Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Kompresor (lodówkowy) do pompowania.


  Main Page -> Forum Index -> DIY Structures ->Kompresor (lodówkowy) do pompowania. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Stradowski Piotr
Level 11
Location: Suchedniów
Joined: 17 Mar 2006
Posts: 67
Helped: 3
Post rating: 31
Stradowski Piotr
Level 11
Post#1 20 Aug 2009 00:19  Topic author   

Kompresor (lodówkowy) do pompowania.


Kompresor (lodówkowy) do pompowania.

Witam
- Zdaję sobie sprawę, że temat jest już nieco oklepany. Wiele opisów konstrukcji tego typu było zamieszczanych w "elektrodzie". Wydaje mi się jednak, że prezentując kolejną wersję mogę podpowiedzieć innym sposób wykonania takiego urządzenia.
Kompresorek do pompowania kół oparty jest oczywiście na agregacie wyciągniętym ze starej lodówki. Podczas prób agregat wytwarzał ciśnienie o wiele wyższe niż 4 atmosfery co w zupełności wystarcza do założonego celu.

W skład całego urządzenia wchodzą:

- wspomniany już agregat wraz z przewodem i wtyczką sieciową,
- zbiornik wyrównawczy (przerobiony ze starej gaśnicy proszkowej - 0,5kg),
- wyłącznik ciśnieniowy wymontowany ze starego hydroforu (ustawiony na ok. 4atm.),
- filtr wlotu powietrza (filtr paliwa od Małego Fiata 126p - 4zł),
- filtr odwadniacz, odolejacz (zakupiony na allegro - 17zł + koszty przesyłki),
- 8 metrów węża zbrojonego (16zł),
- kilkadziesiąt centymetrów zbrojonego wężyka gumowego (ok. 6zł),
- 8 zacisków do wężyków (1zł 60gr),
- kątowniki i płaskowniki (ze złomu),
- kilka rurek i kolanko 1/2" (ze złomu),
- kilka różnych redukcji by dopasować złącza filtra - odolejacza do wężyków (ok. 13zł),
- automat schodowy - czasowe załączanie kompresorka (32zł),
- pistolet z manometrem i końcówką do wentylów kół samochodowych (zakupiony na allegro - 17zł + koszty wysyłki),
- wyłącznik dzwonkowy - monostabilny (z demontażu),
- oprawka żarówki 15W/230V z szyldem i czerwoną szybką (z demontażu),
- kilkanaście śrub, nakrętek i podkładek (stare zapasy),
- gniazdko sieciowe ~230V (stare zapasy),
- puszka instalacyjna - hermetyczna (kilka zł),
- kilka garstek cementu (do obsadzenia puszek elektrycznych).

Całość zmontowana jest na konstrukcji zespawanej z kątowników i płaskowników.

Kompresor (lodówkowy) do pompowania.

Urządzenie zamontowałem na ścianie w budynku gospodarczym, obok wiaty gdzie parkuje samochodzik mojej żony.

Kompresor (lodówkowy) do pompowania.

W puszce obok kompresorka umieściłem automat schodowy (sterowany przyciskiem wyłącznika dzwonkowego - na zewnątrz budynku), który załącza urządzenie na określony czas - potrzebny do pompowania, a później odłącza automatycznie całość od sieci.

Kompresor (lodówkowy) do pompowania.

Kompresor (lodówkowy) do pompowania.

Wąż pistoletu z manometrem jest tak długi, iż wystarczy podjechać pod wiatkę innym samochodem by dało się dopompować także i jego koła. Później dodałem lampkę kontrolną obok wyłącznika (dzwonkowego), która informuje o okresie czasu załączenia kompresora. Całość pobiera z sieci 180W mocy.

http://www.strad.republika.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ryski
Level 20
Location: Lubelskie
Joined: 13 Dec 2002
Posts: 524
Helped: 20
Post rating: 29
Ryski
Level 20
Post#2 20 Aug 2009 04:11    

Re: Kompresor do pompowania.


Ile czasu zajmuje napompowanie koła od 'zera'? I jakie ciśnienie udaje się osiagnąć?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
elim
Level 16
Location: starachowice
Joined: 26 May 2009
Posts: 244
Helped: 1
Post rating: 1
elim
Level 16
Post#3 20 Aug 2009 07:23    

Re: Kompresor do pompowania.


witam.
Bardzo fajny pomysł i wykonanie. Sam uzywam takiego agregatu od lodówki, jednak bez całego osprzętu. Napompowanie koła 13" od kapcia do ciśnienia roboczego trawa okolo 1 - 1,5 min.
agregat daje spore ciśnienie, udało mi się zmierzyć 12 at. i dalej ciśnienie rosło, ale zrezygnowałem z dalszego testu.
pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
submariner
Level 32
Joined: 18 Oct 2005
Posts: 2355
Helped: 51
Post rating: 110
submariner
Level 32
Post#4 20 Aug 2009 08:18    

Re: Kompresor do pompowania.


Jak jest z trwaloscia takiego kompresora? Slyszalem ,ze te agregaty sa bardzo wrazliwe na korozje , ma ktos jakies kilkuletnie doswiadczenia z takim agregatem?

Helpful post? + +1
Back to top
bartosz.kolo
Level 8
Location: Wrocław
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 6
bartosz.kolo
Level 8
Post#5 20 Aug 2009 08:51    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam

Co do trwałości - mój kompresor, oparty na agregacie z lodówki typu "MIŃSK" działa już około 15 lat bez żadnego problemu. Może to kwestia jakości, te lodówki były właściwie nie do zajechania...

Helpful post? + 0
Back to top
manius_19
Level 11
Location: Gliwice
Joined: 10 Apr 2005
Posts: 72
manius_19
Level 11
Post#6 20 Aug 2009 09:30    

Re: Kompresor do pompowania.


mogłbyś zamiescic jakis rysunek jak to jest połączone
tzn. po kolei co z czym ??

Helpful post? + 0
Back to top
Citek
Level 22
Location: Gorzów Wlkp.
Joined: 27 Oct 2004
Posts: 653
Helped: 10
Post rating: 9
Citek
Level 22
Post#7 20 Aug 2009 11:46    

Re: Kompresor do pompowania.


Bardzo fajny i praktyczny ten patent z automatem schodowym, zapewne bardzo przydatna rzecz.
Jedyne co bym dodał to jakiś manometr przy tej sprężarce, po to aby wiedzieć jakie jest już ciśnienie.
Aha jeszcze jedno, ile mocy pobiera taki kompresorek?

Helpful post? + 0
Back to top
Tomekborow
Level 11
Joined: 24 Jul 2006
Posts: 67
Helped: 2
Post rating: 1
Tomekborow
Level 11
Post#8 20 Aug 2009 11:46    

Re: Kompresor do pompowania.


Mój agregat z lodówki Mińsk napompował butle po gaśnicy do 17 atm, i jeszcze by szedł, ale zrezygnowałem ze względu na wytrzymałość tej butli

Helpful post? + 0
Back to top
Tesla_man
Level 12
Location: Rumia
Joined: 08 Jan 2009
Posts: 60
Helped: 1
Post rating: 2
Tesla_man
Level 12
Post#9 20 Aug 2009 13:39    

Re: Kompresor do pompowania.


submariner wrote:
Jak jest z trwaloscia takiego kompresora? Slyszalem ,ze te agregaty sa bardzo wrazliwe na korozje , ma ktos jakies kilkuletnie doswiadczenia z takim agregatem?


Witam. Agregat taki może służyć przez bardzo wiele lat, tylko trzeba się odpowiednio z nim obchodzić, a szczególnie trzeba pamietać o poziomie oleju bo to jest ich najsłabszy punkt.. pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
entermen
Level 31
Joined: 22 Mar 2008
Posts: 2070
Helped: 116
entermen
Level 31
Post#10 20 Aug 2009 15:02    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam.
Kolego Stradowski Piotr mam małe pytanie odnośnie tej konstrukcji.
Na takim kompresorze z lodówki przeważnie wystają 3 piny i do tego jest puszka z uzwojeniem, jest tam pare blaszek i spreżyna. Nie wiem jak sie to nazywa ten układ, ale już kilka takich układów uległo uszkodzeniu, chociaż bylo pompowane tylko koło do roweru, piłka itp.
Jak kolega poradził sobie ztym problemem?
Czy w oryginalnym zamontowaniu w lodówce jest tam jakiś mechanizm, który to jakoś zabezpiecza?
Podzrawiam i dzięki za wszelki wskazówki.

Helpful post? + 0
Back to top
qwerty67
Level 24
Location: Kowalów i Zielona Góra
Joined: 01 Nov 2008
Posts: 850
Helped: 45
qwerty67
Level 24
Post#11 20 Aug 2009 16:33    

Re: Kompresor do pompowania.


Fajny pomysł. Z tym że ja bym jeszcze dał jakiś trójnik żeby i w środku można było korzystać, bo czasem coś przedmuchać czy coś. :P

Helpful post? + 0
Back to top
DJ MHz
Level 24
Location: Polkowice
Joined: 13 Jan 2005
Posts: 879
Helped: 9
Post rating: 98
DJ MHz
Level 24
Post#12 20 Aug 2009 17:01    

Re: Kompresor do pompowania.


entermen wrote:
Witam.
Kolego Stradowski Piotr mam małe pytanie odnośnie tej konstrukcji.
Na takim kompresorze z lodówki przeważnie wystają 3 piny i do tego jest puszka z uzwojeniem, jest tam pare blaszek i spreżyna. Nie wiem jak sie to nazywa ten układ, ale już kilka takich układów uległo uszkodzeniu, chociaż bylo pompowane tylko koło do roweru, piłka itp.
Jak kolega poradził sobie ztym problemem?
Czy w oryginalnym zamontowaniu w lodówce jest tam jakiś mechanizm, który to jakoś zabezpiecza?
Podzrawiam i dzięki za wszelki wskazówki.


Bo tam jest uzwojenie rozruchowe, które nie może być ciągle zasilane.

Helpful post? + 0
Back to top
spoli
Level 14
Location: Gorzów Wlkp.
Joined: 01 Feb 2003
Posts: 159
Helped: 6
Post rating: 7
spoli
Level 14
Post#13 20 Aug 2009 19:02    

Re: Kompresor do pompowania.


Planuję budowę podobnego urządzenia, ale w roli zbiornika chciałbym zastosować butlę 4kg (turystyczną) normalnie używaną do jej napełniania gazem, w związku z czym butla ma gwint lewoskrętny. Macie może jakąś podpowiedź jak, bez cięcia i spawania przejść na gwint prawoskrętny, na przykład półcalowy?

Helpful post? + 0
Back to top
qwerty67
Level 24
Location: Kowalów i Zielona Góra
Joined: 01 Nov 2008
Posts: 850
Helped: 45
qwerty67
Level 24
Post#14 20 Aug 2009 19:26    

Re: Kompresor do pompowania.


spoli wrote:
Planuję budowę podobnego urządzenia, ale w roli zbiornika chciałbym zastosować butlę 4kg (turystyczną) normalnie używaną do jej napełniania gazem, w związku z czym butla ma gwint lewoskrętny. Macie może jakąś podpowiedź jak, bez cięcia i spawania przejść na gwint prawoskrętny, na przykład półcalowy?



Rozwiercić i przegwintować na większy.

Helpful post? + 0
Back to top
Stradowski Piotr
Level 11
Location: Suchedniów
Joined: 17 Mar 2006
Posts: 67
Helped: 3
Post rating: 31
Stradowski Piotr
Level 11
Post#15 20 Aug 2009 20:05  Topic author   

Re: Kompresor do pompowania.


Kompresor pobiera z sieci moc 180W.
I jeszcze odpowiedź dla kolegi entermen. Ja akurat miałem agregat, w którym było już wszystko fabrycznie połączone. Jedynie w miejscu gdzie był wpięty termostat, zrobiłem zworkę.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maly.borkowo
Level 15
Location: Gdańsk
Joined: 03 Jan 2007
Posts: 185
Helped: 4
maly.borkowo
Level 15
Post#16 20 Aug 2009 20:31    

Re: Kompresor do pompowania.


Na pewno przydałby się taki kompresorek do przedmuchiwania wszelkich drobnostek w warsztaciku więc chyba zacznę poszukiwania osprzętu ;) Ogólnie ładnie wykonane, a rama jest dość wygodna jeżeli chodzi o przenoszenie - starczyłoby dodać dwa kółka, i drugi wąż (wymienny) tak, aby zawsze w razie czego można podłączyć wąż w środku lub ściągnąć urządzenie z haczyków i gdzieś je zabrać :) Gratuluję udanej konstrukcji.

Helpful post? + 0
Back to top
pako8420
Level 11
Location: Kępno
Joined: 15 Dec 2008
Posts: 44
Post rating: 10
pako8420
Level 11
Post#17 20 Aug 2009 21:30    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam!!

Co do ciśnienia takiego agregatu to słyszałem, że mogą osiągnąć nawet 20 atmosfer. Naprawdę super projekt.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
3ssslawek
Level 9
Location: łomża
Joined: 30 Nov 2007
Posts: 19
Helped: 1
3ssslawek
Level 9
Post#18 20 Aug 2009 22:35    

Re: Kompresor do pompowania.


Radze nie pompować koledze do takiego ciśnienia ja pompowałem tylko do 8 i mi się spalił silnik do 5 atmosfer góra

Helpful post? + 0
Back to top
Alienzorg
Level 15
Location: Skierniewice/Chicago
Joined: 25 Jul 2003
Posts: 184
Helped: 3
Alienzorg
Level 15
Post#19 21 Aug 2009 08:47    

Re: Kompresor do pompowania.


3ssslawek wrote:
Radze nie pompować koledze do takiego ciśnienia ja pompowałem tylko do 8 i mi się spalił silnik do 5 atmosfer góra


Witam

Te z lodówek domowych śmiało dochodzą do 25/30 atmosfer, oczywiście nie ciągłej pracy no i wiadomo w jakim tempie. Jest tu inna sprawa, są smarowane olejem, twojemu najwidoczniej odwidziała się praca bez smarowania. Zaś te w tirach - w kabinach kierowcy, tylko są dwa typy zasilane 15V i 24V, 15V około 17-20 atmo. , 24V około 20-25 atmo.

Helpful post? + 0
Back to top
Sewa2007
Level 13
Location: Otwock
Joined: 31 Mar 2007
Posts: 140
Post rating: 18
Sewa2007
Level 13
Post#20 21 Aug 2009 09:32    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam,

Gratuluję przemyślanych rozwiązania w tym projekcie no i oczywiście niezłego wykonania !!

Dodatkowo mam pytanie do autora tego projektu i wszystkich elektrodowiczów, którzy mają wiedzę w tym temacie i na pewno nie jedno widzieli:

Mam dość podobny agregat pochodzący ze starej 30-letniej polskiej lodówki w swoich zasobach warsztatowych i chciałbym go wykorzystać do budowy podobnego urządzenia.
Chciałbym dokładnie dowiedzieć się czy do uruchomienia i samej już pracy wymagana jest cewka rozruchowa, która tam jest zainstalowana?
Już wyjaśniam o co mi dokładnie chodzi:
W moim agregacie uległ uszkodzeniu element znajdujący się obok cewki w puszcze elektrycznej samego agregatu.
W momencie jak zrobiłem elektryczne obejście tego elementu i podłączyłem zasilanie bezpośrednio do tej cewki, agregat zaczął działać.
Jednak po około 10 sekundach, cewka ta zaczęła się dymić i lekko żarzyć przez co zmuszony byłem odłączyć zasilanie.
Na samym początku myślałem, że jest to wina zmiany napięcia z 220V na 230V i faktu, iż agregat ma już tyle lat.
Po przeczytaniu niektórych postów szanownych kolegów domyślam się już, że nie jest to jednak wina zmiany wartości zasilania oraz wieku, ale najprawdopodobniej potrzeby tego uszkodzonego elementu.
W związku z tym jak się nazywa ten element i jaką dokładnie pełni funkcją w agregacie oraz czy jest on na 100% potrzebny?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#21 21 Aug 2009 09:36    

Re: Kompresor do pompowania.


Sewa2007 wrote:
Witam,

Gratuluję przemyślanych rozwiązania w tym projekcie no i oczywiście niezłego wykonania !!

Dodatkowo mam pytanie do autora tego projektu i wszystkich elektrodowiczów, którzy mają wiedzę w tym temacie i na pewno nie jedno widzieli:

Mam dość podobny agregat pochodzący ze starej 30-letniej polskiej lodówki w swoich zasobach warsztatowych i chciałbym go wykorzystać do budowy podobnego urządzenia.
Chciałbym dokładnie dowiedzieć się czy do uruchomienia i samej już pracy wymagana jest cewka rozruchowa, która tam jest zainstalowana?
Już wyjaśniam o co mi dokładnie chodzi:
W moim agregacie uległ uszkodzeniu element znajdujący się obok cewki w puszcze elektrycznej samego agregatu.
W momencie jak zrobiłem elektryczne obejście tego elementu i podłączyłem zasilanie bezpośrednio do tej cewki, agregat zaczął działać.
Jednak po około 10 sekundach, cewka ta zaczęła się dymić i lekko żarzyć przez co zmuszony byłem odłączyć zasilanie.
Na samym początku myślałem, że jest to wina zmiany napięcia z 220V na 230V i faktu, iż agregat ma już tyle lat.
Po przeczytaniu niektórych postów szanownych kolegów domyślam się już, że nie jest to jednak wina zmiany wartości zasilania oraz wieku, ale najprawdopodobniej potrzeby tego uszkodzonego elementu.
W związku z tym jak się nazywa ten element i jaką dokładnie pełni funkcją w agregacie oraz czy jest on na 100% potrzebny?

Pozdrawiam



Właśnie spaliłeś uzwojenie rozruchowe. To pewnie był kondesator albo jakiś włącznik, może odśrodkowy ?. Takie uzwojenie wystarczy zewrzeć na krótko przy starcie a potem rozłączyć.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Sewa2007
Level 13
Location: Otwock
Joined: 31 Mar 2007
Posts: 140
Post rating: 18
Sewa2007
Level 13
Post#22 21 Aug 2009 09:51    

Re: Kompresor do pompowania.


neo_dec napisał:

Właśnie spaliłeś uzwojenie rozruchowe. To pewnie był kondensator albo jakiś włącznik, może odśrodkowy ?. Takie uzwojenie wystarczy zewrzeć na krótko przy starcie a potem rozłączyć.

Na razie jeszcze działa, ale najprawdopodobniej będzie do wymiany.
Co do tego już uszkodzonego elementu to na pewno nie był to kondensator. Najprawdopodobniej tak jak napisałeś jest to wyłącznik odśrodkowy (cały metalowy ze sprężynką).
Jak jest on uruchamiany?
Czy na pewno jest potrzebne to urządzenie rozruchowe do uruchomienia tego agregatu?

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 18
neo_dc
Level 31
Post#23 21 Aug 2009 10:00    

Re: Kompresor do pompowania.


Tak. Spróbuj rozerwrzeć uzwojenie i uruchomić agregat. Prawdopodobnie będzie tylko stał i buczał, albo uruchamiał się raz na kilka włączeń. Skoro działa to wystarczy zwykły przycisk.

Helpful post? + 0
Back to top
zbilo
Level 1
Location: Radom
Joined: 18 Aug 2009
Posts: 1
zbilo
Level 1
Post#24 22 Aug 2009 22:53    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam.W agregatach lodówkowych do załączenia fazy rozruchowej
stosuje się specjalny przekażnik prądowy włączony szeregowo z fazą roboczą. Po załączeniu napięcia przez fazę roboczą płynie prąd kilkakrotnie większy od prądu znamionowego, rdzeń w przekażniku pokonuje opór sprężyny, uruchamia styk zwierny który
załancza faze rozruchową ,silnik zacznie się obracać i gdy osiągnie
obroty znamionowe pobór prądu i pole magnetyczne zmniejszy się
sprężynka rozewrze styk i odłaczy faze rozruchową. Ponieważ faza rozruchowa potrzebna jest przez kilka sekund wykonuje się ją z cieńszego drutu niż uzwojenie robocze aby zajmowała mniej miejsca na stojanie. Dlatego nie może być zbyt długo załączona, najlepiej by było gdy by była odłączona po osiągnięciu obrotów znamionowych. Ja kilkanaście lat stosuje agregaty lodówkowe w różnych urządzeniach a do ich rozruchu w przypadku uszkodzenia przekażnika stosuje czasowy albo przycisk dzwonkowy który ma tą zalet że czas moża przedłużyć gdy w kompresorze jest duże ciśnienie, nie lubią tego sprężarki imogą się uszkodzić

Helpful post? + 0
Back to top
Domin94
Level 12
Location: Tarnów
Joined: 11 Oct 2006
Posts: 61
Helped: 1
Domin94
Level 12
Post#25 26 Aug 2009 10:28    

Re: Kompresor do pompowania.


Witam!
Przypadkiem ten wyłącznik uzwojenia rozruchowego nie jest bimetalem?
Pozdrawiam Dominik

Helpful post? + 0
Back to top
kazitor23
Level 15
Location: okonek
Joined: 24 Nov 2005
Posts: 229
Helped: 1
Post rating: 3
kazitor23
Level 15
Post#26 26 Aug 2009 17:02    

Re: Kompresor do pompowania.


ładny agregacik,i najważniejsze ze spełnia swoja funkcję,nie doczytałem tylko nic o zaworze bezpieczeństwa,buuuu.... jak go nie ma! :) co ja bym zmienił? odolejacz wystawiłbym poza urządzenie,przy wypuszczaniu oleju zapaćkasz sobie maszynkę... to moje sugestie... adrianmistrz- informacja dla Ciebie,odolejacz usuwa olej,jezeli agregat ten pompuje opony,dętki,piłki to wiedz ze one nie lubią oleju(tzn. olej rozpuszcza gumę,chyba ze ta jest olejoodporna)... 5/6 za ten ZAWÓR BEZPIECZEŃSTWA :)

Helpful post? + 0
Back to top
deska202
Level 14
Location: justynów
Joined: 06 Feb 2008
Posts: 122
deska202
Level 14
Post#27 02 Sep 2009 22:52    

Re: Kompresor do pompowania.


ja mam pytanie troche głupie. odolejacz montuje sie przy wlocie do zbiornika wyrównawczego czy przy wylocie?? czy mozna jednym otworem napełniac butle wyrównawcza i pozniej kozystac z powietrza czy trzeba miec jeden otwor na wlot powietrza i na wylot?? czy mozna to zrobic trujnikiem??

Helpful post? + 0
Back to top
Stradowski Piotr
Level 11
Location: Suchedniów
Joined: 17 Mar 2006
Posts: 67
Helped: 3
Post rating: 31
Stradowski Piotr
Level 11
Post#28 03 Sep 2009 08:18  Topic author   

Re: Kompresor do pompowania.


Ja zamontowałem odolejacz zaraz na wylocie agregatu lodówkowego. -Doszedłem do wniosku, że to rozwiązanie nie pozwoli przedostawać się oparom oleju i wody do dalszych elementów urządzenia. Do połączenia zbiornika wyrównawczego z agregatem i wyłącznikiem ciśnieniowym zastosowałem trójnik.

Helpful post? + 0
Back to top
kazitor23
Level 15
Location: okonek
Joined: 24 Nov 2005
Posts: 229
Helped: 1
Post rating: 3
kazitor23
Level 15
Post#29 08 Sep 2009 21:03    

Re: Kompresor (lodówkowy) do pompowania.


odwadniacz montuje sie zazwyczaj jak najblizej wylotu powietrza, tzn w miejscu w ktorym dochodzi do rozprężania powietrza,chyba ze jest to osuszacz ziębniczy,odolejacz zazwyczaj w miejscu przed zbiornikiem, analogicznie do odwadniacza czyli na wylocie stosuje sie stacje przygotowania powietrza,moze to byc zestaw filtr+reduktor+dozownik oleju.

Helpful post? + 0
Back to top
WIESLAW2211
Level 12
Location: leżajsk
Joined: 29 Dec 2009
Posts: 101
Helped: 1
Post rating: 3
WIESLAW2211
Level 12
Post#30 10 Dec 2010 21:25    

Re: Kompresor (lodówkowy) do pompowania.


Witam.Dobry pomysł z tym kompresorem ciekawe rozwiązanie i jest cichy.Mam pytanie, czy z takim kompresorem może pracować pistolet pneumatyczny do wbijania zszywek tapicerskich.Może by zwiększyć zbiornik.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Kompresor (lodówkowy) do pompowania. 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to kompresor (lodówkowy) do pompowania.

Kolejny kompresor lodówkowy (46)
Niewielki kompresor lodówkowy (36)
Mały lodówkowy kompresor do aerografu (86)
Kompresor lodówkowy modelarski i do roweru (97)
Kompresor lodówkowy po raz setny (14)
Wiatrak do pompowania wody (8)
Zestaw próżniowy do pompowania przyrządów elektronowych (17)
Goodyear pracuje nad systemem samoczynnego pompowania opon w samochodach (9)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.085 seconds