| Author |
daronnn Poziom 6

|
24 Aug 2009 15:15 HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam,
Mam problem z drukarką HP LJ M1522N. Zaraz po zakończeniu gwarancji drukarka zaczęła się wieszać tzn. po zawieszeniu nie reaguje na guziki, brak komunikacji z komputerem. Na początku wieszała się po jakimś czasie, teraz parę sekund po włączeniu lub jeszcze w trakcie uruchamiania. Jak się zdąży puścić drukowanie przez zawieszeniem drukuje super.
Udało mi się wyszukać że w podobnych przypadkach wymaga wymiana formattera z tym że nowy kosztuje prawie tyle co dałem za całą drukarkę (kupiłem używaną).
Może ma ktoś pomysł jak ją naprawić, co wymienić, sprawdzić w formatterze?
Z góry dzięki za pomoc
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
servicemen Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
daronnn Poziom 6

|
24 Aug 2009 19:44 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Firmware wgrywałem. Mam wrażenie że drukarka zaczęła się wieszać po jednej z jego aktualizacji. Po tym pojawiła się jeszcze nowsza wersja firmware którą też zaplikowałem lecz również bez zmian.
Mimo wszystko dzięki za pomysł.
Czy naprawdę nikt nie naprawia formatterów?
|
|
| Back to top |
|
 |
endriuf Poziom 23

Joined: 30 Aug 2007 Posts: 3645 Location: Tomaszów Mazowiecki
|
24 Aug 2009 20:32 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Na All... widziałem aukcję dotyczącą naprawy formaterów do p2015. Dawali 3 miesiące gwarancji. Może oni się podejmą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2009 20:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
daronnn Poziom 6

|
24 Aug 2009 21:03 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Faktycznie są aukcje jak się wpisze przez jedno t. Napisałem do nich. Dzięki za info, klikam pomógł.
A jeszcze jest taka płaska bateryjka na płytce formatera i ma ona jakieś słabiutkie napięcie. Czy może mieć jakiś związek z wieszaniem(jest jakoś przyklejona)?
|
|
| Back to top |
|
 |
poldruk Poziom 16

|
25 Aug 2009 07:14 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Jednym ze sposobów jest podgrzanie układów montowanych w technologi BGA.
Polega to na ponownym przylutowaniu układu który stracił połączenie z płytą główną (zimne luty).
Należy jednak dodać, że skuteczność tych napraw jest różna i czasami cieszymy się naprawioną płytą jedynie kilka miesięcy.
|
|
| Back to top |
|
 |
daronnn Poziom 6

|
25 Aug 2009 18:48 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
To już jest jakiś konkret. Dzięki poldruk. Trochę poczytałem o lutowaniu układów BGA i nie wygląda to prosto. Potrzebne jest do tego trochę secjalistycznego sprzętu którego oczywiście nie posiadam. Rozumiem że podgrzanie suszarką nie wchodzi w gre :). Będę pewnie szukał jakiejś firmy w Warszawie która na początek mi to podgrzeje, jak nie pomoże przelutuje? Nie wiesz przypadkiem którym z układów trzeba się zająć? Może zna ktoś firmę do której mogę uderzyć?
|
|
| Back to top |
|
 |
bensiu Poziom 2

|
26 Jan 2010 12:22 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam,
mam podobny problem z tym modelem. Chciałem zapytać, czy udało się go jakoś rozwiązać? Pomogło podgrzewanie ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
| Back to top |
|
 |
daronnn Poziom 6

|
07 Mar 2010 14:40 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
| bensiu wrote: |
Witam,
mam podobny problem z tym modelem. Chciałem zapytać, czy udało się go jakoś rozwiązać? Pomogło podgrzewanie ?
Z góry dziękuję za odpowiedź |
Szczerze mówiąc drukarka leży jeszcze w szafie i czeka na naprawę, brakowało motywacji żeby się za to zabrać. Szukałem jakieś firmy która przelutowała by układ w Warszawie lecz bez efektów, wysyłka trochę ryzykowna.
Pozdrawiam
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 14:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bensiu Poziom 2

|
09 Mar 2010 11:46 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam,
zabrałem się za podgrzewanie formatera w piekarniku (!!) zgodnie z tym co napisali tutaj http://forums13.itrc.hp.com/service/forums/bizsupport/questionanswer.do?admit=109447627+1268131357972+28353475&threadId=1319531
muszę przyznać, ze działa! Sprzęt się włącza bez żadnych problemów, nie zawiesza się. Niestety po tygodniu działania pojawił się problem ze skanerem (bład 5 - skaner nie może się skalibrować, silniczek wydaje dziwne dźwięki). W związku z tym do dalszych testów poszukuje silnika krokowego firmy Mitsumi M35SP-9T. Mam nadzieje, ze to pomoże.
Na szczęście błąd skanera pozwala na korzystanie z drukarki:)
Pozdrawiam
Paweł
|
|
| Back to top |
|
 |
daronnn Poziom 6

|
10 Mar 2010 09:36 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Kolega mnie zmotywował i wczoraj również upiekłem formatter. Cała operacja zakończyła się sukcesem i drukarka już parę godzin działa (wcześniej wieszała się przy uruchomianiu), zobaczymy jak długo.
Zgodnie z instrukcjami z zagranicznych forów przepis na pieczony formater to (może komuś się przyda):
1. Odlutować baterię,
2. Odkleić naklejki,
3. Zamocować coś na rogach tak aby formatter nie dotykał płyty piekarnika, ja użyłem śrubek z nakrętkami,
4. Podgrzać piekarnik do 180 stopni C,
5. Piec formatter 8 min elementami odwróconymi do góry,
6. Po wypieczeniu wychładzać powoli żeby płytka się nie zdeformowała.
Ja na wszelki wypadek przykryłem elementy plastikowe folią aluminiową.
bensiu, dzięki za przydatną informację, co do silniczka to w ramach poprawek do ostatniego firmware drukarki jest coś takiego:
Solution for scanner error 5/8 preclusion
Type: Firmware
Version: 20090403 K (11 May 2009)
może to pomoże?
Pozdrawiam
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
bensiu Poziom 2

|
10 Mar 2010 09:55 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Gratuluje wypieków ;)
U mnie niestety najnowszy firmware jest już zainstalowany. Spróbowałbym jeszcze zmienić go na jakiś wcześniejszy i wgrać ponownie najnowszą wersję, ale nie posiadam wcześniejszych. Wydaje mi się, ze to jednak wina silnika krokowego. Jak uda mi się go wymienić podzielę się informacją.
Pozdrawiam
Paweł
|
|
| Back to top |
|
 |
halinka1125 Poziom 17

|
07 Apr 2010 10:15 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam
Poprzednie FW.
Pozdrawiam
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
LJM1522_FW_Update-20090109.exe |
| Contents: |
|
| Filesize: |
4.32 MB |
| Punkty: |
6.19 = 5.19 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
ljm1522_fw_update-20080612.exe |
| Contents: |
|
| Filesize: |
4.33 MB |
| Punkty: |
6.202 = 5.202 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
lisuu Poziom 11

|
23 Nov 2010 19:58 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
witam szanownych kolegów... trafiła do mnie podobna sztuka m1522nf z zanikającym lcd raz na kilka uruchomień...
czekam, aż definitywnie padnie i spróbuję domowych wypieków....
mam tylko pytanko... orientuje się ktoś które elementy wystarczy podgrzać aby nie piec całej płyty?? posiadam hot air'a więc spróbuję wygrzać konkretne elementy zanim zaniosę płytę do kuchni..
a tak na marginesie... nie śmierdziało w trakcie pieczenia?? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Nov 2010 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djswirek Poziom 18

|
28 Nov 2010 22:19 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
| bensiu wrote: |
Witam,
zabrałem się za podgrzewanie formatera w piekarniku (!!) zgodnie z tym co napisali tutaj http://forums13.itrc.hp.com/service/forums/bizsupport/questionanswer.do?admit=109447627+1268131357972+28353475&threadId=1319531
muszę przyznać, ze działa! Sprzęt się włącza bez żadnych problemów, nie zawiesza się. Niestety po tygodniu działania pojawił się problem ze skanerem (bład 5 - skaner nie może się skalibrować, silniczek wydaje dziwne dźwięki). W związku z tym do dalszych testów poszukuje silnika krokowego firmy Mitsumi M35SP-9T. Mam nadzieje, ze to pomoże.
Na szczęście błąd skanera pozwala na korzystanie z drukarki:)
Pozdrawiam
Paweł |
skoro po naprawie spalił się silnik to jest to zapewne sprawka formatera, jak widać Twoja metoda była mało skuteczna.
Jedyna słuszna i w 100% pewna opcja to reballing koniec kropka.
W piekarniku to sobie można pizze zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
sqrski Poziom 6

|
17 Jan 2011 21:24 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
| djswirek wrote: |
skoro po naprawie spalił się silnik to jest to zapewne sprawka formatera, jak widać Twoja metoda była mało skuteczna.
Jedyna słuszna i w 100% pewna opcja to reballing koniec kropka.
W piekarniku to sobie można pizze zrobić. |
Na 3 wieszające się urządzenia wypiek w piekarniku okazał się skuteczny 3 razy.
Ale ja to się tam nie znam.
|
|
| Back to top |
|
 |
krystian k Poziom 21

|
17 Jan 2011 23:20 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Pieczenie w piekarniku to nie jest dobry pomysł , a elementy bierne ( kondensatory elektrolityczne ) są przewidziane na max 105 stopni celsjusza , poza tym układy BGA rozwarstwiają się i tak jak napisałeś zadziała ale na chwile i przy okazji cos się innego upali . Trzeba mieć hot air i nałożyć nowe połączenia cynowane , czyli troche sprzętu trzeba mieć żeby taka część chciała działać . Tak na marginesie to , to pieczenie w piekarniku płytek drukowanych z częściami nadaje się do działu " luźne rozmowy " , pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
sqrski Poziom 6

|
31 Jan 2011 08:24 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
| krystian k wrote: |
| Pieczenie w piekarniku to nie jest dobry pomysł , a elementy bierne ( kondensatory elektrolityczne ) są przewidziane na max 105 stopni celsjusza , poza tym układy BGA rozwarstwiają się i tak jak napisałeś zadziała ale na chwile i przy okazji cos się innego upali . Trzeba mieć hot air i nałożyć nowe połączenia cynowane , czyli troche sprzętu trzeba mieć żeby taka część chciała działać . Tak na marginesie to , to pieczenie w piekarniku płytek drukowanych z częściami nadaje się do działu " luźne rozmowy " , pozdrawiam . |
Mając do wyboru domowy wypiek lub zezłomowanie sprzętu, zawsze wybiorę to pierwsze.
Nie twierdzę że to rozwiązanie profesjonalne. Twierdzę jedynie, że 3 razy mi pomogło. Jedna drukarka pracuje pół roku, druga 4 miesiące. Nic się nie upaliło, sprzęt na razie jest w pełni funkcjonalny.
|
|
| Back to top |
|
 |
qasusq Poziom 2

|
02 Feb 2011 00:36 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Zawsze przed pieczeniem w trosce o kondensatory, trzeba je zwyczajnie odlutować a po zabiegu wlutować - trzeba ciutek ruszyć głową żeby obejść tzw. niemożliwe.
|
|
| Back to top |
|
 |
sqrski Poziom 6

|
13 Feb 2011 18:28 Re: HP LJ M1522N zawiesza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
| qasusq wrote: |
| Zawsze przed pieczeniem w trosce o kondensatory, trzeba je zwyczajnie odlutować a po zabiegu wlutować - trzeba ciutek ruszyć głową żeby obejść tzw. niemożliwe. |
Ja tam w sumie mogę powtarzać jak papuga. 3 razy piekłem wlutowując tylko baterię i 3 razy okazało się to skuteczne. Kondensatory żyją i mają się dobrze. Podobnie jak 1522.
|
|
| Back to top |
|
 |