| Author |
darek453 Poziom 11

|
18 Sep 2009 22:10 Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
Witam,
Wykonałem programator SI PROG z tej oto strony http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/siprog/siprog.html i mój problem polega na tym że wogóle nie chce programować wyskakuje okienko w PonyProgu2000 "Device missing or unknown device [-24]" szukałem na forum coś związane z tym i znalazłem kilka tematów ale żaden mi nie pomógł sprawdziłem każda ścieżke i połączenie kilka razy, napewno nie ma zimnych lutów oraz przerwanych ścieżek, mikropocesor ATmega8 jest nowy sprawdzałem na dwóch prosto ze sklepu, kabel też jest dobrze wykonany, daje dodatkowe zasilanie 4V, PonyProg też jest dobrze skonfigurowany oraz FuseBity ustawione i poprostu nie wiem co robic może ktoś bedzie coś wiedział na ten temat to proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
19 Sep 2009 08:38 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
| Quote: |
| daje dodatkowe zasilanie 4V |
a gdzie je podajesz , przecież masz stabilizator 5V który wymaga min. 7V od strony wejścia aby na wyjściu uzyskać 5V , teoretycznie poziom napięć w RS232 powinien wynosić ok. 12V ale nie wszystkie płyty główne to zapewniają zwłaszcza w laptopach dlatego zastosowano drugą możliwość zasilania z zewnętrznego źródła , ponadto napięcie nie jest podawane bezpośrednio tylko kluczowane przez tranzystor tak więc 4V kompletnie nic nie dają , najprościej sprawdź czy masz +5V za stabilizatorem , jeszcze jedno jakie masz połączenie bezpośrednio do RS232 czy może przejściówka USB > RS232
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2009 08:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
19 Sep 2009 10:22 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
Mam bezposrednie połączenie do RS232 jak mierzylem napiecie na adapterze bez zasilania to wynioslo jakies 1,5-2V gdy dolaczylem zasilanie z zasilacza stabilizowanego 1000mA 18W poczatkowo 1,5V i zmierzylem napiecie na wyjsciu to wynosilo 10-12V troche mnie to dziwilo ale podlaczylem pod programator i na adapterze wynioslo wtedy 4-5V.
Aaa i jeszcze chcialem dodac ze adapter ma zrobione z tego programatora bo bylo powiedziane ze mozna uzyc tego http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/budo_pro.html#adapter
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
19 Sep 2009 16:20 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
| mierzylem napiecie na adapterze bez zasilania to wynioslo jakies 1,5-2V gdy dolaczylem zasilanie z zasilacza stabilizowanego 1000mA 18W poczatkowo 1,5V i zmierzylem napiecie na wyjsciu to wynosilo 10-12V troche mnie to dziwilo ale podlaczylem pod programator i na adapterze wynioslo wtedy 4-5V. |
kompletnie nic z tego nie rozumie " masło-maślanne " opiszę co masz zrobić :
- podłącz sam programator bez żadnych przystawek do RS232 JP2 połączenie 2-3 , uruchom program obsługujący ten programator zmierz napięcie na kondensatorze C4 powinno być 5V
- analogicznie jak wcześniej tylko JP2 połączenie 1-2 oraz zewnętrzny zasilacz , również pomiar na C4 i musi być 5V , pamiętaj o uruchomieniu programu
- jeżeli będziesz miał 5V to możesz podłączać dalej przystawkę , procesor i musisz mieć zawsze na C4 napięcie + 5V
- gdy w pierwszych 2 sposobach połączenia nie masz 5V to pozostaje dokładnie szukać układ zasilania jest bardzo prosty tak więc nie powinno być problemu z lokalizacją usterki , nie wiem czym mierzysz ale ma być dokładnie 5V a nie 4-5 V
dopiero teraz przyjrzałem się dokładniej pcb i to co jest na płytce uniwersalnej nie odpowiada schematowi , brak części związanej z zewnętrznym zasilaniem tak więc jak Ty zasilasz układ z zewnętrznego zasilacza ? bo nie wiem czy masz własne pcb , czy wykonane z strony
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2009 16:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
19 Sep 2009 18:22 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
OK sprawdze tak jak mowisz:) ja mam plytke uniwersalana taka jak na stronce i tam bylo napisane ze zostana pominiete 2 rzeczy.
| " W stosunku do przedstawionego schematu wprowadzimy dwie modyfikacje. Po pierwsze pominiemy obwód oznaczony jako zewnętrzny obwód zasilania (external power circuit). Stąd wynika, że diody D1, D2, i D3 połączymy bezpośrednio z wejściem Vin układu U3. Po drugie zamiast proponowanego stabilizatora LM2936Z-5 użyjemy 78L05. Czy robimy tak dlatego, że na schemacie gorąco się nam ten zabieg odradza? Kierują nami nieco szlachetniejsze pobudki. Dla naszych zastosowań układ LM7805 jest wystarczająco dobry, tani i (w przeciwieństwie do LM2936Z-5) łatwy do zdobycia." |
A ja zasilam z zasilacza zewnetrzengo do ktorego podlaczam do tego oto zlacza:
| Na początku poradnika przekonywałem, że zewnętrzne zasilanie programatora SI Prog nie jest potrzebne. W jakim więc celu umieszczamy na płytce złącze WF-02S? - mógłby zapytać dociekliwy student. Drogi Dociekliwy Studencie, już odpowiadam. Możliwe, że zasilanie pobierane z portu COM niektórych laptopów może okazać się zbyt małe. Wtedy należy je wspomóc bateryjką. |
Wlasnie zmierzylem napiecie na kondensatorze i wynosi dokladnie +4.93V
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2009 18:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
19 Sep 2009 20:18 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
| Wlasnie zmierzylem napiecie na kondensatorze i wynosi dokladnie +4.93V |
w której konfiguracji zasilanie z RS232 czy osobny zasilacz ?
jeżeli z RS-a to podłączaj dalsze układy pamiętaj że napięcie nie może spaść co będzie świadczyć o zwarciu lub zbyt małej wydajności prądowej , wracając do projektu to nieporozumieniem jest zasilanie układu podając napięcie od strony wyjścia stabilizatora , dodatkowo napięcie to nie może przekroczyć 5V
jak masz RS232 to podejrzewam że masz również LPT dlaczego nie zrobisz STK200 , żadnych kłopotów i problemów obsługiwany praktycznie przez wszystkie tego typu programy i kompilatory rożnych języków
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
19 Sep 2009 20:38 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
wlasnie jestem w trakcie robienia STK200 i tez z tej strony http://www.ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wyklady/avrisp/budo_pro.html myslisz ze bedzie dobry?? I tak przy okazji pomyslalem ze jak juz zrobilem ten programator SI PROG to powinien chodzic. A co do zasilania to mierzylem programator z kablem najpierw i mialo +4.93V potem pzy tej samej konfiguracji podlaczylem przystawke i zmierzylem bylo +2.22V to postanowilem podlaczyc zasilacz tak jak mowiles ze musi byc 5V na kondensatorze gdy podlaczylem zasilacz i ustawiajac napiecie na zasilaczu na 3V wtedy na kondensatorze wzroslo do +6.43V
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
19 Sep 2009 21:00 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
| mierzylem programator z kablem najpierw i mialo +4.93V potem pzy tej samej konfiguracji podlaczylem przystawke i zmierzylem bylo +2.22V |
wniosek jest prosty zwarcie lub zbyt mała wydajność prądowa , możesz spróbować zasilić z zewnętrznego zasilacza tylko przystawkę kontrolując prąd i napięcie
| ustawiajac napiecie na zasilaczu na 3V wtedy na kondensatorze wzroslo do +6.43V |
chyba nie powiesz że to chiński z przełącznikiem ....... takim zasilaczem tylko poniszczysz podzespoły elektroniczne przecież to tylko prostownik z kondensatorem żadnej stabilizacji napięcia !
po to są stosowane stabilizatory aby zapewnić odpowiednie napięcie jeżeli tym cudem zasilałeś ATMegę to najprawdopodobniej zakończyła już swój żywot , jeżeli myślisz na poważnie o mikrokotrolerach to porządny stabilizowany zasilacz to podstawa , nie wiem czy ma sens bawić się w robienie STK 200 skoro gotowy kosztuje ok 15zł
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
19 Sep 2009 21:15 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
aha;/ no sprawdze jeszcze raz sciezki. No tak uzywam takiego zasilacza bo akurat nie mialem innego to sie zaopatrze w jakis lepszy a co do STK200 to mialem w domu wszystkie czesci tylko kupilem uklad 74HC244 ktory mnie wyniosl grosze:) A co do ATMegi to mam nadzieje ze nie zakonczyla swego zywotu poszlo tylko 6,5V przynajmiej mam taka nadzieje:) A tak na marginesie to jakie jest maksymalne napiecie ATMegi8 patrzylem do datasheet ale jakos nie rzucilo mi sie nic w oko o zasilaniu moze przeoczylem to jak bys wiedzial to prosze o odp:)
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
19 Sep 2009 21:23 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
pierwsza strona dokumentacji :
• Operating Voltages
– 2.7 - 5.5V (ATmega8L)
– 4.5 - 5.5V (ATmega8) |
przecież co za problem do zasilacza dołożyć stabilizator LM7805 , 4 kondensatory i masz pewne źródło zasilania +5 V
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Sep 2009 21:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
19 Sep 2009 21:26 Re: Problem z programatorem SI PROG |
|
|
|
aha wiec widze ze troche za duzo poszlo na niego;/ ale moze bedzie chodzil heh a jak bys mogl to dal bys chemat podlaczenia stabilizatora i kondensatorów do tego zasilacza??
hehe ok juz znalazlem:) wiec dzieki za pomoc:)
|
|
| Back to top |
|
 |