Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#1 19 Sie 2009 21:34  Autor tematu   

Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Pierwszy komputer to zwykly PC na którym wszystkośmiga jak należy. Drugi to laptop, działa tylko gg a czasem takze z 30 sek podziałają strony www. Internet Tele2, Router Pentagram Cerberus p6331-42.
Proszę o ratunek.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mlody91
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: wa-ma
Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 465
Pomógł: 19
Ocena postów: 1
mlody91
Poziom 18
Post#2 19 Sie 2009 22:47    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


grzebałeś w ruterze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#3 19 Sie 2009 23:46  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Konfigurowałem za pomocą narzędzi, danych przez producenta (narzędzie konfiguracyjne przez przeglądarkę netową), żeby w ogóle się połączyć z netem. Przypominam, że jestem początkującym ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Piotras_C
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Ciechocinek
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 313
Pomógł: 37
Ocena postów: 2
Piotras_C
Poziom 16
Post#4 20 Sie 2009 09:32    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Laptop połączony jest kablem czy przez WiFi?
Jeżeli przez WiFi to podłącz kablem i zobacz czy zadziała.
Czy we właściwościach sieci masz ustawione automatycznie pobieranie adresu IP?
Podaj wynik polecenia ipconfig /all

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#5 20 Sie 2009 10:16  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Przez wifi i kabel jest to samo.
W instrukcji kazali ustawić auto pobieranie we właściwościach połączenia.
Na porzednim modemie wszystko było ok

Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta...............................grizzly
Sufiks podstwowej domeny DNS.....:
Typ węzła....................................nieznany
Routing IP włączony ...................nie
Serwer WINS Proxy włączony .... nie

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej
Sufiks DNS konkretnego połączenia:
Opis..........................................Intel<R> PRO/Wireless 2200BG Network Connection
Adres fizyczny...........................00-16-6F-07-52-89
DHCP włączone.........................Tak
Autokonfiguracja włączona.......Tak
Adres IP................ ...................192.168.1.102
Maska podsieci..........................255.255.255.0
Brama domyślna.......................192.168.1.100
Serwery DHCP..........................192.168.1.100
Serwery DNS.............................192.168.1.100
Dzierżawa uzyskana.................20 sierpnia 2009 10:02:45
Dzierżawa wygasa....................20 sierpnia 2009 10:02:45

No i tyle warte uwagi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotras_C
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Ciechocinek
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 313
Pomógł: 37
Ocena postów: 2
Piotras_C
Poziom 16
Post#6 20 Sie 2009 11:07    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Zauważ, że dzierżawa wygasa w tej samej chwili co jest uzyskana.
Sprawdź ustawienia serwera DHCP na routerze.
Możesz też ustawić statyczny adres IP np.: 192.168.1.90 maska i DNS tak jak masz z automatu. (ale dla innych sieci WiFi możesz mieć problem z połączeniem).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#7 20 Sie 2009 11:34  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.

Nie rozumiem jak mam ustawic statyczny adres IP skoro ip mam zmienne?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#8 20 Sie 2009 11:36    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Piotras_C napisał:
Zauważ, że dzierżawa wygasa w tej samej chwili co jest uzyskana.

To nie powinno miec związku - powoduje jedynie że po wyłączeniu komputera adres może być przyznany od razu innej maszynie i nie będzie rezerwowany okres czasu w którym niuzywany ip będzie rezerwowany. Skoro adres został przyznany powinno działać, chyba że komputer próbuje go po chwili od nawiać, wtedy faktycznie może tak być.

Sprawdź czy w momencie kiedy internet przestaje działać IP jest przyznany czy komputer próbuje go uzyskać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#9 20 Sie 2009 11:54  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


IP od routera, wcześniej przyznane, nie zmienia się. PC cały czas działą na tym samym IP, nie ma już żadnych problemów z połączeniem. Kłopoty sprawia już tylko laptop.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#10 20 Sie 2009 12:11    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Czy na tym laptopie gg działa cały czas nawet wtedy gdy nie działają strony internetowe?
Jeśli tak to problemem jest zły serwer DNS.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#11 20 Sie 2009 12:15  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


No tk, dokładnie tak to wygląda: gg działa, www nie. W takim razie może jakaś mała wskazówka, jak to naprawić, bo jestem raczej zielony w temacie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#12 20 Sie 2009 12:36    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Z tego co przedstawiłeś jako wynik polecenia ipconfig /all wynika, że na komputerze który nie działa serwer dns jest ustawiony na router:
Serwery DNS.............................192.168.1.100
Jest to prawdiłowe pod warunkiem że w routerze jest to też sonfigurowane właściwie.
Napisz jak masz ustawiony serwer DNS na tym drugim komputere który działa? I z jakiego usługodawcy internetowego korzystasz?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#13 20 Sie 2009 12:41  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Dostawca to tele2, moze to malo wazne ale mam service pack 3. A DNS z tego co widze to chyba wszystko mam ustawione na auto(obecnie w statusie jest DNS Server :213.241.79.37).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#14 20 Sie 2009 12:54    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Ale w statusie tego na którym działa tak?
Wpisz na stałe w tym komputerze który nie działa ten dns, który podałeś: 213.241.79.37

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#15 20 Sie 2009 12:59  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


No ten dns jest pokazany w tym oknie konfiguracji przez przegladarke.
Mam go wpisac tam w połączeniach sieciowych gdzie wczesniej w instukcji tlumacza jak ustawic na auto??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#16 20 Sie 2009 13:03    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Wejdź w panel sterowania i połączenia sieciowe tego komputera, który nie działa poprawnie. Kliknij prawym na połączenie sieciowe - to z którego korzystasz i daj włąściwości. Potem dwa razy kliknij na ptrotokół TCP/IP, tam będzie okienko z mozliwością wpisania IP. Zostaw wszystko na auto z wyjątkiem serwera DNS. Wpisz go na stałe i zatwierdź zmiany.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#17 20 Sie 2009 13:11  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Tam mają być dwa adresy dns'ow chyba?
wpisałem ten jeden co mam i nic nie dalo

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#18 20 Sie 2009 13:21    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Wystarczy jeden, ale skro nie działa to problemem zapewne jest coś innego, tylko że nic nie przychodzi mi do głowy :|
Możesz wrócić do tych ustawień, które były - tzn ustawić ten dns na auto.

Sprawdź jeszcze coś takiego. Kliknij start uruchom - wpisz: cmd i enter.
W okienku które wyskoczy wpisz:
ping www.google.pl
a następnie:
ping 213.241.79.37
i napisz co się stało po kolejnych poleceniach

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#19 20 Sie 2009 13:34  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Jest tak: internet na laptopie działa kilkadziesiąt sekund po czym kilkadziesiąt sekund przerwy i znowu.
(tak jest od początku)
ping google.pl i ping 213.241.79.37
pingują gdy działa internet a jak ma przerwe to nie :/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
piter3
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Cmolas / Kielce / Warszawa
Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 120
Pomógł: 9
piter3
Poziom 13
Post#20 20 Sie 2009 14:06    

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


Jeżeli oba pingują to to nie jest wina dns, gg prawdopodobnie w tych przerwach też nie działa z tym że po prostu nie odświeża na bieżąco statusu.
Wynika z tego że problem dotyczy połączenia.
Jak masz możliwość to spróbuj podłączyć się laptopem u kogoś innego - wtedy zobaczysz czy wina leży po stronie laptopa czy też po stronie routera.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
grizzly0
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szczecin
Dołączył: 19 Sie 2009
Posty: 22
grizzly0
Poziom 7
Post#21 20 Sie 2009 14:16  Autor tematu   

Re: Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.


No tak ale jeszcze 4 dni temu łączyłem się ze starego modemu(z tele2) do laptopa za pomocą kabla.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Router, drugi komputer ma ograniczony dostęp.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
ograniczony dostęp do internetu router (11)
Router TP-LINK W8960 N - Ograniczony dostęp i brak internetu (4)
Samsung RV515 - Ograniczony dostęp do Wi-Fi router TP-Link tl-wr740n (6)
Router TP LINK WR741ND - brak lub ograniczony dostęp do internetu (2)
Router TP Link W8950 brak wifi po konfiguracji - Error 020 - Ograniczony dostęp (3)
Dostęp do drukarki udostępnianej przez drugi komputer w sieci (3)
Wifi, router i komputer, drugi komputer 400m dalej (9)
Ograniczony dostęp do internetu (7)
Ograniczony dostęp do internetu (1)
2 routery ograniczony dostęp. (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS