Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



floppy disk fail - co to?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->floppy disk fail - co to? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
martinpl
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Cze 2003
Posty: 1249
Miasto: Bialystok

martinpl
Poziom 21
Post#1 Post autora tematu 04 Cze 2004 13:07   

floppy disk fail - co to?


wyskakuje mi taki blad w biosie zaraz po wykryciu dyskow

floppy disk(s) fail (40)

i co to oznacza? w biosie nikt nic nie grzebal, a przestalo czytac dyskietki, czyzby moja stacja dyskietek padla? ma ponad 3 lata...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Cze 2004 13:07   



Powrót do góry
ankuch
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 1349
Miasto: Częstochowa

ankuch
Zasłużony dla elektroda
Post#2 04 Cze 2004 13:15   

Re: floppy disk fail - co to?


Albo stacja padła, albo coś nie tak z połączeniem. Sprawdź dokładnie czy tasiemka jest dobrze wpięta i to samo z zasilaniem.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
martinpl
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Cze 2003
Posty: 1249
Miasto: Bialystok

martinpl
Poziom 21
Post#3 Post autora tematu 04 Cze 2004 13:19   

floppy disk fail - co to?


zasilanie ok, sprawdzalem miernikiem napiecia sie zgadzaja,
tasmy akurat nie mam do podmiany,
ale ta co mam ma 3 wyjscia i probowalem pod kazde
podlaczac w roznych kombinacjach,
najdziwniejsze ze stalo sie ot tak z dnia na dzien, komputer
nie byl otwierany w tych dniach nawet :/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pan_slonik
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Lut 2003
Posty: 651

pan_slonik
Poziom 19
Post#4 04 Cze 2004 17:23   

Re: floppy disk fail - co to?


Mozliwe że padła stacja dyskietek o ile oczywiście taśma fdd jest dobra..
do momentu zakupu wyłącz ja w biosie i komp nadal będzie
ładnie sie uruchamiał.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Cze 2004 17:23   



Powrót do góry
martinpl
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 11 Cze 2003
Posty: 1249
Miasto: Bialystok

martinpl
Poziom 21
Post#5 Post autora tematu 04 Cze 2004 19:04   

floppy disk fail - co to?


chyba tak zrobie, a po niedzieli pozycze od jakiegos kumpla stacje i tasme Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArteXL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2003
Posty: 655
Miasto: UK-London

ArteXL
Poziom 19
Post#6 09 Cze 2004 20:26   

Re: floppy disk fail - co to?


Witam, sprawdź czy jest poprawnie podłączona taśma, wtyki czy dobrze podłączone (dociśnięte do gniazda). Można po zdjęcu obudowy oczyścić głowice (delikatnie).

ArteXL

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
beduin45
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 68

beduin45
Poziom 11
Post#7 09 Cze 2004 23:26   

floppy disk fail - co to?


Miałem pobobną sytuację.
Wyłącz stację w Biosie.
Zrestartuj komputer, uruchom system, zamknij system, wyłącz komputer, włącz ponownie, włącz stacje w Biosie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6343
Miasto: Toruń

ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#8 01 Lis 2004 20:51   

floppy disk fail - co to?


odswieze temat, bo nie chce pisac nowego (bo i po co):

tez mam "Floppy disk(s) fail(40)", tylko ze - tasiemka jest okej,
stacje tez są okej, nie są podłaczone odwrotnie (przy odwrotnym podłączeniu zapalają sie diodki na cały czas, wiec to aktualne jest ok).
Stacje (bo są dwie) były testowane na innym komputerze -
działają bez problemu.
Czy możliwe jest ze uszkodzona jest płyta główna, i cos nie działa zwiazanego z stacjami, czy szukać usterki gdzieindziej?
(tzn testowac tasiemki i stacje az do znalezienia winnych)?

bede wdzieczny za odpowiedz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 43390
Miasto: Warszawa

Kolobos
Spec od komputerów
Post#9 01 Lis 2004 21:01   

floppy disk fail - co to?


Skoro testowales na innym komputerze i dzialaly to tasma jest ok, chyba ze testowales na dwoch roznych, w takim przypadku podlacz ta na ktorej dzialaly w drugim i tasme bedziesz mial z glowy, stacje tez, zostana ustawienia w biosie i uszkodzony kontroler.Jezli masz na plycie isa to mozna zastosowac kontroler fdd na isa i obejsc problem Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6343
Miasto: Toruń

ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#10 01 Lis 2004 22:17   

floppy disk fail - co to?


tasma była nie okej - juz wszystko działa Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
etomek
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 109

etomek
Poziom 12
Post#11 02 Lis 2004 10:20   

floppy disk fail - co to?


a jednak to tylko taśma

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 02 Lis 2004 10:20   



Powrót do góry
Zarn
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 3

Zarn
Poziom 2
Post#12 27 Kwi 2005 21:17   

Re: floppy disk fail - co to?


Chyba ja także będę musiał odświerzyć ten temat. A chodzi właśnie o ten błąd podczas startu kompa. Próbowałem już wszystkiego (inna taśma, napęd FDD), zresetowałem nawet bios jakimś programem i nic, ciągle to samo.
Chciałem jeszcze nawiązać do resetowania biosu, ponieważ na innym kompie przy tym samym błędzie to pomogło, ale gdy chciałem wyciągnąć baterię, to się okazało, że jej nigdzie nie ma (serio Smile ), lub poprostu nie mogłem jej znaleźć. Prosił bym o jakąkolwiek pomoc (może ktoś ma manual do tej wiekowej płyty).
Płyta pracuje na chipsecie Intel i430VX, a Aida rozpoznaje ją jako Shuttle HOT - 555/557. Z góry dięki za jakikolwiek odzew Smile.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ArteXL
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 04 Lut 2003
Posty: 655
Miasto: UK-London

ArteXL
Poziom 19
Post#13 27 Kwi 2005 22:07   

Re: floppy disk fail - co to?


Witam, sprawdź przewody podłączeniowe do FDD.

Pozdrawiam
ArteXL

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ghost666
Tłumacz Redaktor
Tłumacz Redaktor


Dołączył: 10 Cze 2003
Posty: 6343
Miasto: Toruń

ghost666
Tłumacz Redaktor
Post#14 27 Kwi 2005 22:43   

floppy disk fail - co to?


Zarn - moze ma ona RTC? taki czarny prostokącik z zegarkiem Smile tam moze byc bateria. poszukaj manuala na google i znajdz zworke reset cmos.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Kwi 2005 22:43   



Powrót do góry
bursta
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Cze 2003
Posty: 1073
Miasto: W-w

bursta
Poziom 20
Post#15 27 Kwi 2005 23:02   

Re: floppy disk fail - co to?


Zarn

Tu masz opisy i zworkologia płyt 555 i 557:

http://www.shuttlecomputer.de/555.htm

http://www.thegreenhouse.us/th99/m/S-T/33824.php

http://www.thegreenhouse.us/th99/m/S-T/33819.php

http://www.thegreenhouse.us/th99/m/S-T/34898.php

Wynika z tego, że BIOS kasuje się zworką JP21.
Pozdro
Treść postu zmienił ( link )(TJT)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 27 Kwi 2005 23:02   



Powrót do góry
Zarn
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 27 Kwi 2005
Posty: 3

Zarn
Poziom 2
Post#16 29 Kwi 2005 19:26   

Re: floppy disk fail - co to?


Dzięki za pomoc, ale niestety nic nie pomogło. Najprawdopodobniej płyta główna jest uszkodzona.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> floppy disk fail - co to?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
disk floppy fail (C0) (15)
Floppy disk fail (40) (9)
ASUS P5VD2-VM/S - Floppy disk fail (40) (12)
Błąd Floppy Disk Fail 40 i inne problemy (10)
floppy disk fail(80) - flopp i taśma sprawna!! (12)
Floppy disk fail (40) i nie czytanie dysku (9)
Kobian KT266a FDSX - Floppy Disk Fail (40) (3)
Duron 800. Floppy disk fail - błąd przy uruchomieniu. (8)
Komputer się włacza 20min i piszę Floppy fail disk (40) (6)
gdy włączam komputer pojawia się napis floppy disk(s) fail (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS