Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Jak oszukać sterownik bramy faac 740
Autor
Wiadomość
kalez
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 22 Wrz 2009 10:28   

Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam,
zainstalowałem sobie napęd faac 740 z wtykanym sterowaniem pilotem 2-kanałowym.
Problem polega na tym, ze na wejściach sterujących bramą podłączyłem sobie przyciski na kabelku.
No i teraz jak na wejściach mam przyciski, to pilot nie działa, dopiero po odłączeniu kabelków z wejść 1 i 2 na płycie, pilot zaczyna działać.
Moje pytanie: czy ktoś z Państwa próbował jakoś oszukać elektronikę, tak aby nie wiedziała że ma coś wpięte na wejściach i aby działały przyciski i pilot?
W instrukcji ani słowa o tym

I drugie pytanie.
W programie można włączyć enkoder. Jednak po jego włączeniu, niezależnie od ustawionej czułości, zawsze działa tak samo - nawet piasek na szynie powoduje cofnięcie bramy. Da się to jakoś inaczej ustawić? czy trzeba ten enkoder dopiero dokupić??

pozdrawiam
Krzysiek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Wrz 2009 10:28   





Powrót do góry
   
ja_dzik
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 257

Post#2 22 Wrz 2009 10:52   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nie masz czasem przycisków normalnie zwartych?. Ta centrala działa bez problemu jednocześnie na pilocie i przyciskach, z resztą jakbyś miał normalnie rozwarte przyciski to centrala nie wie czy coś jest podłączone do wejść 1 i 2 złącza J1.

Normalnie w zestawie nie ma enkodera, sprawdź czy masz coś podłączone do złącza J3.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Wrz 2009 10:52   





Powrót do góry
   
kalez
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 24 Cze 2009
Posty: 8

Post#3 Post autora tematu 22 Wrz 2009 11:44   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jestem niemal pewien że na wejściach mam przyciski normalnie otwarte, ale fakt - muszę to raz jeszcze sprawdzić. Do wejść mam podłączoną druga centralkę sterowania bezprzewodowego i może faktycznie w niej coś źle jest ustawione.

Właśnie Na złączu J3 nic nie ma. Tak myślałem. Inna sprawa że nawet nigdzie enkondera nie mogę znaleźć (żeby kupić) a program po powrocie do ustawień fabrycznych ma enkoder załączony na wartość 99 - bez sensu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Wrz 2009 11:44   





Powrót do góry
   
lora
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 22 Maj 2003
Posty: 116
Miasto: Częstochowa

Post#4 22 Wrz 2009 12:29   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam.
Sprawdź czy przypadkiem nie świecą się diody OPEN A i OPEN B na płycie centralki. Jeśli tak jest to coś jest namieszane z podłączeniami do tych wejść. Powinny świecić tylko w momencie podania sygnału z pilota bądź przycisku.
Powrót do góry
   
ekobrawo01
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lip 2005
Posty: 159
Miasto: Sieradz

Post#5 29 Wrz 2009 21:10   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Enkoder kupisz na pewno w http://www.faac.pl/
A co do działania sterownika to w schemacie jest czarno na białym jak go podłączyć.

Załączniki:
Powrót do góry
   
ja_dzik
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 257

Post#6 30 Wrz 2009 15:37   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Kolego ekobrawo01 może prościej by było podać link do dokumentacji, o tak: http://www.faac.pl/dokumentacja/DTRcentrala748D.pdf ,a nie kasować za załączniki. Jeśli chodzi o dostępność enkodera to jestem ciekaw gdzie go można kupić, bo w katalogu firmy FACC http://www.faac.pl/materialy/Katalog_FAAC_2009.pdf go nie znalazłem. Chyba że jest on jakoś inaczej nazwany.
Powrót do góry
   
jaco11
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 08 Lis 2005
Posty: 138
Miasto: Paryż

Post#7 13 Sie 2010 20:48   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Panowie czy po podłaczeniu zasilania powinna swieci sie jakaś dioda ? na płycie głównej buło duzo robaczków w środku
nie wiem czy transformator powinien działać
U mnie przestała działac brama :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2010 20:48   





Powrót do góry
   
Tomik75
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 8
Miasto: Trójmiasto

Post#8 31 Sie 2010 04:18   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


jaco11, spróbuj zupełnie podstawowo- analizując tor zasilania, zabezpieczenia, kondensatory no i oczywiście: czy i dokąd dochodzi zasilanie..., zakładam że "robaczki" nie spowodowały zwarć prowadzących do wybuchu elementów elektroniki - to widać gołym okiem. ;-)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> Jak oszukać sterownik bramy faac 740
Strona 1 z 1
Podobne tematy
FAAC 740 - brak dzialania - czesciowe otwarcie bramy z pilota (4)
FAAC 740 441 stan bramy i wyłączników krańcowych (4)
Napęd bramy przesuwnej Faac 740 czy C720 (14)
Automat bramy FAAC 740 otwiera się i zamyka (3)
FAAC 740 - sterowanie zamknięciem i stan bramy (7)
Faac 740 centrala 748D otwieranie bramy (5)
Faac 740 - Jak teraz zakorzenić napęd do bramy suwanej. (9)
Naped do bramy Faac 740 jak ustawić zwalnianie bramy przed zamknięciem (7)
Faac 740 741 - Synchronizacja dwóch różnych połówek bramy (5)
Faac 740 - Faac 740 lampa nie gaśnie (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS