FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

mitsumi M35SP-8P, sterowanie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> mitsumi M35SP-8P, sterowanie
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2009 14:40   

mitsumi M35SP-8P, sterowanie

Witam, posiadam silnik krokowy taki jak w opisie wymontowany ze starej drukarki. Mam jednak problem ze znalezieniem opisu które kabelki są doprowadzone do konkretnej cewki. W nocie katalogowej nie znalazłem tez informacji na ten temat. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie który kabel jest od czego? Uruchomiłem ten silnik i napisałem program na atmege8. Silnik sie obraca ale niestety jego obroty nie są zgodne z moimi oczekiwaniami, czyli coś źle podłączyłem. Wszystkie kabelki od silnika są koloru czarnego. Ktoś miał podobny problem?

Poradziłem juz sobie z tym. Napisze dla potomnych jak to zrobiłem.
Gdzieś w sieci wyczytałem ze środkowy kabelek to masa (w moim silniku jest 5 kabli). Czyli jeden juz wiedziałem jak podłączyć. Zostały mi tylko 4 do podłączenia co daje 4! kombinacji :P . I strzelałem. Wypisałem sobie wszystkie kombinacje na kartce i po kolei sprawdzałem. Trafiłem za czwartym razem. Patrząc od lewej strony: cewka 1,3,gnd,4,2
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2009 14:40   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Robotics, Scale Models -> mitsumi M35SP-8P, sterowanie
Page 1 of 1
Similar topics
Silniczek krokowy Sankyo M35SP-7T (1)

Page generation time: 0.115 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed