| Author |
_LBX_ Poziom 19

|
24 Aug 2009 20:44 Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Co prawda w tym programie nigdy nie było miotacza płomieni, ale mam pewien pomysł. Jakby założyć do robota dwa działka ogniowe i spalać inne pojazdy?
A teraz bajka:
Pewnego razu byłem na pokazie robotów.
Więc przyjechał pewnie gość. Na pierwszy rzut oka kujon: okulary, biała koszula, itd. Ale po rozmowie było widać, że kumaty jeśli chodzi o roboty.
Nie chciał walczyć z innymi gosciami( walki robotów) tylko powiedział, że jak nie zwycięży w robotem w finale to odda go właścicielowi. no to ok. Po 5 godzinach walk przyszedł czas na finał. Wziął robocika o wymiarach 50x40 cm i podszedł do sędziego i powiedział, ze nie może walczyć na hali bo uszkodzi parkiet. Sędzie powiedział OK i wszyscy poszli na boisko. Trochę pomęczył gościa który doszedł do finału i pokazał swoją tajna bron. Miotacz ognia. Dwa działka ogniowe z przodu robota. Niby dał się zakleszczyć temu drugiemu, ale zaraz coś zaczęło się dymić. Powoli szczeki robota popuszczały. Ten dalej go smażył. Gościu wygrał walkę a wszyscy dostali nauczkę, nie należy oceniać po pozorach :D
Więc mam pytanie czy można dać pompkę paliwową zbiorniczek 0.5l benzyny, te dwie końcówki które mam i zapalnik przed nimi? Chciałbym takie coś zrobić bo kumple dalej robią te walki robotów i chciałbym tez zacząć
Mam dwie takie końcówki i mam zamiar je wykorzystać. Nie wiem od czego są Tato powiedział mi, że pewnie od jakiegoś gaźnika
|
|
| Back to top |
|
 |
MirekCz Poziom 22

|
24 Aug 2009 21:32 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
tak tak, pompka paliwowa i 0,5l benzyny i pożar gotowy.
Takich rzeczy nie używają, bo są ekstremalnie niebezpieczne i nie tykaj się tego jak nie wiesz co robisz.
Są dużo prostsze i bezpieczniejsze elementy do takich robotów - jakieś opadające kolce czy coś takiego. Zacznij od prostych rzeczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
24 Aug 2009 21:35 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Temu gościowi się jakoś udało. Wiem, że istnieje ryzyko pożaru, ale każda walka wygrana
|
|
| Back to top |
|
 |
MirekCz Poziom 22

|
24 Aug 2009 22:36 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Gdyby tak było to wszyscy by jeździli z miotaczami ognia ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Aug 2009 22:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
24 Aug 2009 22:42 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Jeśli się bardzo upierasz: zdobądź jakiś spryskiwacz od środków ochrony roślin mający wszystko (zbiornik niekoniecznie) z metalu i tą część od spryskiwania na przynajmniej 50cm rurce. Nalej do środka odrobinę benzyny i napompuj sprężarką (są na 12V więc może być mobilne). Będzie to wielkie bydlę, ale w miarę bezpieczne. Przed tym możesz wstawic jakiś zapalnik.
Kilka uwag:
- musisz uwzględnić zdalne wyłączanie całości
- nie robić w poblizu zwierząt, ludzi, dzieci, drzew, płotów, domów i czegokolwiek co się może zapalić (tym bardziej nie w pomieszczeniu - CO zabija, o pożarze nie wspominając)
- nie stać blisko!
- nie testować samemu, przynajmniej z kimś, kto w razie czego Cię zgasi/opatrzy i zadzwoni po karetkę oraz przeprowadzi pierwszą pomoc.
Jak to zrobisz mozesz wrócić, opisac wrażenia i myśleć dalej. A najlepiej pomyśl o innym rozwiązaniu. Poa tym co to za frajda zniszczyć komuś robota nad którym się napracował?
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
24 Aug 2009 22:47 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
| OldSkull wrote: |
| Jeśli się bardzo upierasz: zdobądź [....] |
Chcesz to oglądnąć w wiadomościach ???
A wystarczy prosta gaśnica i miotacz ognia jest bez szans, dodatkowo 0,5 litra benzyny stanowi zagrożenie dla własnego robota.
Co by to było gdyby na dodatek był to jakiś kujon, albo ktoś kto czytał książki !
Moja rada: zamontuj działo fotonowe z dextraanichichlolatorem protonowym, koniecznie z podwójnym antygrawimateriatorem druzgomatrixowym. A i nie zapomnij o tarczy antykujonowej !
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
24 Aug 2009 23:01 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Płonąca benzyna to tragicznie kiepski pomysł....
Są prostsze metody uzyskania w miarę "bezpiecznego" płomienia- np. palniki propanowe albo butanowe. Jak ktoś ma odrobinę pomyślunku to zrobi to tak, że się nie zabije...
Elektrozawór, odpowiedni zbiornik z gazem i dysza z iskrownikiem- koniec. Ciśnienie zapewni sam gaz.
Jednak patrząc na Twoje posty nie wydaje mi się, żebyś potrafił zrobić to tak żeby działało i żebyś w dodatku to przeżył. Zacznij od jakiegoś dźwigu dla konkurecyjnego robota- jak go podniesiesz, to nic Ci już nie zrobi :)
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 13:52 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Kolego posty nie maja nic do rzeczy. Przyznaje mam głupie pomysły, ale o własne bezpieczeństwo i innych zadbać umiem . Narazie ide składać
Dodano po 3 [godziny]:
Witam ponownie zrobiłem model jak na razie.
Zdjęcia telefonem, sorry za jakość.
Po radach kolegów rezygnuję z benzyny, pewnie będzie propan-butan, albo gaz do zapalniczek.
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 14:39 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
I do benzyny i do gazu rurka doprowadzająca ma zndecydowanie za dużą średnicę.
Jeżeli chcesz używać butanu to poza zmniejszeniem średnicy rurki musisz jeszcze zmienić dyszę, bo tutaj po prostu podpalisz cały gaz i nie wiadomo, czy płomień nie cofnie się do np. butli. Najbezpieczniej byłoby użyć reduktora, a na wylocie dyszy w której gaz mógłby się wymieszać z powietrzem.
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 14:44 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
No innej dyszy raczej nie znajdę, ale mam kilka gaźników to rozkręcę i może będą. A zęby ogień się nie cofnął myślałem żeby dać zaworek jednostronny 2 cm przed dyszą. i teraz już całkowicie zrezygnowałem z benzyny. Pierwszy pomysł był taki ale pooglądałem kilka pożarów w necie i rozmyśliłem się. Ale działka dalej chcę założyć. Dodam, że te "psiknięcia" ogniem będą maks 15 sekundowe, nie przewiduję ciągłego ognia.
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 14:59 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
W gaźniku takiego czegoś nie znajdziesz. 15 sekund to sporo grzania- bez odpowiedniego wylotu całość się strasznie nagrzeje, co przy zastosowaniu wężyka gumowego lub z PCV może prowadzić do jego stopienia... Co z kolei może prowadzić do pożaru. Odpowiedni wylot zapewnia zapłon gazu minimalnie przed nim i całość się tak nie nagrzeje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Aug 2009 14:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 15:03 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
no to skracamy na 8 sekund. Dysza z kuchenki się nada? JA gdyby zastosować kartusze o takie?
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 15:26 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Dyszą z kuchenki to możesz najwyżej ugotować wodę- tamte palniki są przewidziane do wielu krótkich płomyczków, porcja gazu jest rozdzielona między kilkadziesiąt małych dziurek. Ciśnienie w butli "turystycznej" to około 8bar.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Aug 2009 15:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
25 Aug 2009 15:27 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Mieszanka propan-butan (czyli gaz używany w zapalniczkach), jest cięższy od powietrza. Czyli musisz zadbać o odpowiednie zabezpieczenie tego w robocie. Jeżeli dojdzie do wycieku to robot będzie "pływał" w gazie - w momencie włączenia płomienia Twój robot zamieni się w płonąca kulę ognia.
Jeżeli przeciwnik będzie dysponował gaśnicą, lub zwykłym pługiem - Twój miotacz płomienia, nie zda się na wiele.
Z drugiej strony, ciekawe jak na tak ekstremalnych walkach - jakie opisujesz, spisałby się miotacz tlenku wodoru z dużą domieszką chlorku sodu? Łato to wykonać, jest co prawda mniej widowiskowe - ale stanowi doskonała broń przeciwko miotaczowi ognia i załatwia elektronike przeciwnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 16:27 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
No za miotacz wodoru dziękuję bardzo. Mam nieprzyjemne doświadczenia z wodorem z lekcji chemii w szkole ;)
Chyba jednak dam ten kartusz jeden dam go do pojemnika z blachy i wyprowadzę gaz stalową rurką.
A walki przebiegają tak, że jest kilka rund dwóch najlepszych do finału i ten kto wygra zabiera robota przegranego. Żeby nie było zbyt kolorowo to robot musi być uszkodzony. Jeśli tak nie jest to przegrany nie musi go oddawać. a że przeważnie są nieźle poturbowane to przegrany odchodzi z pustymi rekami.
Dodano po 53 [minuty]:
Mam jeszcze palnik od lutlampy :D Co wy na to ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 16:53 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Palnik od lutlampy daje co prawda bardzo gorący, ale za krótki płomień. Kartusze gazowe są ok, jeżeli masz jakiś zawór na nie. Ja bym użył butli turystycznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 16:57 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Po odpowiedniej przeróbce da dłuższy. Mi potrzeba maks 10 cm. oto zdjęcia. Co do kartuszy myślę dać oryginalny zawór od kuchenki i elektrozawór.
| Filename: |
palnik lutlampa.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
138.55 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 17:05 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Jak chcesz "przerobić płomień na dłuższy"?
| jamtex wrote: |
Z drugiej strony, ciekawe jak na tak ekstremalnych walkach - jakie opisujesz, spisałby się miotacz tlenku wodoru z dużą domieszką chlorku sodu? Łato to wykonać, jest co prawda mniej widowiskowe - ale stanowi doskonała broń przeciwko miotaczowi ognia i załatwia elektronike przeciwnika.
|
| baaks wrote: |
| No za miotacz wodoru dziękuję bardzo. Mam nieprzyjemne doświadczenia z wodorem z lekcji chemii w szkole |
Koledze pewnie chodziło o miotacz monotlenku diwodoru z chlorkiem sodu... czyli po prostu słonej wody :P
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 17:16 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Nie wiem pomyśli się . Jaki długi płomień ma lutlampa?
Bo nie odpalałem jej z powodu jej wieku tylko odkręciłem sobie palnik.
O solance też pomyśle ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
25 Aug 2009 17:19 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Oczywiście - mocno osolona woda, może dać dużo lepsze efekty niż najlepszy nawet płomień. Wystarczy zbiornik z wodą, kilka rurek, dysze i pompka (np od spryskiwacza).
Raz, że działa jako swoisty system gaśniczy a dwa, że jest bardzo destrukcyjna dla elektroniki/elektryki robota. I najważniejsze: jest bezpieczne dla otoczenia i ludzi...
Zauważ, że propan-butan w układzie jaki chcesz zastosować będzie spalał się swobodnie. Dość podobnie jak w zapalniczkach. Dopiero zastosowanie odpowiedniego palnika (dostarczającego odpowiednią ilość tlenu), może "wydłużyć" czy tez zwiększyć temperaturę płomienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
25 Aug 2009 17:54 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
No i własnie o tym piszę od kilku postów- potrzebna jest odpowiednia dysza.
Co do palnika lutlampy- zależy od "modelu", musisz sprawdzić. Tylko najpierw zobacz, czy Ci nie wybuchnie..
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
25 Aug 2009 20:20 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
A czemu może wybuchnąć? Szczelny jest... Najwyżej jak nic nie będzie to kupie inne dysze. Aha jeszcze o coś zapytam. Jaki duży płomień ma lutlampa na benzynie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Aprillia AF1 Poziom 9

Joined: 18 Jul 2008 Posts: 33 Location: 49° 40' 52'' N 21° 49' 01'' E
|
26 Aug 2009 20:10 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
A może by dać wyrzutnię płonących kul? Da się zrobić?
|
|
| Back to top |
|
 |
OldSkull Poziom 19

|
26 Aug 2009 21:16 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
@up: płonące kule musiałyby być zapalane jeszcze w lufie. Poza tym jest jeszcze bardziej niebezpieczne i grożące pożarem. Jak tak dalej to dojdziemy do czegoś w stylu napalmu.
|
|
| Back to top |
|
 |
arktos6 Poziom 2

|
28 Aug 2009 17:18 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Gdzie odbywały się te walki robotów tak w ogóle??
Bo ja sam na coś takiego do Katowic pojechałem i chała jakieś robo-króliczki i z lego Mindstorms (czy jakoś tak) zerżnięte robo-skorpiony. Straszny zawód zresztą to był:cry:
@Topic:zależy jakiej wielkości będzie twój robot mógłbyś poprostu zapalniczkę (palącą się) umieścić na twoim robocie no wiesz od razu widać co się święci ale może kogoś przestraszysz :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
mog123 Poziom 14

|
28 Aug 2009 17:26 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Sama broń, faktycznie "zabójcza" ale pomyśl o przeciwniku, wydał ileśset złotych na robota, a tu mu ktoś spala pancerze, koła silniki, czujniki i nic nie zostaje. Myślisz że potem będzie ktoś chciał znowu wystartować w takich zawodach?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Aug 2009 17:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jamtex Poziom 16

|
28 Aug 2009 21:34 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Jeżeli robot zostanie wykonany ze stali, a dodatkowo wyposażony osłony, to wszelkiej maści "zapałki" co najwyżej ładnie go osmolą.
Palnik propan-butan, ma za małą temperaturę by zdziałać cokolwiek z metalami.
A wspomniane w tym wątku propozycje broni, sa bardziej destrukcyjne dla widowni niż robotów. Raczej nie chciałbym oglądać "walk robotów" w których punktacja byłaby liczona ranami i urazami poniesionymi przez widzów-kibiców.
Proponuję zamknąć ten wątek, zanim ktoś wpadnie na jakiś naprawdę destrukcyjny pomysł w postaci wbudowania działka czarnoprochowego, silnika rakietowego, czy wyposażenia robota w mikro miny. Wolałbym nie oglądać tego w wiadomościach....
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
29 Aug 2009 07:14 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
| arktos6 wrote: |
Gdzie odbywały się te walki robotów tak w ogóle??
Bo ja sam na coś takiego do Katowic pojechałem i chała jakieś robo-króliczki i z lego Mindstorms (czy jakoś tak) zerżnięte robo-skorpiony. Straszny zawód zresztą to był:cry:
@Topic:zależy jakiej wielkości będzie twój robot mógłbyś poprostu zapalniczkę (palącą się) umieścić na twoim robocie no wiesz od razu widać co się święci ale może kogoś przestraszysz :-) |
Walki odbywają się na terenie starego opuszczonego parkingu. Nie są to profesjonalne zawody. Wpadliśmy na taki pomysł z kumplami jeszcze rok temu. Lepiej robić coś takiego niż przystanki rozwalać.
| mog123 wrote: |
| Sama broń, faktycznie "zabójcza" ale pomyśl o przeciwniku, wydał ileśset złotych na robota, a tu mu ktoś spala pancerze, koła silniki, czujniki i nic nie zostaje. Myślisz że potem będzie ktoś chciał znowu wystartować w takich zawodach? |
Każdy musi się liczyć z tym ryzykiem. Nie ma przymusu startowania z zawodach.
| jamtex wrote: |
Jeżeli robot zostanie wykonany ze stali, a dodatkowo wyposażony osłony, to wszelkiej maści "zapałki" co najwyżej ładnie go osmolą.
Palnik propan-butan, ma za małą temperaturę by zdziałać cokolwiek z metalami.
A wspomniane w tym wątku propozycje broni, sa bardziej destrukcyjne dla widowni niż robotów. Raczej nie chciałbym oglądać "walk robotów" w których punktacja byłaby liczona ranami i urazami poniesionymi przez widzów-kibiców.
Proponuję zamknąć ten wątek, zanim ktoś wpadnie na jakiś naprawdę destrukcyjny pomysł w postaci wbudowania działka czarno prochowego, silnika rakietowego, czy wyposażenia robota w mikro miny. Wolałbym nie oglądać tego w wiadomościach.... |
Spokojnie. Widzowie są około 50 m od miejsca bitwy. Właściciele robotów stoją na podestach o wysokości 3m. Nie ma szans żeby komuś się coś stało. W przyszłości planujemy dać jakąś szybę np. pancerną a za nią umieścić widzów i właścicieli robotów. Tak jak to jest w programie robotnica.
|
|
| Back to top |
|
 |
arktos6 Poziom 2

|
18 Sep 2009 10:03 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
A co ty na to strzelasz piłkami nasączonymi benzyną a zapalają się nad zapalniczką albo świeczką przed lufą??:D
|
|
| Back to top |
|
 |
_LBX_ Poziom 19

|
30 Sep 2009 17:48 Re: Broń dla robota. Rodem z programu Robotica. |
|
|
|
Już rozwiązałem problem sam. Palnik z lutlampy i propan w kartuszach kempingowych.
|
|
| Back to top |
|
 |