16:17   

http://www.lumenlab.com/forums/index.php?s=e062a6e48d394952e8bf97a845ba2610&showforum=3 tu jest pelno przykladowych projektow
ja optyke czyli soczewe fresnela i soczewki obiektywu wyjolem z rzutnika pisma i rzutnika foliogramow, niedlugo zaloze temat gdzie bede opisywal postepy w budowie tak jak to ma miejsce w wyzej podanym linku
Back to top

tarnowski
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 26 Jun 2004 08:14   

Na Ebay'u jest sporo" LCD projection panel" w dość przystępnych cenach.Jaki typ ewentualnie wybrać i czym sie kierować żeby projektor mógł współpracować z laptopem przez wyjscie na 2 monitor (tylko takie mam)??? No i jakiś kompromis pomiędzy jakoscią a ceną. Trochę mało wiem na temat tych paneli,gdyby ktoś mógł przybliżyć ich typy i charakterystyki,może jakieś źródło wiedzy?

Pozdrowienia
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 27 Jun 2004 01:12   

Tutaj jest troche info o budowie takiego projektora: http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?p=882987 Na zdjeciach wyglada to calkiem OK.
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 30 Jun 2004 02:20   

zdjecie mych soczewek, i male pytanie jaka najlepiej zarowke zamontowac do tego projektora, myslalem nad metalohalogenem 400w ktora daje okolo 30,000 lumenow i barwe 4000K ---- zarowa kosztuje 60zl problem tylko w tym ze aparat stabilizacyjno zaplonowy kosztuje juz 250zl,

czy nie ma jakiejs zarowki ktora moglbym wsadzic do projektora a ktora by byla o podobnych parametrach a duzo tansza tansza (w okolicach 100zl, raczej ponizej ;) )
odrazu mowie ze halogen odpada juz sprawdzalem zbytnio sie ten szajs grzeje no i barwa niezabardzo
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#13 25 Jul 2004 00:46   

ok lampe juz mam skombinowana bedzie to metalohalogen 250 watt.
Rozebralem panel lcd i mam problem kawalek elektroniki jest polaczony z matryca za pomoca tasiem 30 zyl, tak jak na zdjeciu (tasmy odlaczone)
Moje pytanie czy jest mozliwosc dokupienia takich tasm tylko ze dluzszych lub czy jest mozliwosc jakiegos innego ich przedluzenia
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 27 Jul 2004 06:02   

Re: ZBUDUJ PROFESJONALNY PROJEKTOR - Czy to możliwe?

Czesc!
Budowa takiego proektora jest mozliwa i jest bardzo latwa. W zasadzie mam prawie wszystko co jest potrzebne do budowy. Mam tylko jeden, jedyny problem: nie wiem jak przerobic stary panel LCD z laptopa aby bylo mozliwe podlaczeni go do kabla VGA.
Ma moze ktos jakis pomysl????
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jul 2004 06:02   

Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#15 27 Jul 2004 17:22   

ZBUDUJ PROFESJONALNY PROJEKTOR - Czy to możliwe?

@Blizniak1 nie ma w zasadzie takiej mozliwosc, jest jedna ale przewyzsza ona nawet cene panela lcd
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jul 2004 17:22   

Back to top

PEJO
Poziom 17
Poziom 17

Post#16 04 Aug 2004 02:03   

witam !!!
ja tak mysle nad projektorkiem i mam zapytanie!!!
z czego zastosowac LCD do projektora aby miał dobra rozdzielczosc i był mały 2.5*3.3mm????nio i jeszcze zebt sie go dało podłaczyc do VGA????????????????????????? moze z aparatu jub z kamery???
Back to top

glob12
Poziom 11
Poziom 11

Post#17 04 Aug 2004 02:57   

fajna sprawa z tymi projektorami. Ekran z laptopa fajnie by było jakby pracował pod zwykłym gniazdem vga. chyba w tym wypadku lcd z kamerki by było ok.
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 04 Aug 2004 16:45   

:) ciekawe jak by taki obraz na scianie wygladal wielkosc 3metrow mozna by bylo piksele liczyc majac wade wzroku i siedzac bez okularow. A powaznie to siedmio calowy ekran to minimum, wyswietlacz samochodowy od dvd spelnia wymagania jakosciowe, no ale drogie to strasznie i taka mala optyke a jeszcze zarowke ciezko znalesc za male pieniadze.
Matryca z monitora lcd to niestety najbardziej realne i najbardziej oplacalne rozwiazanie
Back to top

melon
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 04 Aug 2004 19:19   

witam

zainteresowal mnie bardzo temat takiego projektora LCD
Zdobyłem optykę ze starego (1974r) rzutnika pisma a dokładnie
obiektyw 3-soczewkowy, lampa 500W i wklęsłe lustro skupające światło z tejże lampy.
Rozebrałem matrycę LCD z laptopa IBM thinkpad 760e tak ze zostało mi w rękach samo szkło :)
Soczewkę fresnela miałem taką zakupioną na allegro
Ustawiłem wszystko pokolei lustro skupiające,żarówa,soczewka fresnela,matryca i w rękach trzmałem obiektyw ...
efekt przerósł moie najśmielsze oczekiwania!
Po dobraniu doświadczalnym odległości między elementami
na białej ścianie uzyskałem ostre,jasne i kolorowe ikonki z pulpitu wielkości ok 6 na 6cm !!!!!
Obraz był ostry kontrastowy i wg mnie b dobrej jakości!
Wszystko to zaowocowało zakupem panela LCD 15" który czeka już tylko na to az zdobede soczewki fresnela o odpowiedniej wielkości :)
Gdy tylko złożę coś konkretnego podeślę fotki...
Back to top

melon
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 19 Aug 2004 23:41   

[url]http://www.3dlens.com [/url]

tu można kupić soczewki niestety trochę drogie...a do projektora trzeba 2 szt :(
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#21 20 Aug 2004 21:18   

jezeli jest sklejona - takie sa w rzutnikach pisma to wystarczy tylko jedna, dwie potrzebne sa tylko wtedy (tj rozklejona) jezeli chcemy projektor postawic pod katem i wyeliminowac efekt trapezu na ekranie
Back to top

rzuber
Poziom 18
Poziom 18

Post#22 21 Aug 2004 16:13   

na allegro mowa jest o projektorze zrobionym ze zwyklego monitora. czy myślicie, że to mozliwe zrobić coś takiego używając fresnala i kartonowych pudeł? próbował ktoś czegoś takiego? tu jest opis
http://wirtualnie.7net.pl/kino-domowe/pokazuj.htm
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#23 21 Aug 2004 17:41   

ten pomysl jest tylko wtedy dobry jesli nie widzisz rezultatów ktore sa po prostu fatalne, ile taki monitor ma lumenow, to tak jak bys do zwykledo projektora wsadzil zarowke od latarki
Back to top

melon
Poziom 20
Poziom 20

Post#24 21 Aug 2004 19:12   

NIXS czytaj co pisałem wyżej! gdyby efekt mojego experymentu był do bani to wywaliłbym 800zł na matrycę LCD?????
a użyłem tylko zwykłej lampy 500W co będzie jak wsadzę metalohalogen 250 lub 400 W ? :D
to co zobaczyłem na ścianie spowodowało ze panelik już czeka tylko na soczewkę fresnela :)

pooglądajcie sobie różne konstrukcje projektorów z tej strony:
http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showforum=3

polecam poprzeglądac kilka linków z podanego forum , jest dużo zdjęć
Back to top

NIXS
Poziom 9
Poziom 9

Post#25 22 Aug 2004 16:35   

@melon
moja poprzednia wypowiedz byla do MACbartek i jego pomysle by wykorzystac pomysl z soczewka fresnela na monitorze CRT - gdzie efekty sa fatelne
projekt z matryca lcd i zarowka w 100% popieram i efekty sa moze nawet lepsze od sredniej ceny profesjonalnych projektorów choc zalezy od jakosci uzytych komponentow
Back to top

pyl0s
Poziom 5
Poziom 5

Post#26 27 Aug 2004 16:13   

Cześć jestem tu nowy i trafiłem tu szukając sposobu na zbudowanie własnego projektora. Prawda jest taka, że strasznie sie na to napaliłem i chciałbym taki zbudować.

Na początek znalazłem stary, dobry rzutnik do stajdów DIAPOL AUTOMAT wyprodukowany przez PZO Warszawa i jeśli dobrze odczytałem lampa ma 200W. Na początek wystarczy.

Teraz szukam odpowiedniej matrycy LCD, mam kilka na oku, jednak nie wiem do końca jakie parametry powinna spełniać, żebym nie wydał kasy na darmo. Może ktoś coś na ten temat powiedzieć :?:

Prawde mówiąc jedyną niewiadomą dla mnie jest podłączenie LCD do kompa. Nie będzie z tym problemu :?:

Czy LCD sie mocno grzeje i potrzebuje dodatkowego chłodzenia :?: Bo w tym rzutniku co mam jest bardzo dobry wentylator, ale nie wiem czy wystarczy...

I jeszcze jedno ważne pytanko: Mam odtwarzacz DVD Kiss dp-500, który jest idealny dla projektorów (chciałbym docelowo do niego używać projektora). Jednak ma on wyjście jedynie jako gniazdo SCART (RGB, Comonent) czy da sie takie coś podłączyć LCD :?:
Back to top

melon
Poziom 20
Poziom 20

Post#27 27 Aug 2004 17:31   

Co do matrycy to w grę wchodzi praktycznie taka o rozdzielczości 1024x768 i wg mnie mniejszymi nie ma sensu zawracać sobie głowy...
Jeśli chodzi o wymiary to najlepiej by było zdobyć taką 12calową
wtedy bedzie mniejszy kłopot ze znalezieniem odpowiedniej soczewki fresnela.
Ja mam przeznaczony na projektor panel 15 cali i przez to duże kłopoty z soczewką fresnela :(
Grzanie matrycy a raczej jej elektroniki można pominąc przy ilości wydzielanego ciepła przez żarówę, myślę ze 200W żarówa bedzie dobra ale tylko do testów bo do samego oglądania to będzie za mało.
W końcowej fazie należy zastosować metalo-halogen 250 lub 400W, daje on silne i białe światło.
Jedynym sposobem wysterowania panela LCD to komputer,chyba ze użyjesz TV panela który posiada odpowiednie wejścia.
Pod panel LCD taki typowy do kompa nie podłaczysz sygnału RGB z playera DVD
Jak tylko dopadnę soczewkę fresnela o odpowiednich wymiarach to będe zamieszczal zdjęcia z postępów prac :)
Back to top

pyl0s
Poziom 5
Poziom 5

Post#28 28 Aug 2004 10:19   

A czy może być matryca pasywna? O ile mi wiadomo nie, ale dlaczego :?:

Troche sie dowiadywałem i podobno jest możliwość przjścia z RGB, ja mam dodatkowy atut z tym, że z dp-500 można wysłać sygnał specjalnie dla projektorów np 750p, dzięki czemu nie musze w przejściówce zmieniać częstotliwości. Jak dowiem się coś więcej to dam znać.

UPDATE:

Jeśli mam "gołą" matryce, to co potrzebuje żeby ją podłączyć do kompa (pod port monitora) :?:
Back to top

badworm
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 28 Aug 2004 12:13   

Jeśli pisząc o "gołej" matrycy masz na myśli taką wyciągniętą z notebooka to możesz zapomnieć o jej podłączeniu do PC - teoretycznie jest to możliwe ale nakład sił i środków powoduje, że lepiej się rozejrzeć za normalnym monitorem LCD. Szczegółów poszukaj w archiwum grupy pl.misc.elektronika - temat pojawiał się już wielokrotnie.
Back to top

Rocky24
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 28 Aug 2004 15:02   

Witam serdecznie ja zdecydowałem się kupić ta soczewkę i na początku, gdy już zalicytowałem skapnolem się ze kineskop w zwykłym crt-ku jest można powiedzieć kulisty, dlatego gdy soczewka będzie umieszczona miedzy dwoma szybkami to będzie prosta a efekt będzie taki ze nie da rady tego wyregulować, aby ekran projekcji na ścianie miął super czystość i ostrość, co najwyżej będzie ostro, ale tylko w tych punktach, do których ustawimy ostrość względem monitora (ot problem) niestety soczewka nigdy nie będzie tak dopasowana do monitora by dało się to wyregulować (próbowałem wyginąć, ale efekt żaden) pomyślałem wiec, czemu by nie wziąć i spróbować Tego zrobić z LCD, 17” który posiadam.
I się zaczęło obudowa kartonowa i soczewka,zrobiłem czarne zasolony na okna, które ni (cenzura) nie przepuszczą światła i efekt był piorunujacy!! 90 „ To 2.30M od ściany!!!!Super!!! Wcale niema konkretnej potrzeby rozbrajania LCD i ładowania do drewnianej obudowy żarnika 400 wat czy nawet większego.

Pomyślałem tez nad tym by nie przekładać LCD, co chwila biurko - projektor
Wiec zakupiłem monitor crt z super płaskim kineskopem po ładnej dość cenie bo 17 " za 300 zł nowka acera:)
Efekt był jeszcze lepszy, ale cięższy..

Polecam to wszystkim którzy maja ochotę zainwestować troszkę środków dla pocieszenia oka :)

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Aug 2004 15:02   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Zbuduj profesjonalny projektor - Czy to możliwe?
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
Możliwe czy fałszerstwo?? (2)
Czy to możliwe ZUS (1)
Co wy na to, czy to możliwe ? (21)
Zbuduj sam tanią i podręczną frezarkę CNC (12)

Page generation time: 0.17 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed