Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



w jakim kierunku ustawić antene


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe ->w jakim kierunku ustawić antene Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
ukasz193
Poziom 5
Poziom 5
Miasto: Łużna
Dołączył: 28 Kwi 2008
Posty: 12
ukasz193
Poziom 5
Post#1 06 Wrz 2009 21:58  Autor tematu   

w jakim kierunku ustawić antene


Witam mam pytanie mieszkam w Łużnej w powiecie gorlickim i mam pytanie co mógłbym jeszcze oglądać z analoga bo mam antenę siatkową ustawioną na zachód i odbieram TVP1,TVP2,TVP3,Polsat i bardzo słabo puls
i mam pytanie co musiałbym kupić żeby mógł oglądać tvn i tv4( bo jeśli minie pamięć nie myli to kilka lat temu gdzieś koło 7 pamiętam że strasznie złej jakości był tvn ) i mam pytanie czy zmienić antenę dokupić jakieś wzmacniacze dodatkowe i w jakim kerunku ustawić antenę.
a tak dla ciekawości dodam że koło mnie czyli w gorlicach jakieś 12km jest przekaźnik ale można odbierać tylko TVP1,TVP2,TVP3 i Puls więc proszę o pomoc bo nim zrobią DVB-T to minie 100lat pozdro i dzięki z góry

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kondzio.mario
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Szamotuły
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 23
Pomógł: 1
Ocena postów: 1
kondzio.mario
Poziom 7
Post#2 11 Wrz 2009 16:21    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Na początek musisz wiedzieć gdzie jest nadajnik z tvn i z tv4 bo od tego zależy w którą stronę skierować antenę. Być może bedzię potrzebna antena kierunkowa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogi
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kraków
Dołączył: 02 Mar 2004
Posty: 1027
Pomógł: 82
Ocena postów: 17
bogi
Poziom 20
Post#3 12 Wrz 2009 00:08    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Musisz antenę ustawić na północ na Tarnów. To najbliższy nadajnik o mocy 10kW.

Powodzenia

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#4 14 Wrz 2009 08:18    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Z tym Tarnowem to łatwo nie będzie. Nie jest to daleko ale na kierunku północnym masz wzniesienia a obiekt pod Tarnowem jest zdecydowanie poniżej pasma Brzanki Tuchowskiej. Moce w Tarnowie są dość spore ale jest to obiekt w zasadzie przeznaczony dla samego miasta i najbliższych okolic.
Na początek podstawowe informacje.
Z kierunku zachodniego zapewne odbierasz strzępy sygnału z Chorągwicy k. Krakowa. Tu masz wykaz tego co tam jest nadawane:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=33
Tylko TVP1/3 i Polsat są nadawane dookólnie i dużymi mocami, reszta sygnałów jest nadawana tylko w kierunku Krakowa i w Twojej okolicy w zasadzie poza możliwościami odbioru.
Pod Tarnowem stoi nadajnik TV na G. Św. Marcina i tu masz wykaz tego co jest nadawane:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=39
W Twoim zasięgu jest jeszcze jeden obiekt i do tego bardzo eksponowany, bo stoi wysoko:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=38 i jest to Prehyba k. Szczawnicy, odbierana doskonale niemal pod Kielce.

Jak zapewne zauważyłeś TVN jest nadawany tylko w Krakowie i Tarnowie ale tan sam 35ty kanał jest używany przez TVN w Tarnowie i TV4 Krakowie. Dlatego na odbiór z Krakowa bym nie liczył.
Wspominasz ze odbiersz słabo TV PULS. I zapewne z tej lokalizacji:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=639 czyli Chruścielice k. Nowego Sącza lub z samych Gorlic:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=251
W Gorlicach jest jeszcze jeden lokalny przemiennik ale naprawdę z bardzo małymi mocami:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=172
Radziłbym także rozpoznać możliwość odbioru Suchej Góry k. Krosna:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=35
Niebawem nastąpią tam zmiany w zawartości pakietu DVB-T a sygnał ten jest dość dobrze odbierany w Gorlicach.
Dlatego zanim cokolwiek kupisz i wydasz pieniądze:
1. Sprawdź co odbierasz obecnie i na jakich kanałach.
2. Obracając antenę wokoło sprawdź jakie są możliwości odbioru z obiektów które masz w swojej okolicy. Na www.radiopolska.pl masz wykazy stacji telewizyjnych.
3. Jak już to wszystko ustalisz to daj znać co gdzie widać. Pomyślimy co dalej.....

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
manguscik-
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Gorlice
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 17
manguscik-
Poziom 6
Post#5 30 Mar 2010 20:03    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Irekr mam jeszcze małe pytańko mieszkam w Gorlicach na górce współrzędne lokalizacji 49,653670 21,141490 jaką antenę zastosować do odbioru Polsatu z Tarnowa.W tym momencie posiadam antenę ATX 55 z jakimś wzmacniaczem tylko nie wiem jakiego rzędu ma wzmocnienie pisze na nim PHILIPS.

Dodam że sygnał z Tarnowa odbieram tylko że TVP INFO idzie w kolorze a Polsat śnieży. Wydaje mi się że to wina anteny ATX bo zysk anteny na kanale którym nadaje Polsat jest już słaby. Czy jeżeli zmienię antenę na inną pomorze mi to coś ??

Np na taką: http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_ze_wzmacniaczem_lna-177_A2675.htm

Wybrałem tą antenę bo ma zakres 21-69 co powinno poprawić odbiór Polsatu.Chyba że ty proponujesz coś innego co by się mogło sprawdzić :) Z góry dziękuje za odpowiedź.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#6 31 Mar 2010 10:08    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Nie znam wzmacniaczy antenowych produkcji (prawdziwego) Phillipsa, natomiast widywałem na bazarach ordynarnie wykonane wzmacniacze antenowe z naklejkami o takich napisach. Z profesjonalnym wzmacniaczem nie miało to nic wspólnego. Pewnie jakaś garażowa zbieranina szmelcu.

Nadajnik na G Św. Marcina k. Tarnowa jest w Gorlicach w zasadzie poza zasięgiem. Najwyższe wzniesienia Brzanki Tuchowskiej na twojej linii maja w tym miejscu około 440 metrów co przy odległości która jest powoduje że anteny Tarnowa są około 30 metrów poniżej horyzontu. Coś tam będzie widać ale to nie jest stabilny odbiór.
Przekręć antenę na azymut 240 stopni na Prehybę http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=38 i zobacz co z tej lokalizacji widać....
To tylko 47 km i może się okazać że wzmacniacz nie będzie potrzebny. Być może trzeba go będzie całkowicie zdjąć z uwagi na nadajnik PULS-u na kominie EC na Chopina.... 4 kW z tej odległości to spory sygnał.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dawido1012
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: wrocław
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 20
dawido1012
Poziom 7
Post#7 31 Mar 2010 12:38    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Kirunek Tarnów . Mocny zestaw i bedzie grało.
pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#8 31 Mar 2010 13:23    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Jak postawi "mocny zestaw" to nic nie będzie widział. W odległości kilku kilometrów (dokładniej 3900 metrów) jest nadajnik mocy 4 kW, w tej odległości da około 98 dB pola, czyli przytka wszystko...
Najgorsze co może być to "silny wzmacniacz"....
Prehybę "widać" do Kielc. To 1150 metrów (+80 metrów patyka) i z większości terenu Gorlic jest widoczna gołym okiem.
Prześwit trasy na poziomie +150 metrów czyli jak nie ma lokalnej przeszkody to sygnał powinien być bardzo silny.

Dodano po 25 [minuty]:

generalnie w Gorlicach jest niezły młynek:
k.7 - TVP INFO Kraków z Prehyby - teoretycznie dla Nowego Sącza ale widać daleko)
k.32 - TVP2 z Cmentarnej
k.36 - PULS z Chopina
k.39 - TVP2 z Prehyby
k.49 - TVP1 z Cmentarnej
k.56 - TVP1 z Prehyby
k.58 - POLSAT z Prehyby
Do tego strzępy sygnałów z Tarnowa
k.22 TVP2
k.35 TVN ale antena jest skierowana na Tarnów i w stronę Gorlic nic nie leci
k.57 TVP INFO Kraków
k.60 POLSAT

Dodano po 9 [minuty]:

Do tego - o ile mnie pamięć nie myli i Manguścik mieszka gdzieś w rejonie ul. Wrońskich w Gorlicach to niedaleko miałem kiedys punkt pomiarowy i były tam bardzo silne sygnały z Suchej Góry z Krosna - z Wrońskich jest widoczna gołym okiem - i należy do tych sygnałów dołożyć:
k. 12 w polaryzacji pionowej TVP1
k. 29 w polaryzacji poziomej TVP2 - chyba najsilniejszy sygnał z odległych nadajników
k. 42 DVB-T.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
witek098
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Łowicz
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 10
witek098
Poziom 4
Post#9 04 Kwi 2010 21:27    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Mieszkam w okolicach Łowicz, jaki dla mnie był by najlepszy kierunek ustawienia anteny ? Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa
Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7542
Pomógł: 943
Ocena postów: 150
irekr
Moderator
Post#10 05 Kwi 2010 14:38    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


Generalnie ten sam co na Warszawę, i lekko w prawo...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
witek098
Poziom 4
Poziom 4
Miasto: Łowicz
Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 10
witek098
Poziom 4
Post#11 05 Kwi 2010 20:00    

Re: w jakim kierunku ustawić antene


dzięki

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> w jakim kierunku ustawić antene
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Instalacja anteny DVB-T - w jakim kierunku ustawić antenę? (13)
W jakim kierunku idą nowe TV ? (27)
Jak ustawić antene i jaką kupić? (15)
Doradzenie jak ustawić antene DVB-T.Żychlin (8)
Jak ustawić antene przy pomocy smartfona? (5)
Jaka antena wybrać i w którym kierunku ustawić w Krakowie (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl temat RSS