| Author |
SACZI Poziom 15

|
14 Jun 2004 15:27 Porównanie Keil uVision i innych kompilatorów C dla uP |
|
|
|
Jako, że moja przygoda z ADuC812 powoli zaczyna dobiegac końca, czas pomysleć o wykonaniu swojego własnego układu testowego. Jaką rodzine procków wybiorę tego jeszcze nie wiem, z czasem wyjdzie. Natomiast jak to nie wiem w jakim środowisku programistycznym osiąde. Czytałem trochę o komilatorach AVR i GCC. Sa darmowe i bez ograniczeń kodu wynikowego. Obecnie pracuję na Keilu (pełna wersja) i w porównaniu do np RC 51 bardziej mi odpowiada. Jak wygląda porównanie GCC i AVR Studio z Keilem ??
Acha, chciałbym sie zapoznać z Asemblerem. Czy asm na AVR jest znacznie inny niz na 51 ?
No i jeszcze jedna sprawa, na programowanie procków RISC trzeba się bardzo przestawiać z 51 ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2004 15:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
frohme Poziom 17

|
14 Jun 2004 15:46 Re: Porównanie Keil uVision i innych kompilatorów C dla uP |
|
|
|
Który kompilator jest lepszy to przede wszystkim sprawa optymalizacji kodu wynikowego. Najlepszy jest ten darmowy i bez ograniczeń. Jeżeli chodzi o AVR i 51 to są to całkowicie inne rodziny o zupełnie innych rozkazach, pisząc w C nie za bardzo nas to interesuje dopóki nie odwołujemy się do sprzętu. Przestawienie się z 51 na AVR ze wszech miar wskazane - otwierają się zupełnie nowe możliwości sprzętowe nawet dla najprostszych uC, ale radzę najpierw o nich poczytać, aby zdać sobie sprawę z odmienności.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2004 15:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
GienekS Poziom 22

|
14 Jun 2004 19:04 Re: Porównanie Keil uVision i innych kompilatorów C dla uP |
|
|
|
z takim szerokim porównaniem to trochę trudno. Musioał by się znaleść ktoś co napisał tyle samo programów w każdym z tych programów. Wtedy mógł by wyrazić opinię porównawczą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Jun 2004 19:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mario1500 Poziom 5

|
14 Jun 2009 15:20 Re: Porównanie Keil uVision i innych kompilatorów C dla uP |
|
|
|
Da się przenieść program z avr studio o Keila?
Żeby to działało w keilu - co by trzeba było zmienić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbych_ Poziom 17

|
14 Jun 2009 17:47 Re: Porównanie Keil uVision i innych kompilatorów C dla uP |
|
|
|
| mario1500 wrote: |
Da się przenieść program z avr studio o Keila?
Żeby to działało w keilu - co by trzeba było zmienić? |
Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie, czy da się przetłumaczyć tekst z hiszpańskiego na francuski. Odpowiedź brzmi: oczywiście tak. Rzecz w tym, że nie wystarczy podmienić tylko słowa ze słownika (a po twoim pytaniu wnioskuję, że spodziewasz się odpowiedzi typu zamień "a" na "b" i będzie git).
|
|
| Back to top |
|
 |