Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Szyby elektryczne + przekaźnik


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Szyby elektryczne + przekaźnik
Autor
Wiadomość
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#1 Post autora tematu 31 Sie 2009 14:24   

Szyby elektryczne + przekaźnik


Witam mam problem z podlaczniem przełacznika podnoszenia szyb przez przekaznik z silniczkiem podnosznia szyby. Problem jest taki ze spalil mi sie układ sterujacy do silniczka ale sam silnik działa po podlaczniu na krótko do przełacznika działa ale po pewnym czasie uszkadza sie przelacznik,wiec musze zastosowac przekaznik tylko jak to podlaczyc z z przekaznikiem.Prosił bym o mały schemacik podlacznia.Dzieki http://img387.imageshack.us/img387/7648/p1090043.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/5966/p1090049.jpg

oraz schemat przkaznika http://img387.imageshack.us/img387/8493/przekaznik4254.jpg
Powrót do góry
   
edberg
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Lut 2005
Posty: 1137
Miasto: zawiercie/tychy

Post#2 31 Sie 2009 15:07   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ta elektronika prawdopodobnie wykrywała przeciążenie na silniku i ograniczała prąd. Jak podłączysz to przez przekaźnik spalisz silnik lub uszkodzisz mechanizm.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2009 15:07   





Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#3 Post autora tematu 31 Sie 2009 16:59   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ale jednak bym prosił o jakis schemacik podlaczenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2009 16:59   





Powrót do góry
   
bromhit
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 138
Miasto: Chrosna

Post#4 31 Sie 2009 18:45   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Żeby działało góra, dół potrzebne są dwa przekaźniki, chociaż może być jeden na podnoszenie, bo wtedy silnik pobiera większy prąd.
Przekaźnik trzeba wpiąć w przewód idący z przełącznika do silnika na którym, podczas podnoszenia jest plus.

85 - przeącznik (przewód który powinien iść do silnika)
86 - masa
30 -silnik
87a - masa
87 - plus
I analogicznie dla opuszczania.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2009 18:45   





Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#5 Post autora tematu 02 Wrz 2009 14:55   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Ok ale prosił bym o przekazanie swoich myśli na ten prosty schemacik jaki + jaki - i gdzie i do czego.Szyby elektryczne + przekaźnik
lub http://img524.imageshack.us/i/schematj.jpg
Powrót do góry
   
MACIEK_M
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lip 2003
Posty: 578
Miasto: Uć

Post#6 02 Wrz 2009 22:12   

Re: Szyby elektryczne + przkaznik helpp


Przykładowy schemat połączeń dla jednego silnika masz tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6973580#6973580
Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#7 Post autora tematu 03 Wrz 2009 10:40   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Zależy mi na tym żeby ktoś dorysował do mojego schematu polaczenia chyba nie jest duzo pracy.Tylko żeby działało :)
Powrót do góry
   
MACIEK_M
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lip 2003
Posty: 578
Miasto: Uć

Post#8 03 Wrz 2009 11:06   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Czy będzie działało to zależy jak to poskładasz. Schemat ( obrazek ) masz w moim linku wyżej. Jeśli masz z tym problem to się lepiej za to nie bierz. Musz dobrać przewody, podstawki, polutować lub pozaciskać złacza, podłączyć się do oryginalnej instalacji, trochę MUSISZ wiedzeć, żeby auto się nie spaliło.
Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#9 Post autora tematu 03 Wrz 2009 11:21   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Oj trudno kupie inne auto mam ac :)a mógł byś ten mój przerobić zajmie ci to 2 min.pliss
Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#10 Post autora tematu 07 Wrz 2009 16:48   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Moze jednak ktoś pomoże ???

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

OK to proszę o weryfikacje tego schematu.
Szyby elektryczne + przekaźnik

Dodano po 1 [minuty]:

Plus do przełącznika źle narysowałem powinien być za bezpiecznikiem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Wrz 2009 16:48   





Powrót do góry
   
MACIEK_M
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 03 Lip 2003
Posty: 578
Miasto: Uć

Post#11 07 Wrz 2009 23:51   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


W zasadzie prawidłowo, brak podłączenia 87 przekaźnika 2 do +.
Cytat:
A co tutaj ???????????

A co jest podłączone? Są różne przełączniki szyb i mają różne wyprowadzenia. Układ działa więc nie zmieniaj podłączeń przełącznika, weż z niego + i masę. Przekaźniki zamontuj na przewodach do silnika.
Powrót do góry
   
bos1983
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 11

Post#12 Post autora tematu 08 Wrz 2009 09:22   

Re: Szyby elektryczne + przekaźnik


Myśle ze tak ma być .
Szyby elektryczne + przekaźnik
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> Szyby elektryczne + przekaźnik
Strona 1 z 1
Podobne tematy
szyby elektryczne (2)
VW 4 elektryczne szyby (2)
Szyby elektryczne (6)
Elektryczne szyby (11)
Elektryczne szyby ?? (1)
elektryczne szyby podłaczenie 2 przycisków do jednej szyby (20)
Golf IV - nie działają elektryczne szyby warjują po przekładce na elektryczne. (2)
Elektryczne szyby (22)
Elektryczne szyby VW Passat (6)
Elektryczne szyby w maluchu??? (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony