Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Jak oszukać sterownik bramy faac 740
Author
Message
kalez
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 24 Jun 2009
Posts: 8

Post#1 Post from the author of the topic 22 Sep 2009 10:28   

Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam,
zainstalowałem sobie napęd faac 740 z wtykanym sterowaniem pilotem 2-kanałowym.
Problem polega na tym, ze na wejściach sterujących bramą podłączyłem sobie przyciski na kabelku.
No i teraz jak na wejściach mam przyciski, to pilot nie działa, dopiero po odłączeniu kabelków z wejść 1 i 2 na płycie, pilot zaczyna działać.
Moje pytanie: czy ktoś z Państwa próbował jakoś oszukać elektronikę, tak aby nie wiedziała że ma coś wpięte na wejściach i aby działały przyciski i pilot?
W instrukcji ani słowa o tym

I drugie pytanie.
W programie można włączyć enkoder. Jednak po jego włączeniu, niezależnie od ustawionej czułości, zawsze działa tak samo - nawet piasek na szynie powoduje cofnięcie bramy. Da się to jakoś inaczej ustawić? czy trzeba ten enkoder dopiero dokupić??

pozdrawiam
Krzysiek

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sep 2009 10:28   





Back to top
   
ja_dzik
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Mar 2006
Posts: 256

Post#2 22 Sep 2009 10:52   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nie masz czasem przycisków normalnie zwartych?. Ta centrala działa bez problemu jednocześnie na pilocie i przyciskach, z resztą jakbyś miał normalnie rozwarte przyciski to centrala nie wie czy coś jest podłączone do wejść 1 i 2 złącza J1.

Normalnie w zestawie nie ma enkodera, sprawdź czy masz coś podłączone do złącza J3.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sep 2009 10:52   





Back to top
   
kalez
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 24 Jun 2009
Posts: 8

Post#3 Post from the author of the topic 22 Sep 2009 11:44   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Jestem niemal pewien że na wejściach mam przyciski normalnie otwarte, ale fakt - muszę to raz jeszcze sprawdzić. Do wejść mam podłączoną druga centralkę sterowania bezprzewodowego i może faktycznie w niej coś źle jest ustawione.

Właśnie Na złączu J3 nic nie ma. Tak myślałem. Inna sprawa że nawet nigdzie enkondera nie mogę znaleźć (żeby kupić) a program po powrocie do ustawień fabrycznych ma enkoder załączony na wartość 99 - bez sensu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Sep 2009 11:44   





Back to top
   
lora
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 22 May 2003
Posts: 118
Location: Częstochowa

Post#4 22 Sep 2009 12:29   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Witam.
Sprawdź czy przypadkiem nie świecą się diody OPEN A i OPEN B na płycie centralki. Jeśli tak jest to coś jest namieszane z podłączeniami do tych wejść. Powinny świecić tylko w momencie podania sygnału z pilota bądź przycisku.

Helpful message? + -

Back to top
   
ekobrawo01
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 Jul 2005
Posts: 161
Location: Sieradz

Post#5 29 Sep 2009 21:10   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Enkoder kupisz na pewno w http://www.faac.pl/
A co do działania sterownika to w schemacie jest czarno na białym jak go podłączyć.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
ja_dzik
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 11 Mar 2006
Posts: 256

Post#6 30 Sep 2009 15:37   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Kolego ekobrawo01 może prościej by było podać link do dokumentacji, o tak: http://www.faac.pl/dokumentacja/DTRcentrala748D.pdf ,a nie kasować za załączniki. Jeśli chodzi o dostępność enkodera to jestem ciekaw gdzie go można kupić, bo w katalogu firmy FACC http://www.faac.pl/materialy/Katalog_FAAC_2009.pdf go nie znalazłem. Chyba że jest on jakoś inaczej nazwany.

Helpful message? + -

Back to top
   
jaco11
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 08 Nov 2005
Posts: 154
Location: Paryż

Post#7 13 Aug 2010 20:48   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


Panowie czy po podłaczeniu zasilania powinna swieci sie jakaś dioda ? na płycie głównej buło duzo robaczków w środku
nie wiem czy transformator powinien działać
U mnie przestała działac brama Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Aug 2010 20:48   





Back to top
   
Tomik75
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 11 Mar 2007
Posts: 8
Location: Trójmiasto

Post#8 31 Aug 2010 04:18   

Re: Jak oszukać sterownik bramy faac 740


jaco11, spróbuj zupełnie podstawowo- analizując tor zasilania, zabezpieczenia, kondensatory no i oczywiście: czy i dokąd dochodzi zasilanie..., zakładam że "robaczki" nie spowodowały zwarć prowadzących do wybuchu elementów elektroniki - to widać gołym okiem. Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Jak oszukać sterownik bramy faac 740
Page 1 of 1
Similar topics
Naped do bramy Faac 740 jak ustawić zwalnianie bramy przed zamknięciem (7)
Faac 740 - Jak teraz zakorzenić napęd do bramy suwanej. (9)
Faac 740 centrala 748D otwieranie bramy (5)
FAAC 740 - sterowanie zamknięciem i stan bramy (7)
Faac 740 - Montaż listwy zębatej do bramy (8)
Automat bramy FAAC 740 otwiera się i zamyka (3)
Napęd bramy przesuwnej Faac 740 czy C720 (14)
FAAC 740 441 stan bramy i wyłączników krańcowych (4)
FAAC 740 - Programowanie kluczyka oraz zatrzymywanie bramy (4)
FAAC 740 - brak dzialania - czesciowe otwarcie bramy z pilota (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl topic RSS feed