| Author |
Jacekjm Poziom 2

|
13 Jun 2004 22:49 Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
Witam wszystkich!!
Czy ktos wie co to może byc z drukarka :
nagle (moge to tylko skojazyc z czyszczeniem zewnętrznej strony obudowy i kasety ) zaczeła drukowac POZIOME smugi cyklocznie co ok 10 cm. Nie wiem jak sie tego pozbyc .Czy mozna czyścic wałek a jesli tak to czym. Jestem jeszcze niedoswiadczony jesli chodzi o laserówki
Pozdrawiam Wszystkich i prosze o pomoc!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jun 2004 22:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kowal510 Poziom 15

|
13 Jun 2004 23:37 Re: Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
Prawdopodobnie przeswietliłeś bęben zbyt długo miałes otwartą pokrywę i swiatło padało na szczelinę w obudowie bębna,po paru wydrukach może zniknie albo nie i wtedy może skonczyc się wymianą bębna.Nie radze go czyścic bo może być gorzej.[/img]
|
|
| Back to top |
|
 |
Jacekjm Poziom 2

|
14 Jun 2004 00:12 Re: Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
Dziękuję za informację, z tego co słyszałem to kazdy mówi o czyszczeniu bębna a czytałem gdzieś że tego nawet nie mozna dotykać.
pozdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2004 00:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LEM Poziom 23

Joined: 08 Jul 2002 Posts: 3140 Location: N 50° 02' 25.36", E 22° 00' 24.47"
|
14 Jun 2004 00:37 Re: Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
W specyficznych przypadkach jeśli sie wie jak to można spróbować czyszczenia bębna światłoczułego. Natomiast w Twoim przypadku, jeśli sam przyznałeś się ze nie masz o tym pojęcia, to lepiej nie dotykać tego lub powierzyć tą drukarkę komuś kto się na tym zna i może w ostateczności spróbować wyczyścić.
Jednak w przypadku który opisałeś najprawdopodobniej ewentualne czyszczenie nic nieda ponieważ jak ktoś wyżej napisał bęben mógł zostać prześwietlony, a więc w tym miejscu utracił pewne swoje właściwości.
|
|
| Back to top |
|
 |
Alcedo Poziom 19

Joined: 25 Jul 2003 Posts: 673 Location: Malbork, Olsztyn, Liverpool
|
14 Jun 2004 09:12 Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
tak, ale czy przy prześwietleniu bębna smugi występowałyby co 10cm?
Chyba obwód jest trochę mniejszy.
A co do czyszczenia - to tylko na sucho, delikatną ściereczką.
Czyscimy, jak mam na bębnie toner, albo luźne zanieczyszczenia, jak coś jest mocno przyklejone to ciężka sprawa.
Jak masz na bębnie tłuste plamy (np. z palców) to kilka razy robimy wydruki i powinno przejść.
A co do twojego problemu, myślę, ze wina lezy gdzieś w module bębna, najlepiej jakbyś miał inny na podmianę, jak nie masz to problem.
No i moze kosmita będzie miał jakiś pomysł, jak tu zajzy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2004 09:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kosmita Poziom 24

|
14 Jun 2004 09:47 Re: Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
| Jacekjm wrote: |
Witam wszystkich!!
Czy ktos wie co to może byc z drukarka :
nagle (moge to tylko skojazyc z czyszczeniem zewnętrznej strony obudowy i kasety ) zaczeła drukowac POZIOME smugi cyklocznie co ok 10 cm. Nie wiem jak się tego pozbyc .Czy mozna czyścic wałek a jesli tak to czym. Jestem jeszcze niedoswiadczony jesli chodzi o laserówki
Pozdrawiam Wszystkich i prosze o pomoc!!! |
zmierz dokładnie linijką odległść między takimisamymi elementami smug (np miedzy początkami) bo chyba mają racje Ci co mówią że to bęben się naświetlił (defekty powstałe na nim zostawiają ślady co 94 mm) i jeśli ta smuga jest mniej więcej szerokości "okienka w gurze bębna" to pomóc może drukowanie (a dokładniej dużo zmian polaryzacji bębna) jeśli masz zainstalowany pełny sterownik sprubuj puscić kilkanaście stron czyszczących może pomoże..
daj znać jak poszło
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
miroslawm Poziom 15

|
14 Jun 2004 22:08 Drukarka OKI 10 ex POMOCY !!! |
|
|
|
Witam
Ja bym proponował jeszcze wyczyszczenie linijki led, tpo ta która naswietla beben, jest ona widoczna po otworzeniu przedniej pokrywy (tak jak np do wymiany tonera ), czarna linijka u góry klapy.
Zdarza sie że po jakim czasie te linijki brudza sie tonerem (niewiem dlaczego). I proponuje sprawdzenie taśmy łączącel linijkę led z płytą główną, potrafi czasami przełamać sie.
|
|
| Back to top |
|
 |