Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zagadka. Jak to połączyć?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Zagadka. Jak to połączyć?
Autor
Wiadomość
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 30 Sie 2009 20:38   

Zagadka. Jak to połączyć?


Tak jak w temacie. Jest taki schemat jednokreskowy. Dodam, że gdy lampa nie świeci nie ma fazy na trzonku i gwincie.

Zagadka. Jak to połączyć?
Powrót do góry
   
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 685

Post#2 30 Sie 2009 20:47   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Ale do czego to ma służyć? Powiedz to Ci pomogę.
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 30 Sie 2009 20:55   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jest to instalacja klatki schodowej zrealizowana dwoma wył. schodowymi.
Rozwiązanie znam.

Ta zagadka jest dla Was.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sie 2009 20:55   





Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#4 30 Sie 2009 20:58   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Żeby uściślić: dwa zwykłe wyłączniki schodowe którymi zapala i gasi się obydwie żarówki na raz?
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#5 30 Sie 2009 21:01   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Witam. A co w tym układzie takiego zagadkowego?. Co to jest AW przy drugiej lampie?
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#6 Post autora tematu 30 Sie 2009 21:07   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Na końcu jest oprawa awaryjna.
Dwa zwykłe wył. schodowe, po zapaleniu którymkolwiek wszystkich lamp gasimy którymkolwiek.
Lamp może być tyle ile wytrzyma instalacja i wyłączniki.
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6950
Miasto: Wielkopolska

Post#7 30 Sie 2009 21:10   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał-
Cytat:
Co to jest AW przy drugiej lampie?

Agencja Wywiadowcza, a może raczej oświetlenie awaryjne (?)... :)

Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje :lol:
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#8 30 Sie 2009 21:11   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.
Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14565
Miasto: Stalowa Wola

Post#9 30 Sie 2009 21:11   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Jeden na L drugi na N.
Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#10 30 Sie 2009 21:12   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Oprawa awaryjna djae do myślenia :-)
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6950
Miasto: Wielkopolska

Post#11 30 Sie 2009 21:14   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Nie wiem w czym problem. Układ schodowy i do tego oprawa awaryjna która załącza się w chwili zaniku napięcia w ogóle... (nie przez wył. schodowy).
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#12 Post autora tematu 30 Sie 2009 21:14   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał:
Która co, zapala się i gaśnie razem z pierwszą oprawą, a po zaniku napięcia zapala się automatycznie?.


Zapalają się jednocześnie a po zaniku napięcia świeci awaryjna.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sie 2009 21:14   





Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#13 30 Sie 2009 21:17   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
...Ps. Ostatnio na forum "królują" zagadki...Widać, takie szaradziarskie forum nam się kreuje :lol:

To już wolę szaradziarskie niż bezstresowe typu jak B wybija to daj C, a jak C wybija to daj D, a jak D wybija to daj drut zbrojeniowy, i daj RCD, najlepiej kilka, musisz rwać ściany bo inaczej się nie da, itp, itd. :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sie 2009 21:17   





Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#14 30 Sie 2009 21:18   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?
Powrót do góry
   
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 685

Post#15 30 Sie 2009 21:21   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


tak powinna się wyłączyć jak nie będzie prądu. Ja bym dał kabel od zasilania przed wyłącznikiem
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6950
Miasto: Wielkopolska

Post#16 30 Sie 2009 21:22   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek-
Cytat:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu


Właśnie nie. Załącza się normalnie z tamtymi oprawami, ale jest doprowadzona czwarta żyła (przewód fazowy), więc po zaniku napięcia w ogóle (na przewodzie zasilającym- ciągle) załączy się moduł awaryjny- zasilanie oprawy z akumulatorka. Też przeoczyłem czwartą żyłę :wink:

sq9jjh- I to jest smutne i niebezpieczne :idea:
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#17 Post autora tematu 30 Sie 2009 21:24   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


kpp_jacek napisał:
Rozumiem, że oprawa awaryjna powinna zapalić się tylko wtedy gdy nastąpi zanik napięcia, a nie po wyłaczeniu wyłącznikiem?


Sterowanie lamp odbywa się po przez wył. schodowe a po zaniku napięcia świeci oprawa awaryjna.
Powrót do góry
   
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 685

Post#18 30 Sie 2009 21:25   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Przepraszam, że pytam ale nie łatwiej było by skonstruować lampę awaryjną która załączała by się gdy nie ma fazy przed wyłącznikiem?
Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6950
Miasto: Wielkopolska

Post#19 30 Sie 2009 21:30   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)
Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#20 30 Sie 2009 21:34   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)


Narysuj :-) tak żeby pasowały ilości żył
Powrót do góry
   
_LBX_
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 685

Post#21 30 Sie 2009 21:34   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kontrola zasilania to ta dioda która cały czas świeci?
Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#22 30 Sie 2009 21:41   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?

Nie rysowałem PE żeby nie gmatwać. ale wychodzi mi 6 żył pomiędzy wyłącznikami. Gdzie robię błąd?
Powrót do góry
   
sq9jjh
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 1515
Miasto: Wodzisław Śląski

Post#23 30 Sie 2009 21:44   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


remik_l napisał:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? :D
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#24 Post autora tematu 30 Sie 2009 21:47   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Akrzy74 napisał:
remik_l- Dalej nie rozumiem sensu tej zagadki- jest prosta jak budowa cepa. Układ schodowy (między wyłącznikami) a do ostatniej oprawy dodatkowo doprowadzony przewód fazowy (4 żyły)- oprawy awaryjne wymagają ciągłego zasilania- kontrola zasilania.

Ps.To jest temat dla początkujących... :)


Jeśli wiesz to narysuj :D

Do oprawy awaryjnej dochodzą 4 żyły
L - z 2 schodowego
L1 - sprzed pierwszego schodowego ( stała faza )
N - neutralny
PE - ochrona

A między pierwszą lampą a drugim schodowym jest tylko 5 żył a nie 6.

Przy 6 żyłach by to wyglądało tak:
L - z 2 schodowego ( do zasilenia lampy )
L1- sprzed pierwszego schodowego ( stała faza do AW)
N - neutralny
PE - ochrona
1L - korespondencja 1 z 1 schodowego
2L - korespondencja 2 z 1 schodowego

Tych lamp może być np. 7 między wyłącznikami
Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#25 30 Sie 2009 21:49   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1059
Miasto: Łódź

Post#26 Post autora tematu 30 Sie 2009 21:51   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


sq9jjh napisał:
remik_l napisał:
A ta szkoła to gdzie jest ? Na Syberii gdzie temperatura w klasie jest -40C i wsp. temperaturowy jest 4 ???

A może ta klatka jest właśnie w tej szkole? :D


Nie aż tak daleko to inst. nie robiłem :D

W pracy właśnie tak robimy że kładziemy jeden przewód 5x1.5 po klatce ( zamiast 2x3x1.5) między wyłącznikami i robimy tylko oczka żeby łączyć w lampach.
Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#27 30 Sie 2009 21:52   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


keszan napisał:
Kol.kpp_jacek.
Poplątałeś się.


To rozplątaj mnie :-) jeżeli wiesz jak.

Z notatnika elektrodowca:
22:58 - wszyscy poszli przespać się z problemem. :-)
Powrót do góry
   
Alana
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lip 2002
Posty: 2765
Miasto: Gdańsk

Post#28 31 Sie 2009 01:33pomocny post - solucja   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Zagadka. Jak to połączyć?
Mysle ze to o to chodzi...
Powrót do góry
   
kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 309
Miasto: Brzeg

Post#29 31 Sie 2009 07:42   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Alana napisał:

Mysle ze to o to chodzi...


No i chyba wszystko się zgadza :-). Człowiek to się jednak uczy całe życie :-).

Remik_I jakią przewidziałeś nagrodę?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2009 07:42   





Powrót do góry
   
Akrzy74
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 25 Paź 2007
Posty: 6950
Miasto: Wielkopolska

Post#30 31 Sie 2009 15:00pomocny post - solucja   

Re: Zagadka. Jak to połączyć ?


Widzę, że się spóźniłem...Odręczny, ale jest
Zagadka. Jak to połączyć?

remik_I napisał:
Cytat:
Jeśli wiesz to narysuj

Wczoraj nie czytałem Twojego postu- gdybym przeczytał- już wczoraj umieściłbym rysunek (przygotowany wczoraj) :wink:
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Zagadka. Jak to połączyć?
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Zagadka - jak złożyć ten przełącznik 1A 220V produkcji ZSSR? (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS