Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners -> Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac.
Author
Message
lcf
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 30
Location: Łódź/Działdowo

Post#1 Post from the author of the topic 15 Sep 2009 10:03   

Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac.


Witam szanowne grono,
mam pewien problem z lodowka jak w temacie. Lodowka ma raptem niecale 3lata. Od momentu zakupu stoi w tym samym miejscu, nie byla przewozona, przewracana itp. Jak odlacze ja od pradu na kilka minut i po tym czasie podlacze zasilanie to kompresor wystartuje, pochodzi jakis czas i sie wylacza. Po krotkiej przerwie, gdy chce sie zalaczyc nie ma jakby sily sie bujnac, czasem zalaczy sie jeszcze raz, ale przewaznie pobuczy z 2-3sek (tak jakby nie mial sily zastartowac) i sie wylacza. W tej lodowce jest agregat Danfossa TLY7.5KK.3. Nie znam sie zbytnio na lodowkach, ale moze podpowiecie, co moge sam sprawdzic, zeby nie dac sie od razu naciagnac na wymiane agregatu. Czy da sie w jakis sposob sprawdzic agregat podlaczajac go bezposrednio do sieci ? Chcialbym przed sporym wydatkiem jakim jest wymiana agregatu upewnic sie, ze reszta podzespolow jest ok. Podejrzewam, ze moze to tez byc termostat, lub kondensator 4uF, ale nie bardzo wiem jak to sprawdzic. W calej tej puszczeczce jest jeszcze rezystor w postaci jakby pastylki, wg specyfikacji powinien miec 25ohm, a moj chinski miernik pokazuje 34ohm, nie wiem czy to moze miec wplyw. Z gory dziekuje za porady.

Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sep 2009 10:03   





Back to top
   
iskrownik
Moderator AGD
Moderator AGD


Joined: 22 May 2005
Posts: 1471

Post#2 15 Sep 2009 10:22   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


Nie ma się co łudzić sprężarka do wymiany, Danfosy tak mają.... Ja już ktoś będzie Ci wymieniał to najlepiej na Asperę .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sep 2009 10:22   





Back to top
   
lcf
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 30
Location: Łódź/Działdowo

Post#3 Post from the author of the topic 15 Sep 2009 10:27   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


No to kolego mnie nie pocieszyles, a mialem jeszcze nadzieje, ze unikne kosztownej naprawy. Sprobuje jeszcze kupic ten kondensator rozruchowy i go podmienic. No i chcialbym jakos na krotko sprawdzic sama sprezarke, czy faktycznie jest kaput.

Nikt nie podpowie jak na krotko sprawdzic agregat i termostat ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Sep 2009 10:27   





Back to top
   
lcf
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 30
Location: Łódź/Działdowo

Post#4 Post from the author of the topic 15 Sep 2009 20:43   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


iskrownik wrote:
Nie ma się co łudzić sprężarka do wymiany, Danfosy tak mają.... Ja już ktoś będzie Ci wymieniał to najlepiej na Asperę .


Gdybym mial wymienic na Aspere, to chyba lepiej kupic nowa lodowke, kompresor Aspery to koszt ok 450-500zl, plus nabicie gazem i masz 650zl, a ten model lodowki ktora mam to koszt 879zl i tym razem doplacilbym do gwarancji na 5lat

A moze mamy tu kogos z Lodzi, kto zreanimowalby mi te lodowke za jakies sensowne pieniadze ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Michallo988
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 31 Aug 2009
Posts: 8
Location: Wroclaw

Post#5 16 Sep 2009 00:02   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


Podlącza się agregat bezpośrednio do sieci kablem z wtyczką. Tak się sprawdza. Trzeba podlączyć do tej kostki a1. Wystarczą dwa przewody. W Lodzi jest serwis Indesita to może ktoś by wymienil agregat taniej, trzeba pogadać. Agregaty lubią wysiadać nawet dużo wcześniej niż 3 lata.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Sep 2009 00:02   





Back to top
   
lcf
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 30
Location: Łódź/Działdowo

Post#6 Post from the author of the topic 16 Sep 2009 10:24   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


Panowie z serwisu Indesita w Lodzi powiedzieli, ze chyba sie lepiej oplaca kupic nowa lodowke niz naprawiac stara Smile Maja super podejscie do sprawy Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
lcf
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 30
Location: Łódź/Działdowo

Post#7 Post from the author of the topic 19 Sep 2009 09:25   

Re: Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac


Dzis podlaczylem lodowke do pradu i agregat sie zalaczyl, pracowal cala godzine i zrobil sobie przerwe, przy probie ponownego odpalenia niestety nie zalaczyl sie juz tak jak za pierwszym razem. Wyranie ma problem z rozruchem, tak jakby nie mogl sie przelaczyc miedzy uzwojeniem rozruchowym, a tym wlasciwym. Czy to moze byc wina tego pozystora 25ohm ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Utility -> Household Beginners -> Lodowka Indesit BAAN10 - agregat nie ma sily wystartowac.
Page 1 of 1
Similar topics
Lodówka INDESIT BAAN10 nie chłodzi (1)
Lodówka INDESIT BAAN10 demontaż rozrusznika z agregatu (2)
Lodowka Gorenje nie mrozi-goracy agregat (8)
Lodówka Indesit BAAN10 - wyłącza się po paru sekundach (2)
Lodowka Ariston model MBL 2023 IS - Nie chodzi agregat (5)
Lodowka Bosch KGN39A73/08 - mrozi, agregat się nie wyłącza (4)
Lodowka indesit BAN13, nie chłodzi. (1)
Indesit C239NF nie dziala lodowka, zamrazarka OK (9)
lodowka indesit BIAA 13 FX - nie dziala chlodziarka, zamrazarka ok (20)
Lodówka Indesit BAN13 - Nie działa agregat (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl topic RSS feed