FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

budowa kolumny

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Speakers and Speaker Sets -> budowa kolumny
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 08 Jun 2004 11:13   

budowa kolumny

Witam wszystkich.Postanowiłem w wakacje zrobić pirwszą w moim życiu kolumnę.Zacząłem więc dużo czytać o budowie kolumn.
Przeczytałem kilkanaście stron, ale nie moe znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
Dajmy przykład, że chcę zbudować kolumne 15W.
Do kolumny bym wsadził 3 głośniki.I teraz chcę zadać moje pytanie.
Czy każdy głośnik musi mieć po 15W.Czy suma wszystkich głośników
ma się równać 15W.
[/b]
Back to top

Makthom
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 08 Jun 2004 12:26   

Re: budowa kolumny

15W? Bardzo mało... Cięzko takie głośniki będzie znaleźć. Sugeruję kolumnę dwudrożną, czyli tylko nisko-średniotonowy i wysokotonowy. W takim wypadku moc kolumny równałaby się mniej więcej mocy głośnika niskotonowego.
Back to top

tdpg
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 08 Jun 2004 12:52   

Wsadził bym wszystkie 15 watowe głośniki aby nie przesterować żadnego z nich gdy naprzykład będziesz chciał troche pobasować, lub wysokich tonów posłuchać. Kolumna 15 W to stanowczo z mało do czego chcesz to puźniej podłączyć. Przy takiej mocy możesz zapomnieć o dobrych basach. Nawet zastosowanie wylotu dużo wtedy nie pomoże. Jak już budować to raz a porządnie. Jeżeli to będzie twoja pierwsza to radze kupić starą kolumne nawet spaloną Unitry (jak największa pojemność) i wtedy tylko wymienić głośniki według uznania i może zwrotnice jezeli będziesz wsadzał głośniki większej mocy. Wtedy masz mało roboty bo skrzynie masz i w dodatku dobrze wytłumioną i na pewno efekt gwarantowany i jeszcze wygląd takiej kolumny jest całkiem porządny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Jun 2004 12:52   

Back to top

toadi
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 08 Jun 2004 22:59   

He te 15 W to autor dał jako przyklad.
Ale do rzeczy o mocy calej kolumny decuduje w najwiekszym stopniu moc glosnika (lub glosników) basowych. Najczesciej co jest dobrym rozwiazaniem podaje sie ze jezeli basowy glosnik ma 60W to kolumna tez 60W ewentualnie troche wiecej (np dla kolumn trojdroznych tonsila altony basowy 80W kolumna 110W albo space86 basowy 40W kolumna 50W)
Back to top

MuNiO
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 09 Jun 2004 00:55   

toadi wrote:
np dla kolumn trojdroznych tonsila altony basowy 80W kolumna 110W

bo dla tonsila : 80 W to bas, a reszta idzie na pozostale glosniki :)
Back to top

obr1
Poziom 12
Poziom 12

Post#6 09 Jun 2004 08:05   

Reszta to idzie w ciepło. Tonsil oszczędza na drucie w cewkach. :cry:
Back to top

toadi
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 09 Jun 2004 12:52   

obr1 wrote:
Reszta to idzie w ciepło. Tonsil oszczędza na drucie w cewkach. :cry:

Na pewno mniej niz stx czy inne wynalazki bo ich zwrotnice to porazka drucik do basowego cieniutki cieniutki ale nie ma sie co dziwic bo jak by zrobic kolumne z ich glosników to nawet najgorsza zwrotnica nie ma co zepsuc :P :P
Back to top

muwie
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 Post from the author of the topic 09 Jun 2004 15:57   

Widzę, że trochę rozgadaliście się.ąle na moje pytanie nie widzę odpowiedzi.No może częściowo.może wyjaśnie mój problem na przykładzie.Mam wzmacniacz 100W,i chcę zbudowac kolumnę.
Mam do budowy kolumny 3 głośniki.Wysoko,średnio i niskotonowy.
Jak się oblicza moc kolumny?
Warianty odpowiedzi,które mnie interesują:
a) wszystkie głośniki muszą mieć po 100W
b) Sumuje się moc każdego głośnika i ma wyjśc 100W
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Jun 2004 15:57   

Back to top

Ptolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 09 Jun 2004 16:19   

To zależy od częstotliwości podziału między poszczególnymi głośnikami. Ale można przyjąć, że w Twoim przypadku głośnik niskotonowy powinien wytrzymać w danej obudowie minimum 80 W (bo w przypadku głośnika niskotonowego wytrzymałość zależy też od obudowy), średniotonowy minimum 100W (za zwrotnicą, bo taką moc się zwykle podaje, w rzeczywistości będzie miał najwyżej 30 W) no i wysokotonowy również minumum 100W, ale lepiej 120W.
Najbardziej zbliżony do rzeczywistości i prawie zgodny z prawdą jest wariant a. (wszystkie głośniki muszą mieć po 100W)
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 09 Jun 2004 16:39   

budowa kolumny

nie rozumiem czemu burzycie się na moc 15W, wcale nie jest powiedziane że to mała moc głosnika, a co mamy w głośniczkach komputerowych tam chyba żaden tyle nie ma.

