| Author |
Kłosiol Poziom 21

|
02 Sep 2009 00:19 Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Witam,
potrzebuje kupić drukarkę laserową do małej firmy.
Drukarka ma kosztować około 300-350 zł max i ma być tania w użytkowaniu ( dostępność dużych tanich zamienników tonerów itp )
Na drukarce będą drukowane głownie faktury oraz jakieś projekty z Auto Cada....
Miesięczny wydruk to około 500-800 stron.
Co polecacie dobrego i taniego w eksploatacji. Sprzęt ma być nowy z gwarancją.
Proszę osoby znające się na rzeczy o jakieś konkretne propozycje ...
Chce taką drukarkę, żeby dało się kupić - napełnić tonery bez problemu ... ( Mowa o jakiś bebnach, chipach itp... )
Pozdrawiam i czekam na propozycje.
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
02 Sep 2009 08:41 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
AutoCad-a ? Na A4 ? Hmmmm... Ale cóż, jak ma być nowa , tania i bez chipa to tylko XEROX Phaser 3117. Kupuj póki jeszcze są...
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Sep 2009 08:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
endriuf Poziom 23

Joined: 30 Aug 2007 Posts: 3927 Location: Tomaszów Mazowiecki
|
02 Sep 2009 08:47 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Popieram copyman. Jedynie rolka poboru sprawia kłopoty. Ale jej wymiana nie jest kosztowna i trudna. Poza tym banalna regeneracja tonera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
03 Sep 2009 00:02 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
| copyman wrote: |
AutoCad-a ? Na A4 ? Hmmmm...
|
Tzn będą drukowane rysunki z jakichś pomiarów na A4.
Zobaczę czy są te drukarki gdzieś w sklepie w Chorzowie lub okolicy bo wole kupić na miejscu niż na allegro a jak nie będzie to kupie na allegro...
Czyli nie brac nic innego tylko tego Xeroxa ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel1812 Poziom 20

|
03 Sep 2009 00:31 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
A ja polecam HP 2200 lub 4000 - dobra jakość druku, duplex, duże - do 10tys stron, tanie tonery, tanie i łatwo dostępne zarówno części jak i materiały do regeneracji tonerów, łatwodostępne poradniki jak napełnić toner, przez wielu te drukarki polecane jako nie do zajechania. Choć leciwe, bez trudu wytrzymują przebiegi rzędu setek tysięcy stron. Prędkość druku 18stron na minutę. Czego chcieć więcej od drukarki. Jeśli ma być dla firmy można bez problemu kupić z fakturą i gwarancją. Sam mam HP 4000 z duplexem i siecią - na żadną inną bym jej nie zamienił. Na pewno jest lepsza od niejednej nowej za te same pieniądze.
Jeśli tylko ma się na nią miejsce to naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać.
|
|
| Back to top |
|
 |
santera Poziom 11

|
03 Sep 2009 09:21 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Te modele nie są już najnowsze, to prawda, ale z tego co widzę, wciąż masa ludzi je kupuje i nie ma większych problemów. A co do tonerów, tuszów i innych rzeczy koniecznych do regeneracji, to zerknij na sklep.drtusz.pl, bo tam są zdecydowanie najtańsze. Możesz jeszcze rozważyć HP z serii 5500 (h5550 lub h5555). Ma więcej pamięci RAM, wifi.. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
03 Sep 2009 10:11 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
2200 są nie do zabicia do tego jakiś jetdirect i do firmy idealne.
Może być używka. Mają zamknięty podajnik papieru i przez to żaden spinacz do środka nie wpadnie. Ramu zawsze można do tego dołożyć.
W tej cenie polecam ten model. Znajomy w biurze posiada 2 takie (używki) i są bezobsługowe, wcześniej miał 3 atramentówki i igłówkę wywalił 2 atramentówki i igłówkę i jest szczęśliwym człowiekiem (atramentówki to był dodatkowy kłopot bo każda inna). W krótkim czasie na samej oszczędności na tuszu na siebie zarobiły.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Sep 2009 10:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
04 Sep 2009 17:08 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Witam,
mimo wszystko kupie XEROX Phaser 3117 ... jest do kupienia za 280 zł więc myślę, że cena ok. Nowa to nowa ...
Odbiór osobisty ... tylko koleś z allegro nie odp. na maila z pytaniem o fakturę, realizację gwarancji a tel. włączony od 8 do 16 od poniedziałku do piątku !!! Poczekam do poniedziałku bo wole odebrać osobiście tu na miejscu niż czekać na wysyłkę .....
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel1812 Poziom 20

|
06 Sep 2009 02:51 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Xerox Phaser 3117 a HP 4000 to tak jakby porównywać starszego Mercedesa do nowego Malucha. Te maszyny są z zupełnie innej półki cenowej, produkowane w Europie, a nie w Chinach jak obecnie wszystko i bardzo udane, co potwierdza wiele osób eksploatujących je na przestrzeni 10 lat.
HP mają RJ45 - w ten sposób jedna drukarka jest na kilka kompów. Ponadto do firmy przydatny jest automatyczny druk dwustronny.
Dostępność części i akcesoriów, wydajność, bezawaryjność i fakt, że niektórzy sprzedający dają pół roku gwarancji na maszyny o wysokich przebiegach świadczy najlepiej o ich niezawodności. Zastanów się jeszcze raz dokładnie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
wladek83 Poziom 22

|
06 Sep 2009 12:47 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
:arrow: Kłosiol : czy nie zastanawia ciebie fakt, dlaczego cena paroletniej, używanej drukarki nie jest niższa niż ceny "nówki sztuki" za 280,- zł ? Właśnie chodzi o to, jak podkreśla mój przedmówca, że te starsze są wykonane z najlepszych materiałów i przeznaczone do ciężkiej, niezawodnej pracy liczonej w setkach tysięcy kopii. A to co teraz zalega półki to zwykła pogoń za cięciem jakości materiałów, bo klient szuka taniej drukarki. Poczytaj o problemach posiadaczy tych rachitycznych zabaweczek z tonerkami na 700 - 1000 stron. Cały czas narzekania na jakość wydruków i na regenerację.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2009 12:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
06 Sep 2009 15:22 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
| copyman wrote: |
AutoCad-a ? Na A4 ? Hmmmm... Ale cóż, jak ma być nowa , tania i bez chipa to tylko XEROX Phaser 3117. Kupuj póki jeszcze są...
C. |
Kolega zaproponował mi taka nowa drukarkę jako dobrą...
A sprawa wygląda tak ... koleś ma mała firmę i drukuje jakieś faktury co miesiąc w domu.... max ok.200 na m-c ale założyłem, że może być więcej 500-800 str. w przyszłości.
On chce nowa drukarkę z gwarancja bo będzie tak, że kupie mu używkę drukarkę od nie wiadomo kogo i coś się stanie i będzie miał do mnie pretensje... Nowe to nowe....
Czy każda nowa drukarka to szajs ..??? Chyba nie ...
W testach drukarek ten Xerox wypada dobrze ....
A tak to ma nówkę drukarkę z gwarancja i spokój....
Startowy toner na 1000 stron a napełniany do pełna na 3000 stron mogę mieć za 70 zł... To chyba dobra cena eksploatacji....
Wcześniej koles miał jakis shit Canon kombajn - kupił za nowe 180 zł a za tusze raz w miesiącu placił 150 zł 8-O.
To w takim razie co mozna kupic nowego sensownego bez chipa w tej cenie .... ?? Chyba nic.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel1812 Poziom 20

|
06 Sep 2009 15:30 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Kupując używkę też masz pół roku gwarancji i sprawdzoną przez lata niezawodność oraz dostępność WSZYSTKICH, stosunkowo tanich części. Żadna tania nowa drukarka nie ma tych dwóch ostatnich cech. Nie porównuj atramentówki wykorzystywanej do czarno-białego druku do lasera, bo to tak, jakbyś Syrenkę chciał do Mercedesa porównywać, więc jeśli znajomy narzekał na atrament to do HP 4000 wyda 100zł albo i mniej jak sam dosypie na toner 10.000 stron. Koszt druku jednej strony - około 1gr. Przy dużej ilości wydruków ten parametr jest vbardzo ważny...
Jeszcze jedno - niech kolega poszuka posty zawiedzionych użytkowników starszych HP. Trzeba pamiętać, że te drukarki są przez lata na rynku, wię gdyby były nic nie warte, to nazbierałyby wiele nieprzychylnych opinii.
Poza tym niech kolega sobie kliknie ten link: http://allegro.pl/search.php?string=hp+4000&search_type=1&closed=1&category=14564&location_radio=2&state=0&st=gtext&order=bd&buy=0&price_from=&price_to=
i zobaczy, ile tych drukarek się sprzedaje, a to o czymś świadczy.
Do moderatora, link nie jest do aukcji, ale do szukania, więc nie jest to link krótkotwały.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
06 Sep 2009 15:50 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
:arrow: Pawel1812
Dzięki za pomoc ... postaram się przejść gdzieś tu u nas po sklepach - komisach i może kupie osobiście takiego HP-ka.....
Tylko skąd będę wiedział, że nie kupie zjeb .....drukarki z przebiegiem 150-200 tys. i coś padnie za chwile....a z gwarancji okaże sie, że to element eksploatacyjny i musze go sobie sam wymienić na własny koszt....
Cały czas byłem za Xeroxem a TY mi teraz namieszałeś ... :D
Na allegro nikt nie ma na sprzedaż takiego Hp-ka z moich stron ....
|
|
| Back to top |
|
 |
wladek83 Poziom 22

|
06 Sep 2009 16:10 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Po przeczytaniu wszystkiego w tym temacie za nic nie mogę pojąć po co go zakładałeś ? Niby pytasz co kupić a przekonujesz nas co do kupna Xeroxa. Nie powiedziałem, że wszystko to chłam. Wskazałem jedynie na najtańszy segment, gdzie drukarka kosztuje mniej niż kartridż do prawdziwej drukarki. Każdy produkt tworzy się pod określonego klienta, jego potrzeby, zadania. Inna drukarka dla ucznia szkoły średniej do wydruku kilkustronicowych prac, inna dla studenta, jeszcze inna dla projektanta CAD. Inne wymagania stawia się również drukarkom gdy chcemy wykorzystać je do drukowania płytek czy też wydruków na folii. Nie słyszałem o takiej, która łączy wszystkie te cele. Piszesz - "co nówka to nówka" , tak, na gwarancji, lecz co po jej zakończeniu ? Drukarka na chodnik, jak Niemczech, bo naprawa nieopłacalna. Wiec zrób jak uważasz, mnie nie przekonasz do kupna plastikowych zabawek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3755 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
06 Sep 2009 16:27 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Jak szukasz drukarki to najpierw przegoogluj i obdzwoń lokalne serwisy drukarek bo one nimi często handlują bo to są sprzęty na które się trafiają klienci.
Po drugie kupisz na miejscu, wiesz gdzie kupiłeś jak się zepsuje to wiesz gdzie serwis i zawsze możesz się umówić na wydłużenie gwarancji itp.
Drukarka z takiego serwisu mimo ze używka najczęściej jest jest ładnie wypucowana przeglądnięta i wyczyszczona w środku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel1812 Poziom 20

|
06 Sep 2009 16:47 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Dla tych drukarek przebiegi rzędu 150 - 200 tys to raczej nic niezwykłego. Po 200.000 producent przewiduje pierwszą konserwację.
Jeśli w gwarancji nie jest napisane, żę nie obejmuje elementów eksploatacyjnych to nie ma problemu i można być pewnym takiej drukarki. Poza tym elementy eksploatacyjne są na tyle tanie, że jak cos padnie to za małe pieniądze można wymienić, czego nie można powiedzieć o drukarkach nowych - jak tam coś padnie, to z reguły wogóle się nie opłaci naprawiać tak jak przedmówca napisał i taka ląduje na niemieckim chodniku.
Co do zakupu na allegro to moim zdaniem można zamówić, przynajmniej ja zamówiłem i jest OK. Jest tylko jedna rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę - jak kurier przywiezie koniecznie DOKŁADNIE obejrzeć, czy nie ma uszkodzeń transportowych, ktore przy tej wadze i braku oryginalnego opakowania może się zdarzyć.
Zwróć uwagę, aby drukarka miała gniazdo sieciowe RJ45 i duplex. Zwykle takie są o parę zł droższe, ale naprawdę warto.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
07 Sep 2009 21:36 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Siemka,
zaproponowałem kolesiowi takiego Hp-ka w używce ale powiedział, że nie chce.... Chce nową drukarkę i to szybko więc kupiłem tego Xeroxa za 280 zł.
Chciał to ma.... ja już nie będę biegał po całej okolicy za drukarką :D
Jeszcze nic nie wydrukowałem ale jak sprawdzę to dam znać co i jak działa.
Dzięki wszystkim za dobre rady.....
Pozdrawiam
PS.
Nie widzę dostępnych opcji pomógł .... czy coś się zaś zmieniło na elektrodzie ????
|
|
| Back to top |
|
 |
Kłosiol Poziom 21

|
14 Nov 2009 01:05 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Witam ponownie,
Potrzebuje tym razem urządzenia wielofunkcyjnego laserowego w cenie ok 500 - 700 zł max. Oczywiście w miarę tanie w eksploatacji itp...
Urządzenie musi być nowe z gwarancją .....
Ile trzeba dopłacić by mieć takie urządzenie ( jakieś sensowne ) ale drukujące w kolorze
:?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Nov 2009 01:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
musk1979 Poziom 9

|
17 Nov 2009 00:01 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Brother DCP-7030 - ok 520 zł
podobne tylko z podajnikiem do kopiowania
Brother DCP-7040 - ok 680 zł
i najtańszy model na rynku chyba
Samsung SCX-4300 - ok 440 zł
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
17 Nov 2009 01:01 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
To lepiej będzie kupić Samsunga SCX 4521F - masz wszystko - kopiarka, drukarka, skaner i fax. To jest urządzenie mono. Co do koloru - nie mam nic konkretnego ... Poszukaj czegoś z HP - najłatwiej o tonery i ew. zamienniki.
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobstar Poziom 5

|
06 Dec 2009 15:49 Re: Zakup taniej drukarki laserowej mono..... |
|
|
|
Witam serdecznie
również zamierzam zakupić urządzenie wielofunkcyjne
Proszę o info, który z polecanych powyżej (Brother DCP-7030, Brother DCP-7040, Samsung SCX-4300 ) jest najbardziej ekonomiczny w eksploatacji
|
|
| Back to top |
|
 |