Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 19 Wrz 2009 17:41
    barcode84
    Poziom 8  

    Witam. Mam pytanie takie do was.
    chcę kupić piec-kominek wolno stojący z płaszczem wodnym do mieszkania.Mieszkamie ma 40mk2 i mieszkam na parterze. Jak mam podłączyć całą instalacie do tego kominka, chcę podłączyć 4kaloryfery + bojler 140L (pok.gościnny, sypialnia, przedpokój i łazienka). dodam ze kominek bedzie stał w pok.gościnnym, oraz jakiej mocy powinienem kupić kominek w kW?

    proszę o pomoc...

  • #2 19 Wrz 2009 18:00
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Po kolei... Czy ten kominek to będzie jedyne urządzenie grzewcze? Czy będzie tylko ogrzewał , czy może też ma przygotowywać CWU?
    Co do samego podłączenia to kupę schematów znajdziesz na stronach producentów oraz w sieci na różnych forach , tyle że z nich raczej nie wiele wynika... Jeśli nie jesteś obstukany w tych tematach , to lepiej zlecić to instalatorowi. Zapłacisz ale będziesz wiedział że masz dobrą , bezpieczną instalację i spokój na lata.

  • #3 19 Wrz 2009 18:51
    barcode84
    Poziom 8  

    Tak ,ten kominek będzie jedynym urządzeniem grzewczym. Jakie akcesoria mi będą potrzebne do podłączenia tego kominka i czy muszę mieć pompkę do wody?

  • #4 19 Wrz 2009 19:34
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Poniżej masz link do strony jednego z producentów.Znajdziesz tam informacje , schematy i wykaz elementów oraz tabele doboru mocy.
    http://www.lechma.com.pl/

  • #5 19 Wrz 2009 20:53
    barcode84
    Poziom 8  

    a czy ktos ma jeszcze inne pomysły?

    Dodano po 53 [minuty]:

    a jeszcze jedno czy takie rurki jak pex al/pex nadaja sie do podlaczenia instalacji C.O w kominku z plaszczem wodnym?

  • #6 19 Wrz 2009 21:36
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Masz zgodę kominiarza i zarządcy ?
    Śmiem twierdzić, że NIE ... i jej nie dostaniesz.
    No, chyba że z nieodpowiedzialnym kimś to załatwisz.

  • #7 19 Wrz 2009 22:22
    barcode84
    Poziom 8  

    a co to ma do rzeczy? skoro mam kominek ale bez plaszcza wodnego , a chce tylko wymienic kominek na instalacje C.O

  • #8 19 Wrz 2009 22:24
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    A na tamten kominek miałeś zgodę? Czy "po cichu"

  • #9 19 Wrz 2009 22:37
    barcode84
    Poziom 8  

    w tych blokach co mieszkam byly kiedys stare piece tzw kaflowe na węgiel, te bloki troche lat mają, a nie stać mnie na wykupienie mieszkania w nowych blokach gdzie wszystko jest np. gaz, ciepła woda i centralne podprowadzone z innych firm.

  • #10 19 Wrz 2009 23:07
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    To, że były piece, nie oznacza, że można "bezboleśnie" zainstalować kominek

  • #11 21 Wrz 2009 05:40
    barcode84
    Poziom 8  

    a to dlaczego? inni sąsiedzi maja coś takiego zainstalowanego :)

    Dodano po 2 [minuty]:

    wpadł mi taki schemat w reke po małych poprawkach, ale sie zastanawiam czy te zawory pomiedzy rurkami od bojlera a kaloryferami sa potrzebne 2 zawory czy wystarczy tylko jeden?

    jak podlaczyc kominek z plaszczem wodnym w mieszkaniu

  • #12 21 Wrz 2009 07:43
    sqpien
    Poziom 15  

    zawory powiadasz czy potrzebne....

    No w zasadzie poza tym od dopustu nie musisz instalować żadnego, ale w razie najmniejszej awarii, czyszczenia filtra,wymiany pompy trzeba opróżnić z wody cały układ. Jestem zdania, że na zaworach (ale w logicznych miejscach instalacji ) nie ma co oszczędzać.

    Co do haseł, że nie dostaniesz pozwolenia, albo załatwisz - typowe pokrzykiwanie pseudo fachowców którzy swą fachowość usiłują budować na zakazach (bez nieporozumień - nie oceniam wiedzy kolegi który napisał powyżej takie zdanie) Po prostu rola większości takich "fachowców" to udowodnić klientowi iż imbecyl i zakazać, i często ich stanowczy krzyk to maskowanie swojej niepełnej wiedzy. Osobiście spotkałem się z takim "kominiarzem" który kazał mi natychmiast zdejmować mechaniczny okap - gdybym usłuchał i nie miał o tym pojęcia tylko szkody bym sobie narobił. ( w kwestii formalnej, po zadaniu mu w obecności komisji z administracji paru pytań i poinformowaniu o kwestiach technicznych i prawnych, "kominiarz" zmienił pierw kolor twarzy a po chwili decyzję) Wydaje mi się, że rola fachowca kominiarza była by tu na rzeczowym wypunktowaniu jakie wymagania musisz spełnić by podłączyć taki kominek.

    A co do instalacji z kominkiem - osobiście jestem zdania, iż powinien układ od strony grzejników działać jako zamknięty, czyli podłączenie do kominka za pośrednictwem wymiennika - proponuje pokopać trochę w dawniejszych dyskusjach na forum.

  • #13 21 Wrz 2009 08:31
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    sqpien napisał:
    ... nie oceniam wiedzy kolegi który napisał powyżej takie zdanie

    Nie musisz oceniać mojej wiedzy, bo tacy już są. Mógłbyś jednak odświeżyć swoją, a na postawiony problem odsyłam do Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690
    Tu zawarte są treści, co do których brakuje ci wiedzy
    Reszta, to "radosna twórczość instalatorów"

  • #14 21 Wrz 2009 08:38
    sqpien
    Poziom 15  

    szanowny kolego, a z jakiej racji zalecasz mi uzupełnianie wiedzy, czy może w moim tekście zauważyłeś taka potrzebę?
    A jeśli już z przypisami do przepisów to dla dobra forum przytocz łaskawie zapis o który Ci chodzi i wtedy podawaj źródło

  • #15 21 Wrz 2009 08:47
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    np.: Rozdział 4, par 132
    Jest też więcej uregulowań i proponuję lekturę
    Pozdrawiam :D

  • #16 21 Wrz 2009 08:49
    barcode84
    Poziom 8  

    Panowie... mój sąsiad na przeciwko ma taką instalacje zainstalowaną w mieszkaniu i jakoś ma nadal i nikt sie go nie czepia co do tych ustaw. Ja sam posiadam kominek tylko bez płaszcza wodnego. czy to zmieni moje prawa co do instalacji z płaszczem wodnym?

  • #17 21 Wrz 2009 08:53
    sqpien
    Poziom 15  

    mirrzo napisał:
    np.: Rozdział 4, par 132
    Jest też więcej uregulowań i proponuję lekturę
    Pozdrawiam :D


    nie rozumiem, czemu chcesz mi czas wolny zorganizować w czytanie tej lektury, jeszcze raz pytam - zauważyłeś jakiś błąd merytoryczny w mojej odpowiedzi wcześniejszej, czy tak tylko się chcesz pochwalić znajomością rozporządzeń? I powtarzam, jak znalazłeś tam zapis który pomoże koledze w jego problemie, to przytocz tu jego brzmienie.

  • #18 21 Wrz 2009 09:04
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Uregulowań dotyczących tego tematu

    Dodano po 7 [minuty]:

    Uregulowań dotyczących : zainstalowania, wentylacji, odprowadzenia spalin

  • #19 21 Wrz 2009 09:24
    barcode84
    Poziom 8  

    według mnie nic tam nie pisze zeby nie instalowac kominka z płaszczem wodnym, odprowadzanie spalin , wentylacji...

    to jest stare budownictwo liczace 80-90lat , byly montowane tam piece kaflowe w pokoju oraz w kuchni i nikt tam nie instalowal zadnej kratki wentylacyjnej, odprowadzenie spalin jest doskonale , ktos wydal zezwolenie na instalowanie tych piecy. to czym sie różni instalacja kominka z plaszczem wodnym, dodam ze kratke wentylacyjna bede instalowal , a co do instalacji bedzie mi to instalował fachowiec bo ja sie na tych rzeczach nie znam... aha.... ja tam nie wkladam kominka o mocy 30KW tylko taki do max 15KW potrzebuje tylko podłaczyć 4 kaloryfery( 2x 600x800 , 2x 600x500) i bojler 100litrowy.

  • #20 21 Wrz 2009 09:31
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Kominek nie może być jedynym urządzeniem grzewczym, jeżeli jest z płaszczem, to jest kotłem i musi być zainstalowany w kotłowni, lub pomieszczeniu technicznym, musi być doprowadzone powietrze do spalania z zewnątrz, przewodem o odpowiednim do mocy przekroju, kubatura musi być dobrana do mocy, musi być prawidłowa wentylacja.
    Starczy?
    Resztę uzgodnień z kominiarzem i zarządcą, tak, żeby być zgodnie z prawem i bezpiecznie. Potem żyj długo i szczęśliwie.
    Pozdrawiam

  • #21 21 Wrz 2009 09:39
    barcode84
    Poziom 8  

    zobacze co mi powiedza w urzędzie mieszkaniowym. wydaje mi sie ze nie bedzie z tym zadnego problemu jakiego TY tu przytłaczasz, skoro inni mają w mieszkaniu to dlaczego ja nie mogę mieć? no nic wszystkiego sie dowiem 29 września. pozdrawiam...

    a wracając do tematu poprzedniego... czyli taka instalacja mogła by być w takim mieszkaniu o 40mk2? oraz oraz czy kominek o mocy max do 15KW wystarczy?

  • #22 21 Wrz 2009 16:01
    hilzie
    Specjalista - systemy grzewcze

    15 Kw to nawet trochę dużo ,jak na 40 m2 ,ale ten schemat posiada błedy
    np brak rury bezpieczenstwa z wyjścia kotła do naczynia ,jak również sposób montażu pompy.

  • #23 21 Wrz 2009 17:24
    barcode84
    Poziom 8  

    witaj hilzie

    prosze mnie poprawic jezeli popelnilem bledy na schemacie .

  • #24 21 Wrz 2009 19:10
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Błąd na błędzie.
    Wszystkie o których pisałem poprzednio oraz:
    - kominek wybuchnie po zakręceniu zaworów
    - bojler nie będzie podgrzewał wody, ale za to będzie w nim "stzelało"

  • #25 21 Wrz 2009 21:06
    Usunięty
  • #26 21 Wrz 2009 21:46
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    krzysio_sr napisał:
    Poprawiłem Ci Twój schemat ...

    no i nie zapomnij o odpowietrznikach, których "krzysio_sr" nie dorysował, ale to oczywiste, że muszą być ;)

  • #27 22 Wrz 2009 17:54
    barcode84
    Poziom 8  

    dziekuje wam bardzo za rade :)

    Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

    a jeszcze jedno, czy pompa wodna ma byc za rurka od zbiornika zbiorczego czy przed? nr.5

  • #28 25 Paź 2009 20:38
    mario19789547
    Poziom 1  

    Witam! Ja w zasadzie mam prawie tą sama sytuację jedynie że mam trzy grzejniki i bojler chyba bedzie miał około 100 l. schemat bardzo mi się podoba mam jedynie dwa pytania czy bojler może być poniżej całego obwodu bo zamierzam go do piwnicy pod mieszkaniem zamontować oraz czy muszę zastosowac rozdzielacz c.o(nr 15 na schemacie) lepiej byłoby mi się wpiąć w zasilanie i powrót bezpośrednio bo mam już instalację rozprowadzoną w której chodził piec c.o ale zasilany elektrycznie ten piec zamierzam odciąc na zaworach kulowych które mam przy samym piecu i zostawić go sobie w razie jakiejś awarii

  • #29 25 Paź 2009 20:44
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Może, ale musisz go pompą gonić. Inaczej porażka

  • #30 16 Lut 2010 05:53
    zolnierz43
    Poziom 10  

    Ok podoba mi się to rozwiązanie jakimi średnicami ciągnąć tą instalację

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty