X
  • #1 17 Aug 2009 20:13
    rzuczek
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Mam problem z monitorem Dell E173FPb. Wewnątrz płytka Benq. Wymieniłem tranzystory kluczujące 2SC576 (4 X) oraz kondensatory (150nF 100V 4X) . Nadal to samo. Co jeszcze może być uszkodzone ?

    Dziękuję z góry.

    Szkoda mi wywalić ten monitor...

    P.S. Parę punktów lutowniczych poprawiłem...
  • #2 17 Aug 2009 22:03
    jjjonasz
    Level 18  
    Helpful post? (0)
    Quote:

    Co jeszcze może być uszkodzone ?

    Wszystko.
    Zacząłbym od sprawdzenia bezpiecznika FP751 2A, i wymiany wszystkich kondensatorów elektrolitycznych od 10 do 470uF / 25V i sprawdzenia napięć.
  • #3 19 Aug 2009 22:48
    zdzich42
    Level 39  
    Helpful post? (0)
    Czy tranzystory IRFUxxx kolega sprawdził?
  • #4 15 Sep 2009 11:19
    rzuczek
    Level 17  
    Topic author Helpful post? (0)
    Wymieniłem wszystkie elektrolity, i to samo.
    IRFUxxx nie mam

    Dziękuje wszystkim za pomoc. Poddam sie z tym Monitorem padły albo swietlowki albo trafo. Kupno ich sie nie opłaca.
  • #5 22 Sep 2009 09:33
    _prusak_
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    rzuczek wrote:
    Wymieniłem wszystkie elektrolity, i to samo.
    IRFUxxx nie mam

    Dziękuje wszystkim za pomoc. Poddam sie z tym Monitorem padły albo swietlowki albo trafo. Kupno ich sie nie opłaca.



    Trafko można w łatwy sposób sprawdzić, bezpiecznik oraz tranzystory również. Czemu kolega rezygnuje skoro monitorek jest prosty i można się trochę pobawić z pozytywnym wynikiem??
  • #6 22 Sep 2009 20:15
    rzuczek
    Level 17  
    Topic author Helpful post? (0)
    Drogi Kolego

    1. Bezpiecznik jest sprawny
    2. Tranzystory też są sprawne

    Jeśli jest uszkodzone trafo to nie opłaca mi się go wymienić. Monitor nie jest w Polsce jest w Szwajcarji i nie opłaca się go mi wieźć do Polski jak nie jest sprawny. Tu można kupić nowe Monitory 19 cali 1440 X 900 po 300zł.

    Dziękuję za zainteresowanie

    Pozdrowienia
  • Helpful post
    #7 09 Jul 2010 17:11
    qwer777
    Level 8  
    Helpful post? (0)
    Najczesciej siada jedno z 4 traf inventera ( u mnie akurat 2 liczac od gory obudowy ) jesli siadzie to trafo czesto pali 2 tranzystory obok niego 2SC576 lub 2SC5707 (w zaleznioci od modelu monitora) . Czesto po wymianie samych tranzystorow monitor dziala dobrze lecz przypalone trafo daje za duze obciazenie i z czasem dzieje sie to samo
  • #8 02 Oct 2010 15:27
    rzuczek
    Level 17  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak to było trafo. Niestety monitor już z braku miejsca wywalony....
  Search 4 million + Products
Browse Products