Jest pewna inna sprawa, o której tu nie powiedzieliście. Największa moc wchodzi na niskotonowy - i tak na przykład kolumna 60W bas będzie 40W , średniotonowy 5 wat, wysokotonowy będzie pisać 80W (tak to rozwiązywali w tonsilu), przez wysokotonowy płynie najmniejsza moc 3-5% dlatego na głośnikach nie pisze się mocy rzeczywistej tylko do jakiej mocy kolumny zastosować wysokotonowca. Oczywiście więcej może być. To samo co napisał ptolek nt. średniotonowca.

więc poprawiam troszke pana Ptolka: wszystkie głośniki muszą mieć napisane 100 W
Back to top

Ptolek
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 09 Jun 2004 20:31   

No niekoniecznie wszystkie, niby dlaczego w kolumnach Tonsila głośnik niskotonowy ma trochę mniejszą moc niż moc znamionowa kolumny ? Wysokotonowy i średniotonowy na pewno, bo moc jaka jest na nich napisana to moc kolumny, w jakiej mogą pracować. A na niskotonowych pisze się chyba taką moc, jaką wytrzymują bez filtra, prawda ? Czyli jak się obetnie niskotonowemu pasmo od góry to idzie na niego mniejsza moc. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Co do 15W to też uważam że nie jest to mało.
Back to top

watom
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 09 Jun 2004 21:05   

najlepiej to jak kazdy dodaje swoje 2 grosze a chlopak dalej nie wie.
najlepiej uczyć sie na przykładach:
http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/articles.php?id=51
na stronce masz przykłady kolumn i zestawów zrobionych przez amatorów.
Back to top

muwie
Poziom 13
Poziom 13

Post#13 Post from the author of the topic 10 Jun 2004 20:38   

dzięki wszystkim.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 11 Jun 2004 01:34   

Moim zdaniem nawet jeśli sygnał od wzmacniacza będzie przechodził przez filtr i obcięte zostaną tony powyżej jakiejś tam częstotliwości to głośnik wraz dostnie taką moc jaka wysyła wzmacniacz. Aczkolwiek nie ejstem pewny. A tak na marginesie to przy budowie kolumny moim skromnym zdaniem powinno się dawać głośniki conajmniej o połowę mocniejsze od wzmacniacza. Ponieważ wtedy kolumny mają zapas i mogą duzo lepiej pracować :))
Back to top

bezpiecznik
Poziom 17
Poziom 17

Post#15 15 Jun 2004 14:08   

nawet gdy głośniki będą kilka razy mocniejsze to i tak uszkodzić je słabszym wzmachme nie problem.wystarczyprzesterować wzmach i po głośnikach.moc jaką można podać na kolumnę definuje głównie f podziału i głośnik niskotonowy(obudowa w jakiej pracuje także).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Jun 2004 14:08   

Back to top

toadi
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 15 Jun 2004 14:13   

Ptrzac ze strony wytrzymalosci glosników strednio i wysokotonowych praktycznie nie ma takich glosników wysokotonowych /do domu/ ktore wytrzymaja przesterowany wzmacniacz 50W wiec tu jest potrzebny raczej rozsadek urzytkownika.

Typowa kolumna 100W /altus140/
Glosniki /wydzielajaca sie na nich moc przy sygnale szumu rozowego/
Basowy 60W sredni 20W wysoki ok 2W reszta tracona na zwrotnicy i przwodach wewnatrz kolumny
Back to top

karol-a1
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 16 Jun 2004 09:22   

Zgadzam sie ze wszystkimi bo kazdy ma troche racji, ale najlepiej jest sie uczyc na wlasnych bledach. wiem moze nie jest to tanie , ale w przyszlosci przyniesie efekty. wiec musisz poexperymentowac troche 8) . sprubuj wziac z kazdego pomyslu po troche i zbudowac kolumne a puzniej ja tylko dopracowywac. :wink:
Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#18 16 Jun 2004 22:43   

budowa kolumny

kolega muwie podziękował wszystkim - temat uważam za zamknięty
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Speakers and Speaker Sets -> budowa kolumny
Page 1 of 1
Similar topics
budowa kolumny (10)
Budowa kolumny ?(?) (7)
Budowa kolumny (9)
Kolumny - budowa (9)
budowa kolumny (5)
Budowa kolumny. Jak obliczyć objętość kolumny? (4)
Budowa kolumny STX. Kolumny trójdrożne. Budowa zwrotnicy. (16)
budowa kolumny.. (2)
Sprzężenia a budowa kolumny? Co wy na to? (2)
budowa zwrotnicy do kolumny (3)

Page generation time: 0.201 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed