| Author |
adje Poziom 11

|
03 May 2010 10:36 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Czytam wypowiedzi pasjonatów LED i zaczyna mnie ten temat rozbawiać.
Mimo ogromnych starań, jeszcze upłynie sporo czasu, by to źródło swiatła było konkurencyjne dla oświetlenia tradycyjnego.
Wszyscy pasjonuja się energooszczędnoscia ale nikt nie porusza tematu pasmowosci swiatła. Zarówno swiatło LED jak i swietlówki mimo usilnych starań wielu konstruktorów, nie daje pełnego widma swiatła. Są osoby, które z tego względu nie akceptują tych żródeł światła i nawet nie zdają sobie sprawy z przyczyn.
Jedynie bezprzeczną zaletą LED jest stosunkowa długowieczność ale nawet najlepsze firmy zanotowały w tej dziedzinie sromotne wpadki i wymieniały produkty LED nawet po 300 godzinach pracy.
Gdy wykonamy pomiary natężenia oświetlenia pomieszczeń oświetlonymi różnymi rodzajami żródeł, to przeciętne wyniki porównawcze uzysku energetycznego, kształtuja się nastepująco:
1x zarówka tradycyjna
2x żarówka halogenowa
3x żarówka halogenowa projekcyjna PAR
4x LED
4,5x świetówka-żarówka lub liniowa
6-7x żarówki metalohalogenkowe
Jesli problemem zająć się dogłebniej to świetlówki są żródłem dużo większych negatywnych skutków ekologicznych niż żarówki, bo są żródłem trujacych związków rtęci i te czynią większe spustoszenie niz dodatkowa produkcja energii na pokrycie zwiekszonej mocy na żarówki wolframowe.
Propaganda czyni cuda szczególnie w mózgownicach młodych Polaków i wmówiono dla kręcenie sie interesu "wybranych", że zarówki są "be", zamiast je udoskonalać. Drenuje się więc kieszenie na nieuzasadnione i wygórowane koszty nowych żródeł, które maja obecnie sporo innych wad.
Mało ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że LED, szczególnie t.zw. ciepłe oprócz wad pkt pasma, zawierają szkodliwy fosfor (wcześniej wycofany z tego powodu np z pokryć wskazówek zegarków). Jest stosowany, by choć częściowo poszerzyć pasmo i jest między innymi przyczyną zmniejszenia skuteczności białych diod. Widać go jako żółte plamy złącz ciepłych diod. Lepszym sposobem poszerzenia pasma białego oświetlenia jest stosowanie modułów RGB-LED ale wtedy koszty rosną niebotycznie, a współczynnik uzysku energetycznego maleje do ok. 2,7x w stosunku do tradycyjnych żarówek. Nie będę też się rozwodził o kątach rozsyłu, bo to odrębny i szeroki temat, który raz jest zaletą, a innym razem poważną wadą powodującą wręcz tworzenie kuriozalnych konstrukcji LED.
Bardzo mało osób jest zainteresowane najdoskonalszym obecnie żródłem światła pod względem energetycznym. Żarówka metalohalogenkowa o mocy 35 W daje strumień ok 3600 lm co daje z 100 lm/W Białe diody LED o ciepłym zabarwieniu to obecnie max. ok. 75 lm/W.
Reasumując.
Bezmyslne zachłystywanie się oświetleniem LED jest kompromitujace. LED jednak są niezastapione do energooszczędnego oswietlenia dekoracyjnego np fasad budynków i pomieszczeń, punktowo a szczególnie liniowo, bo to ostatnie oswietlenie stwarzało mnóstwo problemów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
adje Poziom 11

|
03 May 2010 12:03 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
O wypisywanych badziewach można pisać wiele.
Fascynacja ma mało wspólnego z wiedzą i doswiadczeniem. Róznimy się tym, że ja realizuję oświetlenie praktycznie od wielu lat i sam wielokrotnie proponuję rozwiazania ledowe o których jak pisałem też mozna mówić pozytywnie.
Realizacje kończę nie zdjęciami i ogladactwem a konkretnymi pomiarami, które zasadniczo różnia się od internetowych opisów. Projektując oswietlenie trzeba mieć świadomość, że musi on spełniać okreslone oczekiwania zamawiajacego i wymagania przepisów, które żadają obiektywnych pomiarów, a nie subiektywnych odczuć.
Proponuję więc więcej pokory, bo ta słuzy doskonaleniu. Buta nie jest cechą sprzyjającą samokształceniu, a raczej rzucaniem propagandowych haseł znacznie odbiegającymi od praktycznej rzeczywistości.
I jeszcze jedno dla uzupełnienia
http://www.cree.com/products/pdf/XLampMC-E.pdf
Tam łatwo można wyczytać, że w celu poszukiwań prawidłowych rozwiązań dla rozszerzenia pasma (odwzorowywania kolorów) stworzono również moduł RGB-LED dla dla J-700mA/3,3V, a więc mocy 2,3 W i dla barwy 4000 K to tylko 80 lm.
Ten sam producent dla wąskiego widma tworzy identyczną konstrukcję (nie strukturę) MC-E LED o tej samej białej barwie i mocy żródła 370 lm.
Dlaczego zadaje sobie ten trud?
Pozostawiam to bez komentarza, bo to potwierdza tylko, to co napisałem w poprzednim komentarzu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
04 May 2010 08:30 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Masz przykre doświadczenia związane ze stosowania gotowych żarówek LED. LEDy muszą być dobrze chłodzone, aby pociągnęły 50kh a konstrukcja gotowych żarówek tego nie umożliwia. Odwzorowanie koloru przy oświetleniu mieszkania nie jest krytyczna, wystarczy jak CRI>80, ale ludzie nie mający pojęcia o tym kupują zimne LEDy bo mają więcej lumenów a potem mają beznadziejne światło. Zwykłe żarówki też nie mają CRI=100 ale jak pisałem wcześniej do oświetlenia pokoju nie jest to wymagane, tylko do robienia profesjonalnych zdjęć, lub do warsztatu w którym odróżnianie wszystkich barw jest bardzo ważne.
Na allegro sprzedawcy podają fantastyczne parametry swoich żarówek LEDowych, porównując je do żarowych. Niestety nic z tym nie można zrobić, ale większość na to daje się nabrać.
|
|
| Back to top |
|
 |
adje Poziom 11

|
04 May 2010 17:05 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Muszę zaznaczyć, że nie jestem uprzedzony do oswietlenia LED.
Tam gdzie nastepują częste właczenia np przez czujniki ruchu, to teraz najbardziej praktyczne źródło światła, bo długowieczne, mimo częstych właczeń i nie wymagające dobrego odwzorowania barw.
Oswietlenie ledowe jest super ekonomiczne dla liniowego podświetlania elementów fasad i architektury oraz punktowego oświetlenia wzdłuż lica fasad.
Dwustronne oprawy fasadowe LED o mocy 1W/3W = 4 W doskonale zastepuja dotychczas stosowane żarówki halogenowe 20W/35W = 55 W Przy całonocnych właczeniach i stosowania najczęściej ok 6 opraw, to rocznie spore oszczędnosci dla uzytkownika.
Liniowe podświetlenie - dotychczas bez mozliwosci specjalnego wyboru - realizowane było na świetlówkach np 36W/120 cm, czy 13W/51 cm, teraz mozna realizować na tasmach ledowych np 60szt/1mb lub nawet 120 szt/1mb. Dla swietlówek oswietlenie 1 mb to żuzycie mocy min ok 30 W, a dla taśm ledowych ok. 5W lub 9,5 W, a kłopotów z taśmami latami praktycznie żadnych. Przy zastosowaniu taśm RGB dodatkowo ogromne mozliwości barwne w dowolnym przedziale czasu.
Liniowe oswietlenie fasad to czasem nawet 300 do 500mb. Oszczędnosci jednoznaczne, nie mówiąc o prostocie wykonania.
Myslę, ze nastapią jednak szybkie nowe rozwiązania energooszczędnych źródeł swiatła. Mozliwe, ze to będą LEDy nowej generacji i tego nie wykluczam ale muszą być pokonane podstawowe kłopoty z pasmowościa tego żródła. Bo to mocno przeszkadza w wielu realizacjach prawidłowego oswietlenia stanowisk pracy i różnych pomieszczeń.
Tam gdzie są wymagane duże natężenia oswietlenia praktycznie stosuje się teraz tylko oswietlenia żarówkami metalohalogenkowymi - jesli nie ma innych przeciwwskazań lub zyczeń..
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 May 2010 17:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rastabiba Poziom 18

|
04 Jul 2010 16:30 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
adje napisał "Realizacje kończę nie zdjęciami i ogladactwem a konkretnymi pomiarami, które zasadniczo różnia się od internetowych opisów."
Ciekawy jestem jakiś przyrządów używasz do pomiarów oświetlenia żarowego i LED ;]
Tam gdzie jest wymagane duże natężenie oświetlenia stosuje 3W diody LED ;]
Pasmowość oświetlenia też może być dużą zaletą ;] np przy oświetlaniu roślin ;]
|
|
| Back to top |
|
 |
adje Poziom 11

|
04 Jul 2010 19:45 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Drogi kolego -
tam gdzie jest wymagane duże natężenie oświetlenia stosuje już nie 3W diody LED, a 35 i nawet 50 W. "Postępowe" żarówki ze składkami diodowymi o mocy 1 czy 3 W, to dalej problemy cieplne, a efekty choć już interesujące, jeszcze nie szczególne.
Dotyczy też nowoczesnej żarówki reprezentującej obecne trendy i zastępującej kuriozalne konstrukcje z 60 czy nawet 180 szt LED małej mocy.
Odpowiada to również na pytanie czym sie mierzy - oczywiście luksomierzem. Droższe modele mają na wyposażeniu filtry pasmowe.
Natomiast odwzorowanie kolorów to już sprawa trudniejsza. Metod jest kilka. Najprościej wykonuje się takie pomiary kamerami kalibrowanymi ale takie oprzyrządowanie sporo kosztuje
| Moderated by Mirek Z.: |
| Link usunąłem - p.10.11 regulaminu. |
|
|
| Back to top |
|
 |
rastabiba Poziom 18

|
04 Jul 2010 20:11 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Wykonuje pomiary natężenia oświetlenia, lecz mierniki,które posiadam, nie są przystosowane do pomiarów oświetlenia ledowego. Mają tylko przełącznik żarowe, świetlówkowe. W tych samych warunkach, lecz na różnych luksometrach wychodzą mi różne wyniki. Dlatego zapytałem ;]
Wykonywałem również badania kolorymetrami.
Oprawy które robię są głównie oparte o diody 3W. Teraz powoli przechodzę na diody 10W, ale ich cena jest jeszcze dosyć wysoka ;]
Stosuje również diody 100W, lecz moim zdaniem, znacznie lepszym rozwiązaniem jest oświetlenie liniowe, a nie punktowe ;]
Dar.El mam jeszcze takie pytanie, czy to oświetlenie nie jest zbyt drażniące ? Chodzi mi o patrzenie w diody ?
Ja zawsze dawałem diody świecące w sufit i oświetlające pomieszczenie z odbicia, jedynie nad blatem kuchennym daje diody świecące bezpośrednio na blat.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
07 Jul 2010 13:02 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Witam
Praktycznie nie zaobserwowałem jakiś problemów z olśnieniem. Pomieszczenie jest małe i nie mam możliwości zobaczyć LEDy bezpośrednio. Nawet patrząc w nie nie ma problemów, przecież są to 1W LEDy. Świecąc bezpośrednio w sufit tracisz z 50% światła, za to masz idealnie rozproszone. Lepiej jednak zrobić więcej punktów o mniejszej mocy, przecież robiąc oświetlenie LEDowe stawiamy na niskie zużycie energii.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
20 Aug 2010 11:13 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
>Dar.El jak myślisz czy do twojej żarówki wystarczy taki oto radiator ? :
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
21 Aug 2010 20:30 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Raczej jest za mały do 3W, ale jak Ci nie zależy na 50kh świecenia, to ujdzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Aug 2010 20:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
09 Sep 2010 15:08 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
| Dar.El wrote: |
| Jedna żarówka składająca się z trzech LED daje średnio 210 lumenów |
Zmierzyłem 1m od żarówki i wychodzi 120lx , w odległości 0,5m jest 490-500lx a w odległości 2m jest 40lx .
>Dar.El masz możliwość sprawdzenia luksomierzem oświetlenia ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
11 Sep 2010 18:29 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Nie posiadam luksomierza, ale jest wystarczająco jasno. Zwykłe żarówki, nawet te oszczędne, świecą po całości i prawie połowa światła odbija się od sufitu tracąc dużo jasności. Moje oświetlenie świeci całym światłem w dół a rozproszenie uzyskuję dzięki kilku punktom światła.
|
|
| Back to top |
|
 |
_lamer Poziom 3

Joined: 11 Feb 2010 Posts: 6 Location: Tarnobrzeg, Warszawa
|
30 Sep 2010 08:54 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Zainspirowany oświetleniowym dziełem Dar.El wykonałem podobny projekt u siebie w łazience (około 5 m2).
Za radiator posłużyła mi aluminiowa taca dla kelnerów :) do niej przyklejone są klejem epoksydowym diody. Diody zastosowałem takie jak Dar.El. Podświetlenia brak.
Diód jest 9 sztuk i absolutnie wystarczają na taką powierzchnię.
Diodowa Tacka Kelnerska służy jako jedyne źródło światła od lutego 2010 r. Do tej pory nie miałem z tym rozwiązaniem żadnych problemów a przy dwójce małych dzieci łazienka jest często odwiedzanym pomieszczeniem.
Oświetlenie to zrobiłem z ciekawości ale widzę, że skończy się na użytkowym zastosowaniu w reszcie pomieszczeń, które się do tego nadają (kuchnia, korytarz, garaż, WC, schody). Do salonu ta barwa nie pasuje - chyba że diody białe pomieszane z diodami RGB.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
30 Sep 2010 10:59 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Przylutowałem do mojej płytki aluPCB 3 diody LED CREE® XP-G każda daje 100lm ciepłego światła przy 350mA i 2,9V przewodzenia. W ten sposób uzyskałem możliwość potrojenia światła z jednej żarówki i uzyskałem 600lm przy 800mA a jak wiadomo, diody te wytrzymują do 1500mA przy dobrym chłodzeniu.
Mam zamiar zrobić oświetlenie w małej ubikacji (łazienkę mam oddzielnie) na jednej takiej żarówce z możliwością regulacji jasności, w nocy się przyda ustawić dużo ciemniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
_lamer Poziom 3

Joined: 11 Feb 2010 Posts: 6 Location: Tarnobrzeg, Warszawa
|
30 Sep 2010 11:29 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Regulację jasności robisz przez zmianę prądu w przetwornicy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
adam_wad Poziom 10

|
13 Oct 2010 10:03 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Koledzy a co sądzicie o tej pozycji
XLamp M-PL CRI>80% Uf=25V (150mA) 700lm to daje 186lm/W cena 90 zł trochu drogo, ale stosunek lm/W jest niezły
lub
XLamp MX-3 CRI>80% Uf=3,7V (350mA) 80lm ale za to cena jest rewelacyjna przy 100 poniżej 5 zł
Dar.El co myślisz o 2 pozycji ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
13 Oct 2010 17:39 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Witam
Nie przyjrzałeś się wystarczająco dobrze dokumentacji XLamp M-PL. Jest to raczej nieciekawy produkt. Co do drugiej pozycji to można dość tanio zrobić żarówki LED, ale ja ostatni korzystam z XP-G.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
14 Oct 2010 07:32 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Są jeszcze diody SST90 i SST50 :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Leerojek Poziom 3

|
11 Nov 2010 11:34 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
czy miał ktoś styczność z tymi LED-ami:
Osram Dragon High Power LED warmweiß 90lm/350mA-203lm/1000mA
na niem.ebay-u ~11,6zł/szt. +wysylka ~16zł
(cena diody na podlożu)
przy większej ilości to się nawet opłaca.
tylko czy to dobre led-y?
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
02 Dec 2010 13:12 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Jak dasz białą glazurę to będzie za jasno, ale zawsze można zmniejszyć prąd. Czekam na efekt końcowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
22 Dec 2010 07:38 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Dar.El nie wiem co się dzieje ale jak poświecę tak około godziny to ledy zaczynają mrygać tj. gasną na sekundę i potem świecą trochę dłużej i znowu to samo . Zasilanie mam na twojej przetwornicy .
A tu druga łazienka (8m2) , oświetlona 10 modułami , zasilanie na 2 fabrycznych zasilaczach 330mA/56V , na podłodze 150LUX !
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
22 Dec 2010 10:03 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Tak działa zabezpieczenie przed przegrzaniem. Musisz poprawić chłodzenie przetwornicy, trochę powietrza nie zaszkodzi :D .
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
22 Dec 2010 10:33 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Tak właśnie podejrzewałem . Teraz mam 1,5A na całość , do pełni szczęścia potrzeba 1,8A ale niestety nie mogę więcej wycisnąć , trafo 19,5V , pod obciążeniem na kondensatorach za mostkiem jest około 22,6V . Dowinąłem kilka zwoi i uzyskałłem 23,5V zmiennego , po tej operacji ledy błysną na chwilkę i całkowicie gasną.
A tu mam zagadkę jakie to mogą być diody , dla ułatwienia podam : pomieszczenie 3x2m , cztery punkty świetlne z modułami 3xled i soczewkami 40 stopni , na podłodze 390Lux
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
22 Dec 2010 17:35 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Strasznie chaotyczny opis problemu. Za mała pojemność kondensatorów i za mała moc transformatora. Jeśli chcesz pociągnąć 1,8A z mojego drivera to dolutuj blaszki miedziane do pola cyny.
|
|
| Back to top |
|
 |
seba_x Poziom 22

|
23 Dec 2010 09:59 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Transformator 19,5V/2A , kondensatory 3000uF . Spróbuję z blaszką bo faktycznie obudowa dość ciepła.
|
|
| Back to top |
|
 |
LinkaKC Poziom 3

|
28 Dec 2010 22:03 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Największy problem wszystkich alternatywnych oświetleń jest kolor światła :/ U Ciebie wygląda to nieźle. Nie bolą oczy, głowa it?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2010 22:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dar.El Poziom 24

|
29 Dec 2010 18:55 Re: Oświetlenie główne na "żarówkach" LED. |
|
|
|
Tylko halogenowe oświetlenie jest przyjemniejsze, ale 5x więcej prądu a i żarówki trzeba co jakiś czas wymieniać. Mowa jest o żarówkach halogenowych z wyższych pólek, te po 1,5zł nie nadają się do niczego. W kuchni wcześniej miałem żarówki oszczędnościowe, po wymianie oświetlenia na LED, jest dużo jaśniej i ładniej. Nie żałuję poświęconego czasu i pieniędzy na nowoczesne oświetlenie.
Kolor jest bardziej biały od halogenowego a głowa boli gdy stosuje się PWM do regulacji jasności.
|
|
| Back to top |
|
 |