| Author |
kleszczu_ Poziom 2

|
09 Sep 2009 11:38 transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Witam,
bawił się ktoś w tworzenie internetowej transmisji audio - wideo? Potrzebuję pomocy w tworzeniu takiej sieci. Sytuacja wygląda tak, że mam w pracy dwa budynki i pojawiła się potrzeba zainstalowania w jednym z nich kamerki, aby mieć możliwość podglądania tego co się dzieje w drugim budynku. Dokładnie chodzi o to, że tam gdzie będzie kamerka ma stanąć maszyna, która nie wymaga, aby ktoś cały czas przy niej stał, więc wystarczy tylko doglądanie jej i podsłuchiwanie z drugiego budynku. W pomieszczeniu będzie komputer. Chciałbym żeby ta transmisja odbywała się tylko w sieci lokalnej. Orientuje się ktoś jaki sprzęt i oprogramowanie jest potrzebne żeby coś takiego wykonać?
|
|
| Back to top |
|
 |
vampire86 Poziom 22

|
09 Sep 2009 11:52 Re: transmisja audio-wideo bez kabla do 200m |
|
|
|
1. Czyli rozumiem, że kamery będą podłączone do urządzenia (w tym drugim budynku) normalnie kablem?
2. Czy budynki są ze sobą połączone w sieć?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2009 11:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kleszczu_ Poziom 2

|
09 Sep 2009 12:44 Re: transmisja audio-wideo bez kabla do 200m |
|
|
|
TZN tak, jestem kompletnie zielony w tym temacie. W Drugim budynku ma być komputer do obsługi maszyny i będzie można podłączyć tam kamerki. Przeglądałem kamery IP, są drogie. Z tego co widziałem to zwykłe kamerki internetowe maj podobne możliwości tzn chodzi mi o szybkość do 30 klatek/s
Czy różnica obrazu w kamerach IP jest dużo lepsza od kamerek internetowych?
Budynki mają być połączone siecią bezprzewodową.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2009 12:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vampire86 Poziom 22

|
09 Sep 2009 12:55 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
| kleszczu_ wrote: |
TZN tak, jestem kompletnie zielony w tym temacie. W Drugim budynku ma być komputer do obsługi maszyny i będzie można podłączyć tam kamerki. Przeglądałem kamery IP, są drogie. Z tego co widziałem to zwykłe kamerki internetowe maj podobne możliwości tzn chodzi mi o szybkość do 30 klatek/s
Czy różnica obrazu w kamerach IP jest dużo lepsza od kamerek internetowych?
Budynki mają być połączone siecią bezprzewodową. |
Nie chodzi o jakość. Kamerki internetowe podłączą się przez USB, tym samym ma to poważne minusy, jak np.:
- maksymalna długość kabla 5m (z wykorzystaniem aktywnych "przedłużaczy" będzie kilka metrów więcej. Ale czy masz w planach stawiania kamer kilka metrów od komputera?
- brak routingu (w USB 3.0 ma dopiero być)
Dlatego kamerki takie nazywa się internetowymi - nie nadają się do niczego innego, niż czaty internetowe, skype, itp. Kamery IP stosuje się w "normalnym" monitoringu.
Jeżeli mają być sieć bezprzewodowa, trzeba będzie w drugim budynku zrobić jakąś podstawę, czyli router, ewentualny switch i to jest podstawowy problem z którym musisz się zmierzyć. Dołączenie do tego monitoringu będzie już odrębną kwestią, z którą nie powinno być problemów.
Zatem kolejne pytania:
1. Czy budynki "widzą" się wzajemnie (czy nie ma żadnych drzew/innych budynków między nimi)?
2. Czy masz dostęp do wszystkich pomieszczeń w budynkach, tzn. czy np. będziesz miał możliwość zamontowania anten na dachach?
|
|
| Back to top |
|
 |
kleszczu_ Poziom 2

|
09 Sep 2009 13:18 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Router będę musiał podłączyć do kamery? Czy Kamera do kompa a komp do routera?
Komputer nie będzie stał daleko od maszyny.
Zależy mi na tym żeby słyszeć i widzieć czy maszyna pracuje, czy ew. zakończyła pracę i słyszeć czy działa poprawnie. Nie zależy mi na jakiejś wybitnej jakości obrazu.
Budynki widzą się i nie ma na ich drodze żadnych przeszkód Z tym, że do jednego jest dobudowany blaszany magazyn. Ale nie będzie w nim ani maszyny ani komputera. Mam dostęp do wszystkich pomieszczeń. Myślę, że nie będzie konieczności montażu anteny aż tak wysoko.
|
|
| Back to top |
|
 |
vampire86 Poziom 22

|
09 Sep 2009 13:36 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Będzie to wyglądało i działało następująco:
- Przy zastosowania kamerek internetowych (jeżeli monitoring maszyny i da się postawić kamera nie dalej niż 5m od komputera) - router --- komputer --- kamera. Na komputerze wystarczy zastosować jakiś program VNC, może być zwykły windowsowski zdalny pulpit. Wtedy w dowolnym momencie wchodzisz na komputer i zaglądasz do kamerki.
- Przy zastosowaniu kamer IP można się obyć nawet bez komputera, wtedy - router --- kamery. Następnie z dowolnego komputera w sieci LAN wchodzisz przez przeglądarkę na kamerkę i patrzysz co się dzieje.
Teoretycznie WiFi ma zasięg 120 metrów na otwartej przestrzeni, więc konieczne będzie zastosowanie dodatkowych anten. A im wyżej je umieścisz, tym masz większą pewność, że nic nie zakłóci komunikacji między nimi. Teraz jednak musisz poczekać, aż ktoś wskaże Ci konkretny sprzęt, bo specjalistą od budowy sieci WiFi na większe odległości niestety nie jestem.
EDIT
Jeżeli chodzi o jakość obrazu, to nie ma zasady, że przy kamerach IP będzie lepszy niż przy kamerach internetowych, lub odwrotnie. Tak naprawdę zależy od samych kamer. Ale owszem, w przypadku różnych kamer (internetowa a IP) dających jakościowo taki sam obraz, kamera internetowa będzie dużo, dużo tańsza od IP.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2009 13:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kleszczu_ Poziom 2

|
09 Sep 2009 14:34 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to również o nie proszę, każda pomoc jest bardzo mile widziana
@vampire86, dzięki za wszystkie info :)
mam jeszcze jedno pytanie. budynki się widzą, ale w linii prostej pomiędzy routerami będzie się znajdował ten blaszany magazyn czy on może bardzo zakłócić sygnał?
|
|
| Back to top |
|
 |
soltys_w Poziom 18

Joined: 24 Apr 2004 Posts: 526 Location: Hipolitów (mazowieckie)
|
11 Sep 2009 05:24 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Link jest krótki, do zrealizowania go wystarczą zintegrowane urządzenia Ubiquiti - relatywnie tanie, bardzo szybki montaż. Blaszak nie powinien przeszkadzać, o ile anteny będą 4-5m ponad nim.
Mając połączone sieci w obu budynkach będziesz mógł wykorzystać kamerkę internetową używając zdalnego pulpitu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Eleksys Poziom 9

|
29 Oct 2009 00:05 Re: transmisja audio-wideo bezprzewodowo, do 200m |
|
|
|
Widzę, że to jedno z niewielu forów, na którym tam zawiłe tematy nie są olewane:) Jeśli szukasz odpowiedniego sprzętu - który Ci polecono - to mogę z kolei ja polecić ten sklep. Mają akcesoria elektroniczne od kabelków i czinczy począwszy, na kamerach kończąc. No i maja też fachową obsługę, która powinna bez problemu Ci doradzić w tej kwestii. Wiem, bo sama jestem zielona,a przyszło mi alarm zakładać;) Poradzili panowie biednej kobiecie:)
|
|
| Back to top |
|
 |