| Author |
Guest Poziom 10

|
26 Aug 2009 18:29 Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Witam!
Chcia³em Wam dzisiaj przedstawiæ mój nowy(pierwszy) pomocnik warsztatowy. Nie spodziewam siê pozytywnych komentarzy, bo zosta³ on oparty na J-47N Szukacz Sygna³u ani nie jest szczególnie ³adny.
Dla czego kit? Bo jak robi³em zakupy w elektroniku nie wiedzia³em, ¿e minimalna kwota zap³aty kart± to 10z³, wiêc musia³em co¶ jeszcze kupiæ, a ¿e kit by³ przeceniony, wzi±³em go. Obudowa jest po zasilaczu komputerowym, zasilam to z zasilacza 9V 200mA z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Filtracja dla kitu to 5200uF dla dodatkowego wyprowadzenia 1000uF. Dodatkowe uzwojenie wtórne da³em na przód obudowy jako dodatkowe ¼ród³o zasilania.
Spytacie siê pewnie, dlaczego zamiast gniazd bananowych da³em czincza? Bo takich mam sporo i jest to ju¿ mój standard. Na obudowê z zasilacza zdecydowa³em siê dla tego, ¿e ten kit jest bardzo czu³y i nawet zastanawiam siê nad zaekranowaniem trafa. Dodatkowo, te obudowy maj± regularne kszta³ty i s± solidne.
Prawda, ¿e piêkne grafiki? :P
Mia³em nadmiar z³ych wydruków do termotransferu to je wykorzysta³em. Ca³o¶æ trzy razy pokry³em matowym lakierem akrylowym. Z przodu da³em diodê sygnalizuj±c± w³±czenie oraz ewentualne przeci±¿enie, wyj¶cie s³uchawkowe(choæ podpinam pod zewnêtrzne g³o¶niki), oraz prze³±cznik M.Cz oraz W.Cz. Ca³o¶æ powsta³a w jeden dzieñ.
Gniazdo s³uchawkowe jest pod³±czone pod + zasilania dlatego musia³o zostaæ odizolowane. Sonda jest od starego miernika. Teraz marz$y mi siê jeszcze ekranowany przewód od sondy, bo zbiera zak³ócenia(Jak zbli¿am rêkê zwiêkszaj± siê ¶mieciowe d¼wiêki) oraz jaki¶ wzmacniacz na LM386 i do tego ma³y g³o¶niczek wewn±trz obudowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kospanlo Poziom 10

|
26 Aug 2009 23:42 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
ogó³em fajny ale po co tu styropian pod du¿± temperatur± stopnieje
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Aug 2009 21:15 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Styropian by³ potrzebny do ustabilizowania transformatora, bo ten klej termotopliwy nie jest za mocny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2009 21:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Motronic Poziom 26

Joined: 08 Aug 2009 Posts: 20135 Location: z widokiem na ³adne pagórki.
|
27 Aug 2009 21:26 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
A fuj!
kospanlo-ty masz wogóle jaki¶ zmys³ estetyczny/techniczny? To co piszesz ¿e ogó³em fajny?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2009 21:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koliuk Poziom 20

|
27 Aug 2009 21:28 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Transformator sie nagrzeje i straci t± "stabilizacje styropianem"...
Nie wiem jak klei³e¶ czy da³e¶ ten klej tylko na brzegi p³ytki czy na ca³y dó³ bo je¶li tak to jestem BARDZO ciekaw co zrobisz w sytuacji gdy jaki¶ element sie upali? Jakim cudem go wymienisz???
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
27 Aug 2009 21:31 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Ten klej bardzo s³abo siê trzyma, wiêc problemów nie bêdzie. Nie jest to sprzêt przeno¶ny, ca³y czas stoi w miejscu, wiêc samo z sie nie odklei.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Aug 2009 21:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koliuk Poziom 20

|
27 Aug 2009 21:49 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Dobrze nawet jak jakos uda Ci siê to odkleiæ na na prawdê mog³e¶ bardziej sie postaraæ... Przynajmniej jak±¶ estetykê zachowaæ
|
|
| Back to top |
|
 |
luka0199 Poziom 12

|
28 Aug 2009 23:49 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Niestety koledzy maj± racje estetyka i wykonanie pozostawiaj± wiele do ¿yczenia. Nie szkoda ci miejsca w warsztacie na takie ma³e konstrukcje w tak du¿ych opakowaniach. Id¼ do elektronicznego i kup jak±¶ zgrabn± obudowê za parê z³, upchnij to ³adnie i ocena wszystkich na pewno siê poprawi.Ale nie przejmuj siê najwa¿niejsza w tym wszystkim jest satysfakcja z w³asnego wykonania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
29 Aug 2009 21:10 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
W³asnego wykonania to tu niewiele. A metalowych obudów u mnie nie maj±.
|
|
| Back to top |
|
 |
darkus12 Poziom 17

|
02 Sep 2009 14:00 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
A co szkodzi daæ plastikow±? Jako ekran mo¿esz wyko¿ystac folie aluminiow± z czekolady :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2009 14:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
02 Sep 2009 20:51 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
A niebêdzie za cienka? Bo on teraz stoi obok monitora CRT i muszêgo od³±czaæ z pr±du, ¿eby szumy usta³y.
|
|
| Back to top |
|
 |
darkus12 Poziom 17

|
02 Sep 2009 20:56 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Nie bêdzie za cieñka
|
|
| Back to top |
|
 |
luka0199 Poziom 12

|
04 Sep 2009 09:09 Re: Pomocnik warsztatowy |
|
|
|
Co do folii aluminiowej zakupi³em ostatnio w OBI do¶æ spor± rolkê wielko¶ci ta¶my do pakowania. P³aci³em co¶ ko³o 6 z³, folia jest do¶æ gruba i do tego samoprzylepna. Jak dla mnie idealna do ekranowania. Czasem mo¿na znale¼æ co¶ przydatnego w tych molochach wiêc warto sie rozejrzeæ u siebie.
|
|
| Back to top |
|
 |