Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Szyby elektryczne + przekaźnik


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners ->Szyby elektryczne + przekaźnik Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#1 31 Aug 2009 14:24  Topic author   

Szyby elektryczne + przekaźnik


Witam mam problem z podlaczniem przełacznika podnoszenia szyb przez przekaznik z silniczkiem podnosznia szyby. Problem jest taki ze spalil mi sie układ sterujacy do silniczka ale sam silnik działa po podlaczniu na krótko do przełacznika działa ale po pewnym czasie uszkadza sie przelacznik,wiec musze zastosowac przekaznik tylko jak to podlaczyc z z przekaznikiem.Prosił bym o mały schemacik podlacznia.Dzieki http://img387.imageshack.us/img387/7648/p1090043.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/5966/p1090049.jpg

oraz schemat przkaznika http://img387.imageshack.us/img387/8493/przekaznik4254.jpg

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
edberg
Level 29
Location: Tychy
Joined: 12 Feb 2005
Posts: 1149
Helped: 120
Post rating: 13
edberg
Level 29
Post#2 31 Aug 2009 15:07    

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ta elektronika prawdopodobnie wykrywała przeciążenie na silniku i ograniczała prąd. Jak podłączysz to przez przekaźnik spalisz silnik lub uszkodzisz mechanizm.

Helpful post? + 0
Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#3 31 Aug 2009 16:59  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ale jednak bym prosił o jakis schemacik podlaczenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bromhit
Level 16
Location: Chrosna
Joined: 02 Nov 2008
Posts: 142
Helped: 17
Post rating: 4
bromhit
Level 16
Post#4 31 Aug 2009 18:45    

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Żeby działało góra, dół potrzebne są dwa przekaźniki, chociaż może być jeden na podnoszenie, bo wtedy silnik pobiera większy prąd.
Przekaźnik trzeba wpiąć w przewód idący z przełącznika do silnika na którym, podczas podnoszenia jest plus.

85 - przeącznik (przewód który powinien iść do silnika)
86 - masa
30 -silnik
87a - masa
87 - plus
I analogicznie dla opuszczania.

Helpful post? + +1
Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#5 02 Sep 2009 14:55  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ok ale prosił bym o przekazanie swoich myśli na ten prosty schemacik jaki + jaki - i gdzie i do czego.Szyby elektryczne + przekaźnik
lub http://img524.imageshack.us/i/schematj.jpg

Helpful post? + 0
Back to top
MACIEK_M
Level 27
Location: Uć
Joined: 03 Jul 2003
Posts: 874
Helped: 76
Post rating: 25
MACIEK_M
Level 27
Post#6 02 Sep 2009 22:12    

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Przykładowy schemat połączeń dla jednego silnika masz tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6973580#6973580

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#7 03 Sep 2009 10:40  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Zależy mi na tym żeby ktoś dorysował do mojego schematu polaczenia chyba nie jest duzo pracy.Tylko żeby działało :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MACIEK_M
Level 27
Location: Uć
Joined: 03 Jul 2003
Posts: 874
Helped: 76
Post rating: 25
MACIEK_M
Level 27
Post#8 03 Sep 2009 11:06    

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Czy będzie działało to zależy jak to poskładasz. Schemat ( obrazek ) masz w moim linku wyżej. Jeśli masz z tym problem to się lepiej za to nie bierz. Musz dobrać przewody, podstawki, polutować lub pozaciskać złacza, podłączyć się do oryginalnej instalacji, trochę MUSISZ wiedzeć, żeby auto się nie spaliło.

Helpful post? + 0
Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#9 03 Sep 2009 11:21  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Oj trudno kupie inne auto mam ac :)a mógł byś ten mój przerobić zajmie ci to 2 min.pliss

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#10 07 Sep 2009 16:48  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Moze jednak ktoś pomoże ???

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

OK to proszę o weryfikacje tego schematu.
Szyby elektryczne + przekaźnik

Dodano po 1 [minuty]:

Plus do przełącznika źle narysowałem powinien być za bezpiecznikiem

Helpful post? + 0
Back to top
MACIEK_M
Level 27
Location: Uć
Joined: 03 Jul 2003
Posts: 874
Helped: 76
Post rating: 25
MACIEK_M
Level 27
Post#11 07 Sep 2009 23:51    

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


W zasadzie prawidłowo, brak podłączenia 87 przekaźnika 2 do +.
Quote:
A co tutaj ???????????

A co jest podłączone? Są różne przełączniki szyb i mają różne wyprowadzenia. Układ działa więc nie zmieniaj podłączeń przełącznika, weż z niego + i masę. Przekaźniki zamontuj na przewodach do silnika.

Helpful post? + 0
Back to top
bos1983
Level 8
Joined: 27 Mar 2008
Posts: 10
bos1983
Level 8
Post#12 08 Sep 2009 09:22  Topic author   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Myśle ze tak ma być .
Szyby elektryczne + przekaźnik

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Szyby elektryczne + przekaźnik
Page 1 of 1

Similar topics to szyby elektryczne + przekaźnik

Golf IV - nie działają elektryczne szyby warjują po przekładce na elektryczne. (2)
elektryczne szyby podłaczenie 2 przycisków do jednej szyby (25)
Elektryczne szyby ?? (1)
Elektryczne szyby (11)
Szyby elektryczne (6)
VW 4 elektryczne szyby (2)
szyby elektryczne (2)
Elektryczne szyby (22)
Elektryczne szyby VW Passat (6)
Elektryczne szyby w maluchu??? (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.067 seconds