Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Montowanie halogenow domowych


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Montowanie halogenow domowych
Autor
Wiadomość
Szadi89
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3

Post#1 Post autora tematu 21 Wrz 2009 18:38   

Montowanie halogenow domowych


witam. Fachowcy przy obrobce poddasza zapomnieli o zamontowaniu 5 halogenow w rozsuwanej szafie, jest tylko jeden z lewej strony. w jaki sposob dolozyc nastepne? Ciemny jestem totalnie;)
Powrót do góry
   
sumara17
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Mar 2005
Posty: 144
Miasto: pila

Post#2 21 Wrz 2009 19:47   

Re: Montowanie halogenow domowych


Jakie to są halogeny czy zasilane z 230 wolt? Jezeli tak podlącz kolejne rownolegle do tego co jest zamontowany. Jezeli nie to musisz dobrac odpowiednią ilośc poniewaz nie wiadomo jakiej mocy jest transformator jezeli oczywiscie jest.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Wrz 2009 19:47   





Powrót do góry
   
dariusz_lodz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 41
Miasto: Łódź

Post#3 27 Wrz 2009 06:36   

Re: Montowanie halogenow domowych


Mam podobny problem, właściwie to mam połączone halogeny, ale węglą się przewody przy kostce i następuje zwarcie - wyskakują korki. Był tylko jeden halogen i od niego rozciągnąłem 5, niewiem chyba równolegle bo wkręcając w kostkę od pierwszego halogenu dodatkowy przewód(w to samo wejście w kostce) i do kolejnego halogenu tak samo itd. Nie wiem czy jest to prawidłowe połączenie, mam wątpliwości bo dziwnie przewody twardnieją i węglą się już od kostki, na początku sądziłem, że przyczyną jest ciepło oddawane od 50W żarówki na 230V, ale już teraz zgłupiałem i myślę, że to chyba przewody się grzeją gdyż przy ostatniej żarówce gdzie w kostke wchodzą tylko 2 przewody, nie 4 jak w pozostałych wydaje się, że jest ok. Stąd pytanko, co robię nie tak?

Dodano po 31 [minuty]:

W tej chwili doczytałem, że prawdopodobnie mam połączenie szeregowe(od żarówki do żarówki) i to chyba jest przyczyna?
W muratorze proponują wykonać połączenia pomiędzy halogenami, a tylko końcowy przewód doprowadzić do kostki łączeniowej i że halogeny należy połączyć pomiędzy sobą równolegle. Ale co to znaczy, jak, prosiłbym, aby ktoś kto ma pojęcie zobrazował to laikowi :)
Powrót do góry
   
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 793
Miasto: konin

Post#4 27 Wrz 2009 09:26   

Re: Montowanie halogenow domowych


Witam. Jeżeli jak piszesz na każdy halogen przychodzą po 4 przewody(po 2 na kazdy zacisk zarówki , a na ostatnią 2 (po 1 na kazdy zacisk ) to masz je na pewno połączone równolegle. Przyczyną topienian izolacji może być zbyt mały przekrój przewodów lub zbyt słabe dokręcenie ich w kostkach zaciskowych. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2009 09:26   





Powrót do góry
   
dariusz_lodz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 41
Miasto: Łódź

Post#5 27 Wrz 2009 09:42   

Re: Montowanie halogenow domowych


Dziękuję za odpowiedź. Zastosowany przewód to 2x1,5 i jest to drut. Przewód zaczyna się zwęglać tuż przy wyjściu z kostki, od strony halogenu(gdzie termoizolacja) jest ok. Jedna kostka całkowicie się rozpadła. Zastanawiam się czy jeśli wymienię kostki i dobrze skręcę i zastosuje np. żarówki kompaktowe energooszczędne 7-11W(podobno mniej się grzeją) to czy to coś zmieni bo druga sprawa to halogeny mają chyba za mało miejsca na chłodzenie, sufit podwieszony 10cm i do tego przestrzeń wypełniona watą szklaną, jest tylko dziura na halogen.
Powrót do góry
   
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 793
Miasto: konin

Post#6 27 Wrz 2009 09:58   

Re: Montowanie halogenow domowych


wymiana żarówek na energooszczędne pomoże napewno. Podejrzewam , że halogeny też by działały , ale masz je źle zamontowane. Minimalna potrzebna przestrzeń za halogenem to 5 cm , a jak piszesz masz ją szczelnie wypełnioną wełną mineralną . A no i wymień kostki i dobrze skręć.W zabawach z prądem to właśnie miejsca połączeń są najczęstszymi miejscami awarii.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Wrz 2009 09:58   





Powrót do góry
   
dariusz_lodz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 41
Miasto: Łódź

Post#7 27 Wrz 2009 10:46   

Re: Montowanie halogenow domowych


Jeszcze raz dziękuję. Napisałem, że ja to rozciągnąłem, ale dokładnie zrobił to facet od sufitów. Wełną wypełnił gdyż jest to strop antresoli, żeby trochę wyciszyć tupanie na niej i co najgorsze poprostu powciskał tam halogeny na ścisk, a teraz znalazłem na jednej ze ston, że od gnizda porcelanowego odchodzi jeszcze taka blaszka do której dopiero przymocowana jest kostka, ta blaszka też odsuwa przewody od żarówki, u mnie kostki leżały luzem, tuż obok lub na samej żarówce i dodatkowo przewody pewnie też bo są wręcz poprzypalane i krucha izolacja. Wygląda na to, że poprostu wyrzucił te blaszki bo nie chciały mu się zmieścić przez watę , a wystarczyło jej trochę "wyskubać" i zrobić więcej miejsca na całośc. Dodatkowo pewnie kiepsko wszystko skręcił i już. Tak niestety jest, jak człowiek sam sobie nie zrobi to po pół roku nie ma światła w kuchni :)
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!

Dodano po 9 [minuty]:

Jeszcze tylko jedna sprawa, zrozumiałem, że mimo wszystko muszę do kostki podpiąć po 2 przewody na "-" i 2 na "+", i wtedy po jednym z nich do następnej żarówki itd.?Tak miałem
Powrót do góry
   
rondzio
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Paź 2003
Posty: 111
Miasto: okolice P-nia

Post#8 27 Wrz 2009 18:10   

Re: Montowanie halogenow domowych


dariusz_lodz napisał:


Jeszcze tylko jedna sprawa, zrozumiałem, że mimo wszystko muszę do kostki podpiąć po 2 przewody na "-" i 2 na "+", i wtedy po jednym z nich do następnej żarówki itd.?Tak miałem


Musisz wszystko podłączyć równolegle, czyli tak jak na rysunku
Montowanie halogenow domowych
Powrót do góry
   
dariusz_lodz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 41
Miasto: Łódź

Post#9 03 Paź 2009 10:06   

Re: Montowanie halogenow domowych


rondzio, wydaje mi się, że chyba tak to właśnie wygląda jak na fotce, ale jestem załamany, wyjąłem kolejne gniazda i zobaczcie jak wyglądają kable i kostka :(
Montowanie halogenow domowychMontowanie halogenow domowychMontowanie halogenow domowychMontowanie halogenow domowych
Powrót do góry
   
dariusz_lodz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 41
Miasto: Łódź

Post#10 14 Paź 2009 18:27   

Re: Montowanie halogenow domowych


znajomy powiedział, że za słabe kable, czy 1,5 to za cienki kabel na takie połączenie?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Montowanie halogenow domowych
Strona 1 z 1
Podobne tematy
problem z transforamtorem do halogenow (3)
Przekaznik do halogenow co to za styk 87A? (1)
Sterownik 12V ac na pilota do halogenow . (12)
Transformator do halogenow nie dziala (10)
Schematy transformatorów elektonicznych tzw. "halogenow (1)
Czy zadziala zwykly sciemniacz do halogenow LED? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS