FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

vw t-4 silnik ACV 2.5 TDI 102 KM dymienie ....

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> vw t-4 silnik ACV 2.5 TDI 102 KM dymienie ....
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 08 Sep 2009 22:59   

vw t-4 silnik ACV 2.5 TDI 102 KM dymienie ....

mam problem z dymieniem silnika tzn gdy uruchomię silnik mozna powiedzieć ,ze odrazu pojawia się siwy dym..,po zapachu widać i czuć wyrażnie ,że jest to niespalone paliwo , tak wszyscy mechanicy stwierdzają ,zaznaczam ,że dymienie to występuje tylko gdy silnik pracuje na wolnych obrotach i gdy się przygazuje gdy natomiast auto jedzie przy 2000 obr i powyzej takiego dymienia nie ma chyba ze bardzo delikatnie i juz tylko w kolorze czarnym .
w serwisie VW sprawdzałem, podobno jest wszystko ok zapłon kąt wtrysku i cała reszta ,powiedzieli ,ze to mogą być jedynie wtryski lub pompa ..,więc wtryski wymieniłem na nowe ,,wiadomo moc wzrosła auto ma tzw kopa ,ale dalej dymi jak lokomotywa zwłaszcza gdy stane na swiatłach i ruszam to kupa dymu ....poprostu wielki wstyd...,,,,czy to moze byc problem z pompa wtryskową ,czy ktos moze miał taki problem ,prosze o rade ?

pozdrawiam:cry:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Sep 2009 22:59   

Back to top

Lewand
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 08 Sep 2009 23:09   

Re: vw t-4 silnik ACV 2.5 TDI 102 KM dymienie ....

Na początku zapchaj zawór recyrkulacji spalin. Ale zapchaj go tak, że pod rurkę doprowadzającą spaliny z kolektora wydechowego do kolektora ssącego włóż blaszkę. Samo zdjęcie wężyka z zaworu nic nie da. To zrobiłbym na początek. Myślę, że pompa nie jest walnięta. Napisz jeszcze czy samochód na wolnym biegu drży? Jeżeli tak może to wskazywać na za dużą dawkę paliwa. Dawkę można zmniejszyć samemu. Do tego przejdziesz jak już zaślepisz zawór recyrkulacji spalin. Jeżeli zaślepienie pomoże i będziesz miał wątpliwości czy można jeździć z zaślepionym to wymień na nowy :), ale najpierw zaślep :) będzie taniej i będziesz wiedzieć na pewno. Pozdrawiam Daniel.
Back to top

qwertyuiop1000
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 09 Sep 2009 00:04   

Napisz jeszcze czy samochód na wolnym biegu drży?

nie ..,moge powiedziec że pracuje idealnie ..,równiutko tak jak powinien według obrotomierza to około 800 obr/m przy tych obrotach nie wystepuja zadne drgania silnik tylko mruczy ..:D,ale jest jeden motyw który tez mnie niepokoi !!!:?::?:to 1200 obr/m przy tych obrotach nastepuje lekkie drgania sinika ,wyglada to tak jakby którys z cylindrów nie pracował ..,nie dostawał paliwa ..ale sprawdzałem to juz popuszczajac nakretki wtrysków i wyraznie czuc ze wtryski pracuja normalnie ,,drgania te przestaja byc po przekroczeniu 1400ob/rm ..dalej silnik pracuje juz równiutko ..turbina sie włacza i słychac znajomy gwizd ...:D,, to co opisuje to dzieje sie na postoju i gdy jade ...,wiadomo ,ze jedzie sie zawsze na 2000obr/m wiec mi to nie przeskadza ale moze to tez jest powód ,ze auto dymi ...:?::?:,zaznaczam ze objaw dymienia trwa juz dosc długo prawie od roku ale było bardzo małe myslałem tak jak wszyscy inni ,ze to wtryski i pompa ale ostatnie trzy miesiace to zaczeło dymic bardzo mocno i tak jest nawet gdy sa nowiutkie koncówki wtrysków..

dzieki daniel
jutro spróbuje zrobic jak radzisz moze to jest to co mnie meczy
:D:D:D:
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Sep 2009 00:04   

Back to top

Lewand
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 09 Sep 2009 06:34   

Zaślep ten zawór, bo to on właśnie często powoduje takie akcje. Warto spróbować zanim zedrą z Ciebie za naprawe pompy wtryskowej. Jeżeli zpchanie zaworu nic nie da to powiem Ci jak zmniejszyć dawkę. Pozdrawiam Daniel
Back to top

qwertyuiop1000
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 11 Sep 2009 17:09   

witam
własnie zabrałem sie do roboty wymontowałem ten zawór erg z mysla sprawdzenia czy mu cos sie stało ,gdy to rozebrałem to zobaczyłem straszny widok!

vw t-4  silnik ACV  2.5 TDI  102 KM  dymienie ....

zawór jest zarosniety sadza i mazią

a to co zobaczyłem w kolektorze to równiez sadza i maz bardzo tego duzo !!:!:

sporo mi to zajeło czasu czyszczenie tego ale po 13 latach jezdzenia :D,
zawór okazuje sie byc sprawny po umyciu i czyszczeniu podcisnienie trzyma i teraz lekko chodzi :idea::D:D

jutro planuje sprawdzic jaka bedzie reakcja na zimno i podzczas jazdy:?::?::?:
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 11 Sep 2009 17:09   

Back to top

Lewand
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 12 Sep 2009 23:19   

Wygląd normalny jak na 13 lat. Ja i tak bym go zapchał niezależnie czy jest sprawny czy nie. Jak go zapchasz to nie będziesz miał już nigdy takiego bałaganu w kolektorze. Pozdrawiam .
Back to top

JANUARY111
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 13 Sep 2009 12:22   

Sprawdz turbine
Back to top

qwertyuiop1000
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 14 Sep 2009 01:06   

witam

cóż ,trochę wytrzyściłem erg i kolektor z tego brudu ...:D,i zatkałem tą rórke recyrkulacji ,tak jak mi radziłeś :D ,więc gdy to rano na zimno odpaliłem to efekt dymienia jest nadal :cry:,czyli dymek siwy ale moge powidzieć ,ze o wiele mniejszy jak poprzednio :idea::!:,czyli reakcja jest pozytywna dodam że do momentu nagrzania czyli na wolnych obrotach gdy przygazowuje do 2500 obr/m tak zwana przygazówka to z wydechu idzie siwy dym :?::?::?::cry:,potem wyjechałem na droge by to samo sprawdzic podczas jazdy gdy silnik jescze był zimny to przy ruszaniu dymiło ,,ale gdy już silnik się nagrzał dobrze ,to podczas jazdy miedzy 2000obr a 3000 obr nie widac zadnego dymienia :idea:i wygląda ze wszystko jest ok :!: ,
muszę tu dodać jeszcze ,że po zatkaniu tej rurki i odłączeniu erg moc silnika wzrosła jeszcze więcej ma jeszcze lepszą dynamike podczas jazdy 4 i 5 bieg i turbinke słychać już od 1800 obr / i słychać ją bardzo dobrze ,
tylko gdy stane i postoje może ze 3minuty na postoju na wolnych obr ,to na gorącym silniku ,:bespośrednio dymienia już niema :!::?: ,ale tylko gdy znowu przygazuje raz po raz to dalej jest tak jak na zimno czyli dymi ...:cry::cry::?:,

dziś to zrobiłem więcej kilometrów ponad 100 aby te wszystkie brudy przepalić ale efekt ten sam jak wyżej opisałem:D:idea:,

ktos tu podpowiada , ze to turbina :idea::!:,ale chyba to nie możliwe żeby puszczała olej :?::?: czesto sprawdzam olej i na 10000 km bo tak wymieniam olej i filtr to nic nie dolewam :!::!:,ubywa moze 200gr to może max
,,

czy będą jakieś skutki uboczne jak bedę jezdził teraz ciągle z odłączonym erg :?::?:
pozdrawiam

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Sep 2009 01:06   

Back to top

wsuder
Poziom 12
Poziom 12

Post#9 14 Sep 2009 01:15   

moze wyjasnisz jak sie skończyło naprawianie auta - pompa remont czy cos innego
Back to top

Lewand
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 14 Sep 2009 07:07   

Co do pytania czy można jeździć z zatkanym EGR. Z punktu widzenia ekologii to nie. Z praktyczneh strony zapchanie zaworu EGR powoduje tylko tyle że silnik nie przepala jeszcze raz spalin z wydechu. Będzie czysty kolektor, będzie trochę więcej mocy. Można śmiało tak jeździć kolega mój przejechał już tak 40 tyś, mój teść kupił T4 parę lat temu i od razu zapchaliśmy zawór. Nic się nie zepsuje.

Apropo tego dymienia na zimnym silniku. Właśnie w piątek z kolegą walczyliśmy z Renault 19 1,9D bez turbo. Jest to zwykły silnik diesla i objaw taki że przy odpalaniu zimnego silnika albo po dłuższej przerwie zadymi na siwo i czuć niedopalone paliwo. Wymieniliśmy wtryskiwacze na inne bo akurat były pod ręką, efekt ten sam, żadnej różnicy. Myślimy niestey że to pompa. W peugeocie 206 1,9D kiedyś jak tak się działo to trzeba było wywalić katalizator, ale on dymił cały czas nie chciał jechać.

Możesz jeszcze spróbować zmniejszyć dawkę paliwa. Popołudniu napiszę jak bo nie wiem w którą stronę należy przesunąć głowiczkę pompy zapomniałem :), nie chce głupot pisać . Pozdrawiam Daniel.
Back to top

mercedesik
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 14 Sep 2009 07:25   

Trzeba by sprawdzic kompresje na cylindrach to mi wygląda na niska na jednym cylindrze a że jest to 5 to tego nie widac i nie słychac (1200 obr silnik sie trzęsie).
Zostaw na wolnych obrotach i jak zacznie dymic to odkrecaj po kolei przewody paliwowe od wtrysków(po jednym) i według mnie na którymś silnik nie zmieni zachowania(nie spadna obroty) i wtedy dym po chwili przestanie leciec i ten cylinder bedzie słabszy.
Back to top

gulson
Poziom 25
Poziom 25

Post#12 14 Sep 2009 12:29   

Kolego qwertyuiop1000, proszę skorygować swoje wiadomości usuwając dużą czcionkę. Po skorygowaniu temat przywrócę do właściwego działu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> vw t-4 silnik ACV 2.5 TDI 102 KM dymienie ....
Page 1 of 1

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed