| Author |
zaq123654 Poziom 2

|
16 Aug 2009 18:40 Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
Witam
Jest komp który służy za serwer (bez monitora, klawiatury, myszki) pracujący na Ubuntu 9.05 - sterowany poprzez TightVNC Viewer.
Jak podłączę monitor (gniazdo VGA na płycie ASUS ITX220, Belinea 10 17 30) - normalnie się uruchamia i działa.
Bez monitora - słychać jak się wczytuje system. Ale nie łączy się z siecią i brak jest możliwości sterowania.
Czy można w prosty sposób zasymulować sprzętowo systemowi że ma podłączony monitor??
Np. podłączając gniazdo VGA do końca kabla z mostkami, rezystorami,...
Edit:
Spróbuję instalnąć system od nowa.
Sądząc po odgłosach wydawanych prze HDka blokuje się gdzieś w okolicach pomiędzy "ubuntu z Paskiem" a "czarnym Ekranem Gnome", przed pojawieniem się pulpitu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Aug 2009 18:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Renegat_pol Poziom 16

|
16 Aug 2009 19:05 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
A co to za dziwoląg? Większość płyt które wpadły w moje ręce działały bez monitora. W BIOSie ustaw uruchamianie pomimo błędów ( w AWARD jest to HALT ON ->No Error, w innych podobnie). To powinno pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Aug 2009 19:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarosx9 Poziom 22

|
16 Aug 2009 19:17 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
Nie potrzeba żadnych symulacji. Zapewne jest źle skonfigurowany ten system. Prześledź w logach na czym staje i rozwiąż problem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Aug 2009 19:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
drakomp Poziom 16

|
17 Aug 2009 06:33 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
| zaq123654 wrote: |
Witam
Jest komp który służy za serwer
Sądząc po odgłosach wydawanych prze HDka blokuje się gdzieś w okolicach pomiędzy "ubuntu z Paskiem" a "czarnym Ekranem Gnome", przed pojawieniem się pulpitu. |
A po co instalujesz system graficzny Gnome na serwerze ? Zazwyczaj serwery na linuxie pracują w trybie tekstowym i nie ma najmniejszego problemu z pracą z podłączonym tylko zasilaniem i siecią. Spróbuj zablokować ew. odinstalować X, ew. zainstalować linuxa bez X.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarosx9 Poziom 22

|
17 Aug 2009 12:50 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
System graficzny jest mu potrzebny pewnie do sterowania przez VNC, co nie znaczy że ma być uruchamiany przy starcie na lokalnym monitorze.
Zapewne (tak przypuszczam) jest winien jakiś sposób autodetekcji monitora przez jakiegoś daemona od tworzenia automatycznego xorg.conf. Jeśli tak to wyłącz to ustrojstwo i skonfiguruj na sztywno xorg.conf.
Nie mam ubuntu i nie wiem co tam za ulepszacze wrzucili ale jestem na 99% pewien że to coś takiego.
Jak już pisałem - powinno się po kolei logi przeanalizować i dowiedzieć się na czym staje.
PS. Po co chcesz reinstalować system, równie dobrze możesz wyjść z psem na spacer. Pisałem widać z małej litery - ZOBACZ LOGI!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Aug 2009 12:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zaq123654 Poziom 2

|
19 Aug 2009 20:12 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o Linuxa jestem "zielony" - dlatego Gnome i VNC. I dlatego najprościej byłoby mi zrobić coś sprzętowo.
"Jeśli tak to wyłącz to ustrojstwo i skonfiguruj na sztywno xorg.conf." - wstępnie - efekty kiepskie. Ale zaczynam rozumieć o co chodzi.
Prośba:
"Pisałem widać z małej litery - ZOBACZ LOGI!!!" - muszę poszukać jak :-(. Chyba że napiszesz jak? <nadzieja>
Edit:
@Jarosx9
Dzięki - te wskazówki są wystarczające. Do tej pory nie znałem nawet kierunku poszukiwań (co wklepać w Google). Wystarczą słowa-klucze które podałeś. Wprawdzie trochę mi zajmie sprawdzenie - ale bardzo zawęził mi się obszar poszukiwań.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarosx9 Poziom 22

|
20 Aug 2009 12:07 Re: Symulacja sprzętowa że podłączony jest monitor |
|
|
|
| zaq123654 wrote: |
Dzięki za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o Linuxa jestem "zielony" - dlatego Gnome i VNC. I dlatego najprościej byłoby mi zrobić coś sprzętowo.
"Jeśli tak to wyłącz to ustrojstwo i skonfiguruj na sztywno xorg.conf." - wstępnie - efekty kiepskie. Ale zaczynam rozumieć o co chodzi.
Prośba:
"Pisałem widać z małej litery - ZOBACZ LOGI!!!" - muszę poszukać jak :-(. Chyba że napiszesz jak? <nadzieja> |
Nie napisze co wyłączyć bo nie mam Ubuntu. Na dzień dobry wybrałeś dystrybucję obudowaną na starcie we niepotrzebne gadżety. Trzeba było wybrać debiana i od zera instalować po kolei co potrzebne, jest mnóstwo polskich opisów i nie tylko.
Jest pełno gotowych xorg.conf w sieci, znajdź któryś i ewentualnie zmodyfikuj, tylko jak nie wyłączysz ustrojstwa które jest odpowiedzialne za autodetekcję grafiki to ci go będzie nadpisywać.
Spróbuj się czegoś dowiedzieć z manuala => man xorg.conf.
Sprawdź logi => katalog /var/log i pliki Xorg.0.log, dmesg, messages
Proszę nie każ mi przepisywać tutaj całego internetu. Widać już że ci będzie ciężko na linuksie, bo nie szukasz tak oczywistych rzeczy. Masz do dyspozycji pełną dokumentację systemu, źródła, manuale, logi opisowe, innymi słowy wszystko to czego nie ma na windowsie, a brakuje jak zwykle - zdolności szukania, uczenia i logicznego myślenia.
|
|
| Back to top |
|
 |