Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Touran problem z tempomatem


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Touran problem z tempomatem
Autor
Wiadomość
maddog11
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 22

Post#1 Post autora tematu 27 Sie 2009 09:28   

Touran problem z tempomatem


Witam jestem szczęśliwym posiadaczem VW Tourana TDI 105 KM z lipca 2005 roku. Jak go kupiłem tempomat działał bez problemu jednak od pewnego czasu zauważyłem że dzieją się z nim dziwne rzeczy. Otóż jak mam włączony zapłon i włączę tempomat zapala się zielona kontrolka od tempomatu. Natomiast jak uruchomię silnik to kontrolka gaśnie i tempomat nie działa. Udało mi się go uruchomić przez przypadek na trasie ale zaraz się wyłączył. Proszę o pomoc.javascript:emoticon(':?:')
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2009 09:28   





Powrót do góry
   
Dido230
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 31 Gru 2004
Posty: 504
Miasto: Kielce

Post#2 27 Sie 2009 09:33   

Re: Touran problem z tempomatem


Tempomat wyłącza się automatycznie na czujniki sprzęgła, hamulca jeśli one nie są całkowicie sprawne mogą powodować wyłaczanie tej funkcji.
Powrót do góry
   
AUTO-MAR
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 294
Miasto: Góra

Post#3 27 Sie 2009 10:34   

Re: Touran problem z tempomatem


Zgoda dido ale czujniki nie powodują wyłączenia kontrolki więc to chyba nie to
Powrót do góry
   
szogun0
Specjalista grupy V.A.G.
Specjalista grupy V.A.G.


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 1532
Miasto: okolice Strzyżowa

Post#4 28 Sie 2009 14:12   

Re: Touran problem z tempomatem


Właśnie, że naciśniecie hamulca lub sprzęgła wyłącza tempomat, a to jest jednoczesne z wyłączeniem kontrolki.
Diagnostyka z obserwacją parametrów powie co jest nie tak z tempomatem (a raczej silnikiem) w tym aucie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sie 2009 14:12   





Powrót do góry
   
losiu
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Sty 2007
Posty: 3
Miasto: pinczow

Post#5 26 Wrz 2009 15:44   

Re: Touran problem z tempomatem


funkcje tempomatu wlancza i wylancza sie tu recznie
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Wrz 2009 15:44   





Powrót do góry
   
dimitriew
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 73
Miasto: WR

Post#6 27 Wrz 2009 13:10   

Re: Touran problem z tempomatem


Kolego zrób odczyt pamieci błędów może to coś pomoże? A wręcz na pewno
Powrót do góry
   
Pati
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 1322
Miasto: Zachód

Post#7 28 Wrz 2009 16:26   

Re: Touran problem z tempomatem


szogun0 napisał:
Właśnie, że naciśniecie hamulca lub sprzęgła wyłącza tempomat, a to jest jednoczesne z wyłączeniem kontrolki.
Diagnostyka z obserwacją parametrów powie co jest nie tak z tempomatem (a raczej silnikiem) w tym aucie.


Poważnie?
Powrót do góry
   
tomdog
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sty 2009
Posty: 10

Post#8 16 Kwi 2010 12:37   

Re: Touran problem z tempomatem


Witaj Matdog:)

W moim Touranie mialem ten sam problem. Diagnoza VASa byla taka, ze jest uszkodzony modul GRA (tempomatu) zlokalizowany w kolumnie kierowniczej i zintegrowany z manetka migaczy (nr.czesci 1K0 953 513 A). Niby prawda.... tylko kto by sie domyslil, ze w calym tym madrym urzadzeniu chinskiej produkcji padl prosty kabelek. Jako ze ta manetka uruchamiasz takze migacze, to cala wiazka kabli schowanych w manetce w tym momencie pracuje. Najintensywniej w miejscu najwiekszego ich zalamania u podstawy manetki przy kolumnie. Jako, ze nie jestem zwolennikiem bezsensownego zasmiecania srodowiska i wyrzucania pieniedzy w bloto (albo lepiej powiedziec nabijania kabzy jakims koncernom typu VW) podjalem probe reanimacji modulu no i po wymianie kabelka koloru niebieskiego oraz profilaktycznie wszystkich innych kolorowych chinskich kabelkow na inne lepszej jakosci urzadzenie dziala bez zarzutow.
Ponizej zalaczam zdjecie dowodu rzeczowego i mam nadzieje, ze pomoglem Tobie i innym forumowiczom z podobnymi problemami.

Touran problem z tempomatem

Pozdrowienia
Tom.ek
Powrót do góry
   
popo73
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 222
Miasto: Śląsk

Post#9 16 Kwi 2010 14:19   

Re: Touran problem z tempomatem


Cytat:
Niby prawda.... tylko kto by sie domyslil, ze w calym tym madrym urzadzeniu chinskiej produkcji padl prosty kabelek.

Cytat:
Ponizej zalaczam zdjecie dowodu rzeczowego i mam nadzieje, ze pomoglem Tobie i innym forumowiczom z podobnymi problemami.

A może inni forumowicze nie kupują "chińskich" kabelków na "alledrogo" lub na giełdach tylko nabijają kabzę koncernom takim jak VW i cieszą się z bezproblemowego użytkowania :-).
Powrót do góry
   
tomdog
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Sty 2009
Posty: 10

Post#10 17 Kwi 2010 00:23   

Re: Touran problem z tempomatem


Masz akcje VW czy jak?

"Kabelkom" nadalem w tekscie narodowosc, bo sa produkowane w Chinach. Nie same "kabelki", a kompletne manetki wraz z "kabelkami". Potem trafiaja do Wolfsburga, gdzie nabieraja szlachetnego, niemieckiego charakteru i sa sprzedawane w sieci VW za gruba kase.
Manetka ze zdjecia nie jest wiec zadna podroba, a "niemieckim orginalem", i nie z gieldy, ani pewnego portalu aukcyjnego a z auta, ktore nowe kosztowalo 30.000 euronow i w ktorym przy przebiegu 45tkm pozegnal sie tempomat. Tak wiec roznie to bywa z cieszeniem sie z bezproblemowego uzytkowania tego i owego...
Co chce przez to m.in.powiedziec, to to ze po mojej ostatniej motoryzacyjnej fazie Passata i obecnej Tourana odczuwam delikatny niesmak. Cos po prostu nie gra z ta niemiecka jakoscia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Kwi 2010 00:23   





Powrót do góry
   
popo73
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 07 Sie 2005
Posty: 222
Miasto: Śląsk

Post#11 17 Kwi 2010 03:34   

Re: Touran problem z tempomatem


Kolego, akcji VW nie mam, ale jeśli kogoś stać na samochód który nowy kosztował 30000 "euronów", to stać go na pojechanie do serwisu i wymianę manetki na nową za 69 "euronów"+ wymiana 30 "euronów" a nie biadolenie, że kabelki słabe. Napisz proszę czy jesteś jego pierwszym właścicielem i jaki to rocznik.
Powrót do góry
   
maddog11
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 22

Post#12 Post autora tematu 08 Mar 2011 20:19   

Re: Touran problem z tempomatem


Witam sprawdziłem i skasowałem błędy VCDS-em i problem już zniknął.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Pozdrawiam.:D
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Touran problem z tempomatem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z tempomatem w Astrze (9)
Vectra C problem z tempomatem (11)
Scenic II problem z ESP i tempomatem (1)
VW Touran 1.9 TDI - Problem z ABS i ESP w VW Touran (1)
Dodge Intrepid 95r - Problem z tempomatem (2)
Opel Omega 2,5 TDS 99 r. automat - problem z tempomatem. (6)
VW Touran jak zablokować wał VW TOURAN 2.0TDI AZV 136HP (7)
VW Touran 1,9 TDI - VW Touran 1,9 Duży prąd spoczynkowy rozładowuje akumulator (9)
VW Touran - Touran zamek centralny nie łapie przy otwieraniu. (4)
VW Touran 1.9tdi - VW Touran 1.9 tdi 2005 silnik BKC ciepły cieżko pali (22)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.182 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony