FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zegar Nixie w butelce - moja wersja

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Nixie w butelce - moja wersja
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#31 21 Aug 2009 18:09   

Re: Zegar Nixie w butelce

Ogólnie bardzo ladnie sie prezentuje. ciekaw jestem jakby to wygladało podswietlic butelke mocnymi ledami czerwonymi :] , gratulacje pomysłu lecz jak koledzy wspomnieli ladniejsze plytki i bedize git ;)
Back to top

Spiritchaser
Poziom 14
Poziom 14

Post#32 21 Aug 2009 22:05   

Szacunek ! Powaliła mnie ta konstrukcja :)

... W wolnym czasie , dla zabicia nudy można opróźniać butelki . Ale jak się okazuje , lepszy efekt daje " napełnianie " .
Nie śmiem nic sugerować autorom i wykonawcom , tak mi się tylko ubzdurało , że fajnie byłoby zasilać to bez kabli . Nie wiem jak :D Indukcyjnie ? Może i by się dało ... chociaż apetyt na prąd toto ma pewnie znaczny . O sterowaniu podczerwienią czy radiem chyba już było . Całość mogłaby być hermetycznie zamknięta i pływać sobie zanurzona w większym , podświetlonym delikatnie , np na niebiesko , naczyniu . Hehe szaleństwo ! Wpuścić taką " rybkę " do akwarium :D:D:D
Back to top

michal.bedzin
Poziom 10
Poziom 10

Post#33 21 Aug 2009 23:10   

780810 wrote:
Ciekawe czy dało by się to zalać olejem :-)

Oczywiście że dałoby się bo olej nie przewodzi prądu elektrycznego i powiem że to by wg mnie też świetnie wyglądało tak "prawie" pełne żeby tylko bąbelek pływał w środku. Niestety na wywiercenie otworów pod przyciski autor nie ma możliwości takiego wykonania projektu. Też popieram że warto było by dać sterowanie magnetyczne kontaktronami albo pilotem.

Pomimo tych niezbyt ładnych dziurek to i tak jestem pod ogromnym wrażeniem i jest to świetny pomysł.

Gratuluje cierpliwości!
Michal.bedzin
Back to top

stas256
Poziom 16
Poziom 16

Post#34 22 Aug 2009 12:37   

Świetne, rozczuliłem sie ... :)
Estetykę pcb olać!
Wywaliłbym wszelkie dodatkowe dziury. sterowanie pilotem IR. zasilanie poprzez "transformator" ( generator mocy z cewką... druga sprzężona cewka odbiorcza, prostownik )
A butelkę zaszpuntować!!
Back to top

westwoodczyk
Poziom 3
Poziom 3

Post#35 22 Aug 2009 23:23   

Projekt zostal opisany na HackADay!

Gratuluje!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Aug 2009 23:23   

Back to top

tyktyk
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 23 Aug 2009 01:34   

Potrzebowałbym schemacik takiego zegara na attiny2313 a gdyby był wraz ze wsadem do procka to byłbym wniebowzięty.
Back to top

crazy_phisic
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 Post from the author of the topic 25 Aug 2009 22:55   

tyktyk wrote:
Potrzebowałbym schemacik takiego zegara na attiny2313 a gdyby był wraz ze wsadem do procka to byłbym wniebowzięty.

Kolega chyba słabo szukał ;)

Jestem (eśmy) bardzo mile zaskoczony takim zainteresowaniem i "awansem" do HackADay.
Zasilanie indukcyjne to bardzo ciekawy pomysł, ale obawiam się że podstawka pod butelkę + szkło i inne elementy w torze zaowocują dość sporą cewką nadawczą i raczej marną sprawnością całości. Ale bez prób można tylko gdybać.
Back to top

tyktyk
Poziom 20
Poziom 20

Post#38 25 Aug 2009 23:17   

Czy kolega korzystał z tej: http://cestmir.freeside.sk/projects/nixie-clock/ strony przy budowie tego zegara?. powiem szczerze mocno zainteresował mnie taki zegar i chciałbym go sam wykonać nawet pofatygowałem sie na strych i znalazłem 10 lamp lc-531. Ponieważ mam programator do attiny2313 chciałem właśnie jego użyć.
Zdjęcia twojego projektu nie sa jakieś wyraźne ale chyba dopatrzyłem się właśnie tego procka.
Back to top

Adigann
Poziom 4
Poziom 4

Post#39 26 Aug 2009 10:41   

No właśnie czy temperatura w tej butelce nie wpływa na wydajność tego układu? mógłbyś zamontować w gwincie butelki jakiś mały wentylatorek a u spodu butelki wyciąć dziurę i wstawić tam sitko. Nie wyglądało by to źle co myślicie ;p
Back to top

crazy_phisic
Poziom 22
Poziom 22

Post#40 Post from the author of the topic 26 Aug 2009 18:18   

Adigann wrote:
No właśnie czy temperatura w tej butelce nie wpływa na wydajność tego układu? mógłbyś zamontować w gwincie butelki jakiś mały wentylatorek a u spodu butelki wyciąć dziurę i wstawić tam sitko. Nie wyglądało by to źle co myślicie ;p

Jak już pisałem wcześniej zastosowane radiatory są "nad wyraz", temperatura w butelce w bardzo niewielkim stopniu się zmieniła (o ile zmiany rzędu 2,3 stopnie są istotne). Dlatego nie ma potrzeby montowania wymuszonego chłodzenia.

:arrow: tyktyk, nie trzeba szukać tak daleko:
http://slacklist.olek.waw.pl/smietnik/zegarek_nixie/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Aug 2009 18:18   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Nixie w butelce - moja wersja
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Zegar Nixie na LC-513 (26)
Zegar - termometr na Nixie (14)
Zegar nixie na ZM1020 (16)
Zegar Nixie na PIC16F84 (17)
Zegar nixie na Z566M (68)
Zegar NIXIE by MadArt^^ (26)
Zegar Nixie na PIC16F84 #2 (81)
Zegar Nixie IN-14 (14)
Zegar NIXIE na jednej lampie - SINGLE NIXIE CLOCK (16)
Zegar NIXIE - kolejna wersja (płaska) (27)

Page generation time: 0.132 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed