| Author |
szuszesz Poziom 7

|
06 Sep 2009 18:02 Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Witam, akupilem niedawno radio alpine 9884 i bardzo ladnie sie spisuje dzwiek jest o wiele lepszych niz na standardowym radiu, mam zamiar wygluszyc drzwi i "moze" wymienic glosniki w przednich drzwiach.
Jezeli ktos wygluszal drzwi w focusie (5 drzwiowy) moze powiedziec ile mu wyszlo mat sztuke drzwi??
Lepiej uzywac mat twardych czy miekkich? na allegro znalazlem maty w roznych cenach, czy te maty za 5zl roznia sie od tych za 10/15zl? jest duza roznica miedzy nimi jesli chodzi o efekt??
Planowalem rowniez wczesniej wymienic dwa przednie glosniki myslalem nad PowerBassami ES-6C lecz nie moge ich znalezc w zadnym sklepie, czytalem ze dobre sa rowniez Powerbassy L-60C? co myslicie o tych glosnikach lub ktos moglby polecic jakies glosniki z dobrym dzwiekiem co przyjemnie by sie sluchalo hip hopu najczesciej no i czasem techno? :)
dziekuje z gory za pomoc, pozdrawiam :>
|
|
| Back to top |
|
 |
BlueSystem Poziom 20

|
06 Sep 2009 21:30 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
O ile dobrze pamiętam, to poszło mi 14 mat, czyli po 7 na drzwi. Maty Twarde bierz. Co do głośniczków to bedziesz do nich montował wzmacniacz ?
|
|
| Back to top |
|
 |
matys-m Poziom 9

|
06 Sep 2009 21:32 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Ja montowałem w swoim samochodzie maty twarde (po ogrzaniu dobrze się formuje) po 5 zł, weszło mi na drzwi po 8 mat, mi to wystarcza, można i więcej. Moim zdaniem lepsze są twarde maty, bo są sztywniejsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
szuszesz Poziom 7

|
06 Sep 2009 21:44 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Tak, no jesli bede kupowal takie glosniki to jak juz pod wzmacniacz - nie ma sensu ich pod radio przeciez...
Tylko jesli mam kupowac to bym chcial raz a porzadne i by byl spokoj, w sensie by cos kupic porzadnego...za bardzo sie nie znam wiec probuje popytac o nie...
polecono mi najpierw powerbassy ES-6C ale w zadnym sklepie nie moge ich dostac, wiec alko powerbasssy S-6C ale jak widze sa i tak slabsze, albo L60C??
czy moze jakies innej firmy??
wiec te maty za 5zl na allegro jak sie wmontuje to i tak bedzie juz "dobry" efekt?
te maty rowniez wystarcza? :>
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2009 21:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sanders156 Poziom 23

|
07 Sep 2009 01:15 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Te maty od biedy moga byc oczywiscie ze jest to najtansze wygluszenie z mozliwych wiec i jakosc na tym poziomie lecz do glosnikow z pulapu ktory cie interesuje moga byc , oczywiscie musisz zaslepic otwory technologiczne np. blacha najlepiej pomiedzy tapicerke a blache drzwi daj watoline co do kwesti ile mat to ja uwazam ze lepiej kupic wiecej i niech zostanie ja na male drzwi fiesty z 91' zuzylem rolke tasmy dekarskiej i 10mat , na drzwi swojej vectry zuzylem 26 mat STP , fokusa nie robilem ale na twoim miejscu kupilbym z 20mat 10miekkich i 10 twardych ''
Jezeli chodzi o glosniki to kwestia jakiego gatunku muzyki sluchasz i jaka kwote chcesz przeznaczyc oraz to czego oczekujesz znaczy jakie brzmienie lubisz
Dodano po 2 [minuty]:
Napisz jeszcze czy beda w przyszlosci uzupelnione o suba , jakie masz radio , i jaki wzmacniacz chcesz dac , to mi okresli jakie brzmienie ma byc i jakie beda tworzyc poszczegolne elementy systemu
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2009 01:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szuszesz Poziom 7

|
07 Sep 2009 13:11 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
No wiec co do rodzaju muzyki no to najczesciej hip-hop i czasami rozne inne.
Glosniki ja myslalem od poczatku o powerbassach bo mowia ze sa dobre
" lecz do glosnikow z pulapu ktory cie interesuje moga byc" wiec no nie wiem juz sam, jakie niby sa dobre glosniki w koncu?? :>
potrzebuje glosniki 165 na przod na drzwi jak juz pisalem, sa jakies lepsze? cena glosnikow za 2 sztuki no np do 500zl 600zl jesli bedzie duza roznica np niz te powerbassy ES-6C one sa po 400zl ale i tak nie moge ich dostac, moze w anglii bym znalazl..:)
Radio mam nowe kupione w zeszlym tygodniu Alpine CDA 9884R
Jesli chodzi o sub w tyle no to nie wiem, sadze ze jesli beda glosniki dobre mi to starczy nie potrzebuje az tak mocnego basu w hip hopie, wymienilem samo radio i jest duza roznica jak wymienie glosniki sadze ze mi wystarczy, lecz nie chce wymieniac na jakies marne...
A co do wzmacniacza nie wiem jaki, bo nie znam sie na nich zbytnio, najpierw musze znalezc glosniki a potem bede szukal wzmaka pod nie, nie wiem nawet jeszcze w jakiej mocy beda glosniki..;D
no i te maty, maty za 5zl roznia sie duzo niz te za 10zl za sztuke np?
bedzie to odczuwalne czy niezbyt?
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Sep 2009 13:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
BlueSystem Poziom 20

|
07 Sep 2009 15:52 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
| szuszesz wrote: |
No wiec co do rodzaju muzyki no to najczesciej hip-hop i czasami rozne inne.
Glosniki ja myslalem od poczatku o powerbassach bo mowia ze sa dobre
" lecz do glosnikow z pulapu ktory cie interesuje moga byc" wiec no nie wiem juz sam, jakie niby sa dobre glosniki w koncu?? :>
potrzebuje glosniki 165 na przod na drzwi jak juz pisalem, sa jakies lepsze? cena glosnikow za 2 sztuki no np do 500zl 600zl jesli bedzie duza roznica np niz te powerbassy ES-6C one sa po 400zl ale i tak nie moge ich dostac, moze w anglii bym znalazl..:)
Radio mam nowe kupione w zeszlym tygodniu Alpine CDA 9884R
Jesli chodzi o sub w tyle no to nie wiem, sadze ze jesli beda glosniki dobre mi to starczy nie potrzebuje az tak mocnego basu w hip hopie, wymienilem samo radio i jest duza roznica jak wymienie glosniki sadze ze mi wystarczy, lecz nie chce wymieniac na jakies marne...
A co do wzmacniacza nie wiem jaki, bo nie znam sie na nich zbytnio, najpierw musze znalezc glosniki a potem bede szukal wzmaka pod nie, nie wiem nawet jeszcze w jakiej mocy beda glosniki..;D
no i te maty, maty za 5zl roznia sie duzo niz te za 10zl za sztuke np?
bedzie to odczuwalne czy niezbyt?
pozdrawiam |
Nie odczujesz różnicy między matami, ewentualnie się odkleją kiedyś te tańsze :P Nie ma co brać tych trochę droższych, bo róznica wielka nie bedzie, wiec te za 5 zl wystarczą, byle dokładnie wszystko obkleić. Ja zakleiłem każdą możliwą dziórkę i wewnątrz też całe drzwi, i zeszło mi to 14 mat, więc powinno Ci wystarczyć tyle. co do głośników to może DLS R6A albo niższy model jak tego nie dostaniesz w tej kwocie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
szuszesz Poziom 7

|
07 Sep 2009 20:11 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
no i o to mi chodzilo bo nie wiedzialem jakie kupowac, dzieki co do mat
a jesli chodzi o glosnik no to moze i sa bardzo dobre ale maja duza glebokosc montazowa "Głębokość montażowa: 76 mm"
w focusie sadze ze mi wejdzie max z 60mm? moglby sie ktos wypowiedziec kto ma focusa moze?
Mysle rowniez nad glosnikami PowerBass L60C ktos mial/ma moze?
co mozecie o tych powiedziec? :>
dzieki z gory
lub PowerBass 2XL-6C ?? maja taka sama glebokosc montowania jak l60c..
|
|
| Back to top |
|
 |
BlueSystem Poziom 20

|
07 Sep 2009 21:14 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
ES-6C montowałem u siebie na dystansie z 6x9'' na 165mm, o grubości około 10 mm, i weszły bez problemu, więc ten 1 cm więcej moze i tez wejdzie, jak nie to mozna dać grubszy dystans. A co do głośniczków widze że się uparłeś na PB ;) Są one dobre, ale to nie jedyna firma, naprawde warto się za innymi też rozejrzeć.
|
|
| Back to top |
|
 |
szuszesz Poziom 7

|
07 Sep 2009 23:50 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
No to mowisz ze te "DLS R6 - mid bass" beda lepsze od tych powerbassow z tych co ja wymienilem wyrzej? no ogolnie sie nie znam na glosnikach rowniez, tylko z tego co na forum poczytalem, a tego DLS nigdzie nie widzialem nawet...
Raczej nie bede bral dls r6a, sa one o 500zl drozsze niz bez "a"
Czy sa naprawde warte tych 500zl wiecej, bedzie duza roznica miedzy tymi dwoma modelami z tych DLS? i na pewno lepsze od pb? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
BlueSystem Poziom 20

|
08 Sep 2009 10:28 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
DLS - R6 to sa mwoofer, bez zwrotnicy i tweeterów. R6A mozna dostac za ~600zł, ale mozesz C6A poszukać, są tańsze. PB z serii 2xl też będą ładnie grały, zależy kto co lubi ;) Jest naprawde dużo dobrych modeli, musisz tylko podać tą max cene, bo dokładać niestaty można w nieskończoność.
|
|
| Back to top |
|
 |
szuszesz Poziom 7

|
08 Sep 2009 11:08 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
za 600zl R6a ale chyba uzywane?
na allegro widze R6 same za ponad 500zl nowe w innych sklepie wlasnie widzialem R6a za 999zl nowe.
Ja nawet bym mogl kupic te za 1000zl jesli jest pewne ze mi wejdzie do focusa z dystansem jak dam 18mm to raczej powinno byc ok sadze, ale rowniez no jesli sa warte w ogole swojej ceny.
Jesli by ktos mogl polecic jakis wzmacniacz np do tego DLS R6a jesli naprawde warto wydac te pieniadze na to? do tego glosnika - czy warto kupowac uzywane glosniki? slyszalem ze lepiej jak nowe beda...
Przykladowo rowniez jakis wzmacniacz np do PowerBass 2XL-6C / 60C
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,178&kid=179&pid=1101 to sa w ogole 2XL-6C czy 2XL60C? :DD
jesli DLS R6A naprawde beda grac lepiej niz 2xL60C to wezme sobie te jesli sa warte..
|
|
| Back to top |
|
 |
wasylwek Poziom 23

Joined: 23 Feb 2003 Posts: 3107 Location: Kaszuby w Polsce & 3-miasto
|
08 Sep 2009 11:21 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Od siebie polecam maty ... Dynamat :D . Miałem do czynienia zarówno z BOLL jak i APP , teraz zaopatrzyłem się w Dynamat i to tak jakbym się przesiadł z Poloneza do Mercedesa :D .
|
|
| Back to top |
|
 |
BlueSystem Poziom 20

|
08 Sep 2009 15:58 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Jasne ze Dynamaty lepsze, ale troche kosztują, mysle ze na początek lepiej kupować zwykłe APP, bo napewno wystarczą przeciętnemu słuchaczowi.
Co do głośników, trochę płytsze Dego ST-650, też bardzo fajne, ale dobrze by bylo jakby ktos jeszcze się wypowiedział, bo czarnej muzy to ja nie słucham za często.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pablo155 Poziom 14

|
11 Sep 2009 23:18 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
Maty asfaltowe app są szkodliwe dla zdrowia , słuchajcie czy naprwade nie warto
zastanowić się czy rakotwórczy materjał załozyc byle był....
w UE zabronione jest stosowanie takich bitumicznych konstrukcji w pomieszczeniach zamkniętych..
Tak jak kiedyś azbest ,, nie widać , nie czuć a jest rakotwórczy. opary substancji bitumicznych zawierają cjanowodór.
1 mata o wymiarach 25 x 50 cm =6zł 4 maty 0,5m2 24zł. współczynnik tłumienia 3x mniejszy od mat 2 x droższych a masa 3 x wieksza + szkodliwość dla zdrowia ...
czy warto??
|
|
| Back to top |
|
 |
robi_s Poziom 8

|
12 Sep 2009 12:19 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
ja mam u siebie zamontowane woferki z zestawu DLS R6a. Auto Toyota Rav4. Na razie grają z tweeterami ALDA ( wiem, że to mezalians , ale naprawdę jak za te pieniądze dają radę ;) - jestem na etapie poszukiwania lepszych...może jakieś propozycje ?)
Tweetery idą bezpośrednio z radia ( Alpine CDA 9851R ) natomiast wofery testowałem na dwóch wzmacniaczach: Pioneer GM-X904 i Rodek 680i.
Pioneer dawał im po jakiś 60 RMS'u natomiast Rodek po ok. 90 RMS'u.
Wrażenia z odsłuchu:
Pioneer - mocno, czysto, nisko i mięsisto, bas dobrze kontrolowany, cięty na wzmaku na ok 55 Hz. Trochę wycofana średnica. Dźwięk sprawia wrażenie jakby odrywał się od głośników.
Rodek - z racji większej mocy oczywiście jest jeszcze głośniej i dynamiczniej i głośniki spokojnie sobie radzą. Dźwięk przy Rodku jest jakby troszkę bardziej surowy ale to oczywiście sprawa gustu co kto bardziej lubi.
Drzwi wygłuszone taśmą Soudala. Głośniki na 22mm dystansach z mdf'u.
Niestety głośniki są bardzo głębokie i pomimo dużych dystansów i tak szyba nie otwiera się całkowicie. A nie mogę już ich bardziej wysunąć bo nie założę tapicerki :( No ale trudno...coś za coś ;) Być może kiedyś przerobię tapicerkę ;)
Nic nie lata, nic się nie trzęsie ... chociaż czytając post Pablo155 zastanawiam się czy dobrze zrobiłem z tym Soudalem...
Niedługo chcę zasilić je tym samym Pioneerem ale w mostku. Dostaną po ok 150 RMS'u.
Niektórzy twierdzą, że dopiero wtedy pokazują pazurki...zobaczymy ;).
O wrażeniach z odsłuchu napiszę :)
W załączeniu kilka fotek z montażu.
Może się komuś przydadzą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2009 12:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Clubber Poziom 14

|
02 Nov 2009 12:12 Re: Ford Focus, jakie maty, ile i jakie glosniki? |
|
|
|
O ja, ile dałeś kasy za taka ilość maty ??
Swoją drogą, czy warto było dawać wygłuszenie na tylną część samochodu skoro nie masz suba?
Wyżej widzę mocne ukierunkowanie na maty Dynamat'a, a co sie dzieje z matami Stinger??
Cena podobna(10zł droższy Stinger), masa mniejsza, jakość tłumienia porównywalna w porywach do lepsza....
Czy coś z nimi nie tak, skoro poleca się tylko Dynamat'a.
Tutaj, strona 10.
|
|
| Back to top |
|
 |