| Author |
wspac Poziom 12

|
24 Sep 2009 10:04 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
Przecież to jest rozmowa jak ze ślepym o kolorach, śmiać mi się chce ;)
Zanim miałem GC, miałem Alepha 5, miałem Symasyma. Nadal mam SE na diabełkach, przemieliłem tez kilka markowych produktów. GC jak grał u mnie, tak gra nadal. Ale żeby chciało sie go słuchać, trzeba umiec go zbudować. Waląc ogromne pojemności (nawet poskładane z kilku małych kondensatorów!) osiągniemy poprawnie grający wzmacniaczyk, ale poprostu nudnano, bez polotu, taki wzmacniacz od telewizora.
Ale gdy zrobimy go na wysokiej jakości częściach, przy krótkich połączeniach (szczególnie na zasilaniu) zagra magicznie, z piekna barwą, przestrzeń i szczegółowośc powali na kolana. I poprostu będzie cię chciało go słuchać godzinami, nie zanudzi co np potrafi zrobic Symasym (on nawet męczy!).
Więc jak chcecie mówić o GainClonie, to max 1500uF na kanał (ja tak mam ze względu na 3way), ale im mniej tym lepiej... poprostu.
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

Joined: 17 Jan 2006 Posts: 4786 Location: Ostrów Mazowiecka
|
24 Sep 2009 11:10 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
Tak sobie czytam różne wypowiedzi i na myśl przychodzą mi dwie rzeczy:
1. Są różne preferencje jeśli chodzi o odtwarzane dźwięki. Jeden poszukuje dźwięków bardziej transparentnych inny ocieplonych, jeden szuka "sceny", a inny Bóg wie czego jeszcze. W sumie można powiedzieć, że GC jest dobrym wzmacniaczem, pod warunkiem, że "wpadnie nam w ucho" i reszta naszego systemu nie będzie go ograniczała. Ale tak jest z każdym wzmacniaczem. Nie ma definicji jedynie słusznej koncepcji budowy wzmacniacza, czy reprodukowanego dźwięku.
2. Są wyznawcy voo doo i innej tajemnej wiedzy zwanej fizyką. Moim zdaniem należy do wszystkiego podchodzić z dystansem. Nie mówię, że należy stosować takie i tylko takie elementy w naszych systemach jednak z drugiej strony (to do fizykomaniaków) nie można polegać tylko i wyłącznie na pomiarach. Przecież nie można określić jakości przetwarzanego dźwięku przez głośnik opierając się jedynie na jego notach katalogowych. :idea: A sama zasada działania przetwornika elektroakustycznego jest banalnie prosta. :idea:
Generalnie jakość wykonania urządzenia jest perfekcyjna (pomijając walory estetyczne obudowy zasilacza :D ). Sam wzmacniacz z dobrze dobraną resztą systemu (preamp, źródło, zestaw głośnikowy) może słuchaczowi zaoferować dużo miłych wrażeń akustycznych.
| maxdila wrote: |
...Jeśli ktoś miał GC w "dobrym" wykonaniu i stwierdził że to kaszana to niech się wypowie... |
W moim systemie brzmiał "kaszaniarsko", ale to wina zestawów głośnikowych (2.5 drogi na hds 180 exc). Natomiast konstrukcja podobna do Usher S520, oraz na gdn15/40 z vifą xt to już inna bajka. Całość dopełniał odtwarzacz dvd yamaha 2700 lub 1800.
|
|
| Back to top |
|
 |
store10 Poziom 14

|
24 Sep 2009 20:13 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
| krzych.b wrote: |
.... Mówmy o odpowiedzi zasilania na takie obciążenia prądowe, a nie o filtracji 100Hz z prostownika. Odpowiedź zasilania na takie pobory prądu (i zmaiana napięcia na wyjściu w zalezności od tych zmian) .... |
Daruj te wywody. PSRR załatwia te problemy raz na zawsze i nie ma absolutnie żadnego powodu, aby zastanawiać się nad takimi pierdołami jak rezystancja wewn. zasilacza czy też wartość jego tętnień. Zresztą najlepszym tego dowodem jest GC. Nikt tu się nie przejmuje tętnieniami na poziomie woltów po stronie zasilania i słusznie, gdyż nie ma to kompletnie żadnego znaczenia.
PSRR lm3875 http://www.national.com/ds/LM/LM3875.pdf strona 11
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_rejection_ratio
Ograniczanie pojemności w zasilaczu co najwyżej wpływa na moc maksymalną i wnosi nietypowe zniekształcenia nieliniowe w sytuacji przekraczania mocy maksymalnej sygnału nieodkształconego. Nie może natomiast wpłynąć jakkolwiek na dźwięk w zakresie sygnałów niezniekształconych, tj. poniżej maksymalnej mocy sygnału nieodkształconego.
Należę zdecydowanie do grupy osób, którzy dążą do jak najwierniejszego odtwarzania dźwięku, dodatkowe harmoniczne są zdecydowanie niepożadane.
|
|
| Back to top |
|
 |
parafka Poziom 18

|
24 Sep 2009 20:55 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
| Urgon wrote: |
AVE...
Mam dwa pytania:
1. Czym(wg. użytkowników GainClone'a) się różni energia czerpana z baterii kondensatorów od energii czerpanej z mocniejszego transformatora(nie mam tu na myśli kwestii tętnień, zapasu mocy, etc. - wiem, jak działają zasilacze dla wzmacniaczy)?
2. Co w przypadku zasilania takiego wzmacniacza z przetwornicy impulsowej? |
Ad.1
a) Charakterystyką impulsu prądu zasilającego obciążenie o charakterze indukcyjnym.
Być może w GC dlatego dźwięk wydaje się "przejrzysty" wbrew logice konstruktorskiej.
Odwieczny spór; dobrze czy ładnie
b) Dlaczego usiłujecie zastąpić zasilanie wzmacniacza o Usk napięciem Umax stabilizowanym wielkością C ?
Ad.2
Nie mam zdania. Nie słuchałem, nie robiłem.
Wypiłem piwo i być może coś bredzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Sep 2009 20:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wspac Poziom 12

|
24 Sep 2009 21:51 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
Gainclone'y maja zasadniczo dwie wady;
1) za mało skomplikowane w budowie, przez co nie zyskują szacunku
2) za mała wydajność prądowa, czyli jak wyżej
|
|
| Back to top |
|
 |
piotr37 Poziom 6

|
25 Sep 2009 04:52 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
jednak brzmią całkiem miło i dobrze, mam zrobionego w monoblokach z pre nr3. napędza to średniej wielkości monitory Diamond 9.2 , przy zastosowaniu pre jest wg.mnie o wiele lepiej niż bezpośrednio na potka lecz może to być kwestią preferencji słuchowych , generalnie prosta sprawdzona i dobrze brzmiąca konstrukcja i wcale niekoniecznie na elementach premium
|
|
| Back to top |
|
 |
januss73 Poziom 22

|
26 Sep 2009 08:18 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
| maxdila wrote: |
Jeśli ktoś miał GC w "dobrym" wykonaniu i stwierdził że to kaszana to niech się wypowie.
Pozdrawiam. |
Jako tako nie miałem, ale słyszałem w zestawie z monitorami na węglowych osiemnastkach SS i kopółkach tego samego producenta. Jak dla mnie strasznie to sykało i cykało. LM3886 w zwykłym wykonaniu gra wg mnie o wiele lepiej.
Kiedś na jakimś forum zaproponowałem zakład. Powiedziałem, że zrobie wzmacniacz na lm3875 z tego co mam w szufladzie a ów posiadcz wypasionego GC rozpozna kiedy gra jego, a kiedy mój wzmacniacz. Fantem miały być zakupy sprzętu audio za parę klocków. Propozycja nie została przyjęta.
|
|
| Back to top |
|
 |
baksik00 Poziom 10

|
08 Oct 2009 14:12 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
Chyba na kazdym forum mozna przeczytac ze GC nie jest wydajny prądowo i zgrywa sie tylko z wysokoefektywnymi kolumnami ale Wy dalej podlączacie go do np: SS, czy jakis 3way prądozernych potworów. Wbrew pozorom te Usherki 520 to nie takie łatwe do napędzenia kolumny. Zrobilem pare wersji GC i rzeczywiscie jest wazne jakie elementy uzyjemy. Porównując go bezposrednio ze wzmacniaczami do 2000 zł, bo tylko taka mialem mozliwosc u siebie w domu, moge smialo stwierdzic ze GC chce sie słuchac i nie męczy do tego detale, ale u mnie chyba lepiej wypadł z samą drabinką niz z pre lampowym.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

|
08 Oct 2009 14:55 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
| baksik00 wrote: |
| ...Wbrew pozorom te Usherki 520 to nie takie łatwe do napędzenia kolumny... |
Jednak GC dawał im radę. :wink:
I tak jak wcześniej. Nie ma problemu z tym wzmacniaczem, jeśli umiejętnie dobierzemy resztę elementów naszego systemu. :idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
bojp Poziom 12

|
29 Oct 2009 00:27 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
Chciał bym dowiedzieć się ile kosztowały Cie te profile przemysłowe. Szukałem cen ale nie znalazłem. Zamawiałeś je bezpośrednio w firmie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Woytek130 Poziom 15

|
31 Oct 2009 13:05 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
+ za estetyykę.
Jednak Wyjaśnij mi, Jaki parametr poprawia " srebrna plecionka na wyjściu "
i inne takie szczególiki ?
czy to ten słynny szpan przywleczony z audiostereo ?
|
|
| Back to top |
|
 |
przemo-lukas Poziom 24

|
04 Dec 2009 10:33 Re: Wzmacniacz GainClone by Maxdila |
|
|
|
GainClone jak zwykle wzbudził ożywioną dyskusję. Pomimo różnych opinii, sądzę, że powinien znaleźć się w dziale „Akustyka-Top”. Tak więc przenoszę.
|
|
| Back to top |
|
 |