FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

PC - gry, programy, net - koło 2000zł

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> PC - gry, programy, net - koło 2000zł
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 16 Sep 2009 11:29   

PC - gry, programy, net - koło 2000zł

Witam

Chciałbym prosić szanowne grono użytkowników o poradę, jako że wypadłem z tematu jakieś 4-5 lat temu.

Przymierzam się do złożenia PC który mieścił by się w okolicach podanej kwoty.
Komputer ma być ogólnie użytkowy, a więc czasem także do gier.
Zależało by mi na możliwości dalszej rozbudowy zestawu o lepsze komponenty w przyszłości co zapewne wiąże się z zakupem odpowiedniej (droższej ? ) płyty głównej i zasilacza. Nie chce jednak oczywiście kupować niesamowitej płyty, która "spowolniona" byłaby pozostałymi komponentami. Proszę więc o wyśrodkowanie tych dwóch czynników ;).
Z o/c nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale szybko się uczę i być może spróbować nie zaszkodzi...

Jeżeli to możliwe prosiłbym również o komentarze do podanych przez Was konfiguracji/podzespołów (w stylu dlaczego akurat ten a nie inny ;) ) będę mógł wtedy sam się czegoś nowego dowiedzieć, i być może zapytać o inne konfiguracje.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, liczę na "silny" odzew :)

PS. ze starego zestawu zostaje mi dysk 250GB i nagrywarka cd/dvd - wszystko na ATA wię nie wiem jak z ew. zastosowaniem tego.
Back to top

Rzmulo
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 16 Sep 2009 13:46   

Re: PC - gry, programy, net - koło 2000zł

Code:
Hyundai Monitor LCD X93Wa 19'' wide, 5ms, głośniki  - 475,56 zł
AMD Phenom II X2 550 Black Edition, Socket AM3, 3,1 GHz, 7MB cache, 80W, BOX  - 364,31 zł
ASUS M4A785TD-V EVO, 785G, DualDDR3-1333, SATA2, RAID, GBLAN, VGA, FW, CF, ATX - 335,81 zł
2048MB 1333 MHz DDR3 CL9 DIMM Buffalo Original (x 2) - 264,98 zł
Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5", 500GB, SATA/300, 7200RPM, 16MB cache - 166,82 zł
Obudowa komputerowa B21 Midi Tower, z zasilaczem LOGIC 500W ATX PFC (czarna) - 171,40 zł
Gigabyte Radeon HD 4650 OC 1GB (128 bit) DDR2, HDMI/DualDVI/D-SUB, box  - 218,27 zł

circa 2000 zł

Płyta ma wbudowaną grafikę (podobno przyzwoitą) i można zrezygnować z Radeona, oczywiście jeżeli gry nie stanowią priorytetu. W zamian można włożyć lepszy procesor AMD X3 720 BE a grafikę w przyszłości dokupić.

Na Alledrogo pewnie będzie trochę taniej. :D
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 17 Sep 2009 07:26   

No to pierwszą propozycję już mam :)

Nie zaznaczyłem w poprzednim poście że chodzi o sam skrzynkę ;) Monitor mam jeszcze całkiem nowy, więc proszę nie bierzcie tego w kalkulacje.

Może ktoś się wypowiedzieć na temat zaproponowanego wyżej zestawu? Jaka to zintegrowana karta grafiki, czy coś warta, co to za zasilacz?
Back to top

rosolini
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 17 Sep 2009 08:22   

Medeis wrote:

Może ktoś się wypowiedzieć na temat zaproponowanego wyżej zestawu? Jaka to zintegrowana karta grafiki, czy coś warta, co to za zasilacz?

- zasilacz do wymiany
- zintegrowana grafika nie nadaje się do nowszych gier

Bierz samą obudowę bez zasilacza i osobno zasilacz - markowy 450W kosztuje ok. 200 zł. Płyta główna pod ten procesor - Gigabyte MA770T-UD3P + osobno grafika min. 9600GSO 384MB albo jak się wyrobisz w kasie to Radeon HD4850.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 17 Sep 2009 09:59   

Ok.

Czyli jak rozumiem kolejna osoba poleca ten procek.
-Możecie przedstawić jakieś plusy takiej konfiguracji? (czy elementów np. grafiki, tak żeby łatwiej było mi coś konkretnego wybrać).

-Jak z przyszłością takiego zestawu?

Na razie sprawa więc wygląda tak:

Płyta - koło 330 zł
Procesor - koło 380 zł
Zasilacz - koło 200 zł
Grafika - koło 400 zł
Obudowa - koło 100 zł

RAZEM: - koło 1410zł
Pozostaje sprawa pamięci - ram i dysku ( ram - no właśnie jaki i ile? dysk - myślałem nad 0,5 TB, macie coś godnego polecenia?)

Jeśli ktoś miałby jakąś inną konfiguracje do zaprezentowania, jak również jakieś spostrzeżenia na temat już zaprezentowanej to proszę o porady ;)
Back to top

rosolini
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 17 Sep 2009 10:28   

Medeis wrote:

-Możecie przedstawić jakieś plusy takiej konfiguracji? (czy elementów np. grafiki, tak żeby łatwiej było mi coś konkretnego wybrać).

A możesz sprecyzować, do czego dokładnie ten komputer będzie wykorzystywany? Jakie gry? Co poza grami? Jaki OS?

Quote:

-Jak z przyszłością takiego zestawu?

imho. Komputer kupuje się na teraz - to co się teraz najlepiej opłaca, co ma najlepszy stosunek cena-wydajność. Ja nie wiem co będzie w przyszłości? Jedno natomiast jest raczej pewne - obecne superwydajne hiciory będą dużo tańsze :)

Jeszcze jedno - drogi sklep sobie wybrałeś. Tak na szybko sprawdziłem w gralu bo coś mi podpadało:
procesor - 355
płyta - 289
Back to top

Boqler
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 17 Sep 2009 11:09   

Hm widzę że sprzęt będziesz modernizować swego czasu i nie chcesz wymieniać całego sprzętu to polecam takie coś:

AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/
Gigabyte MA790XT-UD4P /AMD 790X/
G.Skill 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 NQ
Samsung 500GB 7200rpm 16MB F3
Gigabyte Radeon HD4850 Zalman 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out
Corsair 450W [CMPSU-450VXEU]

Sprzęt z ESC - razem 1975zł - mam nadzieję że masz dorzucić do obudowy z 100zł a dvd-rw póki co zostaw stare.

Masz tutaj wydanego i bardzo taniego procka 4rdzenie, płytka pod AM3, DDR3 - więc póki co wszystko najnowsze ze stajni AMD. Procka z czasem można podkręcić, ramu wystarczy, później można dokupić bez problemu bo mamy DDR3 :). Z czasem dysk możesz kupić drugi taki sam i w raid. Grafika też nie najgorsza.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 17 Sep 2009 11:49   

Nie potrafię wymienić konkretnych tytułów gier, ze względu na to że nowszych nie znam - nie mam na czym ich odpalić ;)
Poza tym mnogość tytułów jest też dość istotna, nie wspominając już o tym że nie będę składał kompa pod konkretne tytuły... To chyba jasne...
Komp będzie służył również do "normalnej" pracy czy np oglądania filmów, nie bawię się grafiką co jednak nie znaczy że chce kupić coś co zestarzeje się szybciej.

Co do OS. Nie wiem mówiąc szczerze, z chęcią zostałbym Przy XP ale to raczej nie możliwe jeżeli chcę wykorzystać nowe technologie ;) Zostaje więc zapewne Vista póki co...

@ Boqler Dziękuję za kolejną konfigurację, jak spisywałaby się na starcie podana przez Ciebie w porównaniu do wcześniejszej? (zakładając oczywiście, dla uproszczenia, taką samą ilość ramu). Byłaby to (dużo/trochę) wydajniejsza konstrukcja z lepszymi możliwościami na przyszłość?
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Sep 2009 11:49   

Back to top

Rzmulo
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 17 Sep 2009 12:43   

Jeżeli chodzi o gry to wydajniejszy będzie x2 550. Dodatkowo ma dobre możliwości OC. Na 4 rdzeniach lepiej będą działać kompresja, obróbka wideo, pewnie jakieś CADy.

