Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#1 09 Sep 2009 22:53  Topic author   

Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego? Telefon miał opcje głośno mówiący. I sie zastanawiam czy można użyć elektronike z telefonu jako wzmacniacz jeżeli tak to jak to podłączyć.

Z góry dziękuje :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fuutro
Level 43
Location: Gdzieś u siebie?
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 10099
Helped: 1397
Post rating: 62
fuutro
Level 43
Post#2 09 Sep 2009 22:57    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


1. Wyciągnąć cały (kompletny) układ wzmacniacza/dokopać się do tego układu,
2. Zasilić go.
3. Podać mu sygnał i obciążyć go,
4. Cudów nie oczekiwać.

A może tak coś więcej? To jest ogólna recepta.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#3 09 Sep 2009 23:17  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


nie cudów nie oczekuje to ma być mały wzmacniacz do telefonu.

a oto układ tego telefonu

Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?

Helpful post? + 0
Back to top
fuutro
Level 43
Location: Gdzieś u siebie?
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 10099
Helped: 1397
Post rating: 62
fuutro
Level 43
Post#4 09 Sep 2009 23:23    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Nic nie widać ale zakładam, że zdobycie LM386 czy czegoś takiego da nie gorsze rezultaty a na pewno prostota będzie sporym plusem.

Helpful post? + 0
Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#5 09 Sep 2009 23:27  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


co do tego układu co podałes to go mam lecz z nie wyjaśnionych przyczyn podziałał jeden dzień potem było echo w głośniku a następnie wogóle jush nie działa ale mam go dalej

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fuutro
Level 43
Location: Gdzieś u siebie?
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 10099
Helped: 1397
Post rating: 62
fuutro
Level 43
Post#6 09 Sep 2009 23:31    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


To co mu za warunki sprawiłeś (zasilanie, sygnał, obciążenie)? To dobra kostka.

Helpful post? + 0
Back to top
1078231
Removed
1078231
Removed
Post#7 09 Sep 2009 23:33    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Nie ma jak zakończyć dzień porządnym śmiechem.

Helpful post? + 0
Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#8 09 Sep 2009 23:34  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Nie wiem poprostu to było podłączenie pod 12 V a sygnał z telefonu a co to te obciążenie bo ja poczatkujący w takich sprawach.

Dodano po 46 [sekundy]:

Motronic wrote:
Nie ma jak zakończyć dzień porządnym śmiechem.


Dziekuje :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fuutro
Level 43
Location: Gdzieś u siebie?
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 10099
Helped: 1397
Post rating: 62
fuutro
Level 43
Post#9 09 Sep 2009 23:37    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Spokojnie kolego Motronic - jeszcze kilka minut zostało :wink:

Obciążenie - co za głośnik wpakowałeś.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#10 09 Sep 2009 23:39  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Aha głośnik 0.5 W 8 Ohm

Helpful post? + 0
Back to top
korrus666
Level 40
Location: Łódź
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 5014
Helped: 543
Post rating: 138
korrus666
Level 40
Post#11 09 Sep 2009 23:39    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Według mnie nie ma sensu używać tych bebechów jako wzmacniacz tym bardziej że jakość raczej słaba i tylko jeden kanał. A i jak widzę nie wiesz zbyt wiele o elektronice to pewnie sobie nie poradzisz.

Helpful post? + 0
Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#12 09 Sep 2009 23:44  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Aha no to w takim razie sobie odpuszczam z bebechami :)
a co do tego LM386 to może jakaś porada ?

zasilałem 12v sygnał z telefonu obciązenie 0.5 w 8 Ohm

Helpful post? + 0
Back to top
fuutro
Level 43
Location: Gdzieś u siebie?
Joined: 04 Jun 2003
Posts: 10099
Helped: 1397
Post rating: 62
fuutro
Level 43
Post#13 09 Sep 2009 23:47    

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


Może ciszej.

Helpful post? + 0
Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#14 09 Sep 2009 23:55  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


ciszej nie bo w ogóle nie działa
chociaż słychac szum w głośniku ale nie taki jak na początku

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sikor2007
Level 7
Joined: 09 Sep 2009
Posts: 8
sikor2007
Level 7
Post#15 20 Sep 2009 12:05  Topic author   

Re: Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?


TEMAT ZAKOŃCZONY

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?
Page 1 of 1

Similar topics to czy można zrobić wzmacniacz z telefonu stacjonarnego?

Czy z tych lamp można zrobić wzmacniacz? (9)
Czy można zrobić z układu scalonego TDA7330BD wzmacniacz? (5)
Co można zrobić z podczerwienią z telefonu? (3)
help: naprawa telefonu stacjonarnego (2)
Prądnica ze starego telefonu stacjonarnego (11)
Meteriały na temat zasady działania telefonu stacjonarnego. (6)
Wybór telefonu stacjonarnego pod internet(neostrada) (1)
Wykorzystanie sygnału telefonu stacjonarnego do załączenia urządzenia (4)
Jaki wzmacniacz zrobić? Co można tym zasilić? (17)
Wzmacniacz na tda7386. Można zrobić układ na jednym kanale? (16)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.076 seconds