Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór
Autor
Wiadomość
ja ja
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 5

Post#1 Post autora tematu 17 Sie 2009 17:57   

Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Witam serdecznie!
Przeczytałem wiele wątków dotyczących "podobnego" problemu jak mój, ale nie do końca rozjaśniły mi one mój problem, więc pozwalam sobie zapytać o konkretny przypadek. Otóż mam problem z cieknącym zaworem bezpieczeństwa kotła olejowego (wyjście z kotła na ten zawór jest bardzo blisko przy wyjściu zasilania z kotła, więc myślę, że są połączone). Kocioł ten działa teraz tylko w czasie podgrzewania C.W.U. zasila zasobnik, który stoi około 1 m obok, pozostałe obwody są odcięte zaworami (kiedyś zasilał cały otwarty obieg C.O. z naczyniem przelewowym i C.W.U i takiego problemu nie było z oczywistych przyczyn). Hydraulik, który został zapytany o ten cieknący zawór wymienił go tylko na nowy i powiedział że tak ma być, ale zaczął on cieknąć po pierwszym zadziałaniu kotła i ja wiem, że tak nie może być i wiem już, że muszę zastosować naczynie przeponowe, chcę to zrobić we własnym zakresie ale w związku z tym mam kilka pytań:
1. W którym miejscu mogę/muszę zastosować naczynie przeponowe? (Czy mogę je domontować za pomocą trójnika bezpośrednio przy zaworze bezpieczeństwa kotła -wysoka temperatura, czy muszę je zamontować na powrocie z zasobnika do kotła- niższa temperatura?) Jakie wiążą się z tym problemy-np. z zakupem w standardowym sklepie hydraulicznym, ponieważ to miejsce montażu jest z pewnych względów dla mnie najlepsze, ale czytałem gdzieś, że naczynie przeponowe powinno montować się na powrotach, tam gdzie temperatura jest niższa, żeby nie uszkadzało membrany , bo inaczej to trzeba kupować jakieś specjalne drogie wersje naczynia.
2. Jak dobrać takie naczynie przeponowe, tzn. chodzi mi głównie o to jakich informacji potrzebuję żeby dobrać to naczynie przy zakupie w sklepie? (Nie wiem ile jest wody w obiegu wężownicy kotła i zasobnika-ale myślę że niewiele +/- 20 litrów- oraz jakie ciśnienie w tym obiegu panuje w czasie działania i nie działania kotła, ponieważ nie mam tam zamontowanego manometru)
Z góry dzięki za podpowiedzi.
szkic sytuacyjny: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór
Informacje o kotle olejowym:
DomGaz,28 kW, ciśnienie robocze 0,2Mpa, tmax 100 stC
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Sie 2009 17:57   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#2 18 Sie 2009 15:21   

Re: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Zrobiłeś pięknie - przejście z układu otwartego do zamkniętego nie polega na samej likwidacji naczynia wzbiorczego.
Rozumiem że przy układzie otwartym można się "obyć" bez manometru.
Teraz to podstawa + naczynie przeponowe i zawory bezpieczeństwa.
Naczynie przeponowe należy dobrać , ale nie do tego co nam narysowałeś.
Musisz dobrać do całego układu (jest to 8%).
Nie wiem jakie masz grzejniki i ile metrów rur (istnieją uśrednione dane dla grzejników i rur , nie będzie to ideał ale Tobie wystarczy).
Jeżeli chodzi o Twoje pytanie : Czy można wpiąć naczynie poprzez trójnik ?
Oczywiście że można.
Naczynie przeponowe montujemy tylko i wyłącznie na powrocie a na zasilaniu , przy wyjściu z kotła montujemy zawór bezpieczeństwa.
Naczynie po zamontowaniu należy jeszcze wyregulować.
Tylko wydaje mi się że to nie nastąpi u Ciebie szybko.
Z jednego powodu - masz dużo roboty.
Jak już sobie poradzisz to nam napisz.
Bo uzupełniając zład , też obowiązują pewne zasady.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2009 15:21   





Powrót do góry
   
ja ja
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 5

Post#3 Post autora tematu 18 Sie 2009 19:07   

Re: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Witam. Dzięki za chociaż i taką odpowiedź. Właściwie wyjaśniłem sobie już wszystko wczoraj przekopując neta i odnajdując wszystko na stronie http://www.reflex.pl/ -może się komuś przyda, ale pozwolę sobie odpisać obok Twoich spostrzeżeń:

krzysio_sr napisał :Zrobiłeś pięknie - przejście z układu otwartego do zamkniętego nie polega na samej likwidacji naczynia wzbiorczego -Nikt niczego nie likwidował, po prostu tak jak napisałem kiedyś ten układ działał jako zasilający również grzejniki ale po wstawieniu obok drugiego kotła węglowego został odcięty (przez wykwalifikowanego hydraulika) i wykorzystywany jest teraz tylko do zasilania zasobnika CWU
krzysio_sr napisał :Rozumiem że przy układzie otwartym można się "obyć" bez manometru. -Jak widać można, ale to zasługa hydraulika-partacza
krzysio_sr napisał :Teraz to podstawa + naczynie przeponowe i zawory bezpieczeństwa. Tak wiem, właśnie w tym cały problem, że zawór bezpieczeństwa jest, ale cieknie a naczynia przeponowego nie ma i naczynie przeponowe musi zostać domontowane właśnie dlatego, że zawór cieknie - to całe zagadnienie o które pytałem
krzysio_sr napisał :Naczynie przeponowe należy dobrać , ale nie do tego co nam narysowałeś. No własnie musiałem dobrać do tego co narysowałem, inaczej bym nie rysował, nie potrzebuję naczynia do całego układu bo on nie będzie działał już nigdy jako zasiląjacy grzejniki, a jak nawet to mam naczynie przelewowe i wrócę do starej konfiguracji przełączajac odpowiednie zawory
krzysio_sr napisał :Musisz dobrać do całego układu (jest to 8%). - Nie muszę, to naczynie ma tylko spowodować, żeby z zaworu bezpieczeństwa kotła nie było wycieków -nic poza tym
krzysio_sr napisał :Nie wiem jakie masz grzejniki i ile metrów rur (istnieją uśrednione dane dla grzejników i rur , nie będzie to ideał ale Tobie wystarczy). - Jak już wiadomo takie dane są niepotrzebne w tym przypadku
krzysio_sr napisał :Jeżeli chodzi o Twoje pytanie : Czy można wpiąć naczynie poprzez trójnik ? -Nie sądzę żebym o to pytał
krzysio_sr napisał :Oczywiście że można. -No oczywiście, to chyba wie każdy
krzysio_sr napisał :Naczynie przeponowe montujemy tylko i wyłącznie na powrocie a na zasilaniu , przy wyjściu z kotła montujemy zawór bezpieczeństwa. -O i tu w końcu jakaś odpowiedź o miejscu montażu naczynia -dziękuję , właśnie o to chodziło. Natomiast na zasilaniu jest już zamontowany zawór bezpieczeństwa i właśnie cieknie, więc po co montować zawór bezpieczeństwa na zasilaniu jeszcze raz
krzysio_sr napisał :Naczynie po zamontowaniu należy jeszcze wyregulować. -Nie musiałeś tego pisać, lepiej było napisać ewentualnie jak wyregulować
krzysio_sr napisał :Tylko wydaje mi się że to nie nastąpi u Ciebie szybko. -Myślę, że jutro już bedzie po sprawie
krzysio_sr napisał :Z jednego powodu - masz dużo roboty. -No jeśli uważasz, że zamontowanie i wyregulowanie naczynia, to dużo roboty to na pewno. Myslę, że jakieś 2 h jak dla takiego amatora jak ja
krzysio_sr napisał :Jak już sobie poradzisz to nam napisz. -Ok. w najbliższych dniach coś odpiszę, bo może się komuś przyda ten przypadek
krzysio_sr napisał :Bo uzupełniając zład , też obowiązują pewne zasady. -I tu już Cię nie zrozumiałem w tym enigmatycznym stwierdzeniu

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sie 2009 19:07   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 18 Sie 2009 19:13   

Re: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Nie musisz "pyskować" , wystarczy zwykłe "dziękuję".
Proszę bardzo - "dobry człowieku".

ps. "I tu już Cię nie zrozumiałem w tym enigmatycznym stwierdzeniu" - a jednak nie wszystkiego się dowiedziałeś.
Ja już Ci nie pomogę - nie lubię "zarozumiałych" ludzi.
Powrót do góry
   
ja ja
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 5

Post#5 Post autora tematu 18 Sie 2009 19:19   

Re: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Wystarczy czytać ze zrozumieniem i nie traktować kogoś jak debila. Gdybym ja w swojej dziedzinie Ci tak pomagał, to byś niewiele zrozumiał. Dziękuję "dobry człowieku"

Moderowano przez serwisant73:
Skoro koledzy już sobie podziękowali a problem został wyjaśniony w moim mniemaniu dostatecznie,dalszą wymianę uprzejmości na forum uważam za zbędną.Temat zamykam.

Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 18 Sie 2009 19:36   

Re: Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór


Z Twojej pierwszej wypowiedzi nie wynika że jest to autonomiczne urządzenie tylko do C.W.U.
Napisałeś że kiedyś zasilało większy układ (kiedy ? zimą ?)
Napisałeś również że reszta układu jest "odcięta" zaworami.
Wybacz że tyle zrozumiałem.
Czy to nie są Twoje słowa ? "Czy mogę je domontować za pomocą trójnika"
"czytałem gdzieś, że naczynie przeponowe powinno montować się na powrotach, tam gdzie temperatura jest niższa, żeby nie uszkadzało membrany"


To wszystko napisałeś.
Naczynie przeponowe w układzie zamkniętym zastąpiło rurę wznośną układu otwartego a zawór bezpieczeństwa zastąpił rurę bezpieczeństwa.
Wystarczy porównać te dwa układy i wszystko stanie się jasne.
Lepiej czytać bez zrozumienia (tak twierdzisz) niż nie czytać wcale (to akurat Twój przypadek).
To wszystko znajduje się na tym forum.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> Miejsce montażu naczynia przeponowego i jego dobór
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Dobór naczynia przeponowego (7)
Objawy uszkodzonego naczynia przeponowego (11)
Pozycja montażowa naczynia przeponowego do c.w.u. (6)
Kocioł Torus 26 KW .Awaria naczynia przeponowego. (8)
Sposób na wygodne podłączanie przeponowego naczynia wzbiorczego. (2)
Viessmann Vitopend 100 WH06 - Napełnianie naczynia przeponowego (14)
ISOMAX c28e wzrost ciśnienia w układzie/szukam naczynia przeponowego (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl temat RSS