Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Zagadka. Jak to połączyć?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ->Zagadka. Jak to połączyć? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#1 30 Sie 2009 20:38  Autor tematu   

Zagadka. Jak to połączyć?


Tak jak w temacie. Jest taki schemat jednokreskowy. Dodam, że gdy lampa nie świeci nie ma fazy na trzonku i gwincie.

Zagadka. Jak to połączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 664

_LBX_
Poziom 19
Post#2 30 Sie 2009 20:47    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Ale do czego to ma służyć? Powiedz to Ci pomogę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#3 30 Sie 2009 20:55  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jest to instalacja klatki schodowej zrealizowana dwoma wył. schodowymi.
Rozwiązanie znam.

Ta zagadka jest dla Was.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#4 30 Sie 2009 20:58    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Żeby uściślić: dwa zwykłe wyłączniki schodowe którymi zapala i gasi się obydwie żarówki na raz?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Miasto: Wodzisław Śląski

sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#5 30 Sie 2009 21:01    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Witam. A co w tym układzie takiego zagadkowego?. Co to jest AW przy drugiej lampie?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#6 30 Sie 2009 21:07  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Na końcu jest oprawa awaryjna.
Dwa zwykłe wył. schodowe, po zapaleniu którymkolwiek wszystkich lamp gasimy którymkolwiek.
Lamp może być tyle ile wytrzyma instalacja i wyłączniki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6805
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#7 30 Sie 2009 21:10    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał-
Cytat:
Co to jest AW przy drugiej lampie?

Agencja Wywiadowcza, a może raczej oświetlenie awaryjne (?)... Smile

Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje Laughing

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Miasto: Wodzisław Śląski

sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#8 30 Sie 2009 21:11    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14954
Miasto: Stalowa Wola

retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#9 30 Sie 2009 21:11    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jeden na L drugi na N.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#10 30 Sie 2009 21:12    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Oprawa awaryjna djae do myślenia Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6805
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#11 30 Sie 2009 21:14    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Nie wiem w czym problem. Układ schodowy i do tego oprawa awaryjna która załącza się w chwili zaniku napięcia w ogóle... (nie przez wył. schodowy).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#12 30 Sie 2009 21:14  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał:
Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.


Zapalają się jednocześnie a po zaniku napięcia świeci awaryjna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Miasto: Wodzisław Śląski

sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#13 30 Sie 2009 21:17    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
...Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje Laughing

To już wolę szaradziarskie niż bezstresowe typu jak B wybija to daj C, a jak C wybija to daj D, a jak D wybija to daj drut zbrojeniowy, i daj RCD, najlepiej kilka, musisz rwać ściany bo inaczej się nie da, itp, itd. Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#14 30 Sie 2009 21:18    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 664

_LBX_
Poziom 19
Post#15 30 Sie 2009 21:21    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


tak powinna się wyłączyć jak nie będzie prądu. Ja bym dał kabel od zasilania przed wyłącznikiem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6805
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#16 30 Sie 2009 21:22    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek-
Cytat:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu


Właśnie nie. Załącza się normalnie z tamtymi oprawami, ale jest doprowadzona czwarta żyła (przewód fazowy), więc po zaniku napięcia w ogóle (na przewodzie zasilającym- ciągle) załączy się moduł awaryjny- zasilanie oprawy z akumulatorka. Też przeoczyłem czwartą żyłę Wink

sq9jjh- I to jest smutne i niebezpieczne Idea

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#17 30 Sie 2009 21:24  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek napisał:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?


Sterowanie lamp odbywa się po przez wył. schodowe a po zaniku napięcia świeci oprawa awaryjna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 664

_LBX_
Poziom 19
Post#18 30 Sie 2009 21:25    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Przepraszam, że pytam ale nie łatwiej było by skonstruować lampę awaryjną która załączała by się gdy nie ma fazy przed wyłącznikiem?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6805
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#19 30 Sie 2009 21:30    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#20 30 Sie 2009 21:34    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... Smile


Narysuj Smile tak żeby pasowały ilości żył

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 664

_LBX_
Poziom 19
Post#21 30 Sie 2009 21:34    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kontrola zasilania to ta dioda która cały czas świeci?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#22 30 Sie 2009 21:41    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?

Nie rysowałem PE żeby nie gmatwać. ale wychodzi mi 6 żył pomiędzy wyłącznikami. Gdzie robię błąd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9jjh
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1488
Miasto: Wodzisław Śląski

sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#23 30 Sie 2009 21:44    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l napisał:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#24 30 Sie 2009 21:47  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... Smile


Jeśli wiesz to narysuj Very Happy

Do oprawy awaryjnej dochodzą 4 żyły
L - z 2 schodowego
L1 - sprzed pierwszego schodowego ( stała faza )
N - neutralny
PE - ochrona

A między pierwszą lampą a drugim schodowym jest tylko 5 żył a nie 6.

Przy 6 żyłach by to wyglądało tak:
L - z 2 schodowego ( do zasilenia lampy )
L1- sprzed pierwszego schodowego ( stała faza do AW)
N - neutralny
PE - ochrona
1L - korespondencja 1 z 1 schodowego
2L - korespondencja 2 z 1 schodowego

Tych lamp może być np. 7 między wyłącznikami

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 501
Miasto: Żyrardów

keszan
Poziom 18
Post#25 30 Sie 2009 21:49    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1094
Miasto: Łódź

remik_l
Poziom 20
Post#26 30 Sie 2009 21:51  Autor tematu   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał:
remik_l napisał:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? Very Happy


Nie aż tak daleko to inst. nie robiłem Very Happy

W pracy właśnie tak robimy że kładziemy jeden przewód 5x1.5 po klatce ( zamiast 2x3x1.5) między wyłącznikami i robimy tylko oczka żeby łączyć w lampach.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#27 30 Sie 2009 21:52    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


keszan napisał:
Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.


To rozplątaj mnie Smile jeżeli wiesz jak.

Z notatnika elektrodowca:
22:58 - wszyscy poszli przespać się z problemem. Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2972
Miasto: Gdańsk

Alana
Poziom 23
Post#28 31 Sie 2009 01:33Pomocny post    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?
Mysle ze to o to chodzi...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kpp_jacek
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 503
Miasto: Brzeg

kpp_jacek
Poziom 18
Post#29 31 Sie 2009 07:42    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Alana napisał:

Mysle ze to o to chodzi...


No i chyba wszystko się zgadza Smile. Człowiek to się jednak uczy całe życie Smile.

Remik_I jakią przewidziałeś nagrodę?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Akrzy74
Admin Energoelektronika
Admin Energoelektronika


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6805
Miasto: Wielkopolska

Akrzy74
Admin Energoelektronika
Post#30 31 Sie 2009 15:00Pomocny post    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Widzę, że się spóźniłem...Odręczny, ale jest
Zagadka. Jak to połączyć?

remik_I napisał:
Cytat:
Jeśli wiesz to narysuj

Wczoraj nie czytałem Twojego postu- gdybym przeczytał- już wczoraj umieściłbym rysunek (przygotowany wczoraj) Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Zagadka. Jak to połączyć? 123  Następny
Strona 1 z 3
Podobne tematy
Zagadka - jak złożyć ten przełącznik 1A 220V produkcji ZSSR? (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.172 seconds

elektroda.pl temat RSS