A co do systemu to jeżeli chcesz korzystać z 4GB ramu to musisz mieć system 64bit: vista i nowsze.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 17 Sep 2009 13:23   

Aha co do dorzucenia stówki czy dwóch nie ma problemu (odnośnie obudowy czy części ogółem).

No to zaczyna się klarować. Wybrałbym chyba płytę poleconą przez Boqler'a jeśli nikt nie rzuci jakiegoś ciekawego pomysłu (ATI CrossFireX).

-Tylko jak to działa jeśli jeden z portów jest 16x a drugi 8x ?

Z procesorem mam jeszcze wątpliwości. Ciężko mi się zdecydować...
Back to top

Boqler
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 17 Sep 2009 16:08   

Rzmulo - co Ty opowiadasz? Teraz już 4 rdzenie zaczynają powoli być wydajniejsze nawet i w grach.. to może ja skomentuje Twój zestaw:

Płyta - dobra, ale na gorszym chipsecie i po co tam grafika skoro dorzucona jest druga? Dla mnie trochę bez sensu..

Procek - dobry ale w podobnej cenie można mieć 4 rdzenie - więc chyba jasne ze lepiej go wziąć.

Pamięci ok tylko co to za firma??
Dysk w porządku
Grafika - porażka - DDR2 na dzisiejsze czasy?
Zasilacza chyba nie muszę komentować..
Obudowa - kwestia gustu.

Do autora: poczytaj sobie test tego Athlona:

http://www.frazpc.pl/artykuly/750/AMD/ATHLON/II/X4/620/Poczatek/ery/tanich/czterech/rdzeni

Ogólnie dysk jest podobny do jego, pamięci bardziej znanej firmy i bardziej podatne na OC, płyta moim zdaniem lepsza (dużo osób ją poleca), grafika to duuużo szybsza - chyba w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego, zasilacz Corsaira - bardzo cichy i wydajny.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 Post from the author of the topic 17 Sep 2009 21:03   

@ UP - Dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze pytanie, jak z tymi pamięciami, pójdą na 1666+ ?
Jak (tak w skrócie) się je podkręca? Wymaga to na starcie lepszego chłodzenia dla procka niż powiedzmy boxowe?

Jeśli tak to jakie byś proponował?

Szkoda że moja Limba 2000 pro z GT nie pasuje na tego procka, byłoby coś na start ;)
Back to top

szoki
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 17 Sep 2009 21:30   

Witam
Konfiguracja przedstawiona przez kolegę Boqler jest jak najbardziej prawidłowa.
Jeśli będziesz chciał podkręcać procesor to oczywiście proponowałbym zaopatrzyć się w lepsze chłodzenie.
Tutaj mała lektura: http://pclab.pl/art38203.html
Co do pamięci to oczywiście, że można je także podkręcić, ale na ile to chyba nikt nie jest Ci w stanie powiedzieć. Chociaż nie wydaje mi się aby osiągniecie 1666+ (jeśli o to Ci chodzi) było możliwe :).
Pozdrawiam
Back to top

Rzmulo
Poziom 9
Poziom 9

Post#14 17 Sep 2009 21:42   

Tak jak napisałem 620 wydajniejsza jest w aplikacjach typu CAD, RAR, czy jakaś obróbka video. Nawet to wynika z linku który podałeś. I wynika też że w grach prezentuje poziom zbliżony do C2D E7300. Raz jest lepszy raz gorszy. Zakładam że 550 plasuje się gdzieś pomiędzy E7400 a E7500 to na pewno będzie trochę ( a może nawet więcej) wydajniejszy w grach. Tu pewnie podejdzie jeszcze kwestia optymalizacji kodu na ilość rdzeni procesora ale z tego co się na razie obserwuje to nikt poza dwa rdzenie specjalnie nie wychodzi. Bo łatwiej jest powiedzieć komuś aby zakupił nowy procesor niż optymalizować program.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Athlon_II_X4_-_jeszcze_tansze_cztery_rdzenie__nowy_chipset_785G-2286/strona/6593.html tutaj jest gorszy nawet od 250 która jest gorzej taktowana od 550.

Widzisz że tamten zestaw był z monitorem. Bez monitora można sobie kasę podzielić na inne podzespoły.

Nie każdy od razu musi wszystko podkręcać, przetaktowywać i takie tam. W takim przypadku niezasadne jest ładowanie się w jakieś drogie podzespoły które i tak nie będą działać nawet na 50% swoich możliwości.

Jeżeli autor nastawi się na gry to oczywiste że lepszy będzie zestaw z autonomiczną grafiką.

I najważniejsze to nigdzie nie napisałem że Twój zestaw jest zły. Po prostu zaprezentowałem mój punk widzenia. Tysiące ludzi kupuje mało markowy sprzęt: pamięci, zasilacze itp i jakoś znikomy procent ma ze sprzętem jakieś problemy. Pewnie tylko ci co nie mają pojęcia a biorą się za jakieś extremalne rzeczy.

A co autor zdecyduje to już jego kasa.

Pozdrawiam
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#15 Post from the author of the topic 18 Sep 2009 06:29   

Tak więc sprawa procesora dalej mnie męczy... Niewiele się wyjaśniło, niby dwa rdzenie szybsze, ale cztery nowsze.

Jak zapowiada się przyszłość, pod kątem tworzenia programów/gier na 4-ry rdzenie?

Natomiast co do pamięci czy te podane wyżej pójdą w tym trybie 1666+, mogły ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć?

Jakie pójdą na pewno?
Back to top

Boqler
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 18 Sep 2009 07:12   

Nie ma takich które pójdą na pewno bo to jest loteria. Te maja w standardzie 1333MHz więc cienko to widzę. A co Ty się tak uprałeś na te 1666+?
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 Post from the author of the topic 18 Sep 2009 07:23   

Może nie tyle uparłem, co skoro jest taka możliwość (płyta) to czemu by nie ;)

W prawdzie nie wiem na ile zwiększa to wydajność, ale może warto by, co sądzisz?
No chyba że nie warto sobie tym za bardzo zaprzątać łepetyny ;)

Ponowie również pytanie, jak z najbliższą przyszłością wykorzystywania 4-ech rdzeni?

Jak dojdę do jakichś sensownych wniosków (z Waszą pomocą rzecz jasna) to pewnie w weekend zamówię części. Obudowę kupie pewnie w mieście, będę mógł ją sobie bliżej obejrzeć. Z resztą części zobaczę jak stoją cenniki w sklepach, może nie warto będzie płacić za wysyłkę i bawić się później w ewentualne uciążliwsze gwarancje.

P.S Bogler zamawiałeś coś może w tamtym sklepie? Warto tam kupować jak z wysyłką i ew. gwarancjami?
Back to top

Rzmulo
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 18 Sep 2009 07:41   

To w Szczecinie nie ma już dobrych sklepów komputerowych?? Kiedyś na Krzywoustego był BACKUP. GOOGLE pokazuje że dalej jest. I obsługa była fachowa. Ale to kiedyś.

A to ESC czy coś to wcale takie najtańsze nie jest. Myślę że za podobne pieniądze dostaniesz spokojnie w Szczecinie.

I przede wszystkim nie kupujesz komputera na 5 lat. Za rok kupisz sobie lepszy procesor i wtedy będzie wiadomo czy pojawia się więcej gier optymalizowanych na większą liczbę rdzeni czy nie. Bo do tej pory to było tak że jak Ci nie działa to kup sobie lepszy procek/grafikę.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 Post from the author of the topic 18 Sep 2009 08:30   

Medeis wrote:
Obudowę kupie pewnie w mieście, będę mógł ją sobie bliżej obejrzeć. Z resztą części zobaczę jak stoją cenniki w sklepach, może nie warto będzie płacić za wysyłkę i bawić się później w ewentualne uciążliwsze gwarancje.

Więc jak pisałem sprawdzę ceny w mieście, zależy mi żeby wszystko kupić w jednym sklepie, co być może wymusi kupno w sieci, jeśli ich nie będzie lub jeśli ceny w tym w którym będą nie będą opłacalne.

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy pod tym jedynym kontrolerem ide mogę wpiąć nagrywarkę cd/dvd i dysk twardy? (250GB o którym pisałem wcześniej)
Back to top

rosolini
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 18 Sep 2009 10:36   

Możesz wpiąć te dwa urządzenia pod jeden kanał ale - ze względy na wydajność - nie jest to najlepsze rozwiązanie. Sprzedaj lepiej ten dysk i kup drugi na SATA.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Sep 2009 10:36   

Back to top

Boqler
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 18 Sep 2009 11:37   

Nie kupowałem w tamtym sklepie ale z opinii wiem że nie ma żadnych problemów - a składam z niego bo mi konfigurator odpowiada :)
Back to top

Kreyer
Poziom 11
Poziom 11

Post#22 19 Sep 2009 23:19   

PROCESOR AMD PHENOMII X3 720 TRIPLE CORE
Zotac GeForce 9600GT 512MB DDR3 256bit PCI-E
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P AMD 770 Socket AM3
HDD SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB
ZASILACZ BEQUIET PUREPOWER L7 530W
Patriot DDR3 PC10666 2x2048MB 1333MHz CL7.0 EP LLK

Obudowa dowolna ale od siebie polecam Cooler Master z serii Elite, bardzo solidna z wentylatorem 12cm. Dodatkowo mozesz jeszcze dokupic drugi do dobrego chlodzenia sprzetu. Zasilacz dalem az nadto ale zapas na przyszlosc sie przyda a BeQuiet to dobra firma.

@Medeis
Wspominałeś o pamięciach taktowanych wyżej niż 1333. Jedna uwaga. Kontroler pamięci ddr3 w przypadku procesora podanego przez boglera czy mnie ma standardowo 1333mhz, więc przy wyższych taktowaniach w role wchodzi tylko oc.
Back to top

KazekTP
Poziom 15
Poziom 15

Post#23 20 Sep 2009 07:56   

Gdy złożymy sobie zestaw z esc.pl i po roku padnie nam np. napęd to wysyłamy towar do esc.pl aby rozpatrzył gwarancję ?

Czy pozostaje nam płakać w obie ręce ?

Jak rozpatrywana jest gwarancja na odległość ?
Back to top

Kreyer
Poziom 11
Poziom 11

Post#24 20 Sep 2009 11:22   

Napęd i monitor maja mają gwarancję "door to door". Poza kosztami naprawy za transport płaci producent i możesz to wysłać sam. Z pozostałymi elementami jest troszkę inaczej. Prawdopodobnie musisz wysłać uszkodzony element lub nawet cały komputer do ESC, jeżeli firma ma własny serwis to naprawia, wymienia lub wystawia dokument korygujący do podzespołu albo wysyła do serwisu zew. Koszt wysyłki do ESC też pewnie pokrywasz sam. Do pewnego stopnia można też to załatwiać przez głównego producenta części ale ma to chyba jakieś swoje ograniczenia więc tak czy inaczej trzeba to załatwiać przez sklep. Na moje oko to tak wygląda więc szczerze mówiąc odradzam kupowanie całych komputerów przez sklepy internetowe no chyba że, dają nam gwarancje na cały zestaw "door to door". Wtedy sytuacją nabiera kolorków. Czasami lepiej dołożyć parę grosz i kupić komputer gdzieś na miejscu. Przynajmniej nie musimy się martwić o wysyłkę i mamy skrócony czas naprawy.
Back to top

djgepard
Poziom 8
Poziom 8

Post#25 20 Sep 2009 20:18   

Ja proponuje taki zestawik:
GA-MA770-S3 - plyta glowna
karta graficzna Palit 9400 GT 1 GB
ram kingston 2 GB dual chanel (najlepiej ten co jest w komputroniku tzn ten z nizszym CL)
zasilacz zwykly wystarczy cos ok 100zl
Dysk: WD Cawiar GREEN 1TB
AHA procek o nim zapomnialem polecam 1 rdzeniowy ze wzgledu na cene i wydajnosc przypominam ze przy karzdym nastepnym rrdzeniu wydajnosc spada o 20%

wiec
AMD Athlon64 2600MHz 1mb cache

chyba tyle zestawik spoko sam taki mam i nie znalazlem nic co by mi nie smigało na tym kompie nawet w gta 4 sobie gralem na max detalkach

nom i jezeli do gier sporadycznie to system Linux chociarzby ze wzgledu prywatnosci czy bezpieczenstwa :)
Back to top

Boqler
Poziom 19
Poziom 19

Post#26 20 Sep 2009 20:25   

djgepard - usuń lepiej ten wpis ;) Tam się nic kupy nie trzyma i jeszcze mówisz że to spoko zestawik?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Sep 2009 20:25   

Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 Post from the author of the topic 20 Sep 2009 21:10   

Ostatniej konfiguracji nie będę nawet komentował, nie ma sensu...
W myśl Twojej zasady kolego, nie zmieniałbym kompa w ogóle tylko zmienił sam procesor.

Dziękuje natomiast za poprzednia sugestię.

Sądzę że pozostanę przy płycie poleconej przez Bogler'a chyba że jest jeszcze coś na co warto by zerknąć.
Z procesorem coraz większy zamęt mam w głowie, od dwu przez trzy do czterordzeniowego (o tym jedno rdzeniowym nie ma co pisać chyba nawet). Ciężka decyzja, jutro porównam jeszcze kilka z nich i może na coś się zdecyduję... Ech co z tym prockiem?... ;)

Tak więc sugestie jak i argumenty dalej mile widziane, może ułatwicie mi wybór. Nie chcę kupić czegoś pochopnie, nie stać mnie na tandetę ;)
Back to top

Rychuu
Poziom 18
Poziom 18

Post#28 20 Sep 2009 22:02   

djgepard wrote:

AHA procek o nim zapomnialem polecam 1 rdzeniowy ze wzgledu na cene i wydajnosc przypominam ze przy karzdym nastepnym rrdzeniu wydajnosc spada o 20%

Mam wrażenie że kolega przespał ostatnie 5 lat. Po co tworzyć procesory z większą ilością rdzeni niż 1 skoro wydajność za każdym razem będzie spadała O.o

Po pól roku korzystania z procesora 4-rdzeniowego co prawda intela bo nie przepadam za firmą amd. Po tym okresie mogę z pewnością stwierdzić że nie zamieniłbym się z nikim na procesor 2-rdzeniowy i kupno owego procesora to był dobry wybór. Wyżej wspominaliście o działaniu gier czasem również włączę jakaś grę i nie mam problemów z nią, w końcu coraz więcej gier wspiera 4-rdzenie. No ale zawsze jest tak że jedni lubią i wybierają takie rozwiązanie a drudzy inne.
Back to top

Medeis
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 Post from the author of the topic 21 Sep 2009 20:32   

Chyba ostatnie pytanie w temacie, zanim dostanę odpowiedzi ze sklepów i wybiorę się na zakup :)

# Slot 1x PCI Express x 16 ( x16 )
# Slot 1x PCI Express x 16 ( x8 )

Podając za stroną http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ma790xt-ud4p_10.html

I tu pytanie, jak działa tutaj CrossFireX i dlaczego te prędkości są różne (w nawiasach)?
Czy to normalne?
Back to top

Gindek
Poziom 8
Poziom 8

Post#30 22 Sep 2009 09:42   

Pewnie jest tak jak "zwykle" czyli to znaczy ze gdybyś podpioł 2 karty graficzne np. radki hd2600pro ( lol xd jaja se robie xd), jedna karta komunikowała by się z predkością x16, a druga x8 ( przepustowność magistrali PCI-e jest dzielona na dwa sloty w takim stosunku).
Ale jezeli wpiol bys POJEDYNCZA karte w obojetne ktory slot to karta bedzie działała na złączu x16. ( dla jakiegos porównania powiem że na p45 dodatkowy slot zawsze ejst x8 obojetne czy w crossfire czy z pojedyncza karta).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> PC - gry, programy, net - koło 2000zł
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
gry i programy na se xperia x1 (5)
Zestaw do 1500zł(biuro,net gry) jaki wybrać? (27)
Prośba - dobór Komputera za ok 1600-1700 zł (gry,filmy,net) (3)

Page generation time: 0.123 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed