Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak oszukać sterownik bramy faac 740


  Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatic Gates ->Jak oszukać sterownik bramy faac 740 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
kalez
Level 7
Joined: 24 Jun 2009
Posts: 8
Post rating: 1
kalez
Level 7
Post#1 22 Sep 2009 10:28  Topic author   

Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam,
zainstalowałem sobie napęd faac 740 z wtykanym sterowaniem pilotem 2-kanałowym.
Problem polega na tym, ze na wejściach sterujących bramą podłączyłem sobie przyciski na kabelku.
No i teraz jak na wejściach mam przyciski, to pilot nie działa, dopiero po odłączeniu kabelków z wejść 1 i 2 na płycie, pilot zaczyna działać.
Moje pytanie: czy ktoś z Państwa próbował jakoś oszukać elektronikę, tak aby nie wiedziała że ma coś wpięte na wejściach i aby działały przyciski i pilot?
W instrukcji ani słowa o tym

I drugie pytanie.
W programie można włączyć enkoder. Jednak po jego włączeniu, niezależnie od ustawionej czułości, zawsze działa tak samo - nawet piasek na szynie powoduje cofnięcie bramy. Da się to jakoś inaczej ustawić? czy trzeba ten enkoder dopiero dokupić??

pozdrawiam
Krzysiek

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ja_dzik
Level 18
Joined: 11 Mar 2006
Posts: 256
Helped: 28
Post rating: 6
ja_dzik
Level 18
Post#2 22 Sep 2009 10:52    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nie masz czasem przycisków normalnie zwartych?. Ta centrala działa bez problemu jednocześnie na pilocie i przyciskach, z resztą jakbyś miał normalnie rozwarte przyciski to centrala nie wie czy coś jest podłączone do wejść 1 i 2 złącza J1.

Normalnie w zestawie nie ma enkodera, sprawdź czy masz coś podłączone do złącza J3.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kalez
Level 7
Joined: 24 Jun 2009
Posts: 8
Post rating: 1
kalez
Level 7
Post#3 22 Sep 2009 11:44  Topic author   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jestem niemal pewien że na wejściach mam przyciski normalnie otwarte, ale fakt - muszę to raz jeszcze sprawdzić. Do wejść mam podłączoną druga centralkę sterowania bezprzewodowego i może faktycznie w niej coś źle jest ustawione.

Właśnie Na złączu J3 nic nie ma. Tak myślałem. Inna sprawa że nawet nigdzie enkondera nie mogę znaleźć (żeby kupić) a program po powrocie do ustawień fabrycznych ma enkoder załączony na wartość 99 - bez sensu.

Helpful post? + 0
Back to top
lora
Level 16
Location: Częstochowa
Joined: 22 May 2003
Posts: 127
Helped: 20
Post rating: 11
lora
Level 16
Post#4 22 Sep 2009 12:29    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam.
Sprawdź czy przypadkiem nie świecą się diody OPEN A i OPEN B na płycie centralki. Jeśli tak jest to coś jest namieszane z podłączeniami do tych wejść. Powinny świecić tylko w momencie podania sygnału z pilota bądź przycisku.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ekobrawo01
Level 15
Location: Sieradz
Joined: 25 Jul 2005
Posts: 167
Helped: 7
Post rating: 1
ekobrawo01
Level 15
Post#5 29 Sep 2009 21:10    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Enkoder kupisz na pewno w http://www.faac.pl/
A co do działania sterownika to w schemacie jest czarno na białym jak go podłączyć.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ja_dzik
Level 18
Joined: 11 Mar 2006
Posts: 256
Helped: 28
Post rating: 6
ja_dzik
Level 18
Post#6 30 Sep 2009 15:37    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Kolego ekobrawo01 może prościej by było podać link do dokumentacji, o tak: http://www.faac.pl/dokumentacja/DTRcentrala748D.pdf ,a nie kasować za załączniki. Jeśli chodzi o dostępność enkodera to jestem ciekaw gdzie go można kupić, bo w katalogu firmy FACC http://www.faac.pl/materialy/Katalog FAAC 2009.pdf go nie znalazłem. Chyba że jest on jakoś inaczej nazwany.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jaco11
Level 14
Location: Paryż
Joined: 08 Nov 2005
Posts: 175
Post rating: 6
jaco11
Level 14
Post#7 13 Aug 2010 20:48    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Panowie czy po podłaczeniu zasilania powinna swieci sie jakaś dioda ? na płycie głównej buło duzo robaczków w środku
nie wiem czy transformator powinien działać
U mnie przestała działac brama :(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomik75
Level 9
Location: Trójmiasto
Joined: 11 Mar 2007
Posts: 8
Tomik75
Level 9
Post#8 31 Aug 2010 04:18    

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


jaco11, spróbuj zupełnie podstawowo- analizując tor zasilania, zabezpieczenia, kondensatory no i oczywiście: czy i dokąd dochodzi zasilanie..., zakładam że "robaczki" nie spowodowały zwarć prowadzących do wybuchu elementów elektroniki - to widać gołym okiem. ;-)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> Automatic Gates -> Jak oszukać sterownik bramy faac 740
Page 1 of 1

Similar topics to jak oszukać sterownik bramy faac 740

Naped do bramy Faac 740 jak ustawić zwalnianie bramy przed zamknięciem (7)
Faac 740 - Jak teraz zakorzenić napęd do bramy suwanej. (9)
Faac 740 centrala 748D otwieranie bramy (5)
FAAC 740 - sterowanie zamknięciem i stan bramy (7)
Faac 740 - Montaż listwy zębatej do bramy (8)
Automat bramy FAAC 740 otwiera się i zamyka (3)
Napęd bramy przesuwnej Faac 740 czy C720 (14)
FAAC 740 441 stan bramy i wyłączników krańcowych (4)
FAAC 740 - Programowanie kluczyka oraz zatrzymywanie bramy (4)
FAAC 740 - brak dzialania - czesciowe otwarcie bramy z pilota (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.064 seconds