| Author |
wujstefan Poziom 3

|
23 Sep 2009 10:43 AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Witam,
Konfiguracja sprzętu AMD Athlon X2 5200 na płycie Gigabyte + 4Gb DDR2 800 Goodram + GF9400 (pasywne chłodzenie), zasilacz 450W Chieftec
Problem jest następujący:
Od czasu do czasu komputer nie chce się uruchomić. Wciskam przycisk na obudowie, diodka miga (jedno mignięcie) i komputer nie startuje (zero aktywności zasilacza). Nie zawsze się tak dzieje, czasami komputer ma po prostu takie przestoje, że nie chce się włączyć i już. 4 godziny przerwy i znów można go uruchomić.
Winę zasilacza wykluczam, nie jest to przecież jakiś iBOX, Tracer czy inny Megabajt. Poza tym większość podzespołów czerpie z linii 12V a zasilacz ma aż 25A na tej linii.
Gdzie może leżeć feler? Już nie bardzo wiem, gdzie szukać problemu...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Sep 2009 10:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Alchemik2600 Poziom 18

|
23 Sep 2009 10:56 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Jaka to dokładnie płyta główna?
Przypuszczam, że procesor może być "źle" włożony (za płytko).
Kiedyś miałem u mnie taki problem. Też płyta gigabyte tylko, że procesor słabszy.
Normalnie już mnie brało. Nawet podłączenie modemu do USB wyłączało kompa.
Resetowałem nawet BIOS przy baterii.
Powiem szczerze, do dziś nie wiem co było przyczyną, ale pomogło mi wyjęcie wszystkiego, nawet procesora i poskładanie wszystkiego z powrotem, tylko że bardzo starannie.
Spróbuj. To nie jest dużo roboty, a może pomóc.
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
23 Sep 2009 12:13 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Podaj pełną specyfikację sprzętu zgodnie z linkiem z mojego podpisu, dodatkowo też wklej screeny ze wszystkich zakładek CPU-Z.
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
23 Sep 2009 14:19 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Płyta główna GIGABYTE GA-M56S-S3 NFORCE 560
Procesor SOCKET AM2 AMD ATHLON 64 X2 5200 2,7 GHz
Grafika GAINWARD GEFORCE 9400 GT 512 RAM PCI-EXPRESS X16
Timingi ramu i temperatury pomierzę dzisiaj popołudniu. System to windowsxp pro sp2.
|
|
| Back to top |
|
 |
Alchemik2600 Poziom 18

|
25 Sep 2009 12:03 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Masz oprócz tego problemy z temperaturą procesora ( za wysoka) i sprawia, że komputer się wyłącza?
Połączenie tego modelu płyty i tego procesora, sprawia pewne problemy (przegrzewanie procesora).
|
|
| Back to top |
|
 |
leven Poziom 22

|
25 Sep 2009 15:17 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
| wujstefan wrote: |
Winę zasilacza wykluczam, nie jest to przecież jakiś iBOX, Tracer czy inny Megabajt. Poza tym większość podzespołów czerpie z linii 12V a zasilacz ma aż 25A na tej linii.
Gdzie może leżeć feler? Już nie bardzo wiem, gdzie szukać problemu... |
Nie wykluczaj od razu zasilacza, bo nie ma pewnosci, ze jest sprawny.
Dla pewnosci wykonaj pomiar lini 12 volt w czasie startu komputera. Pochwal sie wynikami.
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
25 Sep 2009 17:56 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Hmm... procek trzyma 46stopni (w stresie) więc to raczej nie to.
Natomiast przepiąłem komputer w inne miejsce - przewiozłem go do domu rodzinnego i problem ustąpił! Na codzień mieszkam w bloku, stare budownictwo - i równie stara instalacja elektryczna (aluminiowa). Może to ma coś do siebie?
Co do pomiaru na linii 12V - jak takiego pomiaru dokonać, żeby nic nie uszkodzić?
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
25 Sep 2009 19:14 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Może mieć wpływ brak uziemienia w instalacji elektrycznej.
|
|
| Back to top |
|
 |
leven Poziom 22

|
25 Sep 2009 19:33 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
| wujstefan wrote: |
/..../
Co do pomiaru na linii 12V - jak takiego pomiaru dokonać, żeby nic nie uszkodzić? |
Bierzesz voltomierz i ustawiasz go na prad staly (DC).
Dajesz zakres np. 200 volt. Przewod 0 (masa) miernika, podlanczasz np. do obudowy (jakas nie pomalowana blacha obudowy) lub podlanczasz sie pod jeden z czarnych przewodow idacych od zasilacza (moze to byc czarny przewod w wtyku molex).
Drugi dodatni przewod miernika podlanczasz do zoltego przewodu idacego z zasilacza (ten zolty przewod rowniez znajduje sie w wtyku molex).
Teraz wlanczasz komputer i obserwujesz wskazania miernika.
Jak napiecie nie jest nizsze niz 11.5 volt i nie jest wyzsze niz 12.5 volt, to mozna przyjac, ze jest OK. Jednak najlepiej bedzie, gdy wskazania miernika beda najblizsze napieciu 12 volt.
Teraz wlanczasz jakas bardzo wymagajaca gre i znowu odczytujesz wskazania miernika.
Im blizej 12 volt tym lepiej.
To samo zrob z linia 5 volt i 3.3 volta.
Dla lini 5 volt bedzie to przewod czerwony a dla lini 3.3 volta bedzie to przewod pomaranczowy.
Napisz co i jak.
Tylko sobie zwarcia nie zrob i nie pij dzien wczesniej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Alchemik2600 Poziom 18

|
26 Sep 2009 01:37 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Nie sądzę, by brak uziemienia miał coś do rzeczy.
Ja również mieszkam w bloku i mam starą aluminiową instalację bez uziemienia, a takich cudów, nie mam.
Bedę nadal upierał się przy tym co napisałem w pierwszym poście.
Dodano po 4 [minuty]:
Dodano po 16 [minuty]:
"Natomiast przepiąłem komputer w inne miejsce - przewiozłem go do domu rodzinnego i problem ustąpił!"
Tym bardziej się upieram, że gdzieś masz luzy. Podczas transportu mogło się mu polepszyć.
Poza tym napisałeś, że to od czasu do czasu. Więc może akurat nastąpił w "domu rodzinnym" ten okres, gdy wszystko ok, a później znowu zacznie szwankować.
A pomiar napięć, niewiele Ci pomoże. Pokaże napięcie zasilacza, ale nie jakie dochodzą do różnych podzespołów bazowych.
Musiałbyś mierzyć napięcia na płycie głównej, bo to ona jest cały czas w stanie czuwania i odpowiada za sterowanie całe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Sep 2009 01:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
26 Sep 2009 18:33 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Hmm... napięcie przed stresem 11,98V, po stresie 11.96, wiec wydaje mi się, ze jest ok. Co zauważyłem: problem występuje jedynie, gdy komputer będzie wyłączony przez kilka godzin. Wówczas wystarczy wyłączyć listwę na parę sekund, włączyć ją ponownie i wszystko jest okej. Wszystkie podzespoły wciągnięte i włożone z powrotem, problem nie ustępuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
26 Sep 2009 18:49 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
A uziemienia nadal nie masz?
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
26 Sep 2009 18:50 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Nadal nie mam.
|
|
| Back to top |
|
 |
DriverMSG Poziom 26

|
26 Sep 2009 18:51 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Jeśli nadal masz miernik, sprawdź czy jest napięcie między obudową komputera a przykładowo grzejnikiem centralnego ogrzewania, lub innym elementem w pomieszczeniu z dobrym uziemieniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
WidgetSW Poziom 16

|
27 Sep 2009 01:36 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
wujstefan, miałem identyczną sytuacje, nawet podobne podzespoły...winna okazała się płyta główna. Gigabyte jest czuły na skoki napięcia i jak masz lipną instalacje, padnie prędzej czy później.
Moja płyta oprócz tego, że nie załapywała czasem, to była w 100% sprawna. I co ciekawe, odpalała za każdym razie na szmaciarskim zasilaczu bez zabezpieczeń (Codegen), natomiast na Chieftec'u 450W nie chciała. Po wymianie pyty na Asusa chodzi zestaw do dziś.
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
27 Sep 2009 09:59 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Hm! kiepska sprawa... Co w takim razie robić? Nie chcę ryzykować popalenia sprzętu, a równocześnie nie mam w tej chwili środków na wymianę płyty głównej (o przebudowie instalacji na miedzianą nie wspominając).
W tej chwili zasilacz jest podpięty do bardzo dobrej listwy z własnymi bezpiecznikami. Co doradzacie?
DriverMSG: w poniedziałek powinienem mieć miernik, sprawdzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
tronic1 Poziom 26

Joined: 06 Feb 2005 Posts: 20248 Location: Police, Alesund-Norwegia
|
27 Sep 2009 10:06 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Sprawdzałeś jak komputer się zachowa podłączony do innego gniazdka 230V ? Trzeba zmierzyć napięcie zmienne w gniazdku, może masz po prostu problem z instalacją elektryczną w domu ? Jeżeli zasilacz nie uruchamia się to by wskazywało na zwarcie na płycie głównej lub właśnie problem z zasilaniem 230V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Sep 2009 10:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Alchemik2600 Poziom 18

|
27 Sep 2009 11:29 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Listwa sieciowa będzie spełniać swe zadania, tylko wtedy, gdy masz uziemienie w gniazdku. Zrób je sobie na zasadzie, że bolec łączysz z ZEREM sieci. I uziemienie będziesz wtedy miał. Podobno nie powinno się tak robić, ale jak się nie ma wyjścia... (mam tak samo uziemienie zrobione na kompa).
Swoją drogą, u mnie po takich akcjach z płytą główną okazało się, że jedno gniazdo USB padło.
Powinno pomóc.
A co do napięć w sieci, ktoś już na forum pisał, że zasilacz komputerowy wystartuje nawet przy napięciu sieciowym 180V.
|
|
| Back to top |
|
 |
WidgetSW Poziom 16

|
27 Sep 2009 17:45 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Alchemik, twoj sposób to się nazywa zerowanie, a nie uziemienie ^^ I też tak mam zrobione, bo mieszkam w starym budownictwie. Zero problemów. Należy jednak przy takim rozwiązaniu pamiętać o właściwym połączeniu w gniazdku - kabel sieciowy zero należy podłączyć do bolca w gniazdu, a bolec zezworować z "dziurką".
Skoro zasilacz jest sprawny na 100%, i aby włączyć komputer potrzeba na chwile odłączyć zasilacz od sieci, to oznacza, że najprawdopodobniej płyta główna robi jakieś zwarcie. Zasilacz z zabezpieczeniem nie odpali wtedy kompa, chyba że się go "zresetuje" odłączając na chwile od zasilania. Ja miałem właśnie taką usterkę płyty Gigabyta.
|
|
| Back to top |
|
 |
wujstefan Poziom 3

|
27 Sep 2009 21:42 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
No tak, czyli co według Panów robić? Wyzerować gniazdo pomoże? Nie wiem czy w serwisie uznają gwarancję w tym przypadku (płyta jest jeszcze 2 lata na gwarancji).
Jutro po południu pobawię się przy gniazdku.
|
|
| Back to top |
|
 |
WidgetSW Poziom 16

|
27 Sep 2009 22:07 Re: AMD Athlon X2 - problem z uruchomieniem komputera |
|
|
|
Ja bym ten komputer pomęczył u kogoś innego w domu, na innej instalacji, wiele włączeń i wyłączeń, żeby wykluczyć jedną z możliwości. Jeśli będzie zawsze odpalał, to wtedy pobawiłbym się z tym gniazdkiem. Jeśli jednak by działo się to samo co u ciebie w domu, to na bank winny jest wtedy PC.
Co do gwarancji...niby czemu nie mają uznać ? Sprzęt sie popsuł i tyle. Mechanicznych usterek nie ma, po prostu przestał działać. I nic więcej nie peplać, jak się coś reklamuje, bo w tej sytuacji co za dużo, to nie zdrowo :D
|
|
| Back to top |
|
 |