| Author |
juzwa Poziom 6

|
10 Sep 2009 19:37 [HDD] Dzi¶ BIOS nie wykrył mi dysku SATA - czy dysk padł? |
|
|
|
pytanie moje jest proste - co może być tego przyczyn±
1)DYSK - SEGATE BARACUDA 7200.11 750GB
2)PŁYTA - ASUS P50Q DELUXE
OBJAWY
Wł±czam komputer - strasznie długo (parena¶cie sekund) jest ekran z ładowaniem ustawień z BIOS-a w efekcie dysk nie zostaje wykryty
CO ZROBIŁEM
1)pozmieniałem kabelki - od danych i od zasilania
2)pomacałem ile się znam (czyli niewiele) - elementy na płycie, czy nie wybrzuszone, albo co¶ (ale wygl±da że OK)
3)pożyczyłem się dysku od kolegi żeby sprawdzić. Czyli
a) wsadziłem dysk do kompa miałem instalkę UBUNTU - dysk się znalazł w BIOSIE (ten pożyczony) system się zainstalował - czyli OK
b)podł±czyłem swój dysk - dalej się nie wykrywał ponad to UBUNTU się nie uruchomił - dostałem komunikat SRTS FAILED (errno=-16)
na moje oko dysk umarł - ale że w internecie znalazłem różne wytłumaczenia tego stanu rzeczy dlatego piszę z nadziej±, że kto¶ udzieli mi jednoznacznej odpowiedzi
czy rzeczywi¶cie padł dysk? ewentualnie jak można to jeszcze sprawdzić (i czy się da skoro BIOS go nie wykrywa) ten sam problem z uratowaniem danych - co prawda już się pogodziłem, że wszystko stracę, ale byc może jest jaki¶ sposób "domowy" (w co też watpię skoro mi BIOS dysku nie widzi)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2009 19:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
artaa Poziom 25

|
10 Sep 2009 19:50 Re: [HDD] Dzi¶ BIOS nie wykrył mi dysku SATA - czy dysk padł |
|
|
|
Hmm przegapiłe¶, że w dyskach serii 11 należało wymienić FW przed takim wła¶nie zdarzeniem? Naprawa błędu tego typu była wiele razy opisana, użyj szukaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2009 19:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
juzwa Poziom 6

|
10 Sep 2009 20:04 Re: [HDD] Dzi¶ BIOS nie wykrył mi dysku SATA - czy dysk padł |
|
|
|
| artaa wrote: |
| Hmm przegapiłe¶, że w dyskach serii 11 należało wymienić FW przed takim wła¶nie zdarzeniem? Naprawa błędu tego typu była wiele razy opisana, użyj szukaj. |
dzięki za info
tak to jest gdy nie za bardzo się kojarzy i szuka nie po tym co powinno
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Sep 2009 20:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
juzwa Poziom 6

|
10 Sep 2009 22:46 Re: [HDD] Dzi¶ BIOS nie wykrył mi dysku SATA - czy dysk padł |
|
|
|
dzięki za linki - zwyczajnie Ľle szukałem, czyli ogónie o nieznajdowaniu dysku w BIOS-ie - dopiero, jak wpisałem w wyszukiwarkę model to ¶wiat się zmnienił i informacje były konkretniejsze
|
|
| Back to top |
|
 |