| Author |
zwierzak2003 Poziom 8

|
10 Sep 2009 01:39 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
A nie chodzi tutaj przypadkiem o 2 komplety sztuk? To było by bardziej rozsądną interpretacją tego zapisu (tak jak na zdjęciu w 1 komplecie znajdują się 2 diody). Bo trochę bez sensu takto są ceny podane. Skoro można kupować tylko 2k sztuk to dlaczego ceny są podane od jednej sztuki? Jeżeli ceny dotyczą jednego kompletu (1000 sztuk diod) to dlaczego te diody są takie tanie? To jedyne logiczne rozwiązanie dla mnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
El Diablo Poziom 18

|
10 Sep 2009 11:44 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Rewelacja ! Niesamowite wrażenie to robi, ciekawy jestem jakby to wyglądało w formacie XXL :)
|
|
| Back to top |
|
 |
zwierzak2003 Poziom 8

|
10 Sep 2009 15:33 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Odnośnie braku dostępności TDA5140A w przystępnej cenie znalazłem jedną stronę na której ten ukłąd jest w cenie ~10 zł:
http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?user_id=TDA5140
(chyba dobrą stronę znalazłem?)
EDIT:
Nie doczytałem tego:
| Quote: |
| Dostępność: oczekujemy dostawy |
|
|
| Back to top |
|
 |
Sh44dow Poziom 15

|
10 Sep 2009 22:35 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Piękna rzecz ;-)
Powinienem jeszcze gdzieś mieć starego IBMa (40) z uszkodzoną elektroniką i zastanawiam się nad skopiowaniem takiego zegara bo bardzo mi się spodobał. Wykonałbym go na wiekszej płytce umieszczonej z tyłu obudowy, gdyż z moim wzrokiem, brakiem lepszego sprzętu optycznego i niewielkim doświadczeniu z lutownicą nie poradzę sobie z SMD ;-). Mam kilka pytań co do tego układu.
Czy silnik kręci się bez kontroli obrotów, tak jakby to był szczotkowy a synchronizujesz tylko za pomocą czujnika obliczając czas między impulsami?
Czy wystarczy do tego kontroler taki jak ATMega8? Uzyskam na nim wystarczającą rozdzielczość?
Czy istnieje jakiś prostszy czujnik który w takiej sytuacji nie wymagałby dodatkowych układów tylko dawałby 1 impuls przy każdym obrocie? Czy takie czujniki można dostać w zwykłym elektroniku?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
10 Sep 2009 23:15 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Początkowo też miałem umieścić całą elektronikę z tyłu obudowy jednak ostatecznie zdecydowałem się na bardziej kompaktową konstrukcję.
Silnik nie posiada kontroli ani płynnej regulacji obrotów. Częstotliwość pracy ustalana jest za pomocą kondensatorów podłączonych do pinów TDA5140A, zależy ona również od napięcia zasilania cewek silnika. Synchronizacja odbywa się na podanej przez Ciebie zasadzie.
Gdybym nie chciał stosować płynnej regulacji kolorów też bym zastosował Atmegę8, w zupełności by wystarczyła. Ale właśnie wprowadzenie tej dodatkowej funkcji zmusiło mnie do zastosowania kontrolera, który posiada sprzętowe potrójne wyjście output compare z jednego licznika. W ten sposób nie muszę bawić się w programową obsługę PWMa. Jednak myślę, że przy dobrych umiejętnościach programistycznych podobny efekt udałoby się uzyskać na Atmega8. W swoim projekcie w sumie wykorzystuję wszystkie dostępne timery: jeden do mierzenia czasu między obrotami, jeden do odmierzania czasu 1/240 części obrotu, jeden do wspomnianego PWMa i jeden do zliczania przerwań przychodzących z RTC z częstotliwością 4096Hz (bardzo wygodne do odmierzania innych, potrzebnych w programie sekwencji czasowych np. w obsłudze pilota itp.)
W proclocku którego kiedyś robiłem zastosowałem optoelektroniczny czujnik szczelinowy, ale tam konstrukcja mechaniczna wyglądała nieco inaczej. Niemniej jednak był on podłączony bezpośrednio do wejścia mikrokontrolera i działał bez zarzutu. W tym projekcie zastosowałem czujnik odbiciowy i jak pisałem wcześniej testy wykazały, że bezpieczniej będzie zbuforować sygnał pochodzący z tego czujnika. Można ostatecznie próbować dopasować rezystancje w obwodzie kolektora fototranzystora i zasilaniu diody IR w czujniku, ale nie jestem w stanie zagwarantować efektów. Nie wydaje mi się również, żebyś miał jakieś większe problemy z dostępem do tych elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sh44dow Poziom 15

|
11 Sep 2009 00:01 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Właśnie znalazłem starą myszkę. Jak myślisz? Nada się z niej czujnik optyczny (nie wiem jak to sie fachowo nazywa :D ) taki jak ten - http://obrazki.elektroda.net/35_1246873132.jpg - podłączony bezpośrednio?
Timer liczący 1/240 obrotu ustala rozdzielczość orbazu, prawda?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
11 Sep 2009 09:10 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Czujnik wygląda standardowo, powinien się nadać, ale najlepiej sprawdzić.
| Sh44dow wrote: |
| Timer liczący 1/240 obrotu ustala rozdzielczość orbazu, prawda? |
Tak. 240 to dobra liczba, bo ma ładne dzielniki a dodatkowo mieści się na jednym bajcie. Zwiększanie rozdzielczości nie poprawiało już jakości wyświetlanego obrazu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Sep 2009 09:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sh44dow Poziom 15

|
12 Sep 2009 01:00 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Ile jest u Ciebie miejsca między talerzem a podłożem?
Rozebrałem dzisiaj starego IBMa i jest tam dość ciasno żeby wcisnąć LEDy, a między krawędź talerza a obudowę też nic nie wejdzie bo jest mniej niż 1mm.
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
12 Sep 2009 01:14 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Pod talerzem jest ok 10mm. Diody na płytkach weszły na styk i znajdują się głównie pod talerzem. Aby nie było tak bardzo widać, że znajdują się pod dyskiem zmniejszyłem nieco średnicę otworu w przedniej maskownicy. Ponadto maskownica niemalże dotyka powierzchni talerza co też pozytywnie wpływa na końcowy efekt - nie występują żadne prześwity, "tarcza" nie posiada świetlistej obwódki. Dodam też, że talerz nie był zamontowany tak jak w oryginale. Umieściłem go wyżej dokładając jeszcze jedną tulejkę z innego dysku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sh44dow Poziom 15

|
15 Sep 2009 16:07 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Jak stary był twój dysk? Jaka pojemność?
Mój talerz z 40-gigowego IBMa rozsypał się jak szkło przy zetknięciu z kątówką ;-) Przy cięciu piłką ręczną też się kruszy.
Znalazłem jakiś stary talerz z kilkunastoletniego dysku ~120MB (jeszcze ze "złotą" warstwą z zewnątrz) i w nim się wycięło bez problemu. Niestety jest krzywy jak chodnik w mieście i się nie nadaje. ;-).
Mam jeszcze kilka dysków SCSI 9GB które kiedyś kupiłem do serwera za grosze i zastanawiam się nad rozebraniem jednego tylko chciałbym uniknąć niepotrzebnej rozbiórki więc potrzebuję ustalić czy to tylko nowsze dyski są tak kruche ;-).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Sep 2009 16:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
16 Sep 2009 14:10 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Talerz był wyciągnięty z około 3 letniego Seagate Barracuda 160GB. W dysku były dwa takie talerze. Ku mojemu zaskoczeniu nie miałem najmniejszych problemów z wycięciem tej szczeliny, szlifierka przeszła jak przez masło, krawędź cięcia natomiast była równa i ostra.
|
|
| Back to top |
|
 |
hacker_ice Poziom 16

|
21 Sep 2009 12:09 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam mam pytanie odnośnie pilota do sterowania to każdy zadziała czy musi być jakiś specyficzny?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Sep 2009 12:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
21 Sep 2009 12:34 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Zadziała każdy pracujący w standardzie RC5. Wykorzystywane guziki to: channel+, channel-, mute oraz power-on.
|
|
| Back to top |
|
 |
woytekp Poziom 19

Joined: 29 May 2006 Posts: 638 Location: gdzieś na kujawach
|
|
| Back to top |
|
 |
criss22041991 Poziom 10

|
25 Sep 2009 16:25 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
właśnie zabieram się za robienie tego zegara jednak mam kilka niewiadomych:
Co to za układ ten ICSP i gdzie go znaleźć?
Jaka zastosować baterię?
Do czego służy to 10 pinowe gniazdo z przodu, skoro tylne jest do programowania?
I jak nazywa się to gniazdo do programowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
25 Sep 2009 16:39 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam.
W schemacie jest ICSP ponieważ wkradła się literówka, powinno być ISP. Ale to nic innego jak właśnie 10 pinowe gniazdo, o które pytasz fachowo nazywające się IDC10. Można go normalnie używać do programowania. Nawet jeśli chce się korzystać z programowania przez RS232 to trzeba go użyć co najmniej raz, by najpierw wgrać bootloader. Co do baterii zastosowałem CR927. Jest trochę za mała do podstawki, która znajduje się na płytce, ale nie wypada.
|
|
| Back to top |
|
 |
criss22041991 Poziom 10

|
26 Sep 2009 01:12 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
czyli mam rozumieć że ten isp służy w sumie do wgrania bootloadera, natomiast wgrać program można już przez to tylne wejście? ( jak się ono nazywa bo nie mogę go znaleźć
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
26 Sep 2009 02:17 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Hmmm, należy to rozumieć tak jak napisałem wcześniej. 10 pinowe złącze w standardzie KANDA służy do programowania układu korzystając z fabrycznego interfejsu, który przygotował producent mikrokontrolera. Można przez nie wgrać bootloadera, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wgrać przez nie także docelową aplikację. Swoją drogą bootloader to przecież nic innego jak jakaś tam aplikacja (umieszczona oczywiście w odpowiednim obszarze pamięci). Powiedzmy, to tak jak z domem. Zazwyczaj wchodzi się do niego frontowymi drzwiami. Ale można też otworzyć drzwi od balkonu. Wtedy nimi też bez problemu można dostać się do środka, jednak nie oznacza to, że nie damy rady wejść już przez drzwi frontowe. W tym projekcie po prostu wygodniej jest korzystać z bootloadera, bo można wymieniać oprogramowania już po złożeniu całego układu. Oczywiście można by sobie poradzić bez bootloadera, ale wtedy trzeba by jakoś wyprowadzić na zewnątrz właśnie ten podstawowy interfejs programujący, a osobiście uważam, że ta czarna kostka z dziesięcioma złocistymi szpilkami nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. Zastosowane złącze to stereofoniczne gniazdo jack.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jar02 Poziom 2

|
26 Sep 2009 14:43 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Mam pytanie co do tych diod. Mogł byś udostępnić jakiś schemat tej płyteczki z wartościami rezystorów na niej ?
|
|
| Back to top |
|
 |
zwierzak2003 Poziom 8

|
26 Sep 2009 21:28 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
To skoro Jack można także programować to jak wygląda końcówka z drugiej strony aby można było tak programować?
|
|
| Back to top |
|
 |
hacker_ice Poziom 16

|
29 Sep 2009 19:33 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Mam pytanie odnośnie wysterowania silniczka mam dysk WD4000 i tam jest silniczek z 4 przewodami :/ jak tego mozna wysterowac?
|
|
| Back to top |
|
 |
alien2 Poziom 10

|
19 Oct 2009 12:00 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Już 1,5 miesiąca zegarek chodzi więc mam pytanie: jak z jego dokładnością. Oraz jak wyciąłeś w tym reynobondzie idealne koło?
I jeszcze jedno odnośnie łączenia diod. Diody są połączone w łańcuch, Vcc podajesz z gniazda DC, a kable RGB odpowiednio do P1, P2 i P3, tylko jak dobrze widzę, że podłączasz "z dwóch stron" - nie wystarczy z jednej?
TDA5410A jest bardzo ciężko dostępny - znalazłem tylko jeden sklep (ok 22 zł), nie ma jakiegoś zamiennika?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
19 Oct 2009 12:31 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam,
Ciężko na razie ocenić dokładność bo zegarek cały czas komuś pokazuję i przestawiam go, więc tracę błąd, który się pojawia. Kółko zostało wycięte wycinakiem do glazury zamontowanym w wiertarce stołowej. Ważne, żeby płytę przymocować do stołu jakimś ściskiem bo tak to łatwo może ją wyrwać, pokaleczyć ręce i najprawdopodobniej zniszczyć obrabiany materiał. Kółko wycięte tą metodą jest idealne. Jeśli chodzi o łączenie diod to faktycznie zastosowałem pewną nadmiarowość i można je podpiąć z jednej strony, bo chociaż diody są w sznurku to elektrycznie są połączone ze sobą równolegle. O dostępności TDA5140A ('1' z '4' nadzwyczaj często są przestawiane w tej nazwie, mnie też to się zdarza) już pisaliśmy i faktycznie nie jest łatwo. Swojego jeszcze kupiłem w TME zanim go wycofali z oferty. Nie pozostaje nic innego jak przepłacić bo nie znam innego sterownika, o zbliżonej funkcjonalności i prostocie obsługi.
|
|
| Back to top |
|
 |
alien2 Poziom 10

|
19 Oct 2009 14:37 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Dzięki!
Kabel zasilania bezpośrednio lutowany jest do pinów UVW TDA5140A? Jak oznaczyć który jest który (nigdy nie miałem styczności z silnikami trójfazowymi). Oraz za co odpowiadają poszczególne przyciski pilota?
Zabieram się do robienia listy zakupów:D
Edit: Jaka bateria tam siedzi?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
19 Oct 2009 23:56 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Tak, kable lutowane są pod spodem do pinów układu. Fazy uzwojenia są nierozróżnialne, można je przylutować dowolnie. Najwyżej silnik zacznie się kręcić w przeciwną stronę, ale wtedy wystarczy zamienić miejscami dwa dowolne kabelki. Guzikologię pilota najlepiej obrazuje zamieszczony na pierwszej stronie kod źródłowy ;). Wykorzystana bateria to CR927 (odrobinę za mała jak na uchwyt który wlutowałem, niemniej jednak nie wypada z niego).
|
|
| Back to top |
|
 |
criss22041991 Poziom 10

|
04 Nov 2009 23:03 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Mam jeszcze kilka pytań:
1. jaki zasilacz trzeba zastosować? wystarczy 5V / 1A?
2. możesz wrzucić schemat tych płytek pod diody RGB? albo chociaż schemat jak połączone są te rezystory z diodami?
3. jakie napięcie ma ta bateria, bo baterie o tym symbolu mają podobno 2 rodzaje napięć?
z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Nov 2009 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
05 Nov 2009 00:27 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam,
1. 5V / 1A może być lekko przeciążony w tym wypadku. Ja zastosowałem zasilacz 15 watowy zasilacz z bezpiecznym zapasem mocy.
2. Schemat płytek jest w tym protelowskim pliku dostępnym w pierwszym poście.
3. Zastosowana bateria to bateria 3V.
|
|
| Back to top |
|
 |
alien2 Poziom 10

|
07 Nov 2009 22:01 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Projekt prawie skończony. Mam jeszcze pytanie odnośnie zaprogramowania tzn. trzeba ustawić fusebity?
|
|
| Back to top |
|
 |
mb1988 Poziom 12

|
08 Nov 2009 00:47 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Tak, trzeba zmienić fuse bity. Ogólnie sprowadza się to do wyłączenia trybu kompatybilności z atmega103, aktywowaniu bootloadera i zmianą źródła sygnału zagarowego.
Screen z PonyProga:
Dla commandlinerów, wystarczy wywołać avrdude z opcjami: -U lfuse:w:0xff:m -U hfuse:w:0x9e:m -U efuse:w:0xff:m
|
|
| Back to top |
|
 |
Legolas085 Poziom 2

|
09 Nov 2009 19:41 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
can someone speak / write in english or german... german is better, and sorry for my english^^
can someone send me a exactly list of the pieces, because i don't understand the HDDclock.xls in the pcb.
and a exactly schematic from the top and the bottom like this on the bottom, because i can't turn it in the programm
an is there a wrong part? ... you write that the U2 is an IR smd. but in the schematic the U3 is the IR diode.
...what voltage you habe used? 12V or 5V???
...how much RPM have the HDD? 7200 or 5400?
...the 10 pin connector on the left side... for what is it there? can i flash the ATMEGA128 on this connector
thx
|
|
| Back to top |
|
 |