| Author |
igraszek05 Poziom 13

|
21 Aug 2009 18:09 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Ogólnie bardzo ladnie sie prezentuje. ciekaw jestem jakby to wygladało podswietlic butelke mocnymi ledami czerwonymi :] , gratulacje pomysłu lecz jak koledzy wspomnieli ladniejsze plytki i bedize git ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Spiritchaser Poziom 14

|
21 Aug 2009 22:05 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Szacunek ! Powaliła mnie ta konstrukcja :)
... W wolnym czasie , dla zabicia nudy można opróźniać butelki . Ale jak się okazuje , lepszy efekt daje " napełnianie " .
Nie śmiem nic sugerować autorom i wykonawcom , tak mi się tylko ubzdurało , że fajnie byłoby zasilać to bez kabli . Nie wiem jak :D Indukcyjnie ? Może i by się dało ... chociaż apetyt na prąd toto ma pewnie znaczny . O sterowaniu podczerwienią czy radiem chyba już było . Całość mogłaby być hermetycznie zamknięta i pływać sobie zanurzona w większym , podświetlonym delikatnie , np na niebiesko , naczyniu . Hehe szaleństwo ! Wpuścić taką " rybkę " do akwarium :D:D:D
|
|
| Back to top |
|
 |
michal.bedzin Poziom 10

|
21 Aug 2009 23:10 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
| 780810 wrote: |
| Ciekawe czy dało by się to zalać olejem :-) |
Oczywiście że dałoby się bo olej nie przewodzi prądu elektrycznego i powiem że to by wg mnie też świetnie wyglądało tak "prawie" pełne żeby tylko bąbelek pływał w środku. Niestety na wywiercenie otworów pod przyciski autor nie ma możliwości takiego wykonania projektu. Też popieram że warto było by dać sterowanie magnetyczne kontaktronami albo pilotem.
Pomimo tych niezbyt ładnych dziurek to i tak jestem pod ogromnym wrażeniem i jest to świetny pomysł.
Gratuluje cierpliwości!
Michal.bedzin
|
|
| Back to top |
|
 |
stas256 Poziom 16

|
22 Aug 2009 12:37 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Świetne, rozczuliłem sie ... :)
Estetykę pcb olać!
Wywaliłbym wszelkie dodatkowe dziury. sterowanie pilotem IR. zasilanie poprzez "transformator" ( generator mocy z cewką... druga sprzężona cewka odbiorcza, prostownik )
A butelkę zaszpuntować!!
|
|
| Back to top |
|
 |
westwoodczyk Poziom 3

|
22 Aug 2009 23:23 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Projekt zostal opisany na HackADay!
Gratuluje!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Aug 2009 23:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tyktyk Poziom 20

Joined: 03 Jun 2004 Posts: 839 Location: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"
|
23 Aug 2009 01:34 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Potrzebowałbym schemacik takiego zegara na attiny2313 a gdyby był wraz ze wsadem do procka to byłbym wniebowzięty.
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_phisic Poziom 22

|
25 Aug 2009 22:55 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
| tyktyk wrote: |
| Potrzebowałbym schemacik takiego zegara na attiny2313 a gdyby był wraz ze wsadem do procka to byłbym wniebowzięty. |
Kolega chyba słabo szukał ;)
Jestem (eśmy) bardzo mile zaskoczony takim zainteresowaniem i "awansem" do HackADay.
Zasilanie indukcyjne to bardzo ciekawy pomysł, ale obawiam się że podstawka pod butelkę + szkło i inne elementy w torze zaowocują dość sporą cewką nadawczą i raczej marną sprawnością całości. Ale bez prób można tylko gdybać.
|
|
| Back to top |
|
 |
tyktyk Poziom 20

Joined: 03 Jun 2004 Posts: 839 Location: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"
|
25 Aug 2009 23:17 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
Czy kolega korzystał z tej: http://cestmir.freeside.sk/projects/nixie-clock/ strony przy budowie tego zegara?. powiem szczerze mocno zainteresował mnie taki zegar i chciałbym go sam wykonać nawet pofatygowałem sie na strych i znalazłem 10 lamp lc-531. Ponieważ mam programator do attiny2313 chciałem właśnie jego użyć.
Zdjęcia twojego projektu nie sa jakieś wyraźne ale chyba dopatrzyłem się właśnie tego procka.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adigann Poziom 4

|
26 Aug 2009 10:41 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
No właśnie czy temperatura w tej butelce nie wpływa na wydajność tego układu? mógłbyś zamontować w gwincie butelki jakiś mały wentylatorek a u spodu butelki wyciąć dziurę i wstawić tam sitko. Nie wyglądało by to źle co myślicie ;p
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_phisic Poziom 22

|
26 Aug 2009 18:18 Re: Zegar Nixie w butelce |
|
|
|
| Adigann wrote: |
| No właśnie czy temperatura w tej butelce nie wpływa na wydajność tego układu? mógłbyś zamontować w gwincie butelki jakiś mały wentylatorek a u spodu butelki wyciąć dziurę i wstawić tam sitko. Nie wyglądało by to źle co myślicie ;p |
Jak już pisałem wcześniej zastosowane radiatory są "nad wyraz", temperatura w butelce w bardzo niewielkim stopniu się zmieniła (o ile zmiany rzędu 2,3 stopnie są istotne). Dlatego nie ma potrzeby montowania wymuszonego chłodzenia.
:arrow: tyktyk, nie trzeba szukać tak daleko:
http://slacklist.olek.waw.pl/smietnik/zegarek_nixie/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Aug 2009 18:18 |
|