Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka
Autor
Wiadomość
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#1 Post autora tematu 09 Wrz 2009 17:11   

jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Witam,chciałbym zrobić ogrzewanie w domu około 60mkw- dobrze ocieplonym(salon połączony z kuchnią i oddzielny pokój w którym jest już kominek). Posiadam kominek z powietrznym rozprowadzeniem ciepła,ale działa to słabo(przenosi hałasy i kurz,przy otwieraniu drzwiczek zaciąga dym brudząc ściany). Z racji tego, że wszystko robię sam, mam zamiar przerobić kominek na płaszcz wodny. Dysponuje ograniczoną gotówką i jedyne co mogę zrobić to:

-rozebranie gardzeili i owiniecie rurką miedzianą rury odprowadzającej spaliny: myślę że jednak odzysk ciepła będzie marny(czytałem gdzieś o tym)

- wykonanie takiej wężownicy wewnątrz rury odprowadzającej spaliny i w części kominka: pomysł raczej dobry,bo będzie na pewno łatwo odzyskać ciepło,ale czy rurki miedziane się nie przepalą? czy nie skorodują pod wpływem spalin? czy nadają się rurki miedziane, takie które można kupić z kłębka w markecie?

- wstawić tzw. podkowę czyli wężownicę wyspawaną z rur,ale gdzie takie coś kupić, szukałem na allegro to były bardzo proste i wymiarem niedostosowane do mojego kominka choć kosztowały zachęcająco bo 85 pln,no ale co mi z takiej wężownicy jak żadnego kawałka drewna nie włożę. widziałem też tzw"turbo dymy" cena typowego to około 900zł, ale znalazłem też za 400 pln( długość płaszcza wodnego około 40 cm średnica wew. . ,czyli ta, która styka się z dymem 26 cm) nad tą rurą umieścił bym szyber,czyli taki "kapelusz" co zmniejsza ciąg komina i powoduje wolniejsze spalanie

-wpadł mi jeszcze pomysł inny: można by było kupić w markecie rury stalowe nagwintowane i kształtki i wykonać(poskręcać) z tego taką klatkę i umieścić ja wewnątrz paleniska w kominku

powiedzcie co sądzicie, mi wydaje sie najatrakcyjniejszy pomysł nr 3 z tą "nakładką"(turbodymem) w najtańszej wersji(400zł) odpada kombinowanie ze znalezieniem spawacza lub skręcaniem i dopasowywaniem tych rurek,które różnie mogły by się zachowywać(ich połączenia).
Powrót do góry
   
tomaszmruz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 283
Miasto: Skarżysko

Post#2 09 Wrz 2009 17:41   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Połączenia skręcane raczej odpadają jak byś to uszczelnił ?.
Lepiej zespawać taką podkowę z rurek stakowych np. 1 1/2 cala.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#3 09 Wrz 2009 21:05   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Wszystko i tak do d...y. Nie zrobisz z malucha mercedesa. Zostaje jedna opcja. Wymień go na nowy, ale najlepiej zostaw jak jest.
Czy to jedyne źródło ogrzewania?
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#4 Post autora tematu 09 Wrz 2009 21:43   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


połączenie skręcane mógłbym uszczelnić specjalnym klejem odpornym na wysoką temperaturę (posmarować nim gwinty przed skreceniem-mam taki klej odporny do 1200 stopni) choć to chyba gra nie warta swieczki(zbyt duże ryzyko,a pracy sporo)

Kominek w domu jest jedynym zródłem ogrzewania i chyba najlepszym bo mam dostęp do tańszego drewna, gazu nie mam a prąd odpada (już dokładnie to liczyłem). czytałem na forach na elektrodzie i innych że tego typu instalacje są możliwe i ludzie to robią. U mnie problemem jest tylko wykonanie tego rodzaju wymiennika,tak jak pisałem wcześniej.
zależy mi na tanim koszcie tego rozwiązania,bo wiem że mogę kupić wkład wodny do kominka za 2500,ale tu nie oto chodzi bo kominek mam bardzo ładny.Myślę,że kupię tą nadstawkę na allegro za 400zł i umieszczę zamiast rury spalinowej.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#5 09 Wrz 2009 22:12   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Jaką moc chcesz z tego uzyskać? Poza tym, jest to niezgodne z prawem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Wrz 2009 22:12   





Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#6 Post autora tematu 09 Wrz 2009 22:53   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


jest to zgodne z prawem o ile stosuje sie w układzie otwartym,a taki ja chce wykonać. wystarczy wpisać frazę na alegro "turbodym" albo "płaszcz wodny" moce tych wynalazków mają od 3 kw w zwyż. ja do ogrzania mam tylko około 40mkw,bo pokój w którym jest kominek ma 20mkw. wiem że gdybym zrobił taką wężownicę i umieścił ją w palenisku to odbiór ciepła byłby najlepszy,ale jednak najlepiej chyba bedzie jak kupię nakładkę i umieszczę ją zamiast rury odprowadzającej spaliny,gdyż nie mam możliwości tego pospawać
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#7 10 Wrz 2009 00:02   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Ale prawo mówi o nie "odzyskiwaniu" ciepła ze spalin w ten sposób
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#8 Post autora tematu 10 Wrz 2009 10:56   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


a jaki konkretnie artykuł tak mówi? z którego roku jest ustawa? gdyby było tak jak mówisz, firmy które zajmują się produkcją tego typu rzeczy zostały by usunięte choćby z alegro. Gdyby tak było to nie produkowano by kominków z płaszczami wodnymi, a są one (choć cholernie drogie i bez rewelacyjnej sprawności) w każdym większym markecie budowlanym.

myślę,że nie ma sensu zagłębiać się w aspekty prawne tej kwestii, gdyż mógłby być to odrębny temat na jakimś forum prawnym.
Mój problem polega na tym, że nie mam zamiaru wywalać co najmniej 2500na wkład kominkowy z płaszczem wodnym, bo mam ładny wkład(stary,stalowy, ale w miarę ładny). Więc mam zamiar zrobić albo wymiennik w kominku, choć z tego co się orientuje w grę wchodzi tylko spawanie i to chyba tylko gazowe, albo kupić tą "nadstawkę" myślę na taki wymiennik wydać do 600zł. bo uważam, że w moim przypadku jest najlepsze rozwiązanie.
Powrót do góry
   
Marek Kier
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 70
Miasto: Warszawa

Post#9 10 Wrz 2009 17:23   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Widziałem schematy takich rozwiązań, poszukam - może jeszcze gdzieś mam.
Wygląda to mniej więcej tak:
- na górze kominka nawinięto kilka - klikanaście zwojów z miękkiej miedzi - jako wymiennik,
- cały system jest oczywiście otwarty.
System taki jest bardzo prymitywny i trudno stwierdzić jaką może mieć moc.
I konieczne są zabezpieczenia przed przegrzaniem np automatyczne dopuszczenie wody do CO.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Wrz 2009 17:23   





Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#10 Post autora tematu 19 Wrz 2009 20:30   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


udało mi się już nabyć odpowiedni wymiennik- przeliczając w moim przypadku koszty materiału, szukania spawacza i ryzyko popełnienia błędu podczas spawania decyzja kupna okazała się myślę słuszna.
Miałem projekt wyspawania wymiennika z 2 rur długości 100cm każda i średnicy odpowiednio 16 i 20 cm (czyli rura w rurze i 2 cm płaszcz wodny. Koszt rur to około 150zł (dostępne w marketach budowlanych) choć średnica 16 cm jest trudno dostępna,więc albo przez internet,albo 15. Do tego 2 kawałki blachy aby "zamknąć" konstrukcję i 2 mufy, czyli sam koszt materiału powinien sie zamknąc w kwocie 200zł,ale dochodzi spawanie,więc w moim przypadku okazało się to zbyt pracochłonne (problem ze znalezieniem spawacza itp), poza tym nie byłem pewien czy ta konstrukcja będzie ok. i udało mi sie znależć nowy nieużywany wymiennik własnie w formie takiej nakładki, wymiennik jest solidnie wykonany z blachy gr 3 mm.

W związku z tym, że planuje wykonać wkrótce instalację (mam jakieś schematy tego typu instalacji) i zamierzam założyć nowy temat, bo instalację będę wykonywał sam, ale chciałbym zapytać jeszcze o jedną rzecz:

PYTANIE:
chciałbym założyć taki zawór bezpieczeństwa na rurze który by wypuszczał wodę do kanalizacji (czy choćby do jakiegoś pojemnika) w przypadku gdy jej temperatura przekroczy powiedzmy 95 stopni, czy ktoś wie jak taki zawór się nazywa i gdzie można kupić takie coś i jaki jest koszt tego zaworu? widziałem w necie tego typu rzeczy ale te co oglądałem to są drogie (około 200zł) i mają taką rurkę która jeszcze zalewa palenisko,co w moim przypadku nie jest konieczne,chodziło by mi tylko o upuszczenie gorącej wody a na jej miejsce wpłynęła by woda zimna i schłodziła układ w sytuacji krytycznej lub choćby w czasie gdy pompa przestanie pracować np z braku prądu
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#11 19 Wrz 2009 20:41   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Nazywa to się "Temperaturowy zawór bezpieczeństwa"
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#12 Post autora tematu 19 Wrz 2009 21:53   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Dziękuję, za szybką odpowiedz. Udało mi się troszkę poszuka? w necie i znalazłem tego typu zawór za około 100zł. oczywiście domyślam się, że ten zawór należy zainstalować możliwie blisko samego wymiennika. Czy tego typu rzeczy są dostępne w marketach budowlanych?
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zbiornika wzbiorczego. zamierzam kupić taki ze stali nierdzewnej, z miedzianym pływakiem i automatycznym dopustem wody. Na jakiej wysokości taki zbiornik zainstalować-cała instalacja znajduje się na parterze, bo to dom parterowy. Z tego co się orientuję to taki zbiornik należy zamontować w najwyższym punkcie instalacji, czyli jak najwyżej w instalacji będzie ta "nakładka wodna na kominek" (najwyższy punkt od podłogi to około 1,6m) czyli jak myślę montaż tego rodzaju zbiornika powinien być na dowolnej wysokości, nie niższsej jednak (górna krawędz lustra wody) niż najwyższy punkt instalacji (w tym przypadku wspomniane 1,6m)? czyli dla jasności lustro wody w tym zbiorniku powinno być np. na wys 1,7m? czy dobrze myślę?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#13 19 Wrz 2009 22:03   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Na początek zajrzyj tutaj :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1378827&sid=a7249b3fd4fa7bac6a9af31100da8eac

ps. poprawiłem link , czy ktoś mógłby sprawdzić ?
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#14 19 Wrz 2009 22:05   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Niestety:
Not Found
The requested URL /rtvforum/viewtopic.phpt=1378827&sid=a7249b3fd4fa7bac6a9af31100da8eac was not found on this server.
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#15 Post autora tematu 19 Wrz 2009 22:08   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


dziękuję za chęć pomocy. nie wiem dlaczego, ale link nie działa
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2009 22:08   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#16 19 Wrz 2009 22:21   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Jaki link, taka sama wartość tej "rakiety" do kominka
Szukaj sprawniejszego sposobu, bo ten, to LIPA
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#17 19 Wrz 2009 22:29   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Czy ten rysunek nie wyjaśnia wysokości , na której należy umieścić naczynie ?
jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#18 Post autora tematu 19 Wrz 2009 23:10   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Tak teraz już wiem mniej więcej na czym to polega, wysokość naczynia to 0,7 podnoszenia wody pompy,przy pompie zainstalowanej na powrocie.

Kolego Mirrzo, niestety nie mam innej możliwości ogrzewania domu, nie mam pomieszczenia gospodarczego,więc nie postawie sobie pieca na paliwo stałe w pokoju, nie mam gazu, z racji tego, że mam tanie drewno i po prostu lubię palić w kominku, nie zamierzam instalować instalacji grzewczych na lpg czy olej opałowy.
Argumenty mówiące, że robię kotłownie w pokoju, też mnie nie przekonują, bo kominek mam już 15 lat i tylko nim ogrzewam dom 60 m kw. gdyż w moim przypadku najtańsze jest właśnie kupno tych 8-10m drewna (przed ociepleniem domu i przeróbkami wkładu kominka było to nawet 22m na sezon;) a moc tej jak to mówisz rakiety to 7-10KW. Poza tym ja po prostu lubie palić w kominku;) więc dlaczego nie połączyć przyjemnego z pożytecznym;)
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#19 19 Wrz 2009 23:13   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Wszystko można... do czasu, bo Polak potrafi. Dzban dopóty wodę nosi ...
Sprawdź, jakie warunki musisz mieć spełnione dla zainstalowania kominka, z płaszczem wodnym też.
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#20 Post autora tematu 19 Wrz 2009 23:23   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Dziękuje za link;) działa;)
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#21 19 Wrz 2009 23:31   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Popatrz jeszcze tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=958341&highlight=&sid=b089381a7ec5a4855ba88a64ddae212e

Dodano po 1 [minuty]:

Dalej jesteś pewien?
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#22 Post autora tematu 19 Wrz 2009 23:49   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Jestem przekonany do montażu, ale dzieki za link;) moja rakieta ma 60 cm wysokości to turbodym firmy Kratki,więc sprowdzony;) co do wychłodzenia spalin się nie obawiam, a wydajność 7-10Kw powinna starczyć, potrafię palić umiarkowanie w kominku, mam zamiar ogrzewać tym 6o mkw poprzez montaż 2 grzejników i podpięcie do 15mkw podłogówki. obawiam się tylko czy nie bedzie problemu z nadmiarem ciepłej wody,dlatego myślę nad zainstalowaniem tego temperaturowego zaworu bezpieczeństwa i może jeszcze jakiegoś 3 grzejnika
u mnie szyber będzie nad wymiennikiem, a sam wymiennik będzie praktycznie nad samym paleniskiem
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#23 Post autora tematu 23 Wrz 2009 19:22   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


zdemontowałem już elementy kominka, niezbędne do instalacji wymiennika. Rodzi się kolejne pytanie: jak uszczelnić połączenia rur stalowych które będą wkręcone w wymiennik, oraz kolanka tych rur i inne stalowe kształtki? czy można zastosować typową dla uszczelniania rur białą taśmę teflonową?
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#24 23 Wrz 2009 23:47   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Jeżeli do wody, OK
Powrót do góry
   
andrzej lukaszewicz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 2473
Miasto: Mszczonów

Post#25 24 Wrz 2009 01:03   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Dlaczego kolega przerabia dotychczasowy system nadmuchu powietrza?
Bo jest żle wykonany i pewnie półśrodkami - dlatego nie działa.

To samo będzie z tym wodnym ogrzewaniem....

Siły i srodki należało przeznaczyć na poprawę istniejącego systemu , a nie budowe następnego bez pewności powodzenia. A "kotłownia" i syf w pokoju i tak pozostanie...
Mimo wszystko życzę powodzenia!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Wrz 2009 01:03   





Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#26 Post autora tematu 24 Wrz 2009 20:57   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


tyle się napisałem i niestety przepadł mój post, więc napisze pokrótce:

nie chcę się bawić w ogrzewanie powietrzne od kominka, bo żeby działało wydajnie muszę mieć pompy, które hałasują (są słyszalne) pomimo filtrów i tak z racji dużych ruchów powietrza kurzy się. Teraz jest to u mnie grawitacyjnie i zdarza sie czasem, że podczas dokładania drewna układ "zaciągnie" troszkę dymu. cały układ przenosi dzwięki, więc ten system nadmuchowy chce tylko zostawić na pokój, w którym jest kominek i sąsiadującą za ścianą łazienkę. salon przedpokój i ankes kuchenny będzie grzany wodą.

Potrafię palić i zachować przy tym porządek, o co nie jest łatwo w bardzo surowym wnętrzu w którym jest kominek,więc "syf i kotłownia w domu) jest dla mnie do zaakceptowania, ba nawet bardzo lubię palić w kominku

Dom jest tak docieplony, że przy obecnym metrażu i jednej ścianie wspólnej, mogę rozważyć ogrzewanie prądem jak spalę całe drewno,albo znudzi mi się palenie;)

dziś wywiozłem 2 taczki gruzu sadzy popiołu i innych nieczystości zgromadzonych w kominie, oraz wykonałem "rewizję" w łazience,przez którą będzie można czyścić komin, a także uzupełniłem ubytki cegieł w kominie po poprzednim podłączeniu wkładu i innych piecach, które były w latach 80, więc ta praca to także konserwacja istniejącego układu.

Nasuwa sie kolejne pytanie: wyjście z płaszcza wodnego mam gwintem 1 calowym, mam zamiar "wyjść przez ścianę" jeszcze rurą stalową ocynkowaną, a potem przejść już na miedż, bo myślę, że chyba lepiej i łatwiej jest z tego materiału robić instalację. czy zatem robić instalację kominka rurą 1 calową stalową aż do rozdzielacza, który znajduje sie 4 metry w linii prostej od kominka. przewody z kominka będą wychodziły w łazience, i "po ścianie" do piwnicy.

1. czy można przejść z rur stalowych ocynkowanych na miedziane lutowane w odległości 0,5m od płaszcza wodnego, bo uważam że robienie instalacji na stali jest bardzo pracochłonne?
2. czy zostawić średnice 1 calową aż do rożdzielacza( układ pompowy) ?
3. czy rury w piwnicy prowadzić w linii prostej (około 4m do rozdzielacza) czy w "po ścianach"-około 6 m?
4. jak z podłączeniem pompy do rur miedzianych, czy stwarza to jakieś problemy?
Powrót do góry
   
Bolikd
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 1
Miasto: Olszyna

Post#27 25 Wrz 2009 00:11   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


goldboyy napisał:

1. czy można przejść z rur stalowych ocynkowanych na miedziane lutowane w odległości 0,5m od płaszcza wodnego, bo uważam że robienie instalacji na stali jest bardzo pracochłonne?
2. czy zostawić średnice 1 calową aż do rożdzielacza( układ pompowy) ?
3. czy rury w piwnicy prowadzić w linii prostej (około 4m do rozdzielacza) czy w "po ścianach"-około 6 m?
4. jak z podłączeniem pompy do rur miedzianych, czy stwarza to jakieś problemy?


Witam,
Ad1. Nie powinno się mieszać różnych materiałów na instalacje (pozostań przy miedzi, z płaszcza wodnego wyjdź bezpośrednio ksztatką miedzieną np śrubunkiem)Pamiętaj, że na lini płaszcz -naczynie bezpieczeństwa nie można instalować żadych zaworów i innych urządzeń, które zmniejszają przekrój)
Ad2. Ważne jest aby do naczynia zachować przekrój min D25 mm w miedzi (rura D28), dalej może iść "zmniejszająco"
Ad3. Z reguły rury prowadzi sie "przy ścianach, aby była możliwość ich zamocowania, a skoro będzie to układ wymuszony (z pompą) to nie ma żadych przeszkód, aby "szły po ścianach)
Ad4. Nie ma żadnych problemów z połączeniem pompy z instalacją miedzianą.

Jeżeli masz zamiar zastosować ogrzewanie podłogowe to warto pomyśleć o wymienniku płytowym (+dodatkowa pompa+zawór 3D) lub jeżeli to tylko 15 m to zastosowanie głowicy RTL na powrocie, lub zaworu 3D na zasilaniu (gdzieś trzeba zmniejszyć temperaturę do max 55 st c)
pozdrawiam
Bolikd
PS. Zapoznaj się ze schematami instalacji kominków wodnych (obowiązuje taka sama zasada)
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#28 Post autora tematu 30 Wrz 2009 19:14   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


dziekuję za odpowiedzi, zarówno krytyczne jak i te budujące;)
mam już parę schematów i wiem już co nieco- tzn trochę więcej niż na poczatku. powoli kompletuje brakujące elementy.

