| Autor |
Wiadomość |
mb1988 Poziom 11

|
15 Lis 2009 16:10 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Odkryłem drobny błąd w kodzie, który jednak sprawiał ogromne problemy podczas pierwszego uruchomienia zegara. W pierwszym poście znajduje się już poprawione źródło i skompilowany plik. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszeli Poziom 8

Dołączył: 18 Wrz 2007 Posty: 29 Miasto: Rusocice (koło krakowa)
|
16 Lis 2009 21:28 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Hi :D Może mnie zrozumiesz:P
1)Voltage used in project is 5V :D
2)You don't must think about it :)
3) Yes yu can flash it by this connector :)
Apropo jestem na ukończeniu zegarka :PP |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sh44dow Poziom 12

|
21 Lis 2009 02:27 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam ponownie. Z braku czasu odłożyłem budowę tego zegarka i teraz postanowiłem do niego wrócić. Mam pytanie odnośnie ustawienia timera. Jaki ustawiłeś prescaler? Ustawiasz na szybkie przerwania i je zliczasz czy wpisujesz wartość do timera dokładnie taka, zeby wystąpiło 240 przerwań na obrót? Próbowałem z wpisaniem wartości ale niestety wyszło około 120% czasu na przerwanie ;-). Czy czas obrotu liczysz tym samym timerem? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mb1988 Poziom 11

|
21 Lis 2009 12:11 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Witam.
U mnie wygląda to tak (liczniki działają na preskalerze f/8 ):
- w 16-bitowym timerze zliczam sobie liczbę cykli A na jeden obrót (między dwoma przejściami szczeliny przed czujnikiem)
- następnie obliczam sobie czas potrzebny na jedno przerwanie B = A / 240 oraz resztę która z powodu działania na intach się pojawia: R = A - (B * 240)
- i teraz pierwszych R przerwań wywołuję co B+1 cykli, a następne już co B cykli. Dzięki temu obraz sam się dopasowuje do prędkości silnika i dodatkowo nie drży z powodu tego wcześniejszego dzielenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sh44dow Poziom 12

|
21 Lis 2009 12:49 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Dzięki za podpowiedź.
Chodziło mi głównie o rozdzielczość. Przy F=8MHz i prescalerze 1 przerwanie występuje co 8,192ms w przypadku 16-bitowego timera, natomiast u mnie obrót trwa około 8,3ms (7,2kRPM). Ja zastanawiałem się nad ustawieniem 8-bitowego na prescaler i co by dało przerwania co by dało przerwanie co 0,032ms i liczyłbym przerwania ignorując stan licznika timera.
U Ciebie A jest to liczba przerwań (timera*8,192ms)+(aktualna wartość timera * 0,125us), prawda? Nie ma problemów z czasem obliczeń przy każdym obrocie? Jednak jest trochę mnożenia...
Jak sobie wytnę szczelinę w nowym talerzu (to może nie być łatwy bo jest bardzo podobny do talerza z 40-stki) to pokombinuję. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mb1988 Poziom 11

|
21 Lis 2009 13:24 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Ja w swoim zegarku mam zamontowany kwarc 16MHz. Ponadto talerz kręci się z prędkością 3000rpm (nie ma sensu więcej, bo jakość obrazu się nie poprawia za to hałas i wibracje wzrastają znacznie).
Może zacytuję siebie jeszcze raz:
| Cytat: |
U mnie wygląda to tak (liczniki działają na preskalerze f / 8 :
- w 16-bitowym timerze zliczam sobie liczbę cykli A na jeden obrót (między dwoma przejściami szczeliny przed czujnikiem) |
Czyli chodzi mi o to, że gdy szczelina przechodzi przed czujnikiem to odczutuję wartość timera a następnie go zeruję. I tym sposobem, gdy szczelina przejdzie następny raz przed czujnikiem to będę już wiedział ile razy zegar sobie cyknie w ciągu jednego obrotu. Potem znowu kasuję, i znowu czekam na kolejne przejście, za każdym razem otrzymując aktualną liczbę cyknięć na obrót. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ImPuLs Poziom 18

|
08 Gru 2009 09:35 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Przymierzając się swego czasu do budowy takiego zegara doszedłem do wniosku że:
1 - nie trzeba szukać układu TDA5140A i najlepiej zostawić oryginalną płytkę elektroniki z dysku. Po podłączeniu zasilania do gniazda MOLEX silnik przecież startuje i kręci non stop z jednakową prędkością;
lub
2 - na niektórych płytach z dysków są sterowniki do silników które da się wykorzystać w identyczny sposób jak TDA5140A;
Wadą rozwiązania [1] jest fakt że pozostawiona elektronika będzie pobierała jakiś prąd który będzie zużywany niepotrzebnie.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
whd Poziom 1

|
08 Gru 2009 18:41 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Mój Seagate po ok minucie sie wyłącza, więc [1] nie zawsze zadziała |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PanBo Poziom 12

|
10 Gru 2009 12:24 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Z tym TDA problem polega na tym, że czasem nie udaje mu się rozkręcić silnika, walczyłem z różnymi wielkościami kondensatorów ale na razie bez skutku. Bez obciążenia (talerza i tulejek) nie ma większego problemu, ale po ich założeniu dysk startuje np 5 razy pod rząd, a potem 10 razy nie chce ruszyć i zacina się w jednym położeniu, wydając przy okazji fajne dźwięki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszeli Poziom 8

|
11 Gru 2009 21:54 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Czy ktoś poradził sobie z problemem opisanym post wyżej ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alien2 Poziom 7

|
12 Gru 2009 13:45 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Może za mocno przykręciłeś talerz do silnika i ten ma problem z wystartowaniem? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Legolas085 Poziom 2

|
12 Gru 2009 15:43 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
hello.
i have a little problem.
my clock is spinning, and i can take ist on and off. but the LED don't blink. why? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszeli Poziom 8

|
13 Gru 2009 19:44 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
It's propably gauge , you must find best position for it ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Legolas085 Poziom 2

|
14 Gru 2009 00:20 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
I do not understand what you mean by position.
If I delete the ATMEGA, the LEDs light up.
But when the source code is loaded, it will not work.
It may be a broken circuit? or perhaps an error in the source code? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alien2 Poziom 7

|
15 Gru 2009 18:34 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Check the reflective sensor - maybe it's broken. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszeli Poziom 8

|
17 Gru 2009 21:18 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Kto pomoże ? Dysk się kręci nie wiem czy z należytą prędkością , diody się świecą ale nie wiem jak precyzyjnie wysterować czujnik ? ew jak podkręcić prędkość obracania się talerza ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Google AdSense

|
17 Gru 2009 21:18 |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PanBo Poziom 12

|
17 Gru 2009 22:57 Re: HDDClock - zegar z dysku twardego |
|
|
|
Zamiast na krawędź nakieruj czujnik na powierzchnię talerza, wtedy lepiej działa. Możesz np zapalać/gasić leda w przerwaniu od czujnika i ręcznie pokręcić talerzem, wyłapiesz wtedy czy przerwanie wywoływane jest dokładnie raz na obrót. Obroty zwiększysz dając wyższe napięcie na silnik. Mój hdd wyciąga 3700 rpm przy 5v i w sumie takie obroty są jeszcze nieco za duże. |
|
| Powrót do góry |
|
 |