| Author |
pavllo Poziom 12

|
12 Jan 2010 16:33 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
jesli poziom paliwa ma wpływ na odpalanie to winny jest pochłaniacz lub elektrozawór tym sterujący- u mnie pomogło, odpiąłem pochłaniacz i auto odpala jak nowe...
|
|
| Back to top |
|
 |
Beneq Poziom 9

|
20 Mar 2010 13:37 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
witam, ja też długo borykałem się z takim przypadkiem i w mojej megi I 1.6 8V po prostu był pęknięty przewód dolotowy od czujnika ciśnienia atmosferycznego, zapewne ze starości :-) okleiłem miejsce pęknięcia taśma i jak ręka odjął.
|
|
| Back to top |
|
 |
gremlix Poziom 7

|
28 Dec 2010 07:06 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
mam taki sam problem wymieniłem pompe czujniki i dupa mechanik powiedział że komputer pokładowy gubi sygnał i na 90% tżeba go wymienić
|
|
| Back to top |
|
 |
gremlix Poziom 7

|
30 Dec 2010 09:40 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
problem rozwiązany moja cierpliwość się skończyła i dałem do salonu Renault i zrobiony okazało sie że przewód paliwowy był zanieczyszczony wleli jakiś środek czyszczący do paliwa i odpala od kopa....spróbujcie ze swoją Megi pozdrawiam....
|
|
| Back to top |
|
 |
softmed Poziom 2

|
30 Dec 2010 09:41 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
Mam Berlingo 2001 1.4 na LPG LANDIRENZO, Problem który opisujecie miałem już od dawna.Dodatkowo przy odpalaniu zimnego silnika dymił okropnie. Wszyscy mechanicy rozkładali ręce albo każdy mówił co innego ale nic nie był w stanie poradzić. Po długim czasie trafiłem za warsztat w którym pracują jak się okazuje dobrzy i uczciwi fachowcy. Nie szukali przyczyn w czujnikach, pompach, sondach itp. Nie wymieniali po kolei tylko po to by znaleźć przyczynę. Sprawdzili pierwsze komputer dokładnie i co się okazało..... LPG za który w 2002r zapłaciłem 4500 poprostu rozwalił mapę silnika w komputerze. wystarczyło wgrać na nowo oprogramowanie i problem zniknął, na jakiś czas..... zaczął się ponownie po przejechaniu kilku tysięcy na LPG. Z ciężkim sercem zapłaciłem znów za wgranie mapy silnika i problem znów zniknął. Niestety jak się okazało instalacja którą posiadałem nadawała się jedynie na złom..... Komputer gazowy ciągle ingerował w komp.samochodowy i go powoli rozwalał.... Oczywiście gazownik który to zakładał twierdził że to nie prawda i to jest niemożliwe, a jednak.... Proponuję w takich sytuacjach pierwsze zacząć od właśnie takiego sprawdzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
panbosman Poziom 9

Joined: 19 Nov 2005 Posts: 35 Location: mieszkam na wsi koło Lublina
|
08 Feb 2011 17:54 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LP |
|
|
|
Kolego softmed dałem się złapać na wgrywanie nowego softu do silnika dwa razy. Przez przypadek dowiedziałem się, że wystarczy zresetować komputer ( cena koło 20 zł) i pomaga tak samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2011 17:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pavllo Poziom 12

|
07 Jul 2011 20:57 Re: Ciężko odpala po dłuższym postoju Renault Megane I Pb-LPG |
|
|
|
w moim przypadku winny był pochłaniacz par paliwa- odłączyłem go i auto pali bez problemu już dłuższy czas, nawet przy -25C bez względu na ilośc paliwa w baku...
|
|
| Back to top |
|
 |