FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sterownik pieca CO "TERMET 2"

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating service manuals -> Sterownik pieca CO "TERMET 2"
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 13 Sep 2009 15:18   

Sterownik pieca CO "TERMET 2"

Podaję schemat sterownika pieca jak w temacie, na pewno się przyda.

Sorry, but you do not have access to see this attachement.

Back to top

marekporawski
Poziom 1
Poziom 1

Post#2 29 Jan 2010 14:16   

Re: Sterownik pieca CO "TERMET 2"

poszukuję instrukcji do pieca gazowego jednofunkcyjnego termet gco-10-15 po nagrzaniu strzela i gaśnie polnik i świeczka, jakie mogą być powody
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2010 14:16   

Back to top

zbilak
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 04 Feb 2010 14:54   

własnie wczoraj po 12 latach uzytkowania wymieniłem termeta gco 10-15.Posiadam jeszcze instrukcję ale w niej porady na ten temat nie znajdziesz.Co znaczy strzela ?.To chyba elektromagnes odcina gas.Prawdopodobnie dziala zabezpieczenie cofania spalin.Ryzykowna sprawa ale ja tak jechałem prawie cały czas użytkowanie kotła (problemy z ciągiem ).
Back to top

szymonjasiu
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 11 Feb 2010 21:57   

marekporawski wrote:
poszukuję instrukcji do pieca gazowego jednofunkcyjnego termet gco-10-15 po nagrzaniu strzela i gaśnie polnik i świeczka, jakie mogą być powody

Powodów moze byc kilka:
-Brak przeglądów i regulacji przez ASF
-Zakamienienie wymiennika
Back to top

chris1se
Poziom 5
Poziom 5

Post#5 07 Mar 2010 14:43   

Po co potrzebujesz instrukcji kotla,problem jest inny .
Sprawdz instalacje wodna,pompe i zrob przeglad kotla -najlepiej zlec to serwisowi .
Back to top

Bogadan
Poziom 1
Poziom 1

Post#6 27 Apr 2010 18:22   

Warto z lupą sprawdzić wszystkie punkty lutownicze. Niestety drgania pompy wodnej przenoszą się na chassis. Ja w sterowniku pieca TERMET GCO 13 miałem trzy razy rozlutowanie się połączenia.
1. Rozlutowane połączenie jednego zfototranzystorów przekazującego sygnał z płytki czujników na główną płytkę bez połączenia galwanicznego. Objawy. Od czasu do czasu piec się wyłączał i pulsował symbol E6.
2. Rozlutowane połączenie potencjometru regulacji ustawianej temperatury wody w piecu. Objawy. Co pewien czas samoczynne przełączanie wskaźnika temperatury wody z aktualnej na ustawianą i odwrotnie. Zmniejszenie mocy pieca.
3. Rozlutowany tranzystor mocy sterujący dopływem gazu do palnika. Bardzo duży spadek mocy pieca.
Jakby tego było mało, kilka miesięcy temu miałem w pralce Whirlpool AWT 5108 rozlutowanie przewodów silnika programatora!!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Apr 2010 18:22   

Back to top

Niegrzeczek
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 01 May 2010 22:26   

Nie grzebcie sami jak się nie znacie. Forum to nie instruktażownia...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 May 2010 22:26   

Back to top

furman11
Poziom 5
Poziom 5

Post#8 15 Nov 2010 22:23   

Tak jak ktoś napisał, zakamieniony wymiennik, za duża moc pieca (wysokość płomienia na palniku), opory hydrauliczne na instalacji (poprzymykane zawory, brudne filtry itp.) no i jeszcze może jakiś lekki tuning sprężyny przez "fachowca" na zespole gazowym... !!!
Back to top

hydro-man
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 16 Nov 2010 17:34   

Sporo dość trafnych i życiowych podpowiedzi: jak za duża moc kotła, opory hydrauliczne i jakiś tuning. Tak, tak się dzieje jak amator zaczyna naprawiać i udoskonalać i tak jest z reguły zawsze. A z opisu wynika, że wystarczy sprawdzić sprawność pompy i po bólu. Ale niech to zrobi serwisant, bo inaczej szkoda pompy skoro jeszcze działa.
Back to top

mly
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 12 Dec 2010 00:30   

Bogadan wrote:
Warto z lupą sprawdzić wszystkie punkty lutownicze. Niestety drgania pompy wodnej przenoszą się na chassis. Ja w sterowniku pieca TERMET GCO 13 miałem trzy razy rozlutowanie się połączenia.
1. Rozlutowane połączenie jednego zfototranzystorów przekazującego sygnał z płytki czujników na główną płytkę bez połączenia galwanicznego. Objawy. Od czasu do czasu piec się wyłączał i pulsował symbol E6.
2. Rozlutowane połączenie potencjometru regulacji ustawianej temperatury wody w piecu. Objawy. Co pewien czas samoczynne przełączanie wskaźnika temperatury wody z aktualnej na ustawianą i odwrotnie. Zmniejszenie mocy pieca.
3. Rozlutowany tranzystor mocy sterujący dopływem gazu do palnika. Bardzo duży spadek mocy pieca.
Jakby tego było mało, kilka miesięcy temu miałem w pralce Whirlpool AWT 5108 rozlutowanie przewodów silnika programatora!!!

miałem chyba przypadek nr 3. totalny brak mocy nie wiedzieć czemu. chrzanić serwisantów bo w niczym nie pomagają tylko forse zdzierają byle się nie spocić.
ogólnie termet to totalna schifa-prędzej czy później będą problemy-miałem 3 sztuki. przerzuciłem się na miałowe faustamany, teraz wskakuję na zębca (w przyszłości planuję sefako). zamiast płacić darmozjadom za gas czy oo to mam towar za 1/2-1/3 ceny. mówi samo za siebie.

Proszę pisać poprawną polszczyzną - OSTRZEŻENIE
mod - mirrzo

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating service manuals -> Sterownik pieca CO "TERMET 2"
Page 1 of 1
Similar topics
Termet TermaQ Electronic "wybucha" podczas odkręca (4)
problem/awaria termy "Termet G17-30-GZ50" (4)
Problem z ciepłą wodą w Junkersie "Termet 0087" (2)
Minimax Plus Termet, nie działa - kod problemu "99" (1)
"Termet typ GCO-DP-23-57 Inwesterm turbo" jak udos (6)
Termet G17-30 GZ50 - Słabo grzeje, woda "ciurka" (22)
sterownik termet do pieca ariston egis 2-u funkcyjny (6)
Sterownik pieca GCO-19,8-04E termet 2 (4)
Kocioł Termet "uniCO-22" bardzo częsty cykl (2)
termet g 19-01 - "dłuuuga" przerwa w eksploatacji! (2)

Page generation time: 0.07 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed