Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Wzmacniacz na TDA 7294


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis ->Wzmacniacz na TDA 7294 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Goniu
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Cze 2004
Posty: 44
Miasto: Katowice

Goniu
Poziom 9
Post#1 11 Cze 2004 12:40  Autor tematu   

Wzmacniacz na TDA 7294


Mam suba dość sporych rozmiarów rezonans skrzyni to ok 40-45 Hz ale nie ot mi chodziło. Do zasilania tego pudła złozyłem sobie wzmacniacz na TDA 7294 z gotowego zestawu NORDa, wszystko wykonałem jak należy, zasiliłem napięciem 39 V. Wszystko gra z tym że Cicho! Sad Znajomy radził bym zmontował do niego przedwzmacniacz na wejściu.
Prosze o radę co do przedwzmacniacza, jaki schemat byłby najskuteczniejszy i chciałbym dołożyć filtr dolnoprzepustowy do przedwzmacniacza o zakresie poniżej 150 Hz, da radę jeszcze to wcisnąć?

Z góry dzięki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
ADAMM_85
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 285

ADAMM_85
Poziom 16
Post#2 11 Cze 2004 14:10    

Re: Wzmacniacz na TDA 7294


Po pierwsze po co ci przedwzmacniacz!!?? Wystarczy potencjometr do regulacji głośności. Ja bym na Twoim miejscu wszystko dokładnie sprawdził i przeanalizował, popatrz miernikiem czy nigdzie zwarcie się robi, choć jakby było to by pewnie wogóle nie chodziło. Powodzenia.
Jeszcze jedno, jak to jest subwoffer to filtr to podstawa!! Więc jak najszybciej go zrób Wink Mam pytanie co to za subwoffer, jaki głośnik jaka skrzynia itp.??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goniu
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Cze 2004
Posty: 44
Miasto: Katowice

Goniu
Poziom 9
Post#3 11 Cze 2004 14:50  Autor tematu   

SWoffer


Heh niewiem czy moge nazwać to subem Smile skrzynie sam zaprojektowałem, pojemności ma ok 60 l szkoda opisywac mogę wysłać fote Smile zrobiłem ją tylko dla testu i nawet wyszła mimo że jest jeszcze nie wykończona. Głosnik zapodałem TITAN 100W w RMSie; 4 ohm; 25 cm. Parametrów głośnika w tej chwili nie posiadam bo gdzieś posiałem Smile
Dotej pory zasilałem go wzmakiem Technics SU-V300 coś koło 40 W na kanał, robił... Smile.
Co do filtru wcisnąłem tam tylko cewkę, a do tego wzmaka na TDA myslałem o aktywnym.
Zwarć niema na bank w tym TDA, jak włacze go prosto z karty dźwiękowej kompa gra słabiutko, a jak puszcze przez korektor DIORY to chce mi głosnikiem w twarz rzucić, a na meblach przesówa co popadnie Smile

Dzięki za pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ADAMM_85
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 285

ADAMM_85
Poziom 16
Post#4 11 Cze 2004 14:58    

Re: Wzmacniacz na TDA 7294


Sprawdź połączenie kabla, luty i samą końcówkę, tą co się wtyka do karty muzycznej. Możesz jeszcze posprawdzać ustawienia głośności w regulacji głośności w windowsie. To tyle co mi przychodzi na myśl. Ile dałeś za ten głośniczek??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goniu
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Cze 2004
Posty: 44
Miasto: Katowice

Goniu
Poziom 9
Post#5 11 Cze 2004 15:19  Autor tematu   

Re: ADAMM_85


Luty wszystko jest wporządeczku, kabel też bo jak podłączam inny robi to samo, dopiero jak dostanie mocniejszy sygnał zaczyn asie coś dziać.
Za głosnik dałem 146 zł 25 cm, 30stka kosztuje 166 zł i chyba ma 150 W w RMSie ale ne jestem pewien, obecnie urzytkuje 2 takie głosniki jedem mam w Tubie a drugi w tym "subie" Smile głosniczki spisują sie na medal, aluminiowa membrana spoko wygląda i zarąbczaście gra...

Pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
marosik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 189
Miasto: wawa

marosik
Poziom 14
Post#6 14 Cze 2004 21:54    

Re: Wzmacniacz na TDA 7294


jaka masz karte?
Kiedys sie spotkalem z czyms takim ze na zwyklych glosnikach (nieaktywnych) niewiele bylo slychac a na wzmaku to inne gadanie z nia bylo. Czasem jednak trzeba walnac przedwzmacniacz... ewentualnie aktywny filtr z regulacja wzmocnienia powinien pomoc...
Dorzucam maly schemacik ktory jest b prosty a dobry.

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Goniu
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Cze 2004
Posty: 44
Miasto: Katowice

Goniu
Poziom 9
Post#7 14 Cze 2004 23:01  Autor tematu   

Dzięx za schemat


dzięki za schemat chyba trafiłes w dziesiątke !!! Smile zagadnąłem tym pytaniem ostatnio znajomwego on mi zaproponował przedwzmacniacz tranzystorowy, ale pokaże mu ten schemat i prawdopodobnie go zrealizuje jeszcze raz wielkie dzięx!!! Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
marosik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 16 Lis 2003
Posty: 189
Miasto: wawa

marosik
Poziom 14
Post#8 20 Cze 2004 13:53    

Wzmacniacz na TDA 7294


No problem... Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Wzmacniacz na TDA 7294
Strona 1 z 1
Podobne tematy
wzmacniacz na tda 7294 (16)
Wzmacniacz na TDA 7294 (2)
wzmacniacz 150 w na tda 7294 (3)
Wzmacniacz na TDA 7294 i zasilanie 2x42v??? (22)
Wzmacniacz tda 7294 150W i trzeszczenie w głośniku (13)
Trafo do TDA 7294? Wstawić zasilanie i wzmacniacz do obudowy suba? (6)
[Kupię] Wzmacniacz na TDA 7294, stereo, lub samą płytkę. (1)
TDA 7294 & TDA 7293 (4)
TDA 7250 , TDA 7294 (5)
TDA 7294 (9)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS