Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zwarcie LNB o co chodzi???


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->Zwarcie LNB o co chodzi??? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kermito83
Poziom 8
Miasto: Sierpc
Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 5
Ocena postów: 1
kermito83
Poziom 8
Post#1 26 Sie 2009 07:47  Autor tematu   

Zwarcie LNB o co chodzi???


Mam problem ponieważ chciałem puścić sygnał z anteny z N-ki w gniazdko i odebrać go w drugim pokoju z gniazdka (żebym nie musiał kabla ciągnąć) antenę i sygnał ładnie ustawiłem bezpośrednio żebym miał pewność że jest dobrze ustawione ale jak wepnę się w gniazdka to wyskakuje mi "ZWARCIE LNB" dodam że rozebrałem gniazdka i próbowałem spiąć na krótko i nic nie pomogło. Dodam że wcześniej w mieszkaniu (poprzedni właściciel) była kablówka ale z tego co widzę to kabel na klatce jest odcięty. Nie wiem co mam na to poradzić:?:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
supermach
Poziom 23
Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 803
Pomógł: 44
Ocena postów: 12
supermach
Poziom 23
Post#2 26 Sie 2009 07:49    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Odepnij kabel od konwertera i sprawdź na drugim końcu czy rzeczywiście nie masz zwarcia.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
edberg
Poziom 29
Miasto: Tychy
Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 1141
Pomógł: 120
Ocena postów: 11
edberg
Poziom 29
Post#3 26 Sie 2009 07:51    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Masz zwarcie po między żyłą środkową a ekranem. Sprawdź omomierzem bez podłączenia urządzeń, może są filtry z TV kablowej które dla składowej stałej (napięcie zasilające konwerter ) dają zwarcie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kermito83
Poziom 8
Miasto: Sierpc
Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 5
Ocena postów: 1
kermito83
Poziom 8
Post#4 26 Sie 2009 07:59  Autor tematu   

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


supermach napisał:
Odepnij kabel od konwertera i sprawdź na drugim końcu czy rzeczywiście nie masz zwarcia.


Dodam że pierwszy raz w życiu to robię:) jak mam to sprawdzić?

Dodano po 1 [minuty]:

edberg napisał:
Masz zwarcie po między żyłą środkową a ekranem. Sprawdź omomierzem bez podłączenia urządzeń, może są filtry z TV kablowej które dla składowej stałej (napięcie zasilające konwerter ) dają zwarcie?


Ale dlaczego jak podłącze bezpośrednio z anteny to wszystko jest ok?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#5 26 Sie 2009 10:27    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


A jakie masz gniazda?Napewno TV-RADIO!
I tu się robi zwarcie!
Musisz posiadać gniazda RTV-SAT końcowe.
Isprawdź kabel tak jak ci już opisali koledzy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
kermito83
Poziom 8
Miasto: Sierpc
Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 5
Ocena postów: 1
kermito83
Poziom 8
Post#6 26 Sie 2009 11:04  Autor tematu   

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


a jak je odróżnić??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jurekN
Poziom 22
Miasto: Zamość
Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 569
Pomógł: 33
Ocena postów: 8
jurekN
Poziom 22
Post#7 26 Sie 2009 16:46    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Tu masz TV-Sat końcowe.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
kermito83
Poziom 8
Miasto: Sierpc
Dołączył: 25 Sie 2009
Posty: 5
Ocena postów: 1
kermito83
Poziom 8
Post#8 27 Sie 2009 07:43  Autor tematu   

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


wczoraj walczyłem z gniazdkami i okazało się że w trzecim pokoju w gniazdku było zwarcie. Zwarcia już nie ma ale sygnału jak nie było tak nie ma nie rozumiem tego.
Czy wynika to z tego, że muszę zmienić gniazdka na tv-sat na te z wkręcanym wejściem czy może z te gniazdka nie są ze sobą połączone? Ale z drugiej strony gdyby nie były podłączone to zwarcie w trzecim pokoju nie miałoby znaczenia dla reszty..nie wiem ale tak wymyśliłem. W jaki sposób można sprawdzić czy gniazdka są ze sobą połączone np. dwa konkretne gniazdka? Dodam że skręcając na krótko same kable z gniazdka (wszystkie były rozkręcone) nic nie pomogło i sygnału nie było.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
telrad
Poziom 21
Miasto: dzierzgoń
Dołączył: 10 Lut 2002
Posty: 548
Pomógł: 30
Ocena postów: 4
telrad
Poziom 21
Post#9 27 Sie 2009 08:42Pomocny post    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Najprostszym sposobem w Twoim przypadku to podłączenie baterii na jednym końcu a na 2 końcu podłączenie żaróweczki i zobaczysz czy są połączone. Bez sprzętu nawet najprostszego nic nie zrobisz. Kolego kermito83 jak sie nie orientujesz to poproś kolegę lub jakiegoś choćby elektryka to Ci pomoże bo szkoda Twojego czasu.
Cytat:
Czy wynika to z tego, że muszę zmienić gniazdka na tv-sat na te z wkręcanym wejściem

Tylko takie gniazdo zapewnia przesłanie i podłączenie sygnału satelitarnego z anteny do tunera.

Pomocny post? + +2
Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#10 27 Sie 2009 10:50    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Elektryk w tym przypadku to może zaszkodzić a nie pomóc!
Od takich przypadków są instalatorzy TV-SAT i najlepiej udaj się do takowego i poproś o usługę.
Widze że nawet te podpowiedzi nic nie dały albo jesteś tak tępy.
Napisałem raz abyś wymienił gniazda a ty nadal swoje.
To krowa jest mądrzejsza.Nikogo nie urażając.

Pomocny post? + +2
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
supermach
Poziom 23
Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 803
Pomógł: 44
Ocena postów: 12
supermach
Poziom 23
Post#11 27 Sie 2009 12:30    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Masz przynajmniej zwykły multimetr "cyfrowy" ?
Ja na Twoim miejscu poszukałbym "po nitce do kłębka" gdzie masz jeszcze przerwę/zwarcie i i po ich wyeliminowaniu "pospinałbym" przewody od anteny do tunera, aby stanowiły "ciągły" obwód (oczywiście uważając na "narobienie" sobie zwarć :)). Jakby inni kol. byli "uszczypliwi" :), pisz do mnie na PW.
Powodzenia.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Miasto: Opalenica
Dołączył: 30 Kwi 2002
Posty: 25240
Pomógł: 1094
Mirek Z.
Admin grupy RTV
Post#12 27 Sie 2009 14:34    

Re: Zwarcie LNB o co chodzi???


Regulamin - p.8.1, p.11/p.11.2, p.15.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Zwarcie LNB o co chodzi???
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.459 seconds

elektroda.pl temat RSS