Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Focus 2004r. 1.6 16v nie wlaczaja sie wentylatory chlod

pawel.stefan7 21 Wrz 2009 19:07 4237 8
  • #1 21 Wrz 2009 19:07
    pawel.stefan7
    Poziom 2  

    witam, w fordzie focusie nie wlaczaja sie wentylatory chlodnicy przekaznik jest ok czujnik temperatury ktory znajduje sie w glowicy jest ok, nie mam pojecia czy jest drugi czujnik od wlaczania wentylatorow bylem u mechanika i on nie mogl go znalezc kontaktowal sie z serwisem i czujnik drugi powinien znajdowac sie tuz przy termostacie ale go tam nie ma co tu jest grane bo nikt nie umie mi pomoc( wersja z klima, wiatraki chodza bo sprawdzalem na krotko)

  • #2 21 Wrz 2009 19:16
    Scalak5
    Poziom 22  

    Jest tylko ten czujnik w głowicy jeśli włączysz klimatyzację i też się nie załącza żaden bieg sprawdź wtyczkę przy wentylatorze prawa strona obudowy wentylatorów i bezpieczniki w skrzynce komory silnika.

  • #3 21 Wrz 2009 19:17
    emeryt2
    Poziom 42  

    Ten servic , to chyba , kolega po fachu tego mechanika.
    W tym modelu nie ma czujnika osobnego dla wentylatora. Sygnał na uruchomienie wentylatora biegnie z ECU na sterownik wentylatora, ale nie pamiętam , gdzie jest w tym modelu.

  • #4 21 Wrz 2009 20:01
    pawel.stefan7
    Poziom 2  

    Wentylatory po wlaczeniu klimy wlaczaja sie i bezpieczniki tez sprawdzalem :cry:

  • #5 21 Wrz 2009 20:21
    Scalak5
    Poziom 22  

    Opisz dokładniej objaw czy rośnie temperatura w jakich okolicznościach/czy po włączeniu klimatyzacji jest pierwszy bieg wentylatorów czy włączają się i wyłączają.

  • #6 21 Wrz 2009 20:39
    pawel.stefan7
    Poziom 2  

    PO zdjeciu przewodu z czujnika temper w glowicy automatycznie zalaczaja sie wentylatory, temperatura cieczy nie przekracza dopuszczanej normy co jest dziwne gdzyz wskaznik pokazuje temperature normalna okolo 95 i stoi,ciecz sie gotuje i wentylatory nie chodza, klimatyzacje kiedy wlacze wentylatory chodza a kiedy ja wylaczam jeszcze przez okolo 45 sekund wentylatory pracuja co jest dziwne gdzyz powinny sie wylaczyc od razu po wylaczeniu klimy

  • #7 22 Wrz 2009 21:29
    Scalak5
    Poziom 22  

    Przypadek rzeczywiście ciekawy ponieważ czujnik jest umieszczony w głowicy w celu pomiaru jej temperatury a nie temperatury płynu więc nawet gdy płynu brak lub układ jest zapowietrzony po osiągnięciu przez głowicę zadanej temperatury powinny włączyć się wentylatory ,z tego co opisujesz układ działa gdyż na odpięcie czujnika widzi to i przechodzi w tryb awaryjny.Możliwe iż usterka tkwi w samym czujniku lub gotowanie jest spowodowane przedostawaniem się spalin do zbiornika co powoduje wyrzucanie płynu lub uszkodzony korek i nie trzyma ciśnienia w układzie.

  • #8 26 Sty 2010 20:11
    vituri
    Poziom 2  

    i jak wyszło mam podobny problem

  • #9 26 Sty 2010 21:06
    M-C-S
    Poziom 13  

    uszkodzenie czujnika zawsze rejestruje błąd ECU w parametrach sprawdz w jakiej temperaturze załączy wentylator powinien ok.126*C

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme