| Autor |
Wiadomość |
kaczy1n Poziom 14

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ZBIQ Poziom 13

|
29 Sie 2009 20:10 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Hmmm fajniutka, prosta frezareczka :)
Gratuluję projektu.
Jaka jest dokładność tej maszynki ? Czy występują jakieś luzy na prowadnicach?
Pozdrawiam
Mateusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
29 Sie 2009 20:10 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczy1n Poziom 14

|
29 Sie 2009 20:48 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Oczywiście luzy występują, ponieważ nie zastosowałem żadnego przeciw działania, gdyż uznałem że pociągnie to zbyt wysokie koszy w stosunku do uzyskanego efektu.Luzy nie wpływają znacznie na dokładność wykonywania detali(ja takiego wpływu nie zmierzyłem).
Dokładność nie licząc luzów to 48 lub 96 ( w zależności od trybu pracy sterownika) impulsów na 1mm.To odpowiednio 0,020mm oraz 0,010mm. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
klops_mops Poziom 15

|
29 Sie 2009 22:28 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Zawsze jak czytam różne DIY frezarek CNC, to jestem pod ogromnym wrażeniem. Marzy mi się zbudować taką frezarkę, którą mógłbym wykorzystać do wiercenia otworów w płytkach PCB :) Niestety nie jestem na tyle biegły w mechanice :(
Czy ta frezarka nadawałaby się do wiercenia otworów w płytkach PCB? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
domek22 Poziom 9

|
30 Sie 2009 05:53 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Fajna frezarka :-). Jak duża jest powierzchnia robocza i jaki koszt części mechanicznej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
blue_17 Poziom 19

|
30 Sie 2009 08:54 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Jestem pod wrażeniem jedyne co mi się nie podoba to zastosowanie prowadnic szufladowych, zamiast np. prowadnic ślizgowych.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_milcek_ Poziom 17

|
30 Sie 2009 12:32 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Konstrukcja naprawde fajna i jak na prowadnice szufladowe to z zapasem, ale te silniki dużo nie zrobią. Tak samo brama prosi sie o małe podparcie pod kątem do postawy. Ogólnie kostrukcja naprawde wzrowowa wykonanie też te profile to z zapasem jak na tą konstrukcję. Przy mocniejszych silnikach spokojnie będziesz mógł z aluminium frezować. Jedynie dokładność prowadnic i wrzeciono będą cię ograniczać.
PS. Wstaw zdjęcie jakiegoś obrobionego elementu żeby zobaczyć jaką to ma dokładność. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
30 Sie 2009 12:32 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
cooltygrysek Poziom 16

|
30 Sie 2009 12:47 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Ładnie wykonane lecz dołączam się do kolegi wyżej warto by zastosować nie prowadnice ślizgowe lecz łożyska liniowe uzyskuje się w ten sposób większą dokładność no i oczywiście całkowity brak luzów bocznych a co za tym idzie większa precyzja frezowania, ja jakoś nie wyobrażam sobie by prowadnice które autor postu zastosował miały taki mały luz... No może zgodził bym się że przy stałym posuwie w jednej osi mogą być takie małe luzy lecz napewno będą większe przy ruchu w 3 płaszczyznach naraz czyli w osi X, Y, Z ( podczas np frezowania wzoru koła ) Reasumując bardzo prosta konstrukcja w sam raz by młodzi mogli się uczyć podstaw mechaniki precyzyjnej i naśladować rozwiązania konstrukcyjne w ramach edukacji ...
Dodano po 3 [minuty]:
Dla zainteresowanych techniką prowadnic i łożysk liniowych podaję link do stronki http://vento.com.pl/liniowe.php |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_milcek_ Poziom 17

|
30 Sie 2009 13:36 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Zauważcie, że autor na każdą oś użył tandem 4 prowadnic co daję dużą różnicę sztywności. Jednak przydały by się zdjęcia elementu po obróbce przez tą frezarkę. Nie widzę tylko kasowania luzu na nakrętce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczy1n Poziom 14

|
30 Sie 2009 13:41 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Łożyska linowe i prowadnice to super rozwiązanie , lecz koszty ich zakupu nie zwróciły by się chyba nigdy w moim przypadku.
Co do mocy silników :
do frezowania drewna , poliamidu itp ; grawerowania w metalu w zupełności wystarczają. Nie planowałem obrabiania na tej frezarce metalu.
Poniżej zdjęcie: (grawerka PCB)
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rpal Poziom 20

|
30 Sie 2009 15:54 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Nie pisze nic kolega o luzach jakie występują ? Mierzyłeś luzy osiowe na płaszczyznach x,y,z oraz na wrzecionie miniszlifierki ? Poza tym czy używasz jakiegoś momentu hamującego na silnikach krokowych ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaczy1n Poziom 14

|
30 Sie 2009 16:19 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Nie pisze dokładnie o luzach, gdyż ich nie mierzyłem.
A to z jednego powodu: nie było mi to potrzebne, dokładność wykonania
jaką uzyskuje jest zadowalająca (jak dla mnie).
Tak więc nie mam potrzeby pomiarów luzów.
Jeśli będę musiał wykonać jakiś detal, który wymaga zmierzenia oraz skasowania luzów to wtedy się tym zajmę :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_TIGER_ Poziom 21

|
30 Sie 2009 16:55 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Fajna i dopracowana konstrukcja, lecz mam pytanie: Mógłbyś napisać koszt poszczególnych części? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
etet Poziom 12

|
30 Sie 2009 19:40 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Niektorych rzeczy nie rozumiem. Z jednej strony konstrukcja wykonana bardzo ciekawie a z drugiej strony takie miniaturowe silniczki i te prowadnice z szuflad. Jezeli to dziala to super bo ja swoja frezarke robie chyba 3 rok i dalej stoje w miejscu ale moglbys to naprawde zrobic duzo lepiej. Wieksze silniki to grosze. Prowadnice mozna dac po 3 i juz jest duzo stabilniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michal.bedzin Poziom 9

|
31 Sie 2009 10:31 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Czy mógłbyś udostępnić jakiś film pokazujący pracę tej frezarki? Interesuje mnie prędkość jaką można wycisnąć z takiego cuda. Też jestem w trakcie budowy frezarki ale mam zamiar nie sterować jej z komputera (bo nie chce mi się nosić PC'ta do warsztatu a w laptopie nie mam LPT) tylko z kodów zapisanych na karcie SD.
Gratuluje wykonanej konstrukcji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_milcek_ Poziom 17

|
31 Sie 2009 12:12 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
| etet napisał: |
| Niektorych rzeczy nie rozumiem. Z jednej strony konstrukcja wykonana bardzo ciekawie a z drugiej strony takie miniaturowe silniczki i te prowadnice z szuflad. Jezeli to dziala to super bo ja swoja frezarke robie chyba 3 rok i dalej stoje w miejscu ale moglbys to naprawde zrobic duzo lepiej. Wieksze silniki to grosze. Prowadnice mozna dac po 3 i juz jest duzo stabilniej. |
Przecież wyrażnie widać, że na jedną oś użyto po 4 prowadnice. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartods Poziom 15

|
31 Sie 2009 14:13 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Witam, konstrukcja fajna z tym że przeglądając wsad do procka zauwarzyłem że zastosowałeś sterownie pełnokrokowe. Według mnie powinieneś dopisać jeszcze cztery pozycje do półkroków zobaczysz o ile lepiej będzie wszystko chodzić. Silniki nabiorą siły, a całość będzie dużo ciszej chodzić.
przykład półkrokowego:
&B00001000 - pierwszy krok
&B00001100 - drugi
&B00000100 - trzeci
&B00000110 - czwarty
&B00000010 - piąty
&B00000011 - szósty
&B00000001 - siódmy
&B00001001 - ośmy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
etet Poziom 12

|
31 Sie 2009 16:27 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
| _milcek_ napisał: |
| etet napisał: |
| Niektorych rzeczy nie rozumiem. Z jednej strony konstrukcja wykonana bardzo ciekawie a z drugiej strony takie miniaturowe silniczki i te prowadnice z szuflad. Jezeli to dziala to super bo ja swoja frezarke robie chyba 3 rok i dalej stoje w miejscu ale moglbys to naprawde zrobic duzo lepiej. Wieksze silniki to grosze. Prowadnice mozna dac po 3 i juz jest duzo stabilniej. |
Przecież wyrażnie widać, że na jedną oś użyto po 4 prowadnice. |
Faktycznie ale moim zdaniem zle sa ulozone. Elementy tych prowadnic sa polaczone na bardzo krotkim odcinku i tylko w jednym miejscu. Najlepsza sztywnosc mozna uzyskac przesuwajac je wzgledem siebie. Chyba, ze te prowadnice sa inaczej zbudowane niz wszystkie ktore widzialem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
noel200 Poziom 10

|
31 Sie 2009 19:35 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
witam, bardzo ciekawe urządzenie:) od jakiegoś czasu obserwuję takie konstrukcje i sam zastanawiam sie nad zbudowanie właśnie czegoś takiego. twoja frezarka jest prosta i szybka w budowie, poza tym użyłeś bardzo ogólnie i łatwo dostępnych elementów do jej budowy, co sie chwali, bo prawie każdy może sobie coś takiego zrobić:) postanowiłem sobie, żę będzie to mój kolejny projekt, zaraz po obecnym(zegarek widmowy). a dopiero co skończyłem termostat do lutownicy kolbowej i elektroniczną lampę naftową:p. Ale do rzeczy. Pytanie moje brzmi do autora tego wspaniałego i praktycznego wynalazku, a także do pozostałych forumowiczów mających o tym pojęcie, czy te sterowanie da sie zrobić na USB?? bo już nie dysponuję portem LPT:( |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PGRADYS Poziom 2

|
31 Sie 2009 20:18 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Witam!Wspaniałe urządzenie.Gratulacje.Czy kolega planuje przyjmowanie zleceń na wykonanie prostych frezów? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cooltygrysek Poziom 16

|
31 Sie 2009 20:18 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Da się kup sobie przejściówkę USB na LTP i po ptokach :-) W większości przypadków brak przekłamań na portach LTP a koszt 30zeta he he |
|
| Powrót do góry |
|
 |
noel200 Poziom 10

|
31 Sie 2009 20:28 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Oj, z tymi przejściówkami to na prawdę bardzo różnie:p mam raczej nie miłe doświadczenia. mam drukarkę hp LaserJet 1100 i problemy miałem niesamowite. kupiłem dwie przejściówki na alle*** jedną za 30zł, drugą za prawie 70 i obie głupiały. Czasem działały, czasem nie.... w końcu udało mi sie wyrwać printserver taki stary bardzo i teraz drukarka działa. A co dopiero własny soft na atmedze:( wątpie że będzie to chodzić. poza tym takie przejściówki są widziane w systemie jako wirtualna drukarka i pytanie czy program do obsługi cnc będzie w opcjach miał jako port wyjściowy dostępną opcję drukarki usb:P:P (wątpie) z odbiornikiem IR tego Igora też miałem takie cyrki na przejściówkach z rs-a. w końcu zrobiłem wersję na attiny pod usb.
Da sie może jakoś przerobić program, bądź dodać jeszcze jeden procek to tłumaczenia?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rpal Poziom 20

|
31 Sie 2009 23:50 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
| noel200 napisał: |
Oj, z tymi przejściówkami to na prawdę bardzo różnie:p mam raczej nie miłe doświadczenia. mam drukarkę hp LaserJet 1100 i problemy miałem niesamowite. kupiłem dwie przejściówki na alle*** jedną za 30zł, drugą za prawie 70 i obie głupiały. Czasem działały, czasem nie.... w końcu udało mi sie wyrwać printserver taki stary bardzo i teraz drukarka działa. A co dopiero własny soft na atmedze:( wątpie że będzie to chodzić. poza tym takie przejściówki są widziane w systemie jako wirtualna drukarka i pytanie czy program do obsługi cnc będzie w opcjach miał jako port wyjściowy dostępną opcję drukarki usb:P:P (wątpie) z odbiornikiem IR tego Igora też miałem takie cyrki na przejściówkach z rs-a. w końcu zrobiłem wersję na attiny pod usb.
Da sie może jakoś przerobić program, bądź dodać jeszcze jeden procek to tłumaczenia?? |
O ile dobrze pamiętam to jeśli sterowanie portem LPT używa przerwań (a zwykle używa) to taką przejściówke można wywalić do śmieci. Przykładem jest programator do atmeli na porcie LPT, nic się nie zwojuje na przejściówce USB.
Poza tym jestem pełen uznania dla konstruktora za włożny trud w wykonanie CNC z niczego. Od jakiegoś czasu przymierzam się to tego jednak w swoich rozważaniach doszedłem do wniosku że stosowanie "zastępczych" materiałów typu, sklejka na obudowe(bo i takie widziałem), prowadnice np. z drukarki albo ksera, silniki krokowe od czegokolwiek niestety nie zapewniają należytej precyzji. Bo istotne są własnie luzy osiowe i promieniowe na łozu frezarki, prostopadłość płaszczyzn i w ogóle precyzyjne prowadzenie materiału. Niestety zapewniają to użyte do tego choćby przyzwoite prowadnice na łożyskach liniowych i cały osprzęt od urządzeń CNC a także precyzyjnie wykoanan podstawa . Niestety to kosztuje. Sam napęd frezu tutaj użyty jako mikroszlifierka to wydatek przynajmniej 700 PLN, łożyska liniowe chodzą koło 50-100 PLN za szt. śruba trapezowa to taniocha bo za ok 30-50 PLN ale łożyska już dochodzą do 300 PLN. Piszę nie bez powodu o mikroszlifierce bo mam kilka i niestety po niedługim czasie bardzo szybko dorobiły się bicia na osi. Najdroższa którą kiedyś kupiłem jeszcze jako tako się sprawuje. Efektem bicia sa pękające wiertłą widiowe (te o średnicy np. 0,5 mm. Więc na solidne wykonanie trzeba przygotować minimum 2000 PLN w materiałach. Więc kolega moim zdaniem porwał się co nieco z motyką na słońce, ale jak widać efekt zadowalający, czego w tym miejscu gratuluję :)Proszę nie mieć mi za złe tego co napisałem ale przyzwoite CNC to naprawdę kosztowna sprawa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hehehehuhuhu Poziom 13

|
31 Sie 2009 23:52 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Witam,
wszystko ładnie pięknie, tylko jeszcze przydałby się filmik z działania omawianej frezarki.
P. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gustaw66 Poziom 13

|
01 Wrz 2009 06:58 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Witam.
Do czego służą złącza oznaczone SV w każdej osi sterownika ?
Dziękuję za wyrozumiałość. :| |
|
| Powrót do góry |
|
 |
karol75 Poziom 12

|
01 Wrz 2009 10:02 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Dlaczego silniki zasilasz z 12V, a nie z większego napięcia.
Masz ogranicznik prądowy i spokojnie mógłbyś podnieść napięcie zasilania nawet 2-3 krotnie w stosunku do napięcia zasilania. Silniki znacząco zyskają na dynamice pracy, i skorzystaj z rady o mikrokroku.
Poza tym L298 jest dedykowany głównie do pracy z L297 a koszt takiego sterownika w wykonaniu amatorskim nie powinien przekroczyć 30zł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartods Poziom 15

|
01 Wrz 2009 11:26 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Witam, jeden z kolegów prosił mnie abym przesłał coś więcej na temat pracy półkrokowej więc załączam. Jest to program nie mojego autorstwa tylko przeze mnie zmieniony , dodałem funkcję spoczynkową na każdą linnie i prace półkrokową.Spoczynkowa tzn. jeżeli sterownik nie otrzymuje sygnału nas którąś z czterech (X,Y,Z lub A) linni wejściowych to po ok 1 sekundzie przełącza się na tryb oszczędny dla tej linni (X,Y,Z lub A).
Zworka służy do ustawiania pracy w dwóch trybach pełnokrokowym i półkrokowym. Całość (cztery osie) na jednym procku atmega 16 i paru mosfecikach podczepionych pod wyjścia linni przez rezystor. Koszt wykonania ok 30 zł + płytka + zasilacz, wytrzymuje tyle ile wytrzymają końcówki i wyda zasilacz. Programik można jeszcze przyśpieszyć dokładając zewnętrzny kwarc i kasując tryb oszczędnościowy w programie , lecz myślę że nie będzie takiej potrzeby.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
gustaw66 Poziom 13

|
01 Wrz 2009 12:23 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
| Cytat: |
| Całość (cztery osie) na jednym procku atmega 16 i paru mosfecikach podczepionych pod wyjścia linni przez rezystor. |
Bartods - mógłbyś wrzucić schemat ?
Ponawiam pytanie o złącza oznaczone "SV" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartods Poziom 15

|
01 Wrz 2009 13:07 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
Myślę że schemat jest nie potrzebny a z resztą, proszę schemat i PCB są w Eaglu.
Z tego co widzę rzeczywiście nie kumasz zbytnio w bascomie.
Nie zapomnij zmienić fuse bitów na 8 Mhz wewnętrzny przed programowaniem.
Wszystko na płytce jednostronnej z tym że procek montowany jest po stronie miedzi a więc niewygodnie będzie ci przylutować podstawkę. Pamiętaj aby przed wydrukiem kliknąć ratnest żeby program poprowadził linnie masy. Sterownik załącza uzwojenia poprzez tranzystory masą a na silnik na stałe podłączasz napięcie, może być inne na każdą oś.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
M. S. Poziom 21

Dołączył: 12 Sty 2005 Posty: 1309 Miasto: Czechowice - Dziedzice
|
01 Wrz 2009 19:34 Re: Frezarka CNC; projekt + wykonanie |
|
|
|
STEP2CNC w wersji Demo obsługuje 1000 kroków. Niewiele mi to mówi. Jeśli możesz to określ przykładowy projekt do wykonania jednorazowo tym programem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |