Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Zagadka. Jak to połączyć?


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Zagadka. Jak to połączyć? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#1 30 Aug 2009 20:38  Topic author   

Zagadka. Jak to połączyć?


Tak jak w temacie. Jest taki schemat jednokreskowy. Dodam, że gdy lampa nie świeci nie ma fazy na trzonku i gwincie.

Zagadka. Jak to połączyć?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_LBX_
Level 22
Joined: 21 Aug 2009
Posts: 664
Helped: 17
_LBX_
Level 22
Post#2 30 Aug 2009 20:47    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Ale do czego to ma służyć? Powiedz to Ci pomogę.

Helpful post? + 0
Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#3 30 Aug 2009 20:55  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jest to instalacja klatki schodowej zrealizowana dwoma wył. schodowymi.
Rozwiązanie znam.

Ta zagadka jest dla Was.

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#4 30 Aug 2009 20:58    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Żeby uściślić: dwa zwykłe wyłączniki schodowe którymi zapala i gasi się obydwie żarówki na raz?

Helpful post? + 0
Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 4
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#5 30 Aug 2009 21:01    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Witam. A co w tym układzie takiego zagadkowego?. Co to jest AW przy drugiej lampie?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#6 30 Aug 2009 21:07  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Na końcu jest oprawa awaryjna.
Dwa zwykłe wył. schodowe, po zapaleniu którymkolwiek wszystkich lamp gasimy którymkolwiek.
Lamp może być tyle ile wytrzyma instalacja i wyłączniki.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7083
Helped: 301
Post rating: 83
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#7 30 Aug 2009 21:10    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał-
Quote:
Co to jest AW przy drugiej lampie?

Agencja Wywiadowcza, a może raczej oświetlenie awaryjne (?)... :)

Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje :lol:

Helpful post? + 0
Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 4
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#8 30 Aug 2009 21:11    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.

Helpful post? + 0
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16881
Helped: 552
Post rating: 82
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#9 30 Aug 2009 21:11    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jeden na L drugi na N.

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#10 30 Aug 2009 21:12    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Oprawa awaryjna djae do myślenia :-)

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7083
Helped: 301
Post rating: 83
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#11 30 Aug 2009 21:14    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Nie wiem w czym problem. Układ schodowy i do tego oprawa awaryjna która załącza się w chwili zaniku napięcia w ogóle... (nie przez wył. schodowy).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#12 30 Aug 2009 21:14  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh wrote:
Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.


Zapalają się jednocześnie a po zaniku napięcia świeci awaryjna.

Helpful post? + 0
Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 4
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#13 30 Aug 2009 21:17    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 wrote:
...Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje :lol:

To już wolę szaradziarskie niż bezstresowe typu jak B wybija to daj C, a jak C wybija to daj D, a jak D wybija to daj drut zbrojeniowy, i daj RCD, najlepiej kilka, musisz rwać ściany bo inaczej się nie da, itp, itd. :D

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#14 30 Aug 2009 21:18    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?

Helpful post? + 0
Back to top
_LBX_
Level 22
Joined: 21 Aug 2009
Posts: 664
Helped: 17
_LBX_
Level 22
Post#15 30 Aug 2009 21:21    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


tak powinna się wyłączyć jak nie będzie prądu. Ja bym dał kabel od zasilania przed wyłącznikiem

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7083
Helped: 301
Post rating: 83
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#16 30 Aug 2009 21:22    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek-
Quote:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu


Właśnie nie. Załącza się normalnie z tamtymi oprawami, ale jest doprowadzona czwarta żyła (przewód fazowy), więc po zaniku napięcia w ogóle (na przewodzie zasilającym- ciągle) załączy się moduł awaryjny- zasilanie oprawy z akumulatorka. Też przeoczyłem czwartą żyłę :wink:

sq9jjh- I to jest smutne i niebezpieczne :idea:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#17 30 Aug 2009 21:24  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek wrote:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?


Sterowanie lamp odbywa się po przez wył. schodowe a po zaniku napięcia świeci oprawa awaryjna.

Helpful post? + 0
Back to top
_LBX_
Level 22
Joined: 21 Aug 2009
Posts: 664
Helped: 17
_LBX_
Level 22
Post#18 30 Aug 2009 21:25    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Przepraszam, że pytam ale nie łatwiej było by skonstruować lampę awaryjną która załączała by się gdy nie ma fazy przed wyłącznikiem?

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7083
Helped: 301
Post rating: 83
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#19 30 Aug 2009 21:30    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#20 30 Aug 2009 21:34    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 wrote:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)


Narysuj :-) tak żeby pasowały ilości żył

Helpful post? + 0
Back to top
_LBX_
Level 22
Joined: 21 Aug 2009
Posts: 664
Helped: 17
_LBX_
Level 22
Post#21 30 Aug 2009 21:34    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kontrola zasilania to ta dioda która cały czas świeci?

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#22 30 Aug 2009 21:41    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?

Nie rysowałem PE żeby nie gmatwać. ale wychodzi mi 6 żył pomiędzy wyłącznikami. Gdzie robię błąd?

Helpful post? + 0
Back to top
sq9jjh
Specjalista elektryk
Location: Wodzisław Śląski
Joined: 09 Jun 2007
Posts: 1484
Helped: 95
Post rating: 4
sq9jjh
Specjalista elektryk
Post#23 30 Aug 2009 21:44    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l wrote:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? :D

Helpful post? + 0
Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#24 30 Aug 2009 21:47  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 wrote:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)


Jeśli wiesz to narysuj :D

Do oprawy awaryjnej dochodzą 4 żyły
L - z 2 schodowego
L1 - sprzed pierwszego schodowego ( stała faza )
N - neutralny
PE - ochrona

A między pierwszą lampą a drugim schodowym jest tylko 5 żył a nie 6.

Przy 6 żyłach by to wyglądało tak:
L - z 2 schodowego ( do zasilenia lampy )
L1- sprzed pierwszego schodowego ( stała faza do AW)
N - neutralny
PE - ochrona
1L - korespondencja 1 z 1 schodowego
2L - korespondencja 2 z 1 schodowego

Tych lamp może być np. 7 między wyłącznikami

Helpful post? + 0
Back to top
keszan
Level 20
Location: Żyrardów
Joined: 23 Mar 2009
Posts: 508
Helped: 32
Post rating: 15
keszan
Level 20
Post#25 30 Aug 2009 21:49    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.

Helpful post? + 0
Back to top
remik_l
Level 29
Location: Łódź
Joined: 11 Jun 2007
Posts: 1152
Helped: 144
Post rating: 66
remik_l
Level 29
Post#26 30 Aug 2009 21:51  Topic author   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh wrote:
remik_l wrote:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? :D


Nie aż tak daleko to inst. nie robiłem :D

W pracy właśnie tak robimy że kładziemy jeden przewód 5x1.5 po klatce ( zamiast 2x3x1.5) między wyłącznikami i robimy tylko oczka żeby łączyć w lampach.

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#27 30 Aug 2009 21:52    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


keszan wrote:
Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.


To rozplątaj mnie :-) jeżeli wiesz jak.

Z notatnika elektrodowca:
22:58 - wszyscy poszli przespać się z problemem. :-)

Helpful post? + 0
Back to top
Alana
Level 37
Location: Gdańsk
Joined: 28 Jul 2002
Posts: 3105
Helped: 360
Post rating: 94
Alana
Level 37
Post#28 31 Aug 2009 01:33Helpful post    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?
Mysle ze to o to chodzi...

Helpful post? + 0
Back to top
kpp_jacek
Level 22
Location: Brzeg
Joined: 03 Aug 2007
Posts: 579
Helped: 31
Post rating: 21
kpp_jacek
Level 22
Post#29 31 Aug 2009 07:42    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Alana wrote:

Mysle ze to o to chodzi...


No i chyba wszystko się zgadza :-). Człowiek to się jednak uczy całe życie :-).

Remik_I jakią przewidziałeś nagrodę?

Helpful post? + 0
Back to top
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Location: Wielkopolska
Joined: 25 Oct 2007
Posts: 7083
Helped: 301
Post rating: 83
Akrzy74
Admin Elektroenergetyka
Post#30 31 Aug 2009 15:00Helpful post    

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Widzę, że się spóźniłem...Odręczny, ale jest
Zagadka. Jak to połączyć?

remik_I napisał:
Quote:
Jeśli wiesz to narysuj

Wczoraj nie czytałem Twojego postu- gdybym przeczytał- już wczoraj umieściłbym rysunek (przygotowany wczoraj) :wink:

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Zagadka. Jak to połączyć? 123  Next
Page 1 of 3

Similar topics to zagadka. Jak to połączyć?

Zagadka - jak złożyć ten przełącznik 1A 220V produkcji ZSSR? (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.098 seconds