| Author |
Tomek_18 Poziom 17

|
25 Aug 2009 18:36 Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Witam
Kupiłem parę dni temu Opla jak w temacie . Autko na benzynie mgnie do przodu jak powinno, nie dławi sie chodzi jak powinien jednak gdy przełączam na gaz autko także jedzie w miarę normalnie a właściwie nie szarpie nie gaśnie jest ok po za tym, że zapala się pomarańczowa kontrolka check (silnik z błyskawicą) i mało tego na gazie autko ma znacznie mniej mocy i po dodaniu gwałtownie gazu jest zamulone i ciężko wchodzi na obroty tak jakby coś go dławiło. W serwisie gazu mi wmawiają, że wystarczy wymienić filterek gazu ale nie jestem pewny.
Bardzo bym prosił o krótkie i konkretne odpowiedzi.
P.S. Nie użyłem opcji 'szukaj' co nie jeden pewnie mi wypowie, iż nie mam zbytnio czasu a dostęp do neta mam bardzo rzadko a więc jeśli ktoś zna się na rzeczy niech mi napisze a ja jak będę mógł to na pewno odczytam z góry dziękuje.
Dodam, że:
-LPG jest zwykłe z ręcznym przełącznikiem obok kierownicy.
-Pompka paliwa po przełączeniu na LPG ciągle działa (może tak powinno być, nie wiem)
|
|
| Back to top |
|
 |
brandy-p Poziom 22

|
25 Aug 2009 20:03 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
emulator wtrysków lub sondy, jak odczytasz błędy to się dowiesz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Aug 2009 20:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stanis91 Poziom 2

|
26 Aug 2009 12:11 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Zapalenie się kontrolki "check" powoduje czujnik spalania stukowego. A te z kolei może być przyczyną padniętego czujnika wału. Warto zacząć od najprostszych rzeczy, np sprawdzić czy nie ma gdzieś przebić na kablach.
|
|
| Back to top |
|
 |
ociz Poziom 24

|
26 Aug 2009 12:18 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Zacznij od wymiany filrów gazu, powietrza, potem porządna regulacja a po 10tyś przebiegu znowu to samo.
Błędy sobie wymigaj, założe się że wywali 44.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krick1987 Poziom 20

|
26 Aug 2009 15:07 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Stanis91 tu nie ma czujnika spalania stukowego.
Wymień filtr od gazu, wyreguluj, i zobacz co bedzie się dziać. Pewnie wywala chceck za ubogą mieszankę.
PS. czuć z wydech niedopalony gaz?
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek_18 Poziom 17

|
26 Aug 2009 20:01 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Krick1987
Czuć, jak jade to też za mną gazem śmierdzi dośc mocno.
Dodano po 4 [godziny] 24 [minuty]:
Wie ktoś ile może mnie może kosztować zmiana tego gazu II gen. na sekwencje ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Krick1987 Poziom 20

|
26 Aug 2009 22:06 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Wszystko zależy od tego jaką wybierzesz instalację.
Ja mam Agis'a w swoim c20ne i dałem za założenie 1500zł + moja butla.
Jest sporo roboty, bo trzeba kolektor dolotowy ściągać, wywiercić otwory, nowy parownik i wiązka. Pewnie w 1100-1200 byś się zmieścił.
Ale sekwencaj to sekwencja, zero problemów, polecam!
|
|
| Back to top |
|
 |
sableeck Poziom 15

|
26 Aug 2009 23:49 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Jasne że najlepiej zmienić instalację :-/, a w przypadku większych problemów samochód. Miałem dwie omegi z C20NE, w pierwszej była druga generacja, w drugiej prymitywne lovato "na śróbkę". To ostatnie chodziło ekstra, zero problemów, a ok. 150 tysięcy nią przejechałem. To, że świeci się check w tym przypadku wcale nie musi oznaczać problemów. Moim zdaniem - świece, kable, filtr (gazu i powietrza), regulacja na analizatorze. Tym bardziej że nie dopala LPG. To że go "przymula" może wynikać kontrowersyjnie ze zbyt bogatej mieszanki - regulacja na parowniku. Dobrze ustawiony i różnica w mocy i spalania LPG vs. benzyna nie będzie specjalnie wyczuwalna. Co do pompy paliwa polecam założyć jakieś odcięcie zasilania. Bardzo łatwo ją zatrzeć. Pozdrawiam.
P.S. Na benzynie, hamując silnikiem nie ma efektu niedopalania (strzały w wydechu)?
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek_18 Poziom 17

|
27 Aug 2009 17:37 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
:arrow: Krick1987 dzięki za info, pomyśle nad sekwencją chyba, że ten gaz uda mi sie jakoś wyregulować aby normalnie funkcjonował :D
:arrow: sableech wymienię filterek gazu, powietrza, świece i kable i wyreguluje gaz w serwisie gazu jak to nie pomorze to założę sekwencję :). Na benzynie przy chamowaniu silnikiem nie ma żadnych strzałów z tłumika
Dzięki chłopaki za pomoc, jak by coś ktos jeszcze wiedział/sugerował to pisać z góry dzięki. Pozdrawiam :D
Dodano po 3 [minuty]:
A i jeszcze jedno: czy po przełączeniu na LPG pąpka paliwowa ma dalej chodzić ? bo u mnie chodzi na benie jak i na gazie ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2009 17:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krick1987 Poziom 20

|
27 Aug 2009 23:01 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
U mnie cały czas chodzi i nic się nie dzieje. Jedni mówią że lepiej ją odłączać a inni nie. Różne mity są na ten temat. Ważne żeby paliwo było w zbiorniku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2009 23:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirben Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
TOMKAR133 Poziom 6

|
28 Aug 2009 09:34 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Witam,
Otóż mam taką viki GT, i instalacje na "kruciaka", żadnych problemów. Instalacja nie jest podłączona pod sondę, zwykła na pokrętło, tylko odpala sie na benzynie. W tym silniku nie ma potrzeby instalowania sekwencji, oraz wyłączania pompki paliwa- niech sobie paliwo krąży.
Proponowałbym zrobić tak. 1. wymienić filtr powietrza, 2. świece zapłonowe ( ja mam NGK- 10 tyś i do kosza) 3. ew. przewody zapłonowe. I do gaziarzy na dobrą regulacje z wymianą filterka- nie zaszkodzi. Po zabiegach 1 i 2 i lub 3 zalecam zrobić reset kompa i nową odaptację. Zdejmujesz klemę, np. na czas wymian poz. 1 i 2 i 3, zakładasz klemę, odpalasz silnik na benzynie i ja czekam do właczenia wentylatora, bez dodawania gazu., na wolnych obrotach.
Po regulacji gazu, sprawdź sobie spalanie, ew. podziel pokrętło od gazu na ćwiartki, zrób punkt odniesienia i sprawdzaj spalanie i dynamikę, skręcając.-- Żadnych strzałów, problemów z odpalaniem i pracy na benzynie.--- Jak coś to pisz, pomogę..
Pozdro..
Aha u mnie też świeci się check, dlatego że odcina wtryski- brak emulacji. Nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika na gazie.
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzaj111 Poziom 10

|
28 Aug 2009 12:47 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
trzeba odpiąć sondę lambda gdyż na lpg robi błędne odczyty. po wstawieniu emulatora sondy lambda problemik zniknie i autko będzie chodziło na gazie czy bęzynie podobnie. koszt takiej operacji ok 50zł. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek_18 Poziom 17

|
29 Aug 2009 08:57 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
TOMKAR133 Czemu nie ma sensu zakładać sekwencji ?
Dzięki chłopaki za info piszcie jak byście coś jeszcze wiedzieli :)
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMKAR133 Poziom 6

|
29 Aug 2009 09:16 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
TOMKAR133 Czemu nie ma sensu zakładać sekwencji ?
Chodzi po prostu o aspekt ekonomiczny. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, co do montażu. Te silniki w ogóle nie robią problemów na zwykłych instalacjach gazowych. Jeśli się dba o świece, filtry, przewody, nie ma żadnych wystrzałów i itp.
Pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |
kamazoon Poziom 8

|
02 Sep 2009 08:59 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Jakie czujniki spalania stykowego?? jakie filtry powietrza??
błąd sie pojawia się po przejściu na gaz i jest to błąd sondy lambda. Jeżeli możesz to ustaw typ emulacji lambdy prawidłowo i problem Ci zniknie. A to że jest słabszy to kwestia regulacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
sableeck Poziom 15

|
02 Sep 2009 11:01 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
| kamazoon wrote: |
jakie filtry powietrza??
|
Chodzi bardziej o profilaktykę. Raczej nikt, sprzedając samochód nie wyposaża go w nowe kable, filtry itd. dla nowego właściciela. Czasem wręcz przeciwnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek_18 Poziom 17

|
02 Sep 2009 18:20 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Filtr powietrza, świece, kable i przednie zawieszenie wymienione ze starym była poraszka ;/ teraz zmienie filtr gazu i wymienie kable bo są popekane widać, że swoje już przeszły i pojade do kolesia podpiąc sie pod komputer zobaczymy jakie będą efekty :)
P.S.
Jak mam być szczery to moim zdaniem wina leży w filtrze gazu i parowniku, iż regulacja na parowniku nie działa. Być może jak strasznie zasyfiony w środku
|
|
| Back to top |
|
 |
christoff07 Poziom 5

|
05 Sep 2009 20:11 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Witajcie.
Ja też borykam się z podobnym (a może dokładnie takim samym) problemem w Vectrze A z 93 roku.
Silnik C20NE, instalacja LPG 'na śrubkę' , emulator sondy lambda... no i check engine na gazie pali się przez cały czas.
Na benzynie jest ok, lampka gaśnie.
Tyle tylko, że silnik chodzi IDEALNIE zarówno na jednym jak i drugim paliwie...
Kody błędów też wymigałem, pokazało 16 - niby czujnik spalania stukowego... ale przecież silnik chodzi równo i bardzo dobrze "ciągnie"...
Hmm...A może po prostu nie trzeba sobie głowy zawracać tą kontrolką...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2009 20:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek_18 Poziom 17

|
05 Sep 2009 20:55 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Hehe drogi kolego ;]
Ja już ten problem rozwiązałem a mianowicie w moim przypadku wystarczyło zmienić filtr gazu, świece, kable, przewody od instalacji gazowej, iż miałem popękane i co najważniejsze wyczyszczenie i wyregulowanie parownika. Teraz silniczek chodzi bez zarzut nic sie nie pali na desce rozdzielczej nie stuka ani nie muli :)
Moze u ciebie wystarczy zrobic to co u mnie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Krick1987 Poziom 20

|
19 Nov 2009 23:25 Re: Opel VECTRA 2.0i 8 zaworowy OHC Problem z LPG |
|
|
|
Witam,
mam niestety problemik z lpg... Sekwenca Agis + valteki. Problem się pojawił odkąd jest zmino na dworzu, wczesniej było wszystko super. Na benzynie cały czas wszystko wporządku.
Zimny silnik pracuje super na gazie. Jak się rozgrzeje to szarpie i przerywa na wolnych obrotach. Regulacje nie pomagają. Listwa była zamieniana na nową i nic to nie dało.
Dodam że mam stożek bez przegrody oddzielającej... i ciągnie ciepłe powietrze spod maski.
I zauważyłem że problemy znikają pow prędkości 70 km/h lub po otwarciu maski.
Czy to możliwe że tak wariuje na gazie przez te ciepłe powietrze???
|
|
| Back to top |
|
 |