Mam pewne pytanie: czy rura przelewowa (wiem że minimalna srednica to 25mm) może być ze stali ocynkowaniej? gdzieś czytałem, że stal ocynkowana bardzo szybko koroduje gdy temp przekracza 60 stopni. chodzi o to że mam kilka kawałków rur stalowych ocynkowanych bardzo ładnie wyglądających, i chciałbym się dowiedzieć czy jako rurka przelewowa można to zastosować i jako rurka do naczynia wzbiorczego.
czy gdybym zastosował ewentualnie miedz to czy można wykorzystać rurę do naczynia wzbiorczego jak i do przelewu o średnicy fi22mm? bo kolejna w rozmierze to już jest (bardzo kosztowna) fi 28 i spowodowało by to konieczność stosowania róznego rodzaju przejściówek. bo wyjście z kominka mam zamiar zrobić ze stali 1 cal - bedzie to tylko dł ok 40 cm- samo przejście przez ścianę, a potem redukcja i myślę już wykonać to z miedzi fi 22.
Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7030
Miasto: MOJE Miasto

Post#29 30 Wrz 2009 21:56   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


Może być ocynk, ale 1 cal
Każda rura przelewowa musi mieć minimalną średnicę WEWNĘTRZNĄ fi 25
Cena nie jest istotna. Ważny jest wymiar wewnętrzny - fi 25 mm
Powrót do góry
   
goldboyy
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 09 Wrz 2009
Posty: 58

Post#30 Post autora tematu 30 Wrz 2009 23:01   

Re: jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka


dziękuję za odpowiedz. Faktycznie chyba nie ma sensu szukać oszczędności w tej części instalacji.

zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa: nie mam jeszcze dokładnego schematu mojej instalacji, ale już coś mi sie w głowie rysuje. nie bardzo wiem jak rozwiązać problem rozdzielacza - tzn. ilu obwodowy musi być. Na razie trudno mi dokładnie stwierdzić moc mojego układu ale chciałbym zastosować: 2 grzejniki stalowe 2 płytowe purmo (60x60 i 120x60) oraz 2 sekcje podłogówki (około 8 i 6 mkw.) Jeśli układ będzie miał tendencje do przegrzewania się to chciałbym podpiąć jeszcze 2 grzejniki stalowe).

Reasumując docelowo miało by być 6 odbiorników ciepła. czy podłogówkę podpiąć pod rozdzielacz czy jakos na powrocie od grzejnika, czy może zasilać ją bezpośrednio(za pomocą trójnika) z rury zasiląjacej rozdzielacz. oczywiście obniżając temperaturę wody poniżej 50stopni za pomocą np. "teromstatycznego zaworu Honeywell"
Bo obawiam sie że gdy zastosuje zawór na powrocie podłogówki to mogę w jej początku wpuścić zbyt gorącą wodę-grubość jednej z płyt pogłogówki to aż 21cm- liczę na to, że gdy uda mi się ja rozgrzać będzie też stygła bardzo długo oddając ciepło

Pytanie zasadnicze: ilu obwodowy rozdzielacz kupić? na 4 stalowe grzejniki i 2 sekcje podłogówki

chciałbym podziękować wszystkim którzy zabierają głos w tej dyskusji. niestety jako autor tego wątku nie widzę przycisku "pomógł" i nie wiem dlaczego?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> jak wykonać podkowę(płaszcz wodny) do kominka
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Wymiennik , płaszcz wodny do kominka (3)
Płaszcz wodny do kominka. Wpięcie w układ zamknięty. (1)
Płaszcz wodny do kominka - czy to jest skuteczne? (10)
jaki bojler do solarów i płaszcz wodny do kominka? (2)
Płaszcz wodny a piec elektryczny, jak podłączyć? (6)
Bosch SGS46E02EU - Jak zdjąć płaszcz wodny? (2)
Jak Przerobić płaszcz wodny w piecu na nadmuch powietrza (3)
Zmywarka BOSCH SPS 5452 - jak oczyścić płaszcz wodny? (2)
DGP, płaszcz wodny a CWU? (2)
kominek dgp oraz płaszcz wodny (13)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS