| Author |
dasioo Poziom 14

|
12 Sep 2009 10:27 System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamiać |
|
|
|
Witam,
mam taki oto problem:
Po odrobaczaniu systemu pojawil sie problem z zalogowaniem do XP-ka. Z braku czasu zainstalowalem tą samą wersję XP-ka na innej partycji. Po uruchomieniu kompa pyta sie ktory chce wybrac, jesli wybieram ten stary to sie zawiesza wszystko i nie laduje systemu, jesli wybiore ten ostatni swiezy to sie ladnie laduje i dziala.
Moje Pytanie brzmi, co zrobic abym mial wybor windowsow (to co mam) ale aby to dzialalo, tzn aby sie zaczal ladowac stary XP. Musze go naprawiac z poziomu tego nowego.
Reasumujac:
Mam na dysku dwa identyczne systemy ale poprzedni (stary) nie moze sie zaladowac, co zrobic aby ladowaly sie dwa do wyboru?
Bardzo Prosze pisac jasno.
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2009 10:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Sep 2009 12:22 Re: System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamia |
|
|
|
Spróbuj naprawić pierwszy system za pomocą płyty z Windowsem XP. Gdy ją zabootujesz wybierz napraw (R) - nie chodzi o konsole odzyskiwania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2009 12:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
12 Sep 2009 13:17 Re: System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamia |
|
|
|
Przede wszystkim kilku konkretów bym oczekiwał - choć by najbardziej podstawowych, a konkretyzujących
| Quote: |
| problem z logowaniem |
bowiem wskazanie
| sie zawiesza wszystko i nie laduje systemu |
nie jest opisem odpowiadającym pierwszemu cytatowi - by zasłonę milczenia opuścić na .... licencję (ja wiem o czym piszę).
Tak przy okazji - sugestia, którą Ci wwrroobbeell podsunął jest warta rozważenia, bo mam niejakie wątpliwości do czego byś mógł doprowadzić przez naprawę
| z poziomu tego nowego. |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2009 13:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dasioo Poziom 14

|
12 Sep 2009 15:21 Re: System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamia |
|
|
|
wiec tak:
naprawialem stary płytą z opcją R ale teraz jeszcze gorzej! nie dosyc ze stary sie nie naprawil i nadal sie nie zaloguje, to jeszcze nie widzi tego nowego. Dla jasnosci- stary na partycji H (byl na C ale zamienilem acronisem) a nowy na partycji C (byl na H). Co do licencji to wersja legalna studencka. Problemy z logowaniem wystapily po odrobaczaniu (Virut32 czy jakos tak i inne liczne trojany).
przez "wszystko sie zawiesza" mialem na mysli zawis ekranu przy wyborze systemu (stary lub nowy)
ale zrobilem znowu cos innego:
raz jeszcze nagralem tego nowego na H i odpala mi sie juz ten nowy, a stary nadal sie nie odpala.
Reasumujac przeinstalowalem stary z opcja R czyli naprawianie, i zainstalowalem raz jeszcze na C po wczesniejszym foramcie C. Na H mam ten stary (dawniej byl na C) on jest do naprawy bo mam tam wazne rzeczy i chce go naprawic z poziomu tego nowego na C.
Uznanie dla tego kto chociaz zrozumie o co mi chodzi :-)
przepraszam za styl wypowiedzi i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
12 Sep 2009 17:16 Re: System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamia |
|
|
|
Nawet na uznanie nie będę zasługiwał. Co oczywiście pozostaje bez związku z brakiem informacji czym się c: od H: równi, gdzie znajduje i kto wpadł na ten pomysł, by literę partycji systemowej zmieniać.
Nadal ani wiadomo jakie były objawy pierwotne (przed zmianą partycji), ani jakie są wtórne.
Konsola wykrywa dwie instalacje?
Bootcfg /scan wykrywa oba systemy?
To tylko te przykładowe i podstawowe pytania, na które odpowiedź może coś wyjaśnić.
O tym, który naprawiałeś i co z tego wyszło i czy stary nie widzi nowego (lub odwrotnie) nie ma co rozmawiać , bo nie wiadomo czy to co zrobić chciałeś, a to co wyszło to na pewno to samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Sep 2009 17:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dasioo Poziom 14

|
12 Sep 2009 19:03 Re: System Windows XP po odrobaczeniu przestał się uruchamia |
|
|
|
JUZ SIE ODPALAJA OBYDWA SYSTEMY
Problem lezal w:
C:\windows\system32\userinit.exe
brakowalo tego usera, antywirus go usunął :(
Niestety usunął jeszcze kilka rzeczy, czy ktos moglby mi podeslac aplikacje "opera.exe" ? wersja 9.2, chodzi mi o exeka z program files/opera.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |