FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z twardym dyskiem...

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problem z twardym dyskiem...
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 02 Jun 2004 21:23   

Problem polega na tym ze koles zrobil na nim partycje nie wime jakim programem ale w windowsie najprawdopodobniej Partition Magic i zrobil mi dwie partycje 19 i 59 gbKiedy chcialem zainstalowac win98 to po wlozeniu plytki win98 zrobila mi sie partycja 8 mb jako c i nie moglem tam zainstalowac systemu...
Pozniej chcialem usunac te partycje to cos sie popier****** i pokazywalo mi ze mam tylko 10 gb - kiedy spowrotem podpinalem go do starego twardziela gdzie byl system zainstalowany to komp mi sie wiesza i nic niemoge z tym zrobic ;/

Czy jest jakis program ktory zmiesci sie na dyskietce i bedzie startowal jak podlacze tego nowego twardziela i mi to naprawi

Pls help me !
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 02 Jun 2004 23:45   

popier... prosze liczyć się ze słowami. Sprawdź magistrale na jekiej chodzi proc. Przy podrasowanych magistralach systemy moga po prostu stanąć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Jun 2004 23:45   

Back to top

mocvas
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 03 Jun 2004 05:35   

Re: Problem z twardym dyskiem...

Spróbuj odpalić system z płytki windowsa ale wcześniej ustaw w biosie start z cd-rom.
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 03 Jun 2004 09:10   

słuchaj podałes za mało rzeczy dot. Twojego kompa -> używałes fdiska? partycje pod partition często padają, albo stają sie nieodczytywalne pod samym partition -> mówie tu nawet o partition spod jednej dyskietki działającym w systemie ze startówki.

Do partycji i wyczyszczenia tablicy patrycji uzyj fdiska (takie polecenie fdisk) powinno coś działać i usunąć błędnie ustawione partycje. fdisk jest na kazdej dyskietce startowej 98/ME
Back to top

dzyget
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 03 Jun 2004 10:28   

Mialem podobny problem. U mnie po uruchomieniu Fdiska z dyskietki startowej dysk 80 GB pozkazywal jako 10 GB. W rzeczywistosci to te 10 GB były 80 GB. Wystarczylo zrobic przelicznik i podzielic na jakie partycje sie chciało. Tylko sformatować trza było utworzone partycje (wszystkie) a dopiero potem instalować WIN98 z płyty instalacyjnej. Działa mi do tej pory. 8)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jun 2004 10:28   

Back to top

kazik70
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 03 Jun 2004 10:32   

Pewnie zrobił ci partycje pod windowsa 2000 i XP, nie chodzi tu
o system plików. Ale mógł zformatować je na NTFS czego win98 nie widzi.

Dla win 98 i reszty z seri9x trzeba utworzyć partycję podstawową
drugą rozszerzoną i na tej rozszerzonej logiczne dyski.
Ten typ pewnie zrobił poprostu dwie partycje.

Dodam jeszcze że win98 nie widzi dysków większych niż 32Gb,
jest na to specjalna łatka.
Back to top

Jon-X
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 03 Jun 2004 12:17   

możliwe że Twój komp nie widzi dużych dysków - może powinieneś go zaadresować gdzie indziej... a co to za dysk ? jeśli Western Digital to są dobre narzędzia do tych dysków na stronie producenta - robi dyskietki bootowalne, jedna jest do low-level-formatu a druga do zarządzania dyskiem - jest nawet program z graficznym interfejsem do zakładania partycji. A nawet możesz wpisać do dysku 20 GB informację że ma 80 GB :)
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 03 Jun 2004 16:56   

pierwsz słysze żeby win 98 nie widział dysków większych niż 32GB ja ma 40GB i mi widzi pozatym moga byc jeszcze inne rzeczy:

1.masz starego biosa który nie widzi dysku i tu trzeba juz udać się do serwisu żeby go zaktualizowali bo nie polecam początkującym tego robić na własną rękę grozi to uszkodzeniem komutera(skasowaniem biosu)operacja flashowania biosu na warszawskiej giełdzie komuterowej kosztuje ok. 50zł i myśle że podobne ceny są równierz w inny miejscach.

2.możebyć równierz problem o którym pisał wcześniej któryś kolega czyli że partycja jest zrobiona dla systemów 2000 / xp jednak mi się zdarzyło ze program fdisk nie bardzo chciał takie partycje usuwać i musiałem użyć do tego płyty instalacyjnej od winxp

3.nie pamietam dobrze ale chyba w 98 jest opcja o nazwie "włącz obsługe dużych dysków" wiem ze napewno taką opcje ma program fdisk

to chyba wszystko co mi przyszło do głowy w tej kwestji
pozrdawiam
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 Post from the author of the topic 07 Sep 2005 13:39   

no wlasnie
windows 98 se moj nei widzi partycji 40 giga cholera!
kto wie gdzie jest łatka? pewnei wogoletakiej nie ma.....
i to neichodzi tylko o bioss
bo xp widzi.

piotr-7(malpa)wp.pl
Back to top

kazik70
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 09 Sep 2005 11:33   

www.microsoft.pl :evil:
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 09 Sep 2005 19:35   

jest jeszce jedna możliwość:

Win 98 kozysta z systemu plików FAT32, który sam w sobie nie jest w stanie obsłuzyć partycji większych niż 40GB. W niektórych przypadkach gdy dysk 40GB ma w rzeczywistości troche większą pojemnosć (zależy od producenta), na takim dysku moga wystąpić problemy z utratą danych lub poprostu moze nie pracować poprawnie.
Proponuje podzielić ten dysk na np. na dwie partycje po 10 i 30GB i zobaczyć czy będzie działał prawidłowo.

Pozdrawiam

Artur
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Sep 2005 19:35   

Back to top

kazik70
Poziom 21
Poziom 21

Post#12 10 Sep 2005 07:54   

System plików Fat32 może obsłużyć partycje do 124GB!!!
Zainstalujcie sobie tylko tą jeb.... poprawke o której mowa była wcześniej :D
Moderated by TONI_2003:
Proszę tonować swe wypowiedzi bo polecą do kosza, a może zaistnieć i coś więcej !

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Problem z twardym dyskiem...
Page 1 of 1
Similar topics
Problem z dyskiem twardym (9)
Problem z twardym dyskiem?? (3)
Problem z dyskiem twardym (3)
Problem z dyskiem twardym (12)
problem z dyskiem twardym (11)
problem z twardym dyskiem (6)
Problem z dyskiem twardym. (12)
Problem z twardym dyskiem